Το προφίλ της Οντένσε

Η Οντένσε βρίσκεται στο δρόμο του Παναθηναϊκού κι αυτό είναι το πλήρες προφίλ της που σας παρουσιάζει το Contra.gr.

Το προφίλ της Οντένσε

Το προφίλ

Έτος ίδρυσης: 1887

Γήπεδο: Οντένσε Στάντιον "TRE-FOR Park"

Χωρητικότητα: 15.790

Πρόεδρος: Νιελς Θόρμποργκ

Προπονητής: Χένρικ Κλάουσεν

Πρωταθλήματα: 3 (1977, 1982, 1989)

Κύπελλα: 5 (1983, 1991, 1993, 2002, 2007)

Η ομάδα

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στη σκιά της Κοπεγχάγης. Ποτέ δεν υπήρξε κραταιά στη σκανδιναβική χώρα και φυσικά δεν έχει διακρίσεις στην Ευρώπη, πλην του 1994-1995, όταν απέκλεισε τη Ρεάλ Μαδρίτης από το Κύπελλο UEFA αν και είχε ηττηθεί στον πρώτο αγώνα εντός έδρας. Ο τελευταίο τίτλος εντοπίζεται το 2007 και το τελευταίο πρωτάθλημα στο μακρινό 1989. Παρά τα 123 χρόνια ζωής, τα μόλις 8 τρόπαια της ιστορίας της (σε 50 σεζόν στην πρώτη κατηγορία), μαρτυρούν το status quo του συλλόγου.

Η περσινή σεζόν ήταν γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Η χρονιά άρχισε πολύ καλά, αλλά στις πρώτες σοβαρές προκλήσεις ήρθαν τα "χαστούκια". Αρχικά η εντός έδρας ήττα από τη Νόρτζελαντ και στη συνέχεια η ήττα από την Χετάφε στους ομίλους του Europa League. Η αλλαγή προπονητή κρίθηκε επιβεβλημένη, ωστόσο η ήττα 5-0 από την Κοπεγχάγη και το εξίσου βαρύ 4-2 από την Γιουγκ Μπόις 4 ημέρες αργότερα απέδειξαν ότι ούτε φέτος θα ήταν η χρονιά της. Η Κοπεγχάγη ξεμάκραινε στον πίνακα της βαθμολογίας, με την Οντένσε να μένει πίσω, να χάνει έδαφος και να αποκλείεται και από το κύπελλο. Τον Νοέμβριο ο Χένρικ Κλάουσεν κλήθηκε να αναλάβει ως πρώτος προπονητής επειδή ο Ούφε Πέντερσεν δεν είχε κατάλληλο δίπλωμα και με τον καιρό επήλθε αλλαγή. Πέντε σερί νίκες σε Δανία και Ευρώπη τον Νοέμβριο επιβεβαίωσαν τον άνεμο αλλαγής και παρότι ο αποκλεισμός στον όμιλο του Europa League ήταν αναπόφευκτος, το 2010 έκλεισε με θετικό απολογισμό.

Η εικόνα της Οντένσε στα φιλικά δεν ήταν ιδανική και η επανέναρξη της σεζόν την βρήκε να "κολλάει" επιθετικά, με συνέπεια να χάνει βαθμούς. Με την Κοπεγχάγη να έχει αποσπαστεί 20 πόντους, εφικτός στόχος ήταν η δεύτερη θέση, την οποία η Οντένσε κρατούσε στο χέρι της. Η βελτίωση της αμυντικής επίδοσης έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και εν τέλει τερμάτισε στη 2η θέση.

Το καλοκαίρι δεν ήταν ιδιαιτέρως δραστήριο για τον σύλλογο. Τρία φιλικά, με Άαλμποργκ (ήττα 2-1), Άαρχους (1-1) και Σίλκεμποργκ (νίκη 3-1) και μόνο 2 μεταγραφές, του εξαιρετικού επιθετικού Μόρτεν Σκούμπο που θα λάβει θέση δίπλα στον Πίτερ Ουτάκα και του στόπερ Τόρε Ρεγκίνιουσεν (έναντι 250.000 ευρώ από τη Σάλκε) "χρωμάτισαν" κάπως την ειδησεογραφία της Οντένσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγωνιστικές υποχρεώσεις αρχίζουν την Παρασκευή 16 Ιουλίου, απέναντι στην Νόρτζελαντ εντός έδρας και πριν από τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό θα δοκιμαστεί και στην έδρα της Κοπεγχάγης.

Αστέρι: Πίτερ Ουτάκα

Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2008 από την Αντβέρπ, στην οποία αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της σεζόν 2007-2008 στη δεύτερη κατηγορία του Βελγίου. Είναι ο νεαρός αδερφός του Τζον Ουτάκα, του γνωστού επιθετικού της Μονπελιέ και μοιάζουν σε πολλά στοιχεία. Αμφότεροι "φουνταριστοί", που τους χαρακτηρίζει η ταχύτητα και η έφεση στο γκολ. Στην πρώτη σεζόν του στη Δανία τερμάτισε 4ος στον πίνακα των σκόρερ του πρωταθλήματος. Ως εκ τούτου, κέρδισε την κλήση από τον Σαϊμπού Αμοντού για την εθνική Νιγηρίας τον Σεπτέμβριο του 2009, κάνοντας ντεμπούτο στη νίκη 5-2 επί του Κονγκό τον Μάρτιο του 2010. Σε αυτό το ματς, μάλιστα, κλήθηκε καθυστερημένα με συνέπεια να τον ψάχνει η... μητέρα του για να του μεταφέρει την είδηση. Συνολικά μετρά 7 διεθνείς συμμετοχές και 3 γκολ. Τη σεζόν 2009-2010 σημείωσε 18 τέρματα σε 33 αγώνες, με συνέπεια να γίνει ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και πρώτος παίκτης της Οντένσε μετά από 5 χρόνια που χρίζεται αρχισκόρερ της Superliga. Αυτό συνετέλεσε στην επιθυμία του για μεταγραφή και όταν δεν την πήρε έκοψε ρυθμούς στην αγωνιστική απόδοσή του και προκάλεσε αρκετές δυσμενείς κριτικές με τη συμπεριφορά του. Μάλιστα το φετινό καλοκαίρι αναμενόταν να αποχωρήσει και να συνεχίσει στη Γερμανία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα.

Προπονητής: Χένρικ Κλάουσεν

Αποτελεί γέννημα-θρέμμα του συλλόγου, στον οποίο έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα. Ανήκε σε μία σπουδαία γενιά όταν το 1990 ένας τραυματισμός στους χιαστούς τον ανάγκασε να κρεμάσει τα παπούτσια του. Δεν το έβαλε κάτω και το 1994 ανέλαβε για 3 χρόνια τους νέους του συλλόγου. Τη νέα σεζόν προβιβάστηκε στη 2η ομάδα και ήταν παράλληλα βοηθός προπονητής της 1ης ομάδας. Ένα διετές διάλειμμα από το 2001 μέχρι το 2003 τον βρήκε βοηθό στη Βέιλε και το 2004 επέστρεψε στους νέους της Οντένσε. Από το 2006 μέχρι το 2008 προβιβάστηκε ξανά στη 2η ομάδα και ακολούθησε ακόμα 1 σεζόν στους νέους. Το 2010 βρέθηκε στην πρώτη ομάδα, ως γυμναστής, αλλά τον Νοέμβριο κλήθηκε να διατελέσει προσωρινά πρώτος τεχνικός. Αυτό διότι ο Ούφε Πέντερσεν που προοριζόταν για πρώτος προπονητής δεν διέθετε ακόμη το κατάλληλο δίπλωμα και η προσωρινή άδεια έληξε. Υπό την καθοδήγηση του 39χρονου προπονητή, η Οντένσε άλλαξε σύστημα, επήλθε ψυχολογική ώθηση και τα αποτελέσματα άλλαξαν άρδην, με συνέπεια ο σύλλογος να τερματίσει 2ος (πίσω από τη βέβαιη για πολύ καιρό πρωταθλήτρια Κοπεγχάγη) και τον Κλάουσεν να κερδίσει συμβόλαιο μόνιμου πρώτου προπονητή.

Το σύστημα

Η άφιξη του Χένρικ Κλάουσεν ως πρώτου προπονητή δεν έφερε αλλαγές σε πρώτη φάση σε σχέση με το 4-4-1-1 που χρησιμοποιούσε ο προκάτοχός του, Ούφε Πέντερσεν. Το 4-4-1-1 του Κλάουσεν, σε συνδυασμό με την τόνωση της ψυχολογίας των παικτών, έφερε αποτελέσματα μέχρι το τέλος του 2010 εν αντιθέσει με την περίοδο που το χρησιμοποιούσε ο Πέντερσεν. Στην επανέναρξη του πρωταθλήματος, τον Μάρτιο του 2011, ο Κλάουσεν άλλαξε το σύστημα σε κλασικό 4-4-2, με το οποίο πήρε τα αποτελέσματα που επιθυμούσε και μεταξύ άλλων θριάμβευσε απέναντι στην πρωταθλήτρια Κοπεγχάγη στην προτελευταία αγωνιστική (3-0).

Η ενδεκάδα

Ο Γερμανός Στέφαν Βέσελς πήρε τα "ηνία" στο τέρμα μετά το αποτυχημένο "πείραμα" με τον Άγγλο Ρόι Κάρολ (δανεικός). Δεξιά στην άμυνα η παρουσία του Έσπεν Ρουντ είναι αδιαπραγμάτευτη, ενώ αριστερά ο γνωστός από τη θητεία του στην Παρί Σεν Ζερμέν Μπερνάρ Μεντί κέρδισε θέση στο δεύτερο μισό της σεζόν από τον Κρις Σόρενσεν. Στα στόπερ δεσπόζει η μορφή του πολύπειρου Μόλερ Κρίστενσεν και δίπλα του, μετά την αποχώρηση του Άτλε Ρόαρ Χάαλαντ, θα παίξει ο 20χρονος Ντάνιελ Χεγκ. Στα αμυντικά χαφ ο Χανς Χένρικ Αντρεάσεν αποτελεί τη σταθερά του κέντρου και δίπλα του εναλλάσονται οι Ερίκ Τζεμπά Τζεμπά και Καλιλού Τραορέ. Ο μέσος από το Μάλι, ένας από τους κορυφαίους παίκτες της περσινής σεζόν, αρκετές φορές προτιμάται στη δεξιά πτέρυγα αντί του Σουηδού Αντρέας Γιόχανσον, ο οποίος σε αυτήν την περίπτωση αγωνίζεται ως κεντρικός. Στα αριστερά στο δεύτερο μισό της σεζόν αγωνιζόταν ο Μπασκίμ Καντρί, παίρνοντας τη θέση του Γιόχαν Αμπσάλονσεν. Όσο για την επίθεση, ο Ουτάκα αποτελεί βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της βασικής ενδεκάδας, με τους Χένρικ Τοφτ και Ράσμους Φαλκ να εναλλάσσονται δίπλα του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK