Ιστορική απόφαση για τα τηλεοπτικά δεδομένα των αγώνων

Σε μία απόφαση που δείχνει ικανή να ανατρέψει τα δεδομένα στον τηλεοπτικό χάρτη των αθλητικών γεγονότων κατέληξε το Ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Πλέον, κάθε κάτοικος Αγγλίας μπορεί να έχει φτηνό αποκωδικοποιητή άλλης χώρας στο σπίτι του για να βλέπει ποδοσφαιρικούς αγώνες!

Ιστορική απόφαση για τα τηλεοπτικά δεδομένα των αγώνων

Η Κάρεν Μέρφι (ένθετη φωτογραφία), ιδιοκτήτρια μίας παμπ στο Πόρτσμουθ, πήγε το θέμα μέχρι εκεί, καθώς το BSkyB που έχει τα δικαιώματα της Πρέμιερ Λιγκ στην Αγγλία, της είχε απαγορεύσει να προβάλει τους αγώνες στο μαγαζί της. Η Μέρφι χρησιμοποιούσε αποκωδικοποιητή της ελληνικής NOVA, σύνδεση που της στοίχιζε λιγότερο απ' ότι το συνδρομητικό αγγλικό κανάλι, με συνέπεια τον τελευταίο χρόνο να σταματήσει τις προβολές. Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, έβγαινε μήνυμα στην έναρξη των αγώνων της Πρέμιερ Λιγκ, το οποίο ενημέρωνε πως η εικόνα είναι διαθέσιμη μόνο για τους κατοίκους της Ελλάδας!

Ιστορική απόφαση για τα τηλεοπτικά δεδομένα των αγώνων

« Η προσπάθεια απαγόρευσης εισαγωγής, πώλησης, ή χρήσης ξένων καρτών αποκωδικοποίησης, αντίκειται στην ελευθερία παροχής υπηρεσιών και δεν μπορεί να αιτιολογηθεί, με βάση την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων ή από την ενθάρρυνση του κόσμου να παραβρεθεί στα ποδοσφαιρικά γήπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά η απόφαση.

Αυτό σημαίνει πως έκρινε ότι ο φίλαθλος θα πάει στον αγώνα αν πραγματικά το θέλει, παρ' όλα αυτά, η Μέρφι δεν μπορεί να δείξει αγώνες στο μαγαζί της αν δεν πάρει έγκριση από την Πρέμιερ Λιγκ. « Αυτό είναι μετάδοση στον κόσμο», έκρινε το δικαστήριο, άρα οι παμπς δεν μπορούν να δείχνουν εικόνα, αλλά αυτή θα είναι διαθέσιμη μέσω φτηνότερων δορυφόρων (ελληνικών ή άλλων) στο σπίτι όποιου ζει στην Αγγλία. Οι παμπς στην Αγγλία, βέβαια, βρίσκουν μέσω Ίντερνετ τους αγώνες και τους μεταδίδουν στους θαμώνες τους.

Ιστορική απόφαση για τα τηλεοπτικά δεδομένα των αγώνων

Η Πρέμιερ Λιγκ δεν μπορεί να πωλεί από χώρα σε χώρα

Από την άλλη, οι δικηγόροι της Πρέμιερ Λιγκ βρίσκονται σε διαρκείς αναζητήσεις για να προσβάλουν την απόφαση, το σίγουρο ωστόσο, είναι πως η ιστορικότητα της απόφασης δεν αφορά μόνο τον αθλητισμό. Από εδώ και πέρα, μπορεί να βρει εφαρμογή σε οποιοδήποτε τηλεοπτικό πρόγραμμα, ένα σόου, μια ταινία, μία σειρά ή ό, τι βάλετε στο μυαλό σας. Οι Άγγλοι, βέβαια, το ψάχνουν τόσο, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε επιπλέον πως η τακτική της Πρέμιερ Λιγκ να πωλεί το πρωτάθλημα από χώρα σε χώρα « είναι αντίθετη στους νόμους της ΕΕ»! Και γι' αυτό, ήδη εκφράζεται η πρόθεση της διοργανώτριας αρχής του αγγλικού πρωταθλήματος, να πωλείται η εικόνα των αγώνων από την επόμενη σύμβαση σε ένα γιγάντιο πακέτο!

Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό, η απόφαση του Ανώτατου ευρωπαϊκού δικαστηρίου επιφέρει αλλαγές στις τηλεοπτικές συνήθειες και την τσέπη όλων των Ευρωπαίων πολιτών και, βέβαια, των επιμέρους τηλεοπτικών καναλιών.

News 24/7

24MEDIA NETWORK