Πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα

Η Premier League κάνει σέντρα το Σάββατο (16/8, 14:45) και το Contra.gr σας παραθέτει τι έκαναν οι διεκδικητές του τίτλου (Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) στο μεταγραφικό παζάρι και τι αναμένεται να παρουσιάσουν τη νέα σεζόν. Δείτε videos από φιλικούς αγώνες που έδωσαν κατά την περίοδο της προετοιμασίας τους.

Πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα

Πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα

Το Οπόρτο... ήρθε στο Μάντσεστερ

Όταν ένας σύλλογος ξοδεύει πάνω από 110.000.000 ευρώ για να ενισχυθεί, διαπιστώνει εύκολα κάποιος ότι η κατάκτηση του τίτλου αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Ο λόγος για το... περυσινό καλοκαίρι της Μάντσεστερ Σίτι, η οποία εν τέλει πανηγύρισε το τέταρτο πρωτάθλημα και το τρίτο Λιγκ Καπ της ιστορίας της.

Το εφετινό καλοκαίρι κύλησε ήσυχα, τουλάχιστον όσον αφορά τη γραμμή κρούσης, παρά το γεγονός ότι ο Άλβαρο Νεγρέδο τραυματίστηκε σε ένα φιλικό με την Χαρτς και η επιστροφή του στη δράση αναμένεται τον Οκτώβριο. Φυσικά, επειδή γίνεται αναφορά στην Μάντσεστερ Σίτι, θα ήταν παράδοξο να μην ξοδευτεί ένα σεβαστό ποσό για κάποια μεταγραφή.

Τελικά αυτό συνέβη πέντε ημέρες πριν από την πρεμιέρα της στο πρωτάθλημα και συγκεκριμένα το εκτός έδρας ματς με την Νιούκαστλ (17/8, 18:00). Ο Ελιακίμ Μανγκαλά αποκτήθηκε έναντι ενός ποσού κοντά στα 40.000.000 ευρώ και θα συνυπάρχει με τον Φερνάντο, ο οποίος επίσης άφησε την Πόρτο για λογαριασμό των πρωταθλητών Αγγλίας.

Δεδομένου ότι η ομάδα του Μανουέλ Πελεγκρίνι δεν είχε τη δυνατότητα να ξοδέψει πάνω από 60.000.000 ευρώ για μεταγραφές εξαιτίας της τιμωρίας της UEFA για τη μη τήρηση του financial fair play, οι εφετινές κινήσεις ήταν προσεγμένες, συμπληρωματικές και αμυντικής φύσεως. Ο Βίλι Καμπαγέρο πήρε τη θέση του Κοστέλ Παντιλιμόν στον... πάγκο ελέω Τζο Χαρτ, ο Μπακαρί Σανιά θα αποτελεί τη "ρεζέρβα" του Πάμπλο Σαμπαλέτα στο δεξί άκρο της άμυνας κι ο Φρανκ Λάμπαρντ άφησε τους "μπλε" του Λονδίνου για να καταλήξει -ως δανεικός μέχρι τον Ιανουάριο- στους "μπλε" του Μάντσεστερ.

Τα κλειδιά για την έκβαση της εφετινής σεζόν, η οποία άρχισε με τη βαριά ήττα (3-0) από την Άρσεναλ στο Community Shield, είναι δύο: η κατάσταση της υγείας του Σέρχιο Αγουέρο και η διάθεση του Γιάγια Τουρέ. Ο μεν Αργεντινός επιθετικός έχει τραυματιστεί ουκ ολίγες φορές τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, ο δε Ιβοριανός μέσος (και ο ατζέντης του Ντμίτρι Σέλουκ) είχε ταράξει τα νερά, όταν στα τέλη Ιουνίου τα είχε "χώσει" στη διοίκηση της Σίτι. Αν οι δύο προαναφερθέντες βρεθούν σε καλή κατάσταση, η Μάντσεστερ Σίτι -τουλάχιστον- θα διεκδικήσει μέχρι τέλους το πρωτάθλημα.

Πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα

Να μην γίνει Τότεναμ

Με εξαίρεση την απώλεια του Λουίς Σουάρες, ο οποίος πέρυσι έβαλε 31 γκολ, ενώ ανακηρύχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της σεζόν από συναδέλφους και δημοσιογράφους, δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για να αποδοθεί στην Λίβερπουλ ο χαρακτηρισμός "αουτσάιντερ".

Αντίβαρο στην απουσία του Ουρουγουανού, καθώς και την πολυετή αποχή των "κόκκινων" από την κατάκτηση της Premier League (σ.σ. εφέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από την τελευταία επιτυχία), αποτελεί το γεγονός ότι όσες ομάδες σπατάλησαν περισσότερα από 100.000.000 ευρώ σε ένα καλοκαίρι παρουσιάστηκαν -τουλάχιστον- εξίσου ανταγωνιστικές με την προηγούμενη περίοδο. Μοναδική εξαίρεση στον κανόνα είναι η περυσινή Τότεναμ, η οποία δεν εκμεταλλεύθηκε την αποχώρηση του Γκάρεθ Μπέιλ.

Ο Μπρένταν Ρότζερς γνωρίζει πολύ καλά ότι αν η ομάδα του φανερώσει το ίδιο αμυντικό πρόσωπο με την περυσινή σεζόν (δέχθηκε 50 γκολ στην Premier), οι πιθανότητες για τίτλο δεν είναι πολλές. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δαπανήθηκαν πάνω από 25.000.000 ευρώ, προκειμένου να αποκτηθεί ο Ντέγιαν Λόβρεν (έγινε ο ακριβότερος αμυντικός στην ιστορία της Λίβερπουλ) και να θωρακιστούν τα μετόπισθεν.

Πέραν της απουσίας του Σουάρες, οι δευτεραθλητές Αγγλίας, οι οποίοι επιστρέφουν στο Champions League μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, δεν έχασαν κάποιο βασικό στέλεχος. Τουναντίον, ήρθε ως "έξυπνη κίνηση" ο Εμρέ Τσαν, ο ταλαντούχος εξτρέμ Λάζαρ Μάρκοβιτς, ο Άνταμ Λαλάνα (τραυματίστηκε και θα χάσει το ξεκίνημα της σεζόν) κι ο έμπειρος Ρίκι Λάμπερτ με την ευχή να δώσει πολύτιμες λύσεις στην επίθεση.

Από εκεί και πέρα το ποδόσφαιρο που θα παίξει η Λίβερπουλ του Ρότζερς είναι λίγο πολύ γνωστό. Ταχύτητα σε κινήσεις και δημιουργία, πίεση ψηλά, αναζήτηση του γκολ από αμυντικούς σε στημένες φάσεις. Η φαντασία και η διάθεση του Φιλίπε Κουτίνιο αποτελούν απαραίτητα συστατικά για την εύρυθμη ανάπτυξη, ενώ αν ο Ραχίμ Στέρλινγκ επαναλάβει την περυσινή σεζόν, οι φίλοι της ομάδας δικαιούνται να αισιοδοξούν.

Πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα

"Δούρειος ίππος"

Στις 22 Μαρτίου 2014 η Τσέλσι κατατρόπωνε με 6-0 τη μέχρι πριν λίγες εβδομάδες πρωτοπόρο Άρσεναλ και δεδομένου ότι είχε προηγηθεί το 1-0 στο "Ιτιχάντ" επί της Μάντσεστερ Σίτι, οι πιθανότητες για τον τίτλο ήταν αρκετές, παρά το γεγονός ότι είχε αρχίσει να μπαίνει σφήνα και η Λίβερπουλ.

Κάπου εκεί άρχισαν να εμφανίζονται σημάδια αστάθειας, ενώ η αδυναμία των "μπλε" να σκοράρουν σε πολύ σφικτές άμυνες είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμο έδαφος, σε μία σεζόν που σπαταλήθηκαν πολλές δεκάδες εκατομμύρια. Εν τέλει η ομάδα του Λονδίνου τερμάτισε στην ίδια θέση που την παρέλαβε ο Ζοζέ Μουρίνιο (3η). Το περιβόητο "πούλμαν" της Τσέλσι πάρκαρε στο "Βιθέντε Καλδερόν" για να αποσπαστεί το 0-0 και να γίνει το πρώτο βήμα, προκειμένου να προκριθεί στον τελικό του Champions, αλλά η Ατλέτικο πέρασε σαν σίφουνας από το "Στάμφορντ Μπριτζ", τη στιγμή που ο "Special One" έβαζε σε εφαρμογή τα πλάνα του ενόψει της επόμενης σεζόν.

Τι ήταν αυτό που έκανε ο Μουρίνιο; Μα, να λειτουργήσει σαν "δούρειος ίππος". Να "ξεζουμίσει" δηλαδή τους πρωταθλητές Ισπανίας, αποκτώντας τους Ντιέγο Κόστα-Φιλίπε Λουίς και να μην επιτρέψει στον εκπληκτικό Τιμπό Κουρτουά να παραμείνει ως δανεικός στην Μαδρίτη. Κοινώς, ο Κόστα θα "ματώνει" τα αντίπαλα δίχτυα, ο Λουίς θα οργώνει την αριστερή πτέρυγα σαν αντι-Κόουλ και ο Κουρτουά φιλοδοξεί να γίνει ο νέος Τσεχ.

Κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε η απόκτηση του Σεσκ Φάμπρεγας, ο οποίος θα πάρει τα ηνία της ομάδας στο κέντρο, ενώ η επιστροφή του Ντιντιέ Ντρογκμπά μπορεί να χαρακτηριστεί ως αντίβαρο για την αποχώρηση του Φρανκ Λάμπαρντ μετά από 13 ολόκληρα χρόνια.

Παρά τη μεγάλη αισιοδοξία που υπάρχει στο "μπλε" στρατόπεδο, πάντως, η πίεση που θα ασκηθεί στον Μουρίνιο αναμένεται μεγάλη, δεδομένου ότι μία σημαντική μερίδα φιλάθλων δυσανασχέτησε με την πώληση του Ρομέλου Λουκάκου. Ο Ντιέγο Κόστα, λοιπόν, να είναι καλά (και ο Οσκάρ βεβαίως-βεβαίως) γιατί ο Φερνάντο Τόρες δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και ο Ντρογκμπά οδεύει προς τα 37.

Πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα

Σε τροχιά τίτλων

Ποτέ ξανά την τελευταία δεκαετία, η Άρσεναλ δεν ετοιμαζόταν για την έναρξη της Premier League με τόσο μεγάλη αισιοδοξία, αφού η μεταγραφική περίοδος είχε πέρα για πέρα θετικό πρόσημο, ενώ η σεζόν άρχισε με το ευρύ 3-0 επί της Μάντσεστερ Σίτι στο Community Shield.

Μέχρι πρότινος η επίθεση της ομάδας του Αρσέν Βενγκέρ υστερούσε αισθητά σε ρυθμό και εξαρτιόταν υπερβολικά από τα κέφια του Ολιβιέ Ζιρού. Αυτό θα αλλάξει εφέτος, αφού ο νεοαποκτηθείς Αλέξις Σάντσες μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις της μεσοεπιθετικής γραμμής.

Αν κρίνει κανείς από το Community Shield που συνδυάστηκε με την κατάκτηση του δεύτερου τίτλου της Άρσεναλ μέσα σε τέσσερις μήνες (δεν είχε πανηγυρίσει κανέναν από το 2005), ο Σάντσες θα βοηθήσει πολύ τη νέα του ομάδα (βγαίνει στην πλάτη των αμυντικών, είναι εξαιρετικός στο κάθετο παιχνίδι), η οποία δεν θα βασίζεται, πλέον, μόνο στον Θίο Γουόλκοτ που επιστρέφει οσονούπω από το σοβαρό τραυματισμό του.

Επιπλέον, ένα ακόμη νέο πρόσωπο αποδείχθηκε ο πιο καταλυτικός παίκτης των "κανονιέρηδων" στο Community Shield. Ο λόγος για τον Ματιέ Ντεμπισί, ο οποίος είχε "εγκατασταθεί" ψηλά, δυσκόλευε τη ζωή του Αλεκσάνταρ Κολάροβ και υποχρέωνε τον Σαμίρ Νασρί να μένει πίσω.

Ο μεγάλος απών της εφετινής Άρσεναλ θα είναι ο Τόμας Βερμάλεν, αφού έκανε το γνωστό δρομολόγιο Λονδίνο-Βαρκελώνη έναντι 18.600.000 ευρώ. Βασικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο θα είναι οι Περ Μέρτεζακερ και Λοράν Κοσιελνί, ενώ ο 19χρονος Κάλουμ Τσέιμπερς, που κόστισε πάνω από 20.000.000 ευρώ στους "κανονιέρηδες" αναμένεται να δώσει πολύτιμες λύσεις. Τέλος, ο Γιαγιά Σανογκό βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα και δεν αποκλείεται να αποτελέσει την εφετινή αποκάλυψη της Premier League.

Πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα

Το μεγάλο ερωτηματικό

Η αντικατάσταση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ήταν, όπως αποδείχθηκε, η... δυσκολότερη δουλειά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, αφού η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Ντέιβιντ Μόγες τερμάτισε στη χαμηλότερη θέση της ιστορίας της στην Premier League (7η).

O Λουίς φαν Χάαλ ήρθε την κατάλληλη στιγμή στο "Ολντ Τράφορντ" για να φτιάξει την ομάδα από την αρχή και να επενδύσει στο 4-3-1-2 (ή 3-4-1-2), προκειμένου να επιτευχθεί η επιστροφή στο δρόμο των επιτυχιών. Μέχρι στιγμής, ο Ολλανδός προπονητής αποτελεί σημαντικότερη μεταγραφή των "κόκκινων διαβόλων".

Τα, προερχόμενα κυρίως από το τουρνουά των ΗΠΑ, πρώτα δείγματα γραφής είναι θετικά, αφού συν τοις άλλοις οι Άσλεϊ Γιανγκ, Ντάρεν Φλέτσερ και Τομ Κλέβερλι εντυπωσίασαν, ενώ η έλευση του Άντερ Ερέρα από την Αθλέτικ Μπιλμπάο αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την "πονεμένη" μεσαία γραμμή του συλλόγου. Ο Βάσκος ασκεί πίεση, είναι ιδιαίτερα δραστήριος και κάνει πολλά (κι επιτυχημένα) τάκλινγκ.

Φυσικά, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, με αυτήν την αμυντική γραμμή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν έχει καμία τύχη, καθώς δεν έχει καλυφθεί το κενό των Ρίο Φέρντιναντ-Νεμάνια Βίντιτς, ενώ ο Λουκ Σο που αποκτήθηκε ως αντικαταστάτης του Πατρίς Εβρά είναι ακόμα πολύ άπειρος.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι "κόκκινοι διάβολοι" ετοιμάζονται να δαπανήσουν ένα ποσό κοντά στα 100.000.000 ευρώ για να μπαλωθούν οι τρύπες και να ανέβουν επίπεδα. Από εκεί και πέρα πολλά θα εξαρτηθούν από τις γρήγορες εναλλαγές μεταξύ των Χουάν Μάτα, Ρόμπιν φαν Πέρσι και Γουέιν Ρούνεϊ (αν προτιμηθεί το 4-3-1-2 και οι τρεις θα παίξουν στις θέσεις που αποδίδουν καλύτερα).

News 24/7

24MEDIA NETWORK