Ζενίτ-Μπενφίκα 3-2

Μετά από ένα δραματικό φινάλε στην παγωμένη Αγία Πετρούπολη, η Ζενίτ επικράτησε 3-2 της Μπενφίκα και πήρε ισχνό προβάδισμα για την πρόκριση στην προημιτελική φάση του Champions League.

Aleksandr Anyukov (R) of FC Zenit St Petersburg fights for the ball against Bruno Cesar of SL Benfica  during their UEFA Champions League, round of 16, first legs match in Saint-Petersburg, on February 15, 2012. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV (Photo credit should read KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)
Aleksandr Anyukov (R) of FC Zenit St Petersburg fights for the ball against Bruno Cesar of SL Benfica during their UEFA Champions League, round of 16, first legs match in Saint-Petersburg, on February 15, 2012. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV (Photo credit should read KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Φάση: 16 του Champions League

Διαιτητής: Γιόνας Έρικσον (Σουηδία)

Σκόρερ: 27', 89' Σιρόκοφ, 71' Σεμάκ - 20' Περέιρα, 87' Καρντόσο

Κίτρινες: 17' Άλβες, 63' Ανιούκοφ - 13' Λουισάο, 45' Σέζαρ, 75' Αϊμάρ

Κόκκινη: -

Γήπεδο: Πετρόφσκι

Εικόνα αγώνα

Το κρύο ήταν τσουχτερό, αλλά σε καμία περίπτωση η θερμοκρασία δεν προσέγγισε τους -20, όπως αναμενόταν. Ως εκ τούτου, οι 2 ομάδες επιδόθηκαν στο επιθετικό ποδόσφαιρο που συνηθίζουν να παρουσιάζουν, με τους γηπεδούχους να αρχίζουν καλύτερα. Η παρουσία στην ενδεκάδα τόσο του Όσκαρ Καρντόσο, όσο και του Ροδρίγο, έδειξαν τις διαθέσεις του Ζόρζε Ζέσους, αλλά οι 2 κυνηγοί δεν τροφοδοτήθηκαν σωστά από τον Νίκολας Γκαϊτάν που έπαιξε ρόλο οργανωτή κι έτσι απέτυχαν να απειλήσουν την εστία του Γιούρι Ζεβνόφ. Μέχρι το 20ό λεπτό, όταν ο Μάξι Περέιρα άνοιξε το σκορ και ουσιστικά αφύπνησε τους γηπεδούχους.

Το 0-1 προκάλεσε κύματα επιθέσεων από τη Ζενίτ, με τον Ιγκόρ Ντενίσοφ να είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην προσπάθεια ισοφάρισης. Στο 27ο λεπτό ο Ρομάν Σιρόκοφ ισοφάρισε σε 1-1 με ένα πανέμορφο τέρμα και ανακούφισε το κοινό των γηπεδούχων που πάγωνε στις εξέδρες. Οι Ρώσοι ήταν πιο επικίνδυνοι στα επόμενα λεπτά, απειλώντας συχνά την εστία του Αρτούρ, αλλά η τελική επιλογή στις ευκαιρίες που δημιούργησαν δεν ήταν η καλύτερη δυνατή.

Ο Λουτσιάνο Σπαλέτι απέσυρε στο ημίχρονο τον εξαφανισμένο Κονσταντίν Ζιριάνοφ και έβαλε στη θέση του στον Σεργκέι Σεμάκ. Ο 35χρονος παρουσιάστηκε πιο δραστήριος και σε συνδυασμό με τη γενικότερη αγωνιστική άνοδο της Ζενίτ, οι Ρώσοι πήραν τον έλεγχο του αγώνα στο 2ο ημίχρονο. Ο Αλεκσάντρ Κερζακόφ βρισκόταν σε μεγάλα κέφια και ταλαιπώρησε την άμυνα της Μπενφίκα, η οποία επιχειρούσε με αντεπιθέσεις του Γκαϊτάν να απομυζήσει κάτι καλό από το παιχνίδι. Οι Λουζιτανοί άντεξαν αρχικά στην πίεση των γηπεδούχων, ωστόσο όσο κυλούσε ο χρόνος και με την είσοδο του Βλαντιμίρ Μπιστρόφ, τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα για τους παίκτες του Ζόρζε Ζέσους.

Στο 71ο λεπτό ο Σεμάκ σημείωσε ένα από τα καλύτερα γκολ του φετινού θεσμού, με τακουνάκι μετά από θαυμάσια ομαδική προσπάθεια και έδωσε προβάδισμα στο σκορ στη Ζενίτ. Οι Ρώσοι δεν επαναπαύθηκαν και κυνήγησαν αμέσως ακόμα ένα τέρμα, με τον Αρτούρ να έχει αρκετή δουλειά, μιας και οι αμυντικοί του βρέθηκαν σε κακή μέρα. Παρ' όλα αυτά, το ίδιο συνέβη και με την οπισθοφυλακή της Ζενίτ, η οποία στο 87ο λεπτό "κρέμασε" τους Ρώσους επιθετικούς, αφού μετά από μία μεγάλη αδράνεια ο Όσκαρ Καρντόσο ισοφάρισε για την Μπενφίκα. Το... δώρο επεστράφη λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, με τον Άξελ Βίτσελ να υποπέφτει σε 2 διαδοχικά λάθη και να δίνει τη δυνατότητα στον Σιρόκοφ να κάνει το 3-2 και να δώσει πίσω το προβάδισμα (κι εν τέλει τη νίκη) στη Ζενίτ.

Ζενίτ-Μπενφίκα 3-2

Κλειδί

Η Ζενίτ δεν τα έχασε όταν δέχθηκε τα 2 τέρματα της Μπενφίκα. Στο 0-1 απάντησε μετά από 7 λεπτά κι ενώ έχασε και κάποιες ευκαιρίες στο μεσοδιάστημα, ενώ στο 2-2 χρειάστηκε μόλις κάποια δευτερόλεπτα, δείχνοντας τη συγκέντρωση των ποδοσφαιριστών της παρά την πίεση που τους ασκήθηκε.

MVP

Σημείωσε 2 τέρματα, μιας και βρισκόταν στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη θέση. Σε συνδυασμό με κάποιες αμυντικές βοήθειες που έδινε στα στόπερ και κάποιες βαθιές μπαλιές ακριβείας που άνοιγαν επιθέσεις, ο Ρομάν Σιρόκοφ τα έκανε όλα σε αυτό το ματς.

Αδύναμος κρίκος

Ο Γκαϊτάν είχε τους χώρους να αποδώσει πολύ καλύτερα σε αυτό το ματς, αλλά η επιπολαιότητά του στην τελική επιλογή άφηνε ανεκμετάλλευτες τις ευκαιρίες που δημιουργούσε ο ίδιος. Όταν έπρεπε να σουτάρει, έδινε πάσα και μάλιστα κακή, όταν έπρεπε να δώσει πάσα, σούταρε και γενικά περισσότερο κατέστρεψε, παρά δημιούργησε.

Το live του αγώνα

News 24/7

24MEDIA NETWORK