Το προφίλ της Μάλμε

Μία από τις εκπλήξεις των προκριματικών, η πρωταθλήτρια Σουηδίας Μάλμε, βρίσκεται στον δρόμο του Ολυμπιακού στον 1ο όμιλο.

Το προφίλ της Μάλμε

Οι Σκανδιναβοί επιστρέφουν στη διοργάνωση για πρώτη φορά από το 2011, αλλά στη φάση των ομίλων θα αγωνιστούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους και θα γίνουν η υπ' αριθμόν 129 ομάδα που προκρίνεται στην κυρίως φάση της διοργάνωσης.

Τι έχει κάνει φέτος:

Η Μάλμε βρίσκεται σε φουλ ρυθμούς αφού η Allsvenskan έχει αρχίσει από τον Μάρτιο. Η αντίπαλος του Ολυμπιακού βρίσκεται σε καταπληκτική κατάσταση και μετράει μόνο μία ήττα, στις αρχές Μαΐου, με συνέπεια να βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα της βαθμολογίας με διαφορά 7 βαθμών από τους διώκτες της στη μάχη του τίτλου. Εντός κι εκτός έδρας παρουσιάζει αξιοσημείωτη ισορροπία, αφού μετράει 7 νίκες και 3 ισοπαλίες και στις δύο περιπτώσεις, ενώ έχει σκοράρει 43 φορές κι έχει δεχθεί 18 τέρματα.

Η "περιπέτεια" της ομάδας στα προκριματικά του CL άρχισε από τον 2ο γύρο, όπου αντιμετώπισε την Βέντσπιλς. Με "λευκή" ισοπαλία στη Σουηδία και νίκη 1-0 στη Λετονία, η Μάλμε προχώρησε στην επόμενη φάση όπου στηρίχθηκε ξανά στο εκτός έδρας γκολ. Αρχικά γνώρισε την ήττα με 4-2 από την Σπάρτα Πράγας, αλλά η νίκη 2-0 χάρη σε δύο γκολ του Μάρκους Ρόσενμπεργκ στον επαναληπτικό, έφερε την πρόκριση. Στα πλέι οφ, η Ζάλτσμπουργκ παρατάχθηκε ως το απόλυτο φαβορί και μάλιστα νίκησε 2-1 στην Αυστρία. Στον επαναληπτικό, όμως, ο Ρόζενμπεργκ έκανε ξανά πάρτι και σε συνδυασμό με ένα καταπληκτικό τέρμα του Μάγκνους Έρικσον, η Μάλμε νίκησε 3-0 και προκρίθηκε στους ομίλους.

Διακρίσεις:

Η Μάλμε αποτελεί τη δεύτερη πιο πετυχημένη ομάδα στην ιστορία του σουηδικού πρωταθλήματος, αφού με τον περσινό τίτλο, τον πρώτο από το 2010 και δεύτερο τα τελευταία 10 χρόνια, έφτασε τα 17 και πλησίασε στο ένα την Γκέτεμποργκ. Αποτελεί, μάλιστα, την ομάδα που έχει αναδειχθεί περισσότερες φορές φιναλίστ (15) από κάθε άλλη της χώρας. Στο κύπελλο Σουηδίας, πάντως, αποτελεί την απόλυτη κυρίαρχο με 14 κατακτήσεις (ακολουθεί η ΑΙΚ με 8), με τελευταία επιτυχία, πάντως, το 1988-1989.

Σε διεθνές επίπεδο, παραμένει ακόμα στην ιστορία η πορεία της ομάδας μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1978-1979, όπου ηττήθηκε με 1-0 από τη Νότιγχαμ.

Γήπεδο: "Swedbank Stadion"

Το προφίλ της Μάλμε

Η έδρα της Μάλμε κατασκευάστηκε μέσα σε 2 χρόνια μεταξύ Απριλίου 2007 και Απριλίου 2009 και κόστισε 79.700.000 ευρώ. Στις διοργανώσεις της UEFA... χάνει την εμπορική ονομασία του και ονομάζεται "Μάλμε Στάντιον". Ανήκει κατά 75% στον σύλλογο και κατά 25% στην εταιρία που το κατασκεύασε.

Έχει χωρητικότητα 24.000 θεατών στα παιχνίδια πρωταθλήματος, εκ των οποίων οι 6.000 είναι για όρθιους, ενώ για διεθνείς διοργανώσεις η χωρητικότητα μειώνεται σε 21.000 θεατές. Το βόρειο διάζωμα της ανατολικής εξέδρας του γηπέδου έχει "βαφτιστεί" ανεπίσημα "η γωνία του Ρόι", προς τιμήν του νυν ομοσπονδιακού τεχνικού της Αγγλίας, Ρόι Χόντσον, ο οποίος οδήγησε τον σύλλογο σε 5 σερί πρωταθλήματα από το 1985 μέχρι το 1989, καθώς και σε 2 κύπελλα.

Το αστέρι: Μάρκους Ρόζενμπεργκ

Το προφίλ της Μάλμε

Το άστρο του δεν έλαμψε ποτέ εκτός Σουηδίας και ο Μάρκους Ρόζενμπεργκ επέστρεψε στην πατρίδα του την άνοιξε του 2014 και βρήκε ξανά τα πατήματά του. Ο 31χρονος Σουηδός επιθετικός αποτελεί την αιχμή του δόρατος στα συστήματα των πρωταθλητών Σουηδίας έχοντας σκοράρει 10 φορές σε 19 παιχνίδια πρωταθλήματος και 4 φορές σε 6 παιχνίδια προκριματικών Champions League μέχρι στιγμής. Έχοντας αποτύχει σε Άγιαξ, Βέρντερ Βρέμης (4 σεζόν), Ράθινγκ Σανταντέρ (δανεικός για μία χρονιά) και Γουέστ Μπρομ (1,5 σεζόν), ο άλλοτε διεθνής επιθετικός με τη δύναμη και την καλή κεφαλιά που τον χαρακτηρίζει, έχει εξελιχθεί στον απόλυτο ηγέτη της Μάλμε, της ομάδας όπου έκανε τα πρώτα επαγγελματικά βήματα το 2001 και στην οποία έμαθε τα βασικά του αθλήματος από το 1987 μέχρι το 2001.

Πώς παίζει:

Ο Άγκε Χαρέιντε δεν διαπραγματεύεται το 4-4-2 φέτος που ανέλαβε τον σύλλογο. Στο τέρμα βρίσκεται ο Ρόμπιν Όλσεν, ο Μίικο Άλμπορνος και ο Ρικαρντίνιο βρίσκονται στα δύο άκρα της άμυνας, ενώ ανάμεσά τους παίζουν οι Φίλιπ Χελάντερ και Έρικ Γιόχανσον στα στόπερ. Ο Μάρκους Χάλστι έχει αφήσει πίσω του τις ημέρες όπου αγωνιζόταν ως στόπερ κι έχει ανέβει μέτρα με συνέπεια να παίζει ως αμυντικό χαφ, ενώ χρέη οργανωτικού μέσου εκτελεί ο Σίμον Τερν. Δεξιά ο Γκιγέρμο Μόλινς και αριστερά ο Εμίλ Φόρσμπεργκ έχουν αναλάβει τις δύο πτέρυγες, ενώ στην επίθεση ο Ρόζενμπεργκ και ο Έρικσον αποτελούν το ακλόνητο δίδυμο.

Ο προπονητής: Άγκε Χαρέιντε

Related content

Μετά από 5 χρόνια στον πάγκο της εθνικής Νορβηγίας, ο άλλοτε μόνιμος τεχνικός της Μόλντε, Άγκε Χαρέιντε, δεν έχει καταφέρει να στεριώσει με επιτυχία σε κάποιον σύλλογο. Μισή σεζόν στη Σουηδία με την Έργκριτε, 2,5 σεζόν στη νορβηγική Βίκινγκ και μισή σεζόν στη σουηδική Χέλσινγκμποργκς μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 να μείνει δίχως δουλειά. Τον Ιανουάριο του 2014 προσελήφθη από τη Μάλμε, αφού ο Ρίκαρντ Νόρλινγκ που είχε οδηγήσει την ομάδα στον τίτλο παραιτήθηκε για αδιευκρίνιστους λόγους.

Ο 60χρονος προπονητής έχει καταφέρει να διατηρήσει τη δυναμική που απέκτησε η ομάδα την προηγούμενη σεζόν, παρά τις αρκετές μεταγραφές στην αρχή της σεζόν και τις αλλαγές στο ρόστερ, οδηγώντας την στην πιο μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία στη σύγχρονη ιστορία της.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες

Ρόμπιν Όλσεν

Σίξτεν Μόλιν

Ζλάταν Αζίνοβιτς

Αμυντικοί

Φίλιπ Χελάντερ

Έρικ Γιόχανσον

Γιόχαν Χάμαρ,

Αλεξάντερ Μπλόμκβιστ

Ρικαρντίνιο

Πα Κονατέ

Άντον Τίνερχολμ

Ματίας Κόντσα

Μέσοι

Ένοχ Κόφι Αντού

Μάρκους Χάλστι

Αμίν Ναζαρί

Έρνταλ Ρακίπ

Σίμον Κρουν

Πιοτρ Γιόχανσον

Σίμον Τερν

Εμίλ Φόρσμπεργκ

Γκιγέρμο Μόλινς

Επιθετικοί

Μάγκνους Έρικσον

Άγκον Μεχμέτι

Μάρκους Ρόζενμπεργκ

Πάβελ Τσιμπίτσκι

Ισαάκ Τέλιν

Η Μάλμε σε VIDEOS:

Μάλμε - Ζάλτσμπουργκ 3-0

Σπάρτα Πράγας - Μάλμε 4-2

News 24/7

24MEDIA NETWORK