Ο... Μπαλοτέλειος Δώνης

Το ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ καταγράφει την προσπάθεια του αδικημένου (από πλευράς προβολής) Τάσου Δώνη, στην πρωτοπόρο του Σαμπιονά Νις, για να κλέψει θέση από τους "καυτούς" Πλεά–Μπαλοτέλι. Το... μεγάλο γκολ που ψάχνει, η ιδιαίτερη σχέση του με τον "Σούπερ Μάριο", το... δίπλωμα στα γαλλικά και η Εθνική Ελλάδας (VIDEOS)

Ο... Μπαλοτέλειος Δώνης

Μια του Τάσου Δώνη (με Σάλκε). Δυο του Τάσου Δώνη (με Μπορντό). Τρεις και θα... σκοράρει. Ο διεθνής Έλληνας επιθετικός ψάχνει εδώ και καιρό, στις ομολογουμένως λίγες ευκαιρίες που παίρνει στην Νις, το... μεγάλο γκολ, που τόσο έχει ανάγκη. Όχι μόνο για να κερδίσει πόντους στην πολύ δύσκολη μάχη που δίνει, δηλαδή να "κλέψει" περισσότερο χρόνο συμμετοχής από το καυτό δίδυμο κρούσης των Πλεά - Μπαλοτέλι (10 και 6 γκολ αντίστοιχα) αλλά και μεγαλύτερη... αναγνώριση στην Ελλάδα, όπου μάλλον... κάπου τον έχουν ξεχάσει.

Για παράδειγμα χθες βράδυ στο Μπορντό ο Τάσος Δώνης έφτασε μια ανάσα από το να γίνει ο ήρωας της ομάδας του μπαίνοντας αλλαγή στο 69' στη θέση του Πλεά κι ενώ το σκορ ήταν 3-1 σε βάρος της Νις. Με προσωπική ενέργεια κέρδισε το πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο Μπαλοτέλι (3-2) και είχε δύο σπουδαίες εκτελέσεις για να χριστεί σκόρερ. Στην πρώτη το διαγώνιο σουτ το έβγαλε εντυπωσιακά ο κίπερ Πριόρ ενώ στη δεύτερη, λίγο πριν από τη λήξη, κυριολεκτικά πάνω στη γραμμή της εστίας της Μπορντό, τού στέρησε το γκολ της ισοφάρισης ο Παλουά...

Ο 20χρονος γιος του Γιώργου Δώνη, για τον οποίο στον κύκλο των Ευρωπαίων σκάουτερς θα ακούσεις πως βάσει ταλέντου και προδιαγραφών περιμένουν ακόμη να έχει την εξέλιξη και την καριέρα των Μανωλά - Σωκράτη - Μήτρογλου, αποδείχθηκε τυχερός - άτυχος με την καλοκαιρινή επιλογή του. Κι αυτό γιατί πήγε σε μια καλή ομάδα του Σαμπιονά, που παραδοσιακά στηρίζει κι αναδεικνύει ταλέντα, η οποία μάλιστα τον πιστεύει και τον ήθελε πολύ (για αυτό και τον απέκτησε με 2ετή δανεισμό, συν οψιόν αγοράς από την Γιουβέντους) αλλά που κάνει μια πρωταθληματική σεζον, ούσα πρώτη με 40 βαθμούς σε 17 αγωνιστικές (από κάτω της είναι Μονακο, Παρί, Λυών, Μαρσέιγ).

Πόσο μάλλον όταν αυτή η πορεία της ομάδας του Ελβετού Λουσιέν Φαβρ έχει στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στους Μπαλοτέλι και Πλεά. Μιλάμε για δύο φορ με χρηματιστηριακή αξία 7.5 εκατ. Ευρώ ενώ για τον Πλεά ακούγεται στην πιάτσα των agents πως η Νις έχει ήδη προτάσεις για το καλοκαίρι και τον κοστολογεί plus 25 μύρια. Αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι για τον Τάσο Δώνη να εκτοπίσει έναν από τους δύο στο σύστημα με 2 επιθετικούς του Φαβρ, όταν ο τελευταίος τον υπολογίζει και τον δουλεύει ως επιθετικό.

Ενδεχομένως αν ο Τάσος Δώνης είχε πάει σε άλλο πρωτάθλημα (στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στην Αυστρία ή μένοντας Ελβετία) και όχι σε ένα από τα κορυφαία 5 της Ευρώπης (γιατί το γαλλικό αναμφισβήτητα συγκαταλέγεται στην Big 5), τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά για αυτόν. Περισσότερα γκολ, μεγαλύτερη προβολή στα μέρη μας. Η αξία όμως, της επίδοξης νέας πρωταθλήτριας Γαλλίας και ο βαθμός δυσκολίας του πρωταθλήματος, αποτελούν σπουδαία credits για τον άσο.

Στη Νις μέχρι τώρα ο Τάσος Δώνης μετράει: 8 συμμετοχές στο Σαμπιονά αλλά με μόλις 67 λεπτά. Τρία παιχνίδια στο Europa League, τα ισάριθμα τελευταία στη φάση των ομίλων με 170 λεπτά (12' με Σαλτσμπουργκ, 90΄με Σάλκε, όταν το δοκάρι του στέρησε ένα από τα ωραιότερα γκολ της διοργάνωσης και 68' με την Κράσνονταρ, όπου ξεκίνησε). Και 25' χθες στο Λιγκ Καπ. Παρόλα αυτά στην Νίκαια όλοι είναι πολύ ευχαριστημένοι με την εξέλιξη του και πρόθεσή τους είναι να τον κάνουν δικό τους από δανεικός που είναι τώρα).

Ο Τάσος Δώνης, έχοντας πλέον προσαρμοστεί πλήρως στην νέα ομάδα του και περιβάλλον και κυρίως στις τακτικές απαιτήσεις του Φαβρ (και στο 3-5-2), δείχνει έτοιμος να βγάλει τη μεγάλη ποιότητά του, αυξάνοντας τον χρόνο συμμετοχής του στην Νις. Κάτι ασφαλώς που θα αποτελέσει τεράστιο κέρδος και για την Εθνική Ελλάδας αφού στη θέση του (των περιφερειακών ακραίων επιθετικών) υπάρχει τεράστιο έλλειμμα.

Δεν είναι μικρό πράγμα να παίζεις στη Νις, την πρώτη βαθμολογικά ομάδα της Γαλλίας και να ανταγωνίζεσαι επιθετικούς όπως οι Μπαλοτέλι, Πλεά. Όπως δεν είναι και πολλοί οι ποιοτικοί Έλληνες επιθετικοί (σε αντίθεση με τους αμυντικούς), με τέτοια περιθώρια καριέρας όπως ο Δώνης τζούνιορ. Με τον Τάσο Δώνη να ετοιμάζεται να πάρει...Sorbonne στη γλώσσα (κάνει εντατικά γαλλικά) ενώ έχει "τακιμιάσει" και με τον Μπαλοτέλι, με τον οποίο κάνει παρέα και εκτός γηπέδου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK