Απεβίωσε ο ήρωας του "Γουέμπλεϊ"

"Έφυγε" σε ηλικία 89 ετών ο Μπερτ Τράουτμαν, ένας τερματοφύλακας που υπερασπίστηκε για περισσότερες από 500 φορές την εστία της Μάντσεστερ Σίτι και που έμεινε στην ιστορία για την αυτοθυσία του στον τελικό κυπέλλου του 1956.

Απεβίωσε ο ήρωας του "Γουέμπλεϊ"

Υπό το βλέμμα 100.000 θεατών στο "Γουέμπλεϊ", η Μάντσεστερ Σίτι διεκδικούσε το τρίτο FA Cup της ιστορίας της με αντίπαλο την Μπέρμιγχαμ και στο 73ο λεπτό προηγείτο 3-1. Σε εκείνο το χρονικό σημείο ο Γερμανός γκολκίπερ έπεσε στα πόδια του αντιπάλου Πίτερ Μέρφι και τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά συνέχισε να αγωνίζεται και, μάλιστα, έκανε κάποιες σημαντικές επεμβάσεις.

Τελικά οι "πολίτες" κατέκτησαν το κύπελλο Αγγλίας και ο ήρωας Μπερτ Τράουτμαν καμάρωνε με το μετάλλιο στον... στραβό λαιμό του. Ήταν προφανές ότι ο τραυματισμός ήταν σοβαρότατος. Τρεις ημέρες αργότερα μια ακτινογραφία έδειξε ότι ο λαιμός του ήταν σπασμένος! Την ίδια χρονιά (1956) κέρδισε το βραβείο "Football Writers' Association Footballer of the Year", στο οποίο μετέχουν και ψηφίζουν περί τους 400 Άγγλους δημοσιογράφους.

Απεβίωσε ο ήρωας του "Γουέμπλεϊ"

Η καριέρα του Μπερτ Τράουτμαν στην Αγγλία ξεκίνησε με παράδοξο τρόπο, αφού συνελήφθη από τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων του Λάνκασαϊρ. Αργότερα όχι μόνο αρνήθηκε τον επαναπατρισμό, αλλά μετά την απελευθέρωσή του το 1948 εγκαταστάθηκε στο Λάνκασαϊρ, όπου συνδύασε το επάγγελμα του γεωργού με εκείνο του τερματοφύλακα παίζοντας στην τοπική Σεντ Έλενς Τάουν.

Ακολούθησε η ένδοξη καριέρα με τη Μάντσεστερ Σίτι, τη φανέλα της οποίας φόρεσε σε 545 παιχνίδια από το 1949 μέχρι το 1964. Αρχικά αρκετοί οπαδοί των "πολιτών" δεν είδαν με καλό μάτι την απόκτηση ενός πρώην μέλους της Λουφτβάφε, όταν όμως τα χρόνια κύλησαν και η ομάδα διεξήγαγε φιλικό προς τιμήν του, περίπου 60.000 φίλαθλοι γέμισαν κάθε γωνιά του "Σίτι οφ Μάντσεστερ" για να τον αποθεώσουν.

Ο Μπερτ Τράουτμαν, ο οποίος υπέστη δύο ανακοπές καρδιάς τους προηγούμενους μήνες, εξέπνευσε σε μία περιοχή κοντά στη Βαλένθια, όπου κατοικούσε μόνιμα. Δεν θα ξεχαστεί ποτέ για τον τελικό του "Γουέμπλεϊ", για το ποσοστό 60% σε αποκρούσεις πέναλτι και, βέβαια, για το γεγονός ότι έφερε πιο κοντά δύο μεγάλους εχθρούς, την Αγγλία και τη Γερμανία.

"Δυσάρεστα νέα. Ο ήρωάς μου Μπερτ Τράουτμαν πέθανε. Θαυμάσιος άνδρας που έφερε πιο κοντά τις εμπόλεμες χώρες μας. Σε ευχαριστούμε Μπερτ", είπε ο παλαίμαχος γκολκίπερ της Άρσεναλ και μετέπειτα παρουσιαστής του BBC, Μπομπ Γουίλσον.

News 24/7

24MEDIA NETWORK