Τσέλσι-Μπαρτσελόνα: Η κόντρα του 21ου αιώνα

Μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια, οι αναμετρήσεις της Τσέλσι με την Μπαρτσελόνα μας προσέφεραν πολλά γκολ, ακατάπαυστη διαιτητολογία και διαιτητές να εγκαταλείπουν το χώρο, τον Ντρογκμπά με... σαγιονάρες, το Ζοζέ Μουρίνιο να κάθεται και στους 2 πάγκους, τέρματα από τους Ντάνι και Γκούντιονσεν, το "τσιγάρο" του Ροναλντίνιο και την αλλαγή ρόλων ντι Ματέο και Γκουαρδιόλα. Το Contra.gr θυμάται την ιστορία των αναμετρήσεων.

Τσέλσι-Μπαρτσελόνα: Η κόντρα του 21ου αιώνα

Οι μοναδικές ομάδες που μετρούν 6 παρουσίες στα τελευταίες 9 ημιτελικές φάσεις του Champions League, διασταυρώνουν τα "ξίφη" τους ξανά ένα βήμα πριν τον τελικό, όπως και στην τελευταία, περιπετειώδη φορά. Ήταν τη σεζόν 2008-2009 όταν το Μπαρτσελόνα-Τσέλσι, από κλασικό, μετεξελίχθηκε σε βεντέτα, εξαιτίας του Τομ Χένινγκ Όβρεμπο, ο οποίος αποκαλύπτει στους "Times" πως ακόμα και τώρα δέχεται απειλές για τη ζωή του από οπαδούς των Άγγλων.

Πρόκειται για ένα ζευγάρι μεταξύ ομάδων με εκ διαμέτρου αντίθετη δομική φιλοσοφία, μία κόντρα μεταξύ της "Μασία" και του πορτοφολιού του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, που κατά καιρούς έχει αναδείξει νικητή πότε τη μία πλευρά, πότε την άλλη.

Η πρώτη κόντρα σημειώθηκε το μακρινό 1966, στον προπομπό του Κυπέλλου UEFA, το Κύπελλο Εκθέσεων, ξανά στην ημιτελική φάση. Νικητές οι Καταλανοί (νίκη 2-0 στη Βαρκελόνη, ήττα 2-0 στο Λονδίνο και στο 3ο ματς, μιας και δεν υπήρχε παράταση, "μπλαουγκράνα" νίκη με 5-0), οι οποίοι μέχρι σήμερα διατηρούν ισχνό στατιστικό προβάδισμα έναντι των "μπλε", αφού μετρούν 5 νίκες, έναντι 4 των Λονδρέζων κι άλλων 4 αναμετρήσεων που έληξαν δίχως νικητή.

Το Contra.gr ξεχώρισε τις 3 πιο ιστορικές αναμετρήσεις (ναι, κι αυτή...) και σας παρουσιάζει το χρονικό τους, ώστε να θυμηθείτε τι χωρίζει αυτές τις ομάδες που έχουν γίνει το πιο πολυσύχναστο ζευγάρι του 21ου αιώνα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

2000: Τότε και τώρα

Η προ πακτωλού χρημάτων Τσέλσι, αλλά με καταπληκτικά ονόματα στη φαρέτρα της, έστω και στον κατήφορο της καριέρας τους (Τζιανφράνκο Τζόλα, Ντιντιέ Ντεσάμπ, Μαρσέλ Ντεσαγί, Νταν Πετρέσκου, Ντένις Γουάιζ, Φρανκ Λεμπέφ, Κρις Σάτον και πολλοί ακόμα) εναντίον της Μπαρτσελόνα του δεξιού μπακ Κάρλες Πουγιόλ, του αγνώριστου Τσάβι και του αρχηγού Λουίς Φίγκο. Και των 2 προπονητών των νυν ομάδων, αφού τόσο ο Ρομπέρτο ντι Ματέο, όσο και ο Πεπ Γκουαρδιόλα ήταν βασικά μέλη των ενδεκάδων (με τότε προπονητές του Τζιανλούκα Βιάλι και Λουίς φαν Χάαλ) εκείνων των αγώνων για τα προημιτελικά του Champions League. Ο πρώτος εξ αυτών, στο "Στάμφορντ Μπριτζ", έληξε με 3-1 υπέρ των Άγγλων. Ωστόσο οι Καταλανοί πρόβαλαν ως φαβορί της σειράς και επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά στον επαναληπτικό.

Σε ένα εξίσου σπουδαίο ποδοσφαιρικό σόου στον επαναληπτικό νίκησαν 3-1 σε 90 λεπτά αγώνα. Οι 96.000 θεατές καρδιοχτυπούσαν μέχρι το 83ο λεπτό, αφού το τραγικό λάθος του Ρουντ Χεσπ έδωσε την ευκαιρία τον Τόρε Άντρε Φλο να μειώσει σε σκορ πρόκρισης στο 60'. Η εκτέλεση φάουλ του Γκουαρδιόλα 7 λεπτά πριν το τέλος βρήκε στόχο στο κεφάλι του Ντάνι Γκαρθία Λάρα και μαζί με τα γκολ των Ριβάλντο και Φίγκο από το 1ο μέρος, το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση. Οι γηπεδούχοι υπερείχαν και το πέναλτι του Ριβάλντο, μαζί με την κεφαλιά του Πάτρικ Κλάιφερτ, "έσβησαν" κάθε αμφισβήτηση από το 1ο ημίχρονο της παράτασης για την ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο (0:50 στο βίντεο), η οποία προκρίθηκε στην επόμενη φάση. Εκεί, πήρε ένα καλό μάθημα από την "ιπτάμενη" Βαλένθια, με το... πορτογαλικό στοιχείο να εγκαταλείπει το "Καμπ Νου" το καλοκαίρι.

2005: Το πρώτο αίμα

Η πρώτη πραγματική κόντρα 2 ισάξιων ομάδων αφορούσε στη σεζόν 2004-2005. Ήταν η αναμέτρηση που όλοι περίμεναν, αφού η Μπαρτσελόνα του Ροναλντίνιο, ερχόταν σε αντιπαράθεση με την Τσέλσι του Μουρίνιο. Δύο προσωπικότητες που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους εκείνες τις περιόδους (κι όχι μόνο) σε Βαρκελόνη και Λονδίνο. Την πρώτη μάχη την κέρδισε ο Βραζιλιάνος, αφού η Μπαρτσελόνα νίκησε 2-1 στο "Καμπ Νου". Ήταν το παιχνίδι που έβαλε τη σπίθα για τη μετέπειτα βεντέτα. Ήταν το παιχνίδι του Άντερς Φρισκ, ο οποίος είχε... ιδιωτική συζήτηση με τον Φρανκ Ράικαρντ στην ανάπαυλα του αγώνα και λίγο μετά την έναρξη του 2ου ημιχρόνου απέβαλε τον Ντιντιέ Ντρογκμπά. Ο Μουρίνιο εξερράγη και τα υπόλοιπα ήταν φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

Το τελευταίο σφύριγμα του επαναληπτικού βρήκε τους οπαδούς της Τσέλσι να έχουν απειλήσει τη ζωή του Φρισκ, που εγκατέλειψε τη διαιτησία λίγο αργότερα, να έχουν χειροκροτήσει το περίφημο... σβήσιμο του τσιγάρου του Ροναλντίνιο και να έχουν φωνάξει -ειρωνικά- το σύνθημα "Boring, boring Chelsea", που αφορούσε στην ομάδα του Special One και προερχόταν τους αντιπάλους της. Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που έληξε με 4-2 και τον Έιντουρ Γκούντιονσεν να ανοίγει το "χορό" των γκολ (στα πρώτα 11 λεπτά οι "μπλε" είχαν κάνει ήδη το 3-0), η Τσέλσι πήρε την πρόκριση στην προημιτελική φάση και αναδείχθηκε νικήτρια σε αυτόν το γύρο εχθροπραξιών.

2009: Η ιστορία που γράφτηκε από τον... ηττημένο

Από το Φεβρουάριο του 2005 χρειάστηκαν μόλις 12 μήνες για να ξανασυναντηθούν οι 2 ομάδες. Η εκδίκηση των Καταλανών ήρθε στον ίδιο γύρο της ίδιας διοργάνωσης, επικρατώντας 2-1 στο Λονδίνο (με την ορθή αποβολή του Άσιελ ντελ Όρνο σε μαρκάρισμα που συνοδεύθηκε από θεατρικό πέσιμο του Λιονέλ Μέσι και τη δήλωση "η Μπαρτσελόνα είναι μία πόλη με σπουδαίο πολιτισμό και πολλά θέατρα και το αγόρι έχει μάθει καλά" από το Μουρίνιο) και κρατώντας την ισοπαλία 1-1 στον επαναληπτικό. Ως γνωστόν, οι "μπλαουγκράνα" έφτασαν μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου μετά από αυτήν την πρόκριση. Την επόμενη σεζόν, η συνάντησή του στη φάση των ομίλων δεν περιελάμβανε ιδιαίτερες συγκινήσεις, πλην του τέρματος του Γκούντιονσεν για την Μπαρτσελόνα αυτήν τη φορά, στο 2-2 του επαναληπτικού, μετά τη νίκη 1-0 των Άγγλων στο Λονδίνο.

Το "ζουμί", όμως, αφορά τις 2 πιο πρόσφατες συναντήσεις, στα ημιτελικά του 2008-2009. Η ασταμάτητη Pep Team κόντρα στην Τσέλσι, με τον υπηρεσιακό -που όλοι πλην του ιδίου ήθελαν να γίνει μόνιμος- τεχνικό Γκους Χίντινκ να δίνει κάποιες εφήμερες χαρές στους φιναλίστ της προηγούμενης σεζόν. Το πρώτο ματς έληξε δίχως σκορ, αφού η "μηχανή" της Μπαρτσελόνα "βραχυκύκλωσε" από την άριστα στημένη αγγλική ομάδα και στον επαναληπτικό, το τέρμα του Αντρές Ινιέστα στο 93' ισοφάρισε το σκορ σε 1-1 κι έδωσε την πρόκριση στον τελικό στους φιλοξενούμενους και ακολούθως πρωταθλητές Ευρώπης.

Αυτό είναι το τυπικό κομμάτι, διότι το ουσιαστικό περιλαμβάνει ένα όνομα, τα εξής... τρία: Τομ Χένινγκ Όβρεμπο. Κάποτε το "αγαπημένο" παιδί της UEFA, αλλά πάντοτε μετρίων ικανοτήτων διαιτητής, τα έκανε μούσκεμα στον επαναληπτικό. Όχι φυσικά επειδή δεν καταλόγισε τα 4 πέναλτι που ζήτησαν οι Άγγλοι και μόνο το ένα είχε βάση, αλλά διότι κατάφερε να αδικήσει και τις 2 ομάδες και έστρεψε όλα τα φώτα επάνω του, τουλάχιστον μέχρι να του επιτεθεί ο Ντρογκμπά μετά το τελευταίο σφύριγμα, φορώντας... σαγιονάρες!

Ο Νορβηγός έγινε persona non grata για το σοβινιστικό βρετανικό νησί, με συνέπεια να... παραγραφούν όλα τα λάθη εναντίον των Καταλανών. Τόσο στον επαναληπτικό, όσο και στο 1ο ματς, όπου ο Βόλφγκανγκ Σταρκ έμεινε στο απυρόβλητο μετά τον τραγέλαφο του επαναληπτικού. Κι επειδή η αγγλική version έχει κατακλύσει τις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες, ιδού και η ισπανική version των επίμαχων φάσεων των 2 αγώνων, που αποδεικνύει ότι η Μπαρτσελόνα αδικήθηκε περισσότερο από τους "μπλε".

News 24/7

24MEDIA NETWORK