Ο Φέργκιουσον διδάσκει στο Χάρβαρντ

Ο Άλεξ Φέργκιουσον ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος του Harvard Business School (HBS) και ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδωσε μία διάλεξη που θα μείνει αξέχαστη στους φοιτητές του περιβόητου πανεπιστημίου.

Ο Φέργκιουσον διδάσκει στο Χάρβαρντ

Η καθηγήτρια του HBS, Ανίτα Έλμπερς, ζήτησε από τους φοιτητές της μία εργασία πάνω στον σερ Άλεξ και στο προφίλ του ως ηγέτης και πριν μερικές εβδομάδες προσκάλεσε τον ίδιο τον Σκοτσέζο τεχνικό στους χώρους του πανεπιστημίου, για μία διάλεξη.

"Το να επιχειρήσω να εγκλωβίσω τη σκέψη του σε μία μελέτη, είναι απλά λέξεις σε χαρτί. Το να τον έχουμε εδώ και να μπορούν οι μαθητές να τον βλέπουν ζωντανά, να αντιλαμβάνονται πως διαχειρίζεται το πλήθος, να βλέπουν στοιχεία της προσωπικότητάς του, έχει ανεκτίμητη αξία", σημείωσε η καθηγήτρια.

"Όταν σε προσεγγίζει ένα ίδρυμα όπως το Χάρβαρντ, γνωρίζεις ότι θα αντιμετωπίσεις υψηλή ποιότητα", άρχισε την ομιλία του ο 70χρονος προπονητής, ο οποίος στα 26 χρόνια του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει κατακτήσει τα πάντα. "Έπρεπε να προετοιμαστώ για κάτω που δεν είχα κάνει ποτέ στο παρελθόν. Αλλά σε αυτό το στάδιο της ζωής μου, αισθάνομαι ότι βοηθάω νεαρούς ανθρώπους να προχωρούν μέσα από το δικό τους δρόμο στο μάνατζμεντ και αυτός ήταν σημαντικός και καθοριστικός παράγοντας για μένα".

Η παρουσία του Φέργκιουσον στην αίθουσα "Aldrich Hall" οδήγησε σε αλλαγές από το συνηθισμένο πρόγραμμα των καλεσμένων του πανεπιστημίου. Κάθε καλεσμένος συνήθως μιλάει για 20 λεπτά, ωστόσο ο Φέργκιουσον είχε 80 λεπτά στη διάθεσή του για να απαντήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες ερωτήσεις των φοιτητών.

Αυτοί, με τη σειρά τους, ήρθαν προετοιμασμένοι. Διαβασμένοι για την καριέρα του Φέργκιουσον και με φανέλες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο "Φέργκι", πάντως, κατάφερε να εντοπίσει έναν φίλο της Μπάγερν Μονάχου κι έκανε πλάκα μαζί του, θυμίζοντάς του τον τελικό Champions League του 1999.

"Η όλη ατμόσφαιρα ήταν επαγγελματική. Ήταν προφανές πως ήρθαν προετοιμασμένοι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είχαν διαβάσει τη μελέτη και σε αυτήν πρόσθεσαν τις απόψεις τους και τις γνώσεις τους", εξήγησε ο Φέργκιουσον.

"Το σημείο της συζήτησης από το οποίο έμαθα πολλά για τον εαυτό μου ήταν όταν συζητούσαν για την ισορροπία μεταξύ φόβου και αγάπης στην προσέγγισή μου της διαχείρισης ανθρώπων. Εάν κοιτάξετε στο ιστορικό μου, υπάρχει όλος αυτός ο θόρυβος για τα 'πιστολάκια' (σ.σ. φωνές του Φέργκιουσον σε απόσταση χιλιοστών από το πρόσωπο ενός παίκτη, που μοιάζει με... πιστολάκι για τα μαλλιά, όπως το παρομοιάζουν οι Άγγλοι) και το θυμό κλπ. Αλλά οι σπουδαστές αναγνώρισαν μία διαφορετική πλευρά πάνω σε αυτό, η οποία είναι πιο ορθή όσον αφορά στο πως καλλιεργώ σχέσεις με τον κόσμο και ανέπτυξα την ομάδα μέσα στα χρόνια. Η πραγματικότητα δεν είναι πάντοτε όπως την αποτυπώνει ο Τύπος. Αισθάνθηκα ότι οι μαθητές ήταν ακριβείς στην ανάλυση του ζητήματος, ρωτώντας και αναγνωρίζοντας αυτή τη σημαντική δυναμική της διαχείρισης".

Μετά το τέλος της ομιλίας, οι φοιτητές που την παρακολούθησαν έμειναν κατενθουσιασμένοι και φαίνεται πως πήραν τα εφόδια που χρειάζονται για το μέλλον τους. "Το να ακούς τον Φέργκιουσον να μας μιλάει για το πως δίνει κίνητρο στους παίκτες, πως δημιουργεί μία κουλτούρα γύρω από την ομάδα και οδηγεί άτομα με μεγάλη επιρροή να δίνουν κίνητρο και νοοτροπία νικητή στο σύλλογο, είναι μαθήματα που μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις στην επαγγελματική καριέρα σου", εξήγησε ένας από τους σπουδαστές.

News 24/7

24MEDIA NETWORK