Το ροτέισον έχει τη σημασία του

Πέρα από τη νίκη της εθνικής επί της Φινλανδίας, που ήταν το βασικό ζητούμενο, το συμπέρασμα που προκύπτει από τα πρώτα δύο παιχνίδια σ' αυτό το Ευρωμπάσκετ είναι η προσπάθεια του Ηλία Ζούρου να έχει τους διεθνείς σε ετοιμότητα.

Το ροτέισον έχει τη σημασία του

Είναι χαρακτηριστικό πως στα πρώτα 12 λεπτά τους είχε χρησιμοποιήσει όλους, είτε λίγο είτε περισσότερο.

Η συγκεκριμένη επιλογή αφενός επιτρέπει η ομάδα να διατηρεί τη φρεσκάδα και την ταχύτητα στην άμυνα αφετέρου δίνει τη δυνατότητα στον κόουτς να καταλήξει σιγά - σιγά στους παίκτες εκείνους που θα κουβαλήσουν το βάρος στα δύσκολα ματς της β' φάσης. Να σταντάρει δηλαδή τα σχήματα που ταιριάζουν περισσότερο, όταν επί της ουσίας θα χρησιμοποιεί οκτώ-εννιά παίκτες.

Σε άλλες περιπτώσεις αυτό θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, ωστόσο σε τέτοιου επιπέδου ματς δεν κοστίζει καθόλου. Περισσότερο καλό κάνει μάλιστα.

Η Φινλανδία μπορεί να πήγε στο πρώτο ημίχρονο σε πιο συνετές επιλογές, δίνοντας την μπάλα στο Λι, ήταν ωστόσο αναμενόμενο πως δεν θ' αντέξει παραπάνω. Με σημείο αναφοράς την άμυνα, αποτελεσματικό τον Μπουρούση και σταθερά καλό τον Ζήση, οργανωτικά και εκτελεστικά, η εθνική βρήκε το ρυθμό της και πήρε διαφορά ασφαλείας που στη συνέχειας της έδωσε και τη νίκη.

Χωρίς να υποβαθμίζουμε τα άλλα πλέι μέικερ (Ξανθόπουλο, Σλούκα), η εθνική -στην παρούσα φάση- δεν δείχνει ικανή να μην έχει στην 5άδα έναν εκ των Ζήση - Καλάθη, οι οποίοι βοηθούν πολύ στην καλή κυκλοφορία. Επιμένω σε αυτό.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να αποφεύγονται τα πολλά λάθη, τα οποία σε άλλα ματς θα κοστίσουν, αλλά και κάποιες υπερφίαλες επιθετικές προσπάθειες. Η απλότητα είναι όπλο για το σύγχρονο μπάσκετ.

Το ρεπό δεν θα κάνει κακό στην ομάδα. Τουναντίον θα τη βοηθήσει ν' αναλύσει καλύτερα τους επόμενους αντιπάλους της και δη τα Σκόπια. Μια ομάδα με στιλ αντίστοιχο της Βοσνίας (γρήγορη, με πολύ πικ εν ρολ), άρα και υποδεέστερη. Δεν έχει τις λύσεις για να κοντράρει την εθνική, η οποία εύκολα ή δύσκολα προβλέπω να κάνει το "τρία στα τρία".

Πάντως ο όμιλος για τους υπόλοιπους έγινε περίπλοκος μετά την ήττα του Μαυροβουνίου από τους Βόσνιους. Για να δούμε...

News 24/7

24MEDIA NETWORK