Ο Νίκος της Άρσεναλ

Το αστέρι του Νίκο Γενάρη έλαμψε στο ματς της Άρσεναλ με την Μπόλτον. Ο 18χρονος "κανονιέρης" κέρδισε την εκτίμηση των οπαδών της ομάδας του Λονδίνου, οι οποίοι μέσω γκάλοπ στο twitter εκφράστηκαν με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για την εμφάνιση του Νίκο στη νίκη με 2-1 επί της Μπόλτον.

Ο Νίκος της Άρσεναλ

Η καταγωγή του 18χρονου αμυντικού / μέσου των Λονδρέζων είναι (και) κυπριακή. Και μπορεί ο Νίκο Γενάρη σε Ελλάδα και Κύπρο να είναι (ή μάλλον ήταν) άγνωστο, αλλά στην Αγγλία τον ξέρουν πολύ καλά και δεν περίμεναν το επίσημο ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα της Αρσεναλ το βράδυ της Τρίτης (25/10) σε αγώνα Λιγκ Καπ για να τον μάθουν, αφού έχει αγωνιστεί ήδη στις μικρές εθνικές ομάδες της Αγγλίας (U17, U18, U19)!

Η τελευταία του συμμετοχή στην εθνική U19 ήταν πριν από τρεις εβδομάδες περίπου, στις 9 Οκτωβρίου στο παιχνίδι με την Ουκρανία. "Ενας καθαρός και συμπαγής μέσος, ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί υποστηρικτικά στην επίθεση, όταν απαιτείται. Αρκετά άνετος με τη μπάλα στα πόδια, ο Λονδρέζος είναι αξιοπρεπής στις μεταβιβάσεις του και ικανός στα στημένα. Εχει επίσης τη δυνατότητα να παίζει και στην άμυνα, αν χρειάζεται". Αυτή (συνοπτικά) η περιγραφή συνοδεύει το βιογραφικό του στην επίσημη ιστοσελίδα της αγγλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Λεπτομέρεια; Από τη στιγμή που δεν έχει αγωνιστεί στην U23 ή στην εθνική Ανδρών της Αγγλίας, έχει το δικαίωμα της προτίμησης ως προς την εθνική που επιθυμεί να αγωνιστεί… Μήπως να σπεύσει η κυπριακή ομοσπονδία για να δελεάσει τον πρώτο παίκτη κυπριακής καταγωγής που παίζει στην Αρσεναλ;

Ο Γενάρης δεν είναι ο πρώτος Κύπριος που περνά από τις ακαδημίες της Αρσεναλ, αφού και ο Γιώργος Εφραίμ είχε φτάσει μέχρι την δεύτερη ομάδα. Είναι, όμως, ο πρώτος που φτάνει στην πρώτη ομάδα των "κανονιέρηδων".

Από τα 7 "κανονιέρης"!

Για το υποδειγματικό τμήμα σκάουτινγκ της Αρσεναλ δεν χρειάζονται αναλύσεις. Τον Γενάρη ανακάλυψε και ενέταξε στις ακαδημίες της η αγγλική ομάδα στα επτά του χρόνια! Δεν φτάνουν βέβαια όλα τα παιδιά από τα φυτώρια στην πρώτη ομάδα. Τον νεαρό μέσο όμως ο Αρσέν Βενγκέρ τον είχε ξεχωρίσει από καιρό.

Τα βήματά του τελευταία δεν ήταν απλά βήματα, αλλά άλματα. Στις 10 Φεβρουαρίου 2010 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη δεύτερη ομάδα σε αγώνα κόντρα στην Στόουκ. Πέντε μήνες μετά, τον Ιούλιο, υπέγραφε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό του με την Αρσεναλ σε ηλικία 17 ετών.

Χρειάστηκε να περιμένει 15 μήνες για να ντεμπουτάρει σε επίσημο παιχνίδι της πρώτης ομάδας (25/10/11), αλλά τα εγκωμιαστικά σχόλια τον συνόδευαν αρκετά πριν πατήσει το χορτάρι του "Εμιρέιτς" υπό τις οδηγίες του Αρσέν Βενγκέρ.

"Το επόμενο αστέρι"

Από τον Μάιο του 2010 φιλοξενούσε η επίσημη ιστοσελίδα της Αρσεναλ ειδικό αφιέρωμα στον Γενάρη, στη στήλη «The offside». Με τον τίτλο "Who’s Next?: Nicholas Yennaris" ("Ποιος είναι ο επόμενος; Ο Νικόλας Γενάρης"), οι "κανονιέρηδες" παρουσίαζαν το επόμενο αστέρι τους. Ιδού πώς περιγράφονταν τότε τα χαρακτηριστικά του στο σάιτ της ομάδας του:

Βασικά χαρακτηριστικά

"Ο Γενάρης είναι αμυντικός, 17 ετών, και έχει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον μπροστά του. Όταν έχασε μεγάλο μέρος της σεζόν 2008/09 λόγω προβλήματος στους προσαγωγούς, το μέλλον του ετίθετο σε αμφιβολία.

Αλλά επέστρεψε και μάλιστα με δυναμικές εμφανίσεις. Μπορεί να παίξει στο κέντρο της άμυνας, ως φουλ μπακ ή ως αμυντικός μέσος και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πού θα κατασταλάξει στο μέλλον. Το μοναδικό του ίσως μειονέκτημα για να παίξει στο κέντρο της άμυνας είναι το ύψος του.

Δύναμη: Ο Νίκο ήταν πολύ κοντά στην αποδέσμευσή του από την ομάδα μετά τον τραυματισμό του, αλλά εντυπωσίασε τους προπονητές με την αφοσίωσή του στην αποθεραπεία κι έτσι τον κράτησαν. Και δικαιώθηκαν. Οι προπονητές του τον περιγράφουν ως ακούραστο εργάτη στο γήπεδο, ως παίκτη με αυξημένη αντίληψη της φάσης και σωστές τοποθετήσεις για την ηλικία του.

Αδυναμία: Το γεγονός ότι είχε έναν σοβαρό τραυματισμό σε νεαρή ηλικία ασφαλώς απασχολεί και δεν είναι καλός οιωνός. Ισως αποδειχτεί επιρρεπής στους τραυματισμούς.

Πρόβλεψη: Είναι από τους παίκτες της ομάδας Νέων με τις μεγαλύτερες προοπτικές και μπορεί να φτάσει μακριά. Αν μπορεί να φτάσει στην πρώτη ομάδα της Αρσεναλ; Δεν δείχνει πιθανό, αλλά αν παραμείνει υγιής και συνεχίσει να δουλεύει, ποιος ξέρει;

Πλάνο ανάπτυξης: Απέχει τουλάχιστον έναν χρόνο από την πρώτη ομάδα. Θα παίζει κυρίως στην ομάδα U18 και στη δεύτερη ομάδα. Και αν είναι υγιής και συνεχίσει να βελτιώνεται, ίσως βρει θέση σε κάποια ματς του Λιγκ Καπ στην πρώτη ομάδα το 2011-12.

Ο Νίκος της Άρσεναλ

"Καρδιά και πνεύμα νικητή"

Με τον 18χρονο μέσο ασχολήθηκε την ημέρα του ντεμπούτου του, στην προαναγγελία της, (όχι όποια κι όποια εφημερίδα, αλλά) η "Independent"! "Ο Νίκο Γενάρης παλεύει για να μετατραπεί στο επόμενο προϊόν της μηχανής της Αρσεναλ", ο τίτλος της, με την αγγλική εφημερίδα να αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Είτε το παραδέχεται είτε όχι, ο Βενγκέρ περνάει ορισμένους από τους πιο δύσκολους μήνες του στην Αρσεναλ λόγω της κριτικής που δέχεται. Πάντως στο παιχνίδι με την Μπόλτον για τον τέταρτο γύρο του Λιγκ Καπ, θα συνεχίσει με την αγαπημένη του πολιτική, την ανάδειξη νεαρών ταλέντων.

Ο 18χρονος Νίκο Γενάρης θα γίνει ο 49ος παίκτης που θα κάνει το ντεμπούτο του, προερχόμενος από τις αναβαθμισμένες το 1998 ακαδημίες της Αρσεναλ. Λονδρέζος με καταγωγή από την Κύπρο και την Κορέα, θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες προοπτικές του συλλόγου.

Ο Νίκο ακολούθησε τη συνήθη διαδικασία στην Αγγλία, υπογράφοντας "υποτροφία" (αντί συμβολαίου) το 2009, όταν ξεκίνησε "κανονικά" το ταξίδι του στο ποδόσφαιρο. Πέρασε αρκετό από τον χρόνο του στις ακαδημίες στα νοσοκομεία. Ταλαντούχος; Ναι, πάντα υπήρχε η πεποίθηση στην Αρσεναλ ότι θα φτάσει ψηλά, αλλά τυχερός; Όχι. Ενώ άπαντες θεωρούσαν πως έχει λαμπρό μέλλον, βρέθηκε κοντά στη λύση του συμβολαίου του λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού.

Υπήρξε ταχύς επιθετικός για κάποιες σεζόν κι έτσι η μάχη του κόντρα στις ατυχίες είναι αξιοσημείωτη. Είχε κι άλλους τραυματισμούς, μεταξύ αυτών κι έναν που τον άφησε εκτός για μία σεζόν, αλλά ο 18χρονος μέσος είχε αρκετά ακόμη να δείξει από το ταλέντο του.

Από τη στιγμή που είναι προϊόν των ακαδημιών της Αρσεναλ και είναι βραχύσωμος, θα περίμενε κανείς να είναι ένας ακόμη από τους μέσους της Αρσεναλ που κατέχουν άψογα το passing game. Όχι. Ο Γενάρης είναι ένας στιβαρός, αμυντικογενής παίκτης, με θετικό πνεύμα, πνεύμα νικητή. Δυνατός στα τάκλιν, τακτικά έξυπνος και καλός με τη μπάλα, είναι κεντρικός αμυντικός, αλλά μπορεί να παίξει οπουδήποτε. Απόψε (την Τρίτη) θα είναι δεξί μπακ.

Πολλά ταλέντα από τις ακαδημίες της Αρσεναλ θα βρίσκονται στον πάγκο σ’ αυτό το παιχνίδι, αλλά λίγοι έχουν την καρδιά και το πνεύμα του Νίκο Γενάρης για να ντεμπουτάρουν ήδη".

Διαβάστε όλα τα νέα για το Κυπριακό ποδόσφαιρο στο balla.com.cy

Οι προτιμήσεις του

Στις ακαδημίες της Αρσεναλ από τα 7 του, το πρότυπό του δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τον Τιερί Ανρί, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος στην επίσημη ιστοσελίδα των "κανονιέρηδων". Αν και αμυντικός χαφ πλέον, με δυνατότητα να παίζει και κεντρικός αμυντικός και δεξί μπακ, μικρός είχε ξεκινήσει ως επιθετικός.

Όπως λέει μάλιστα, η καλύτερη ανάμνησή του από την Ριτζγουέι Ρόβερς, από όπου τον ανακάλυψαν οι Λονδρέζοι, ήταν τα αμέτρητα γκολ που έβαζε. Θεωρεί ως καλύτερο δάσκαλό του τον πατέρα του. "Συνήθιζε να κάνει τον προπονητή μου", έχει πει.

Πώς καταφέρνει να επικεντρώνεται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε μία ηλικία όπου οι προκλήσεις είναι πολλές; «Χρειάστηκε να κάνω αρκετές θυσίες στα παιδικά μου χρόνια, οπότε σκέφτομαι πώς θέλω να πορευτώ στη ζωή μου», απαντά. Το μόνο που του λείπει σε σχέση με τα άλλα παιδιά της ηλικίας του είναι η ελευθερία: "Εγώ πρέπει να λειτουργώ πάντα, γνωρίζοντας ότι και την επόμενη μέρα με περιμένει δουλειά".

Η αναγνώριση που αρχίζει να κερδίζει στην Αγγλία δεν του φουσκώνει τα μυαλά. "Φροντίζουν γι’ αυτό οι γονείς μου, οι οποίοι μου λένε συνεχώς τι θα πάθω, αν δεν μείνω συγκεντρωμένος στη δουλειά μου", λέει ο 18χρονος μέσος, ο οποίος έχει καταπιαστεί και με άλλα αθλήματα (κολύμβηση, στίβο), αλλά εν τέλει αποφάσισε να επικεντρωθεί στο ποδόσφαιρο και δικαιώνεται.

Το όνειρό του είναι να παίξει δίπλα στον Τσάβι, γιατί τον θεωρεί έναν από τους καλύτερους μέσους που έχει δει αγωνιζόμενους, ενώ θα ήθελε να πατήσει και το χορτάρι του "Καμπ Νόου". Τον Τσάβι τον συμπεριλαμβάνει και στην ιδανική ενδεκάδα του: Μπουφόν, Καφού, Μαλντίνι, Λούσιο, Ρομπέρτο Κάρλος, Μακελελέ, Τσάβι, Ινιέστα, Μέσι, Ανρί, Κριστιάνο Ρονάλντο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK