Βασιλεία - Πόρτο 1-1 (VIDEOS)

Προβάδισμα πρόκρισης ενόψει του επαναληπτικού του "Ντραγκάο" απέκτησε η Πόρτο, παίρνοντας την ισοπαλία με 1-1 στην έδρα της Βασιλείας. Ο Γκονσάλες άνοιξε το σκορ για τους Ελβετούς στο 11ο λεπτό, για να ισοφαρίσει για τους φιλοξενούμενους ο Ντανίλο με πέναλτι στο 79'.

Porto's Brazilian midfielder Casemiro (L) vies with Basel's Argentine defender Walter Adrian Samuel during the UEFA Champions League round of 16 first leg football match between Basel (FCB) and Porto (FCP) on February 18, 2015 at the St. Jakob-Park stadium in Basel.  AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI        (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)
Porto's Brazilian midfielder Casemiro (L) vies with Basel's Argentine defender Walter Adrian Samuel during the UEFA Champions League round of 16 first leg football match between Basel (FCB) and Porto (FCP) on February 18, 2015 at the St. Jakob-Park stadium in Basel. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Το LIVE του αγώνα

Η εικόνα του αγώνα

Με αμυντικούς προσανατολισμούς παρέταξε την ομάδα του, θέλοντας σαφώς να κρατήσει το μηδέν στο πρώτο ματς εντός έδρας. Από την άλλη ο Λαπετέγκι κατέβασε ένα πιο επιθετικογενές 4-3-3 με τον Τζάκσον Μαρτίνες ως "αιχμή του δόρατος". Η Πόρτο μπήκε ορεξάτη, ελέγχοντας το ματς και κάνοντας επιθέσεις κυρίως από τα πλάγια με τους ταχύτατους Τέγιο και Μπραχίμι.

Ωστόσο, η Βασιλεία στη μοναδική της ευκαιρία κατάφερε να σκοράρει κόντρα στην ροή του αγώνα. Στο 11ο λεπτό, από φοβερή μπαλιά του Φράι πίσω από το κέντρο, ο Ντέρλις Γκονσάλες έφυγε στην πλάτη του Σάντρο και πλάσαρεσωστά τον Φαμπιάνο, γράφοντας νωρίς-νωρίς το 1-0.

Η Πόρτο ανέβασε ακόμη περισσότερο στροφές, απαιλώντας τρεις φορές μέσα σε ένα 3λεπτο (19'-21'), με τους Κασεμίρο και Ντανίλο, χωρίς όμως να καταφέρει να ισοφαρίσει.Μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους, οι φιλοξενούμενοι είχαν την κατοχή και τον έλεγχο, όμως δεν μπορούσαν να μπουν εύκολα στην περιοχή της Βασιλείας. Η Πόρτο αύξησε την πίεσή της στα καρέ των γηπεδούχων με την έναρξη του δευτέρου μέρους. Έφτασε μάλιστα στο γκολ με τον Κασεμίρο στο 48', όμως ακυρώθηκε σωστά καθώς δύο παίκτες των Πορτογάλων βρίσκονταν σε θέση οφ-σάιντ και επηρέαζαν την φάση.

Δέκα λεπτά αργότερα, ο Τέγιο ξέφυγε από το μαρκάρισμα του Σαφάρι, μπήκε στην περιοχή από τα πλάγια, όμως ο Βάτσλικ του είπε "όχι". Στο 66' ο Τζάκσον Μαρτίνες σπατάλησε μια σπουδαία ευκαιρία, βγαίνοντας φάτσα με τον τερματοφύλακα τον γηπεδούχων, όμως το "σκάψιμο" που επιχείρησε να κάνει ήταν δυνατό και η μπάλα κατέληξε άουτ. Η ασφυκτική πίεση της Πόρτο έφερε τελικά αποτέλεσμα στο 78'. Ο Ντανίλο έκανε το γύρισμα από τα αριστερά, με τον Σάμουελ να πέφτει για το τάκλιν και να βρίσκει όμως την μπάλα με το χέρι. Ο διαιτητής έδειξε την άσπρη βούλα και οι φιλοξενούμενοι έκαναν το 1-1 με την εύστοχη εκτέλεση του Ντανίλο.

Μετά το γκολ ο ρυθμός έπεσε. Οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν να ελέγχουν το ματς, ωστόσο έχοντας το 1-1, δεν θέλησαν να ρισκάρουν περισσότερο. Η ισοπαλία έμεινε μέχρι το φινάλε, με τους Πορτογάλους πλέον να αποκτούν προβάδισμα ενόψει του επαναληπτικού του "Ντραγκάο".

MVP

Ο Ντανίλο παίρνει τον τίτλο του πολυτιμότερου, όχι μόνο για το γκολ που πέτυχε, αλλά και για την προσφορά του καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα. Έτρεχε ασταμάτητα σε άμυνα και επίθεση, ενώ απείλησε και σε 2-3 ακόμη περιπτώσεις την εστία του Βάτσλικ.

Αδύναμος Κρίκος

Κακός ο Σαφάρι για την Βασιλεία. Ο Ελβετός είχε πολλά προβλήματα με τον Τέγιο που του έφευγε σχεδόν σε κάθε φάση στην πλάτη του. Ήταν νευρικός, χωρίς καθαρό μυαλό, κάνοντας συχνά λάθη. Ο Σάμουελ μπορεί να έκανε το πέναλτι, ωστόσο κράτησε σε ρηχά νερά τον Τζάκσον Μαρτίνες με το μαρκάρισμά του.

Σχόλιο

Σαφές προβάδισμα ενόψει του επαναληπτικού απέκτησε η Πόρτο. Οι "δράκοι" ήταν οι κυρίαρχοι του ματς και ίσως το τελικό 1-1 τους αδικεί. Άλλωστε το 1-15 στις ευκαιρίες και το 40%-60% της κατοχής μιλάνε από μόνα τους. Η Βασιλεία κατάφερε στην μοναδική φάση που δημιούργησε στο ματς να σκοράρει, όμως είχε παθητικό ρόλο σε όλο το παιχνίδι. Καλό το αμυντικό στήσιμο των γηπεδούχων που όμως επιθετικά ήταν ανύπαρκτοι.

Βασιλεία: Βάτσλικ, Τζάκα, Σούχι, Σαμουέλ, Σαφάρι, Ελνενί, Φράι, Τσούφι, Γκονσάλες (25' Κάλα), Γκάσι (83' Χαμουντί), Στρέλερ (63' Εμπολό)

Πόρτο: Φαμπιάνο, Ντανίλο, Μαικόν, Μαρκάνο, Σάντρο, Ερέρα, Κασεμίρο, Τόρες (68' Νέβες), Τέγιο (81' Κιντέρο), Μπραχίμι (61' Κουαρέσμα), Μαρτίνες

News 24/7

24MEDIA NETWORK