"Πύρρειος" νίκη για Μπαρτσελόνα, έγραψε ιστορία ο Σαμαράς

Η Μπαρτσελόνα σημείωσε επαγγελματική νίκη με 2-0 στη Λισαβόνα κόντρα στην Μπενφίκα, αλλά έχασε τον αρχηγό της, Κάρλες Πουγιόλ, με σοβαρό τραυματισμό πριν το ντέρμπι με Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Γιώργος Σαμαράς έδωσε την πρώτη εκτός έδρας νίκη της Σέλτικ στο Champions League, στο 3-2 επί της Σπαρτάκ στη Μόσχα.

Barcelona's Chilean forward Alexis Sanchez (2ndR) celebrates after scoring during their UEFA Champions League group G football match Benfica vs FC Barcelona on October 2, 2012, at Luz Stadium in Lisbon.  AFP PHOTO/ FRANCISCO LEONG        (Photo credit should read FRANCISCO LEONG/AFP/GettyImages)
Barcelona's Chilean forward Alexis Sanchez (2ndR) celebrates after scoring during their UEFA Champions League group G football match Benfica vs FC Barcelona on October 2, 2012, at Luz Stadium in Lisbon. AFP PHOTO/ FRANCISCO LEONG (Photo credit should read FRANCISCO LEONG/AFP/GettyImages) AFP/GETTY IMAGES

Μπενφίκα-Μπαρτσελόνα 0-2

(6' Σάντσες, 55' Φάμπρεγας)

Η πρόβα τζενεράλε της Μπαρτσελόνα για το clasico κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι Καταλανοί έφτασαν στην αναμενόμενη νίκη επί της Μπενφίκα στο "Λουζ" με 2-0 για τη 2η αγωνιστική του 7ου ομίλου, έκαναν το 2 στα 2, αλλά έχασαν -πιθανότατα για μεγάλο διάστημα- τον αρχηγό τους Κάρλες Πουγιόλ. Ο 34χρονος αμυντικός έκανε την επανεμφάνισή του μετά από ένα τραυματισμό στο αριστερό γόνατο, αλλά σε μία ανύποπτη φάση στο 2ο ημίχρονο, το αριστερό χέρι του "κλειδώθηκε" κάτω από το σώμα του σε μία πτώση και αποχώρησε σε φορείο.

Μέχρι εκείνο το σημείο, η βραδιά είχε "μπλαουγκράνα" χρώμα. Ο Αλέξις Σάντσες στο 6ο λεπτό σημείωσε το 800ό τέρμα της Μπαρτσελόνα σε διοργανώσεις της UEFA και το 1ο του από τον Απρίλιο του 2012. Μετά από μία σωρεία ευκαιριών, στο 55ο ο Τσεσκ Φάμπρεγας έκανε το 2-0 για τους Καταλανούς, που διασφάλιζαν το αήττητο στη Λισαβόνα από τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1960-1961.

Η είσοδος των Πάμπλο Αϊμάρ και (του πρώην επιθετικού της Μπαρτσελόνα) Νολίτο δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τους Λουζιτανούς και η επανεμφάνιση του Αντρές Ινιέστα (έτοιμος κι αυτός για τη Ρεάλ), μαζί με την αποβολή του Σέρχιο Μπουσκέτς στο 88' έριξαν "αυλαία" στο ματς.

Μπενφίκα: Αρτούρ, Περέιρα, Γκαράι, Ζαρντέλ, Μελγκαρέχο, Μάτιτς, Πέρες (60' Αϊμάρ), Μπρούνο Σέζαρ (46' Μάρτινς), Σάλβιο, Γκαϊτάν (75' Νολίτο), Λίμα

Μπαρτσελόνα: Βαλδές, Άλβες, Μαστσεράνο, Πουγιόλ (78' Σονγκ), Άλμπα, Μπουσκέτς, Τσάβι, Φάμπρεγας (72' Ινιέστα), Σάντσες, Μέσι, Πέδρο

Celtic's Giorgos Samaras (R) vies for the ball with Evgeni Makeev of Spartak Moskva during their UEFA Champions League group G football match at the Luzhniki stadium in Moscow on October 2, 2012.  AFP PHOTO / NATALIA KOLESNIKOVA        (Photo credit should read NATALIA KOLESNIKOVA/AFP/GettyImages)
Celtic's Giorgos Samaras (R) vies for the ball with Evgeni Makeev of Spartak Moskva during their UEFA Champions League group G football match at the Luzhniki stadium in Moscow on October 2, 2012. AFP PHOTO / NATALIA KOLESNIKOVA (Photo credit should read NATALIA KOLESNIKOVA/AFP/GettyImages) AFP/GETTY IMAGES

Σπαρτάκ Μόσχας-Σέλτικ 2-3

(41', 48' Εμενίκε - 12' Χούπερ, 71' αυτ. Κομπάροφ, 90' Σαμαράς)

Το τέρμα του Γιώργου Σαμαρά στο 90ό λεπτό της συνάντησης στο "Λουζνίκι" της Μόσχας έδωσε στη Σέλτικ την πρώτη εκτός έδρας νίκη στην ιστορία της στο Champions League (3-2) και έριξε στο καναβάτσο τη Σπαρτάκ, για τη 2η αγωνιστική του 7ου ομίλου. Οι Σκοτσέζοι μετρούσαν 19 ήττες σε 20 εκτός έδρας παιχνίδια από το ντεμπούτο τους στο Champions League το 2001-2002 και μία ισοπαλία το 2004 στο "Καμπ Νόου" με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα. Οι Ρώσοι προέρχονταν από μία σπουδαία εμφάνιση στο καταλανικό γήπεδο προ 2 εβδομάδων, όπου διεκδίκησαν μέχρι τέλους τη νίκη και το παιχνίδι στη Μόσχα αποδείχθηκε εξαιρετικά ισορροπημένο. Η ομάδα του Ουνάι Έμερι είχε τον έλεγχο, με το passing game που έχει επιβάλλει ο Ισπανός τεχνικός στους Ρώσους, ωστόσο στο τελείωμα των φάσεων παρουσίασε μεγάλες αδυναμίες.

Οι φιλοξενούμενοι, με το "Big Sam" βασικό στην ενδεκάδα, προσπαθούσαν να χτυπήσουν με αντεπιθέσεις. Ο φορμαρισμένος Γκάρι Χούπερ άνοιξε το σκορ στο 12ο λεπτό με το 7ο γκολ στα τελευταία 4 παιχνίδια του, ωστόσο οι γηπεδούχοι έφτασαν σε δίκαιη ισοφάριση στο 41' με τον Εμανουέλ Εμενίκε. Ο 25χρονος Νιγηριανός επιθετικός έγινε αποδέκτης μίας πανέμορφης ομαδικής προσπάθειας στο 48' και σε κενή εστία έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-1 και στο 63ο λεπτό σημειώθηκε η φάση που έκρινε το ματς. Ο Αργεντινός αμυντικός Χουάν Ινσαουράλδε κράτησε ελάχιστα από το χέρι τον Χούπερ που ξεχυνόταν σε αντεπίθεση, ο Άγγλος επιθετικός έπεσε στο έδαφος και κέρδισε την αποβολή του αντιπάλου του και με αριθμητικό πλεονέκτημα, οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες στο ματς.

Στο 71ο λεπτό, μετά από ωραία επιθετική προσπάθεια στην οποία συμμετείχε κι ο Σαμαράς, η μπάλα έφτασε στον νεοεισελθόντα Τζέιμς Φόστερ, ο οποίος με τη βοήθεια του Ντμίτρι Κομπάροφ (ο 1ος αρχηγός που σημειώνει αυτογκόλ στο Champions League μετά τον Τζιμπρίλ Σισέ και το ματς του Παναθηναϊκού στην Κοπεγχάγη) έφτασε στην ισοφάριση. Τα λεπτά κυλούσαν, οι 2 ομάδες έψαχναν το γκολ της νίκης και τη λύση έδωσε ο Σαμαράς. Ο Έλληνας διεθνής επιθετικός πήδηξε πιο ψηλά από όλους στο 90ό λεπτό μετά από σέντρα από αριστερά και με κεφαλιά έδωσε το ιστορικό "τρίποντο" στους "Καθολικούς".

Σπαρτάκ Μόσχας: Πεσιάκοφ, Παρέχα, Ινσαουράλδε, Μακέεφ, Ντ. Κομπάροφ, Καριόκα, Σέλστρεμ, Ντε Ζέου (66' Μπριζγκάλοφ), Άρι (87' Κοζλόφ), Εμενίκε, Μακγκίντι (76' Τζιούμπα)

Σέλτικ: Φόρστερ, Λούστιγκ, Γουίλσον, Άμπροουζ, Ισαγκίρε, Κόμονς, Μπράουν, Γουανιαμά (70' Φόρεστ), Μάλγκριου (80' Λέντλεϊ), Σαμαράς, Χούπερ

News 24/7

24MEDIA NETWORK