GP Μπακού (QP): Pole Rosberg, στον τοίχο ο Hamilton

Συγκλονιστική ήταν η εξέλιξη των κατατακτήριων δοκιμών του GP Ευρώπης.

GP Μπακού (QP): Pole Rosberg, στον τοίχο ο Hamilton

Την τρίτη του φετινή pole position και 43 για τη Mercedes στα τελευταία 46 Grand Prix, σημείωσε στους δρόμους του Μπακού ο Nico Rosberg. Ο Γερμανός κατάφερε να επικρατήσει σε μία συναρπαστική περίοδο κατατακτήριων δοκιμών όπου όλα πήγαν στραβά για τον Lewis Hamilton.

O Βρετανός που είχε κάνει το τρία στα τρία στα ελεύθερα δοκιμαστικά, έκανε συνολικά 4 σημαντικά λάθη στη μάχη της pole, με το τελευταίο και σημαντικότερο να προκαλεί διακοπή του Q3, να του στερεί την pole και να μετατρέπει τον αυριανό αγώνα σε μεγάλη πρόκληση καθώς θα εκκινήσει μόλις δέκατος.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν υποδέχθηκε οδηγούς και ομάδες με θερμοκρασία αέρα στους 27 βαθμούς και οδοστρώματος στους 39! Οι Mercedes συνέχισαν την κυριαρχία τους, όμως για πρώτη φορά αυτό το διήμερο, ο Nico Rosberg ήταν μπροστά από τον Lewis Hamilton. Η Force India ήταν ξανά δυνατή, με τον Sergio Perez τρίτο, με τη Ferrari σε χαμηλή πτήση (9ος ο Kimi Raikkonen και 11ος ο Sebastian Vettel) και αρκετές εκπλήξεις στις πιο πίσω θέσεις. Η εξάδα αποκλεισμού αποτελούνταν από τους Rio Haryanto και Pascal Wehrlein με τις δύο Manor απρόσμενα ψηλά (στις θέσεις 16 και 17!), τον Jenson Button με τη McLaren να μένει πρώτη φορά φέτος εκτός από το Q1, τον Marcus Ericsson με τη Sauber και ουραγούς τους δύο οδηγούς της Renault. Αποτέλεσμα ενδεικτικό της σημασίας που έχει στη συγκεκριμένη αγωνιστική διαδρομή η μονάδα ισχύος της Mercedes.

Το Q2 ξεκίνησε με ένα εντυπωσιακό τετ α κε του Nico Hulkenberg, που όμως κατάφερε να αποφύγει τον τοίχο, πράγμα που έκανε 2μιση λεπτά πριν το τέλος της διαδικασίας και ο Hamilton στη στροφή 7, ενώ ήταν στη δέκατη θέση της κατάταξης. Όμως λειτούργησε υπό πίεση και έχοντας μόνο μία ευκαιρία να βελτιώσει, κατάφερε να ανέβει δεύτερος, πάλι πίσω από τον Rosberg. Ήταν όμως και τυχερός γιατί η έξοδος της Haas του Esteban Gutierrez στη στροφή 8 δεν είχε καταστροφικές συνέπειες. Όσο για τη ζώνη αποκλεισμού, την κοσμούσαν οι δύο Haas με τον Grosjean να χάνει οριακά το Q3, ο Nico Hulkenberg που απογοήτευσε βάσει της έως τώρα παρουσίας της Force India, το ισπανικό δίδυμο των Carlos Sainz (Toro Rosso) και Fernando Alonso (McLaren) και ο Felipe Nasr (Sauber).

Στο Q3 o Hamilton συνέχισε το σερί λαθών στις κατατακτήριες δοκιμές, χρησιμοποιώντας την έξοδο διαφυγής στη στροφή 15. Λίγο νωρίτερα, Max Verstappen και Vdata-altteri Bottas παραλίγο να συγκρουστούν στη στροφή 1, όταν ο Ολλανδός επέστρεψε στην αγωνιστική διαδρομή, πράγμα που προκάλεσε ένα γλαφυρό σχόλιο από τον οδηγό της Red Bull μέσω team radio.

Όμως ο εφιάλτης του Hamilton κορυφώθηκε όταν κατέληξε στον τοίχο δυόμιση λεπτά πριν το φινάλε του Q3. O Βρετανός πλήρωσε την επαφή με τον τοίχο στην εσωτερική της στροφής 11 και θα εκκινήσει μόλις δέκατος. Την ίδια ώρα, ο Rosberg σταματούσε τα χρονόμετρα στο 1.42.758 και έπαιρνε ουσιαστικά την pole position μπροστά από τον πάλι εντυπωσιακό Perez που όμως λόγω της αλλαγής κιβωτίου μετά το λάθος του στο FP3, δεν θα έχει τη χαρά να βρεθεί στην πρώτη σειρά του grid.

Έτσι δίπλα του θα βρεθεί ο Daniel Ricciardo που μαζί με τον Sebastian Vettel ήταν οι μόνοι οδηγοί που κατάφεραν να βελτιώσουν τον καλύτερό τους χρόνο στην τελευταία ζαριά, καθώς μετά το ατύχημα του Hamilton, είχαμε καθεστώς κόκκινης σημαίας και μετά μόλις 122 δευτερόλεπτα δράσης. Περιέργως σημείωσαν τον ίδιο ακριβώς χρόνο αλλά επειδή ο Αυστραλός τον σημείωσε πρώτος, κατετάγη αυτός τρίτος. Η δεύτερη σειρά της εκκίνησης θα έχει κόκκινο χρώμα, με τους Vettel-Raikkonen, ενώ στην τρίτη θα βρίσκονται η Williams του Felipe Massa και η Toro Rosso του Daniil Kvyat.

Αναλυτικά η κατάταξη:

News 24/7

24MEDIA NETWORK