Τα συμπεράσματα της 5ης αγωνιστικής

Η μετεμψύχωση του Μάουρο Μπρεσάν σε έναν κακό αμυντικό, το γερμανικό δίδυμο που θα αφήσει εποχή, η αναμενόμενη κατάληξη του Ολυμπιακού, ο επόμενος Ρομπέρτο ντι Ματέο, τα μεταξωτά βρακιά, ο εξωγήινος Αντρές Ινιέστα και η unfair Σαχτάρ Ντόνετσκ. Το Contra.gr βγάζει τα συμπεράσματά του από την 5η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Champions League.

AC Milan player Philippe Mexes kicks the ball to score against RSC Anderlecht during the Group C Champions League soccer match in Brussels on Wednesday, Nov. 21, 2012. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
AC Milan player Philippe Mexes kicks the ball to score against RSC Anderlecht during the Group C Champions League soccer match in Brussels on Wednesday, Nov. 21, 2012. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) AP

Τι είδαμε

Τη φλόγα του κάλτσιο. Η ατυχία που πλήττει το ιταλικό ποδόσφαιρο τη φετινή σεζόν είναι απαράμιλλη. Για πρώτη φορά μετά από καιρό κλήθηκε να εκπροσωπηθεί από 3 ομάδες στο Champions League και τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά. Η μεν Μίλαν "καπάρωσε" μία θέση μέσω της περσινής Serie A, χωρίς να υπολογίσει ότι φέτος θα περνούσε σε μεταβατικό στάδιο και δεν θα ήταν ανταγωνιστική σε αυτό το επίπεδο. Η Ουντινέζε που έπαιξε προκριματικά, έχασε το "εισιτήριο" για ένα πέναλτι αλά... Αντρέα Πίρλο που δοκίμασε στη σχετική διαδικασία απέναντι στην Μπράγκα ο Μαϊκοουσέλ. Η Γιουβέντους, στην επιστροφή της στο θεσμό, άρχισε μουδιασμένα, έκανε ρεκόρ σερί ισοπαλιών (9) στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά κάποια στιγμή θα έπαιρνε μπροστά. Όταν το έκανε, απέναντί της βρισκόταν ο πλέον ιδανικός αντίπαλος. Μία ομάδα από τη χώρα που μειώνει όσο καμία άλλη το καμπιονάτο και δη πρωταθλήτρια Ευρώπης. Και με εμφατικό τρόπο, προσφέροντας θέαμα και αποδεικνύοντας ότι σε θέματα τακτικής, οι ιταλικοί πάγκοι παραμένουν αξεπέραστοι.

Το δίδυμο που θα αφήσει εποχή. Κάποτε ήταν η γενιά του Μίχαελ Μπάλακ, του Ζεμπάστιαν Ντάισλερ (αν και μας άφησε νωρίς) και του Ζεμπάστιαν Κελ. Ακολούθησαν οι Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ και Λούκας Ποντόλσκι. Μετά ήταν οι Τόμας Μίλερ και Τόνι Κρόος. Και τώρα οι Μάριο Γκέτσε, Μάρκο Ρόις και Γιούλιαν Ντράξλερ. Κάθε "φουρνιά" Γερμανών την τελευταία δεκαετία από τη γνωστή γραμμή παραγωγής που έχουμε αναλύσει στο παρελθόν προσφέρει ολοένα και μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Η τελευταία μοιάζει να έχει το περισσότερο ταλέντο και 2 από τους κύριους εκφραστές της έχουν την τύχη να αγωνίζονται μαζί τόσο στην εθνική Γερμανίας, όσο και στην Ντόρτμουντ. Ή με μία διαφορετική ανάγνωση, η Μπορούσια έχει την τύχη (και το επεδίωξε) να τους έχει μαζί στο ίδιο σύνολο. Η δαπάνη 17.000.000 ευρώ για την επιστροφή του... Rols Reus ήδη έχει αποσβεστεί. Ο 23χρονος ταχύτατος μεσοεπιθετικός έχει σχηματίσει ένα εκπληκτικό δίδυμο με τον 20χρονο Γκέτσε, με τον οποίο συνυπήρξαν και για 5 χρόνια στις ακαδημίες των Βεστφαλών. Ο Γκέτσε περισσότερο σε ρόλο δημιουργικό, να αποφεύγει με ατομικές ενέργεες κάθε αντίπαλο, να ροκανίζει σαν κάστορας το αμυντικό τείχος του εχθρού και την κατάλληλη στιγμή να δίνει στο γκανιάν άλογο κούρσας, με τους χίλιους τρόπους σκοραρίσματος. Μαζί διαθέτουν όλα τα συστατικά που χρειάζεται μία γραμμή κρούσης για να διασπάσει κάθε τύπο άμυνας. Μαζί με τον πολιορκητικό κριό που ονομάζεται Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, συνθέτουν μία άκρως απολαυστική επιθετική γραμμή, η οποία όταν βρεθεί σε κέφια, σμπαραλιάζει άμυνες από Μάντσεστερ και Μαδρίτη μέχρι Άμστερνταμ.

Τα συμπεράσματα της 5ης αγωνιστικής

Τον εξωγήινο Ινιέστα. "Η φιλοσοφία της Μπαρτσελόνα; Να έχει πάντοτε την μπάλα υπό τον έλεγχό της, να συνδυάζονται οι παίκτες, το γρήγορο passing game. Να κερδίζει, αλλά να το κάνει με όμορφο τρόπο". Υπήρχε κάτι πιο όμορφο στη νίκη της Μπαρτσελόνα επί της Σπαρτάκ Μόσχας στη Ρωσία από την ενέργεια του μικροσκοπικού μάγου; Του κορυφαίου παίκτη του Euro 2012, ο οποίος, όμως, παίζοντας δίπλα στο Λιονέλ Μέσι, δεν απολαμβάνει της αναγνώρισης που του αρμόζει. Σουτ, πάσα, κίνηση χωρίς την μπάλα, ελιγμοί, ικανότητα με την μπάλα, αντοχή, ευφυΐα, αντίληψη χώρου, δυνατότητα να αγωνιστεί σε πολλές θέσεις, ταπεινός και... κοντός. Τα έχει όλα, απλά δεν είναι από την Αργεντινή...

Τι δεν είδαμε

Το fair play της Σαχτάρ. Η Σαχτάρ Ντόνετσκ θα σημειώνει 5 γκολ οποιαδήποτε βραδιά απέναντι στη Νόρτζελαντ. Όσο συμπαθητική κι αν είναι η ιστορία των πρωταθλητών Δανίας, οι Ουκρανοί είναι η μοναδική ομάδα που έχει προκριθεί μέχρι στιγμής από τον όμιλο που περιλαμβάνει τους πρωταθλητές Ευρώπης και τους πρωταθλητές Ιταλίας. Το περιστατικό με τον Βραζιλιάνο επιθετικό Λουίζ Αντριάνο μοιάζει πρωτόγνωρο για το θεσμό, που υποστηρίζει με κάθε τρόπο το ευ αγωνίζεσθαι. Τα σποτάκια της UEFA τόσο για το fair play, όσο και για την καταπολέμηση του ρατσισμού γεμίζουν κάθε μετάδοση αγώνα από διοργάνωσή τους, αλλά φαίνεται πως ο ενθουσιώδης Βραζιλιάνος δεν το αντιλήφθηκε. Όπως και οι συμπαίκτες του, αφού κάποιοι εξ αυτών άφησαν τους Δανούς να βάλουν γκολ με τη σέντρα, άλλοι όχι, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αυτό το γκολ - παρωδία του Κάσπερ Λόρεντζεν, όπου οι αμυνόμενοι των φιλοξενουμένων μάρκαραν με τα μάτια. Στα κατάστιχα των κανονισμών φαίνεται πως υπάρχει θεωρητικά ένα κενό, ωστόσο δεν θα υπήρχε η έννοια του ευ αγωνίζεσθαι εάν έπρεπε να επιβληθεί μέσω διαιτητή. Επαφίεται στην αντίληψη και την αισθητική κάθε παίκτη, προπονητή και ομάδας και η Σαχτάρ σε αυτόν τον τομέα δεν πήρε υψηλό βαθμό.

Πού πέτυχε ή απέτυχε ο Ολυμπιακός. Σε μία περίοδο όπου το ελληνικό ποδόσφαιρο βγάζει κραυγές αγωνίας, η μοναδική ομάδα υψηλών απαιτήσεων πάλεψε όσο μπορούσε για την πρόκριση στη φάση των 16 του Champions League και απέτυχε. Στο παρελθόν έχει υπάρξει και καλύτερος αλλά είχε την ίδια μοίρα έχει υπάρξει, όμως, και πολύ χειρότερος. Κάθε παιχνίδι της φετινής πορείας των "ερυθρολεύκων" συνοδεύεται από ένα "ναι μεν, αλλά". Για το ματς του Γκελζενκίρχεν, οι 27 τελικές προσπάθειες των αντιπάλων (έναντι 6) δεν μπορούν να καταστήσουν μαγική εικόνα το 1-0 υπέρ της Σάλκε, επειδή το γκολ επετεύχθη από λάθος του Ρόι Κάρολ ή επειδή ο διαιτητής φέρεται να μην καταλόγισε πέναλτι υπέρ των νταμπλούχων Ελλάδας πριν το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης. Αυτήν τη σεζόν, η κατάληξη του Ολυμπιακού είναι απολύτως δίκαιη και δεν θα πρέπει ούτε να υποβαθμιστεί, αλλά ούτε να "φουσκώσουμε" την παρουσία του στο θεσμό. Το να αγωνίζεται ανοιξιάτικα εκπρόσωπος του συγκεκριμένου ελληνικού πρωταθλήματος σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν μπορεί παρά να είναι κάτι το αξιοσημείωτο, αλλά πάντα σε σωστή βάση. Όπως δεν υπάρχει επιτυχία αφού δεν ήρθε η πρόκριση, έτσι δεν προέκυψε αποτυχία, αφού δεν υφίσταται εξ ολοκλήρου ευρωπαϊκός αποκλεισμός.

Τα μεταξωτά βρακιά. Η προσπάθεια του Ρομπέρτο Μαντσίνι να παρατάξει μία λειτουργική άμυνα 3 παικτών σε σχηματισμό 3-5-2 ή πιο συγκεκριμένα σε 3-4-1-2 απέτυχε και στο παιχνίδι με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης. Εκεί όπου ο Ιταλός τεχνικός έπαιζε το τελευταίο "χαρτί" του για την πρόκριση στη φάση των 16, εκτέθηκε μέσα σε 10 λεπτά από τον αμαρκάριστο Καρίμ Μπενζεμά στην πλάτη της άμυνας των "πολιτών" και σε ακόμα 2 περιπτώσεις αμέσως μετά, όπου Κριστιάνο Ρονάλντο και Σάμι Κεντίρα βολτάριζαν ανενόχλητοι στην περιοχή του Τζο Χαρτ. Εάν αυτές ήταν οι εντολές στους Πάμπλο Σαμπαλέτα, Βενσάν Κομπανί και Ματίγια Νάστασιτς κι εάν το μαρκάρισμα με τα μάτια ήταν η ενδεδειγμένη λύση από το κέντρο των πρωταθλητών Αγγλίας, τότε το πλάνο εφαρμόστηκε μέχρι κεραίας. Επειδή, όμως, αποδεικνύεται σε κάθε παιχνίδι πως το εν λόγω υλικό δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε κάτι που ήταν καινοτομία προ 5 ετών, αλλά πλέον το εφαρμόζουν 12 από τις 20 ομάδες της Serie A, ο Ιταλός προπονητής θα πρέπει να αναθεωρήσει τις απόψεις του περί τακτικής. Πεισματάρης δεν είναι, εάν κρίνουμε από τη συμπεριφορά του στις περιπτώσεις Κάρλος Τέβες και Μάριο Μπαλοτέλι. Η Σίτι, μάλιστα, είναι πρωτοπόρος τούτη τη στιγμή στην Premier League. Μόνο χαμένος μπορεί να βγει ο Μαντσίνι, εάν δεν αντιληφθεί ότι δεν τους έχει... επιδέξιους.

Τι θα δούμε

Εάν θα ξαναμπεί γκολ σαν του Φιλίπ Μεξές. Την περασμένη Τετάρτη ήταν του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς. Αυτήν την Τετάρτη ήταν του χειρότερου αμυντικού της Μίλαν εδώ και 1,5 χρόνο. Ως φαίνεται, η Θεά της Μπάλας δεν ενδιαφέρεται ποιος θα επιχειρίσει το καταπληκτικό "ψαλιδάκι", αρκεί να είναι... Τετάρτη. Θα δούμε, λοιπόν, σε μία εβδομάδα, όπου υπάρχει αρκετή εμβόλιμη δραστηριότητα. Προς το παρόν, απολαμβάνουμε τη μετεμψύχωση του... Μάουρο Μπρεσάν.

Την Πόρτο 2012-2013. Από την κάτοχο του Europa League 2010-2011 δεν υπάρχει ούτε Χουλκ, ούτε Ρανταμέλ Φαλκάο, ούτε Φρέντι Γκουαρίν, ούτε καν Αντρέ Βίλας Μπόας. Κάτι τέτοιες αλλαγές δεν προβλημάτισαν ποτέ τους "δράκους", που 2 χρόνια αργότερα, αθόρυβα, προκρίθηκαν στη φάση των 16 του Champions League μετά από 4 αγωνιστικές στους ομίλους. Μετά και την 5η μέρα και πριν το παιχνίδι που θα κρίνει την πρωτιά του 1ου ομίλου, η πιο σημαντική "τροφός" των μεγαθηρίων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου βρίσκεται πάνω από τον πιο σπουδαίο αγοραστή στην ποδοσφαιρική πιάτσα. Μία ματιά στο ρόστερ, δεν εξηγεί το γιατί, αλλά πάντοτε αυτό συμβαίνει με το δημιούργημα του πανούργου Πίντο ντα Κόστα, ο οποίος για πολλοστή φορά "σκαρώνει" σπουδαία πράγματα. Ο διάδοχος του Χουλκ και του Φαλκάο, Τζάκσον Μαρτίνες, έχει σημειώσει κάποια απίθανα τέρματα που τον έχουν τοποθετήσει στην λίστα με τα "πρέπει" αρκετών σκάουτ. Ο Χάμες Ροδρίγκες εδώ και καιρό βγάζει μάτια και γι' αυτό πλέον αναγκάζεται να διαψεύδει ενδιαφέρον από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Γκανέζος μέσος Κρίστιαν Άτσου αποτελεί ότι πιο ενθουσιώδης έχει να προτάξει η αφρικανική χώρα με τα πολλά ποδοσφαιρικά "διαμάντια", ενώ στα μετόπισθεν ο Σενεγαλέζος Αμπντουλέιγ Μπα αρχίζει και παίρνει ολοένα και περισσότερα λεπτά συμμετοχής σε μία άμυνα που έβγαλε Μπρούνο Άλβες, Πέπε και Ρικάρντο Κόστα τα τελευταία χρόνια. Η 150ή νίκη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μόνο τυχαία δεν ήρθε...

Τον επόμενο Ρομπέρτο ντι Ματέο. Λουτσιάνο Σπαλέτι, Φρανκ ντε Μπουρ, Ρομπέρτο Μαντσίνι, Ουνάι Έμερι, ίσως ο Αντόνιο Κόντε (από σπόντα), ίσως ο Φατίχ Τερίμ (ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι γλίτωσε μέχρι το ντέρμπι με τη Γιουβέντους). Ονόματα σπουδαίων προπονητών που είτε πρέπει να αντιμετωπίσουν, είτε βρίσκονται πριν από έναν αποκλεισμό από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Για τον Ιταλό τεχνικό και πρωταθλητή Ευρώπης με την Τσέλσι, μία πιθανή τέτοια εξέλιξη (μαθηματικά οι "μπλε" έχουν βάσιμες ελπίδες πρόκρισης) απέβη μοιραία μέσα σε λίγες ώρες. Αυτοί οι προπονητές θα πείσουν τους προέδρους των συλλόγων τους ότι μπορούν να οδηγήσουν τις ομάδες ξανά στις επιτυχίες μέσω των εγχώριων πρωταθλημάτων ή μέσω του Europa League;

News 24/7

24MEDIA NETWORK