Μάριο Μπαλοτέλι: Βίος και πολιτεία ενός ιδιαίτερου μυαλού

Εισβολή σε γυναικείες φυλακές, μηνύματα σε μπλουζάκια, ξύλο με συμπαίκτες, κόντρες με φιλάθλους, φωτιές και πλημμύρες. Το Contra.gr παρουσιάζει όλες τις απίθανες ιστορίες του Μάριο Μπαλοτέλι, που με τα τέρματά του έστειλε την Ιταλία στον τελικό του Euro 2012.

Μάριο Μπαλοτέλι: Βίος και πολιτεία ενός ιδιαίτερου μυαλού

Ιδιοφυΐα και παρεξηγημένος ή αναίσθητος και εκκεντρικός; Ερώτημα που κανείς σε Μιλάνο και Μάντσεστερ, σε Ιταλία και Αγγλία, δεν έχει απαντήσει με σαφήνεια και βεβαιότητα μέχρι στιγμής. Πρωταγωνιστής, όμως, σίγουρα. Ο Μάριο Μπαλοτέλι, ο Super Mario κατά το χαρακτηριστικό παρατσούκλι του, "εκτέλεσε" την εθνική Γερμανίας στον ημιτελικό του Euro 2012 με τα 2 τέρματά του και το κοινό διερωτήθηκε... Why always him;

Μία από τις πλέον διφορούμενες φιγούρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου προσπαθεί να πείσει το κοινό πως τα εξωαγωνιστικά τερτίπια δεν μειώνουν την κλάση του. Σε μία σεζόν που στέφθηκε πρωταθλητής Αγγλίας, αλλά βρέθηκε στην πόρτα εξόδου της Μάντσεστερ Σίτι για (ακόμα) μία ανόητη αποβολή, ο Μπαλοτέλι έγινε ο 1ος σκόρερ της Ιταλίας στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, φτάνοντας τα 3 γκολ του Αντόνιο Κασάνο.

Μέχρι τώρα, δεν είχε εντυπωσιάσει τον Άλαν Σίρερ, ο οποίος με την ιδιότητα του σχολιαστή αγώνων στο "BBC", υποστήριξε στο ημίχρονο του προημιτελικού της Ιταλίας με την Αγγλία πως ο 21χρονος διεθνής επιθετικός δεν είχε καταφέρει και τίποτα. Η λοιδορία ήταν άμεση για τον πάλαι ποτέ άσο της Νιούκαστλ. "Τίποτα εκτός από 4 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα κι ένα Champions League. Εσύ, Άλαν;", ήταν η παλλαϊκή αντίδραση, που αποκάλυψε ίχνη συμπάθειας για ένα κατά τα άλλα... παρανοϊκό αγόρι.

Μάριο Μπαλοτέλι: Βίος και πολιτεία ενός ιδιαίτερου μυαλού

Υπάρχουν κι αποδείξεις. "Όταν σκοράρω, δεν πανηγυρίζω, επειδή είναι απλώς η δουλειά μου. Όταν ένας ταχυδρόμος παραδίδει ένα γράμμα, πανηγυρίζει;", ήταν μία από τις πρόσφατες δηλώσεις του Μπαλοτέλι που έκαναν εντύπωση σε όσους δεν τον γνωρίζουν. Αφενός, εάν το δούμε ψυχρά το θέμα, έχει απόλυτο δίκιο. Αφετέρου, είναι μία λογική συνέχεια των όσων είχε πει σε ηλικία 13 ετών, στον προπονητή του στις ακαδημίες της Λουμετσάνε, Μικέλε Καβάλι: "Θα πανηγυρίσω όταν σκοράρω στον τελικό του Champions League".

Οκτώ χρόνια αργότερα, ο Μπαλοτέλι παραμένει ένα παιδί. Ένας νεανίας, που τον ενθουσιάζουν κι οι πιο μικρές λεπτομέρειες, όπως οι αυτόματες, συρόμενες πόρτες στην είσοδο του προπονητικού κέντρου της Μάντσεστερ Σίτι, με συνέπεια να οδηγεί με το αυτοκίνητό του όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτές, προσπαθώντας να μην ανοίξουν.

"Μπορεί είτε να σημειώσει το καλύτερο γκολ της ιστορίας, είτε να αποβληθεί σε 5 λεπτά. Όταν αποσυρθώ, δεν θα ξεχάσω ποτέ το Μάριο", δηλώνει ο συμπαίκτης του στους "πολίτες", Πάμπλο Σαμπαλέτα. Ο Μίκα Ρίτσαρντς, με τον οποίο ο Μπαλοτέλι έχει έρθει στα χέρια, υπερθεματίζει: "Είτε τον αγαπάς, είτε τον μισείς. Απλά τον αγαπάω". Όσο για τον πιο γνωστό οπαδό της ομάδας, το Νόελ Γκάλαχερ των Oasis, υποστηρίζει πως ο μοναδικός τρόπος για να φύγει ο Μπαλοτέλι από τη Σίτι είναι "να εκτοξευθεί από κανόνι".

Ο ίδιος ο Μπαλοτέλι παραδέχεται ότι είναι ακόμα παιδί και επιρρίπτει στη... βαρεμάρα του τις ευθύνες για κάθε ανατρεπτικό περιστατικό στο οποίο πρωταγωνιστεί. Εάν εξετάσουμε πιο προσεκτικά την περίπτωσή του και δίχως να είμαστε γιατροί, ώστε να διαγνώσουμε κάποιο είδος ψυχοπάθειας, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο Μπαλοτέλι θέλει απλώς να περνάει καλά.

Ένα μέλος του προπονητικού επιτελείου της Σίτι, τον βρήκε μία μέρα μόνο του μπροστά σε ένα λάπτοπ, να ξεκαρδίζεται στα γέλια παρακολουθώντας σε DVD το "Laurel and Hardy" ("Χοντρός και Λιγνός"). "Είναι το αγαπημένο σόου μου", εξήγησε αργότερα ο Μπαλοτέλι. Με την ίδια αφέλεια, θα δηλώσει απερίσκεπτα πως "δεν μου αρέσει το Μάντσεστερ. Δεν είναι του γούστου μου". Παρότι ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Σίτι!

Μάριο Μπαλοτέλι: Βίος και πολιτεία ενός ιδιαίτερου μυαλού

Το Contra.gr, στην προσπάθεια να σκιαγραφήσει την πιο περίπλοκη προσωπικότητα του σύγχρονου ποδοσφαίρου, ανέτρεξε σε όλες τις ιστορίες που αφορούν στον Μάριο Μπαλοτέλι, από τα μικράτα του μέχρι και το Euro 2012 και τη συγκινητική αγκαλιά στη θετή μητέρα του, μετά την επίτευξη των 2 τερμάτων που υπενθύμισαν σε όλους πως, εκτός από καλοκάγαθος διασκεδαστής, είναι κι ένας εκπληκτικός ποδοσφαιριστής, για τον οποίο αλλάζουν επιγραφές ακόμα και τα λεωφορεία της Ιταλίας...

Μπαλοτέλι vs οικογένεια

Από το πρώτο φως της ημέρας, η μοίρα επιφύλασσε δύσκολη ζωή για το μικρό Μάριο. Ένα σοβαρό πρόβλημα στο έντερο τον ανάγκαζε να μπαινοβγαίνει στις κλινικές επί ένα χρόνο. Οι υποχρεωτικές θεραπείες διατηρούσαν ψηλά τον κίνδυνο θανάτου και γι' αυτό βαφτίστηκε μέσα στο νοσοκομείο. Για μία οικογένεια που στηριζόταν στο μισθό ενός μεταλλεργάτη του Παλέρμο, η επέμβαση που χρειαζόταν ο πρωτότοκος γιος της, επηρέασε άρδην την ποιότητα ζωής. Όταν έκλεισε τα 2 χρόνια κι η υγεία του βελτιώθηκε, η οικογένεια απευθύνθηκε στην Πρόνοια. Η εισήγηση ήταν να αναλάβει την επιμέλεια η οικογένεια του Φραντσέσκο και της Σίλβια Μπαλοτέλι, τουλάχιστον για 12 μήνες.

Μάριο Μπαλοτέλι: Βίος και πολιτεία ενός ιδιαίτερου μυαλού

Οι μετανάστες από την Γκάνα, Ρόουζ και Τόμας Μπαρουά, συμφώνησαν, έχοντας μετακομίσει στην πιο πλούσια και εκβιομηχανισμένη Μπρέσια, αφού το παιδί τους θα απολάμβανε ανέσεις που δεν μπορούσαν να του προσφέρουν. Η μεγαλύτερη κόρη τους Άμπιγκεϊλ κι ο δευτερότοκος γιος τους Ένοχ θα απασχολούσαν πλέον την προσοχή τους . Τον πρώτο καιρό, οι εκατέρωθεν επισκέψεις στα σπίτια των 2 οικογενειών ήταν συχνό φαινόμενο. Όσο κυλούσε ο χρόνος, αραίωναν. Οι Μπαρουά ισχυρίζονται πως έκαναν προσπάθειες να πάρουν πίσω το Μάριο, ο οποίος δεν είχε υιοθετηθεί επισήμως από την οικογένεια Μπαλοτέλι. Κατηγορούσαν τους θετούς γονείς του Μάριο πως έβαζαν λόγια για εκείνους. Ο Μάριο αποτραβήχτηκε από τους βιολογικούς γονείς κι είχε σχέση μόνο με τα 3 αδέρφια του από την οικογένεια Μπαρουά (αργότερα γεννήθηκε κι ο Έιντζελ). Όπως εξομολογείται ο Τόμας Μπαρουά "δεν μας θυμόταν ποτέ. Ούτε στα γενέθλια, ούτε στα Χριστούγεννα".

Όταν έγινε 18 ετών, πήρε την ιταλική υπηκοότητα σε μία ειδική εκδήλωση (αφού θα γινόταν ο 1ος έγχρωμος παίκτης που θα φορούσε τη φανέλα της εθνικής Ιταλίας), στην οποία δεν κάλεσε τους βιολογικούς γονείς του. Ένα παιχνίδι Champions League της Ίντερ με την Τσέλσι ήταν το μοναδικό στο οποίο τους εξασφάλισε εισιτήρια κι αυτό μέσω του αδερφού του, Ένοχ, στον οποίο έδωσε τέσσερα, ώστε να τα μοιράσει όπως ο ίδιος επιθυμεί. Λίγο αργότερα, σε μία τηλεοπτική συνέντευξη, ξεσπάθωσε εναντίον των ανθρώπων που τον έφεραν στην ζωή: "Εάν δεν γινόμουν ο Μάριο Μπαλοτέλι, τότε ο κύριος κι η κυρία Μπαρουά δεν θα νοιάζονταν για μένα". "Ο Μάριο είναι πεπεισμένος ότι τον εγκαταλείψαμε στο νοσοκομείο, αλλά δεν είναι αλήθεια. Η οικογένεια Μπαλοτέλι του τα έβαλε αυτά στο μυαλό", απάντησε ο βιολογικός πατέρας του, που δήλωσε απογοητευμένος επειδή ο γιος του δεν κράτησε το επώνυμό του.

Μπαλοτέλι vs προπονητές

Ήταν 15 ετών, όταν ο προπονητής της Λουμετσάνε (3η τη τάξει κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος το 2006) τον εντόπισε στις ακαδημίες της ομάδας. "Τον θέλω με τους άντρες", απαίτησε, αλλά εισέπραξε την απάντηση "είναι πολύ μικρός". Όταν ένας γιατρός του έδωσε το "ΟΚ", τότε το μεγάλο άλμα έγινε, αλλά ο Μάριο δεν ήταν ένα συνηθισμένο αγόρι. "Πάντα βιαζόταν μετά την προπόνηση και δεν καθόταν στα μαθήματα τακτικής. Του μίλησα. Μου χαμογέλασε και μου είπε 'πρέπει να πάω σπίτι να διαβάσω'. Στο τέλος, ομολόγησε ότι έφευγε για να παίξει 5Χ5 με τους φίλους του".

Ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά εάν περνούσε με επιτυχία από τη δοκιμή στην Μπαρτσελόνα το 2005. Αυτή, όμως, ήταν η εκκίνηση της καριέρας του Μπαλοτέλι, η οποία συνεχίστηκε επί ιταλικού εδάφους. Η Ίντερ τον εντόπισε με τη σειρά της και έδωσε κάτι λιγότερο από 350.000 ευρώ για να τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 2006, με προπονητή το Ρομπέρτο Μαντσίνι. Ο Ιταλός τεχνικός τον πίστεψε και το χρησιμοποιούσε σποραδικά, με συνέπεια ο Μπαλοτέλι να γίνει ο νεαρότερος σκόρερ της ομάδας στο Champions League το Νοέμβριο του 2008 (σε ηλικία 18 ετών και 145 ημερών), καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Ομπαφέμι Μάρτινς.

Τη νέα χρονιά, όμως, τα πράγματα με το Ζοζέ Μουρίνιο έγιναν πιο δύσκολα. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2009, ο Special One τον είχε υποβιβάσει στη 2η ομάδα, έχοντας κατηγορήσει τον Μπαλοτέλι για έλλειψη ζήλου στις προπονήσεις. "Δεν μπορεί ένα νεαρό αγόρι όπως αυτός να προπονείται λιγότερο από τους Φίγκο, Κόρντομπα και Σανέτι". Σε αυτήν την απόφαση συνέβαλε κι η αντίδραση του διεθνή επιθετικού πριν το παιχνίδι με την Τσέλσι για το Champions League. Οι 2 άντρες τσακώθηκαν στην προπόνηση, ο Μουρίνιο άφησε το Super Mario εκτός αγώνα (νίκη 1-0 στο Λονδίνο) και λίγο αργότερα τον έβαλε στο "ψυγείο".

"Λυπάμαι για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Είμαι το πρώτο πρόσωπο που υποφέρω επειδή λατρεύω το ποδόσφαιρο και θέλω να παίζω. Περιμένω ήσυχα να επιστρέψω, επειδή είμαι χρήσιμος στην ομάδα", υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην... απολογία που ζητούσε ο Μουρίνιο από τον ίδιο ώστε να επιστρέψει στην πρώτη ομάδα. Το χαρούμενο κλίμα κράτησε για λίγο κι ο Μπαλοτέλι έπεσε γρήγορα σε δυσμένεια, με συνέπεια το καλοκαίρι του 2010 να αναζητήσει νέο σταθμό στην καριέρα του.

Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι τον πήρε ξανά κοντά του, αλλά δεν γλίτωσε τις συχνές προστριβές. "Κάθε μέρα μαλώνω με το Μάριο και μερικές φορές σκέφτομαι ότι θα μου άρεσε να του δώσω μια μπουνιά". Η απάντηση του Μπαλοτέλι; "Δεν θα μπορούσε. Κάνω κικ-μπόξινγκ". Ο Μαντσίνι συχνά έχει αναφερθεί στο τι θα ήθελε να κάνει στον Μπαλοτέλι: "Εάν ήταν μικρός, θα του έδινα συχνά σφαλιάρες". Πάνω στην απόγνωσή του, δε, τόνισε: "Θα μπορούσε να το βοηθήσει ένας γάμος". Δεν απέφυγε, πάντως, να πει την αλήθεια: "Είναι ο Μάριο. Είναι τρελός, αλλά τον αγαπάω, γιατί είναι καλό παιδί".

Ο Μπαλοτέλι δοκίμασε τις αντοχές του Μαντσίνι και στην προετοιμασία της Σίτι τον Ιούλιο του 2011. Σε φιλικό κόντρα στους Γκάλαξι, αντί να πλασάρει σε τετ-α-τετ, έκανε μία πιρουέτα ώστε να σουτάρει με τακουνάκι, αλλά η μπάλα δεν του έκανε τη χάρη και κατέληξε άουτ. Ο Μαντσίνι έδωσε αμέσως εντολή για αλλαγή κι ο Μπαλοτέλι πέταξε ένα μπουκάλι νερό εξαγριωμένος από την αντικατάστασή του πριν τη λήξη του 1ου ημιχρόνου.

Η σχέση του με τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Ιταλίας, Τσέζαρε Πραντέλι, είναι επίσης περίεργη. Τα πεπραγμένα του τρόμαζαν το Μαρτσέλο Λίπι, που δεν τον καλούσε στην εθνική, ωστόσο ο διάδοχός του φαίνεται περισσότερο διαλλακτικός. "Έχω απεριόριστη υπομονή με τον Μπαλοτέλι. Άτομα όπως αυτός πρέπει να τα καταλαβαίνουμε", τονίζει ο 54χρονος τεχνικός και πρόσθεσε: "Ο Μπαλοτέλι καταλαβαίνει ότι γελοιοποιείται. Μου είπε 'χρειάζομαι βοήθεια. Πάντα τα καταστρέφω όλα, αλλά νοιάζομαι πολύ για την εθνική ομάδα'".

Μπαλοτέλι vs συμπαίκτες

Η συμπεριφορά ντίβας που επιδεικνύει ο Μπαλοτέλι, συχνά καταστρέφει το κλίμα στα αποδυτήρια των ομάδων του. Αν και ακόμα πολύ μικρός σε ηλικία, προκάλεσε την αντίδραση του αρχηγού της Ίντερ, Χαβιέρ Σανέτι, του Μάρκο Ματεράτσι, αλλά και του ατζέντη του, μετά τον καυγά που είχε με το Μουρίνιο πριν το ματς της Ίντερ με την Τσέλσι για το Champions League. Λίγο αργότερα, όταν ήρθε σε κόντρα και με τους φιλάθλους των "νερατζούρι", ο Σανέτι τόνισε: "Ο Μάριο πρέπει να επικεντρωθεί στο τι κάνει μέσα στο γήπεδο και δεν πρέπει να συμπεριφέρεται έτσι".

Τα πράγματα έφτασαν στα άκρα στη Μάντσεστερ Σίτι. Το Δεκέμβριο του 2011 ήρθε στα χέρια με τον Μίκα Ρίτσαρντς στην προπόνηση, όταν ο Άγγλος μπακ, που ήταν στην ίδια ομάδα με τον Ιταλό, τον κατηγόρησε πως δεν έτρεχε αρκετά. Η κόντρα τους είχε αρχίσει νωρίτερα κι αυτή ήταν η σπίθα που άναψε το φιτίλι, με τους Μαντσίνι, Τζέιμς Μίλνερ και Γιάγια Τουρέ να χωρίζουν τους 2 συμπαίκτες.

Ο πρώην μέσος του Ολυμπιακού ειδικά, έχει έρθει σε ρήξη με τον Μπαλοτέλι σε 2 ξεχωριστές περιπτώσεις. Πρώτα στο ημίχρονο της ήττας από τη Σουόνσι τον Μάρτιο του 2012, με τους 2 παίκτες να ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες. Στις αρχές Απριλίου, στην εντός έδρας ισοπαλία με τη Σάντερλαντ με 3-3, οι 2 συμπαίκτες φέρονται να τσακώθηκαν ξανά στο ημίχρονο, στα αποδυτήρια της Σίτι, αν κι ο Τουρέ διαψεύδει και τους 2 καυγάδες. Η αδιαμφισβήτητη κόντρα του Μπαλοτέλι από εκείνο το ματς, είναι αυτή που είχε με τον Αλεκσάντρ Κολάροφ για την εκτέλεση ενός φάουλ στο 2ο μέρος του ίδιου αγώνα.

Στα αποδυτήρια των πρωταθλητών Αγγλίας είναι κοινώς αποδεκτό, πάντως, ότι ο Μπαλοτέλι αποτελεί το "πειραχτήρι" της ομάδας. Εξ ου κι οι αγκαλιές μετά την τρικλοποδιά που έβαλε στον Έντιν Τζέκο κατά τους πανηγυρισμούς της νίκης επί της Μπλάκμπερν. "Είναι χαζός κι ιδιοφυΐα ταυτόχρονα", δήλωσε ο Νάιτζελ ντε Γιονγκ, αναγκάζοντας τον Μαντσίνι να δώσει δημοσίως εντολή στους παίκτες του να μην ασχολούνται με τον Μπαλοτέλι, ώστε να μην προκαλέσουν κάποια έκρηξη. Όπως συνέβη μετά το γκολ που σημείωσε ο Ιταλός επιθετικός κόντρα στην Ιρλανδία για το Euro 2012, με τον Λεονάρντο Μπονούτσι να σπεύδει να του καλύψει το στόμα, την ώρα που ο Μπαλοτέλι προσπαθούσε να... βρίσει κάποιον.

Μπαλοτέλι vs κόσμος

Η σχέση του με τους φίλους της Ίντερ διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη μόλις με μία απερίσκεπτη κίνηση του Μπαλοτέλι. Ο νεαρός επιθετικός έπεσε θύμα της επιθυμίας του παρουσιαστή του τηλεοπτικού σόου "Striscia la Notizia", να τον δει να φοράει τη φανέλα της αγαπημένης ομάδας του, Μίλαν. Ο Μπαλοτέλι αρνήθηκε αρχικά, ωστόσο για να τον αφήσει ήσυχο ο παρουσιαστής, του έκανε το χατήρι, παρότι βρισκόταν σε ένα εστιατόριο γεμάτο κόσμο.

Οι φίλαθλοι της Ίντερ αντέδρασαν κι άφησαν μήνυμα στο δεδηλωμένο "ροσονέρο" πλέον, πως δεν θα του το συγχωρούσαν ποτέ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ήρθε να προστεθεί ο εκνευρισμός του Μπαλοτέλι στον ημιτελικό του Champions League με την Μπαρτσελόνα το 2010, όταν μετά το τέλος του ματς πέταξε τη φανέλα στο έδαφος κι οι φίλοι της Ίντερ τον αποδοκίμασαν.

Μάριο Μπαλοτέλι: Βίος και πολιτεία ενός ιδιαίτερου μυαλού

Μπαλοτέλι vs ρατσισμός

Σε πρόσφατη εκδήλωση για τα 150 χρόνια από το σχηματισμό της Ιταλίας, παρόντος του προέδρου της χώρας, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, και της εθνικής ομάδας, ο Μπαλοτέλι εκπροσωπούσε μεταξύ άλλων και 500.000 παιδιά αλλοδαπών γονιών, που δεν μπορούσαν να πάρουν την ιταλική υπηκοότητα πριν συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους και ταυτόχρονα 10 χρόνια παραμονής στην Ιταλία. Ο ίδιος έχει βιώσει ουκ ολίγες φορές το ρατσισμό, είτε εντός της πατρίδας του, είτε εκτός, αφού λόγω χρώματος δεν ήταν δυνατό να κρύψει την καταγωγή του. Εξάλλου, από τα πρώτα βήματά του σε ποδοσφαιρικές ακαδημίες, αντιμετώπισε το ρατσισμό από τις εξέδρες, ως το μοναδικό μαύρο παιδί σε μία κοινωνία λευκών.

Στις αρχές του 2009, δέχθηκε επίθεση με μπανάνες σε ένα μπαρ στη Ρώμη. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, φίλοι της Γιουβέντους φώναξαν το σύνθημα "δεν υπάρχει μαύρος Ιταλός" στο ντέρμπι με την Ίντερ. Οι φίλοι της "γηραιάς κυρίας" ασχολήθηκαν μαζί του και σε παιχνίδια κόντρα σε άλλες ομάδες, με συνέπεια οι "μπιανκονέρι" να τιμωρηθούν με 1 ματς κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο. Σε φιλικό παιχνίδι της Ιταλίας με τη Ρουμανία επί αυστριακού εδάφους το Νοέμβριο του 2010, δέχθηκε ρατσιστική επίθεση από φιλάθλους και των 2 χωρών. Ακόμα κι έξω από το "Τζιουζέπε Μεάτσα" της Ίντερ υπάρχει γραμμένο σε έναν τοίχο το μήνυμα: "Δεν είσαι πραγματικός Ιταλός, είσαι πραγματικός Αφρικανός".

Η αιρετική συμπεριφορά του σε ορισμένα ανεξάρτητα περιστατικά δίχασε την Ιταλία, με αφορμή τις ρατσιστικές επιθέσεις που δεχόταν. Ο Μαρτσέλο Λίπι, θέλοντας να καλύψει τους φίλους της Γιουβέντους, τόνισε πως οι επιθέσεις δεν έχουν ρατσιστικό χαρακτήρα, αλλά οφείλονται στη συμπεριφορά του Μπαλοτέλι. Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Ιταλίας κ-21, Πιερλουίτζι Καζιράγκι. Η απόφαση του Μπαλοτέλι να αποχωρήσει για την Αγγλία, πάρθηκε με γνώμονα κι αυτό το ιδιαίτερο ζήτημα, αφού στη "γηραιά Αλβιόνα", το επίπεδο των φυλετικών διακρίσεων είναι χαμηλότερο.

Σε ένα ταξίδι της Σίτι εκτός Αγγλίας, πάντως, δεν γλίτωσε τη ρατσιστική συμπεριφορά. Στην Πορτογαλία, για το φετινό Europa League, φίλοι της Πόρτο προσέβαλαν τους Τουρέ και Μπαλοτέλι χρησιμοποιώντας ήχους πιθήκων. Η UEFA τιμώρησε τους "δράκους" με 20.834 ευρώ πρόστιμο, ένα ποσό που συζητιέται μέχρι και σήμερα στους κύκλους του ποδοσφαίρου, αφού η "μαύρη διαφήμιση" στο Euro 2012 από το Νίκλας Μπέντνερ κόστισε στο Δανό επιθετικό 100.000 ευρώ.

Γνωρίζοντας την κατάσταση στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, ο Μπαλοτέλι δεν δίστασε να προειδοποιήσει πριν την έναρξη της διοργάνωσης: "Όποιος μου πετάξει μπανάνα, θα τον πλακώσω στο ξύλο". Ορισμένοι οπαδοί της Κροατίας δεν εισάκουσαν τις "εντολές" του, αλλά έδειξε χαρακτήρα και δεν απάντησε στις προκλήσεις.

Μπαλοτέλι vs αποβολές

Ένα βασικό στοιχείο που προβληματίζει το Μαντσίνι είναι η ευκολία με την οποία ο (στοχοποιημένος πλέον) Μπαλοτέλι αντικρίζει κάρτες. Στην εκτός έδρας ήττα από την Άρσεναλ τον Απρίλιο, η 2η κίτρινη του διεθνή επιθετικού ξεχείλισε το ποτήρι. "Δεν θα ξαναπαίξει φέτος και μάλλον δεν θα ξαναπαίξει ποτέ για τη Σίτι. Τελείωσα μαζί του", σημείωνε ο Μαντσίνι, αφού ο Μπαλοτέλι έχανε 3 αγωνιστικές λόγω τιμωρίας και φυσικά είχε ξεπεράσει κάθε όριο.

Στην Ίντερ, επί Ζοζέ Μουρίνιο, είχε αποβληθεί 2 φορές σε αγώνες Champions League. Παρόμοια πειθαρχική συμπεριφορά στον αγωνιστικό χώρο επέδειξε και στην Αγγλία. Στο πρώτο παιχνίδι όπου σκόραρε με τη φανέλα των "πολιτών" στην Premier League, στο 2-0 επί της Γουέστ Μπρομ το Νοέμβριο του 2010, αποβλήθηκε στο 63' κι έχασε τα επόμενα 3 παιχνίδια λόγω τιμωρίας. Δέχεται κάρτες συνεχώς, για τάκλιν σε στόπερ στην αντίπαλη περιοχή, για διαμαρτυρία, επειδή βγάζει τη φανέλα του μετά από γκολ, επειδή κάνει καθυστερήσεις, αλλά και για πιο σοβαρούς λόγους.

Στη νίκη 3-2 επί της Τότεναμ τον Ιανουάριο του 2012, την οποία χάρισε ο ίδιος στη Σίτι με πέναλτι στο 94', χτύπησε το Σκοτ Πάρκερ στο κεφάλι με τις τάπες, αλλά ο Χάουαρντ Γουέμπ, δεν αντιλήφθηκε την παράβαση. Η ομοσπονδία εξέτασε το βίντεο και τιμώρησε τον Ιταλό με 4 αγωνιστικές.

Μετά το φετινό ματς με τη Λίβερπουλ στο "Άνφιλντ" και την αποβολή του στο 83', μόλις 18 λεπτά αφότου αντικατέστησε το Σαμίρ Νασρί, κατέστρεψε την πόρτα των αποδυτηρίων των φιλοξενουμένων. "Εάν την κατέστρεψε, θα την πληρώσει, όπως συνέβη με το σπίτι του", υποστήριξε ο Μαντσίνι. "Δεν βοηθάει τον εαυτό του, αν κι οι διαιτητές του βγάζουν κάρτες που δεν θα έβγαζαν σε άλλους παίκτες", υποστήριζε ο (τότε) προπονητής των "κόκκινων", Κένι Νταλγκλίς.

Μπαλοτέλι vs αντίπαλοι

Ο σεβασμός του Μπαλοτέλι στους αντιπάλους του εντός του αγωνιστικού χώρου, μόνο παροιμιώδης δεν είναι. Οι συχνές κάρτες που αντικρίζει, πολλές φορές οφείλονται σε αντισυναδελφικά μαρκαρίσματα, κάποια εκ των οποίων δεν εντοπίζονται από τους διαιτητές. Η κλωτσιά στο πρόσωπο του Πάρκερ ήταν ένα εξ αυτών, το πάτημα στον Άλεξ Σονγκ στο ματς με την Άρσεναλ, όπου αποβλήθηκε αργότερα για διαφορετικό λόγο ήταν μία άλλη περίπτωση. Ο οξύθυμος Ιταλός απέφυγε την τιμωρία των 9 αγωνιστικών που εγκυμονούσε αυτή η συμπεριφορά του διότι οι διαιτητές είδαν την ενέργειά του, αλλά δεν την τιμώρησαν εκείνη τη στιγμή και η FA δεν μπορούσε να επανεξετάσει την υπόθεση αργότερα.

Το Δεκέμβριο του 2010, όμως, ο Μπαλοτέλι βρήκε έναν πολύ πιο ασφαλή τρόπο για να μπει στο μάτι κάθε αντιπάλου. Παραλαμβάνοντας το βραβείο "Golden Boy" της εφημερίδας "Tuttosport", ένα βραβείο που απονέμεται στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή κάτω των 21 ετών και το οποίο έχει περάσει από τα χέρια των Λιονέλ Μέσι, Τσεσκ Φάμπρεγας, Γουέιν Ρούνεϊ, Ράφαελ φαν ντερ Φάαρτ, θέλησε να κάνει δηλώσεις. "Είμαι κατενθουσιασμένος που κατέκτησα το βραβείο, αλλά ποιος άλλος έπρεπε να το πάρει; Ήταν η σειρά μου. Πριν 2 χρόνια ήμουν 6ος, το 2009 ήμουν 4ος, αν και μόνο ένας παίκτης ήταν λίγο καλύτερος από εμένα, ο Μέσι".

Όταν, δε, ρωτήθηκε για τον 2ο της ψηφοφορίας του 2010, Τζακ Γουίλσιερ, απάντησε με γλαφυρό τρόπο: "Ποιο είναι το όνομά του; Γουίλ...; Όχι, δεν το γνωρίζω, αλλά την επόμενη φορά που θα παίξω με την Άρσεναλ, θα τον ψάξω. Ίσως να του δείξω το βραβείο μου και να του υπενθυμίσω ότι εγώ νίκησα".

Μπαλοτέλι vs ψέμματα

Σε μία χώρα όπου στην έντυπη δημοσιογραφία κυριαρχούν οι σκανδαλοθηρικές "Sun" και "Mirror" και που η "News of the World" ήλεγχε ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο, το μόνο εύκολο για έναν συντάκτη ήταν να δημιουργήσει μία ιστορία με πρωταγωνιστή το Μάριο Μπαλοτέλι. Η αναπαραγωγή της και μόνο από όλα τα ΜΜΕ του πλανήτη, θα της προσέδιδε την απαιτούμενη εγκυρότητα και θα περνούσε ως πραγματικότητα.

Μία τέτοια αβάσιμη ιστορία αφορά την έπαυλη που συντηρεί ο Μπαλοτέλι στην Αγγλία. Η καθαρίστριά του, που είχε αναλάβει τα πάντα, συνομιλούσε τηλεφωνικά με τη θετή μητέρα του για το τι χρειάζεται να αγοράσει ο επιθετικός της Σίτι. "Ένα σίδερο και μία σιδερώστρα", ήταν η παρατήρηση, που έγινε αμέσως τηλεφωνική διαταγή στα αυτιά του Μάριο, από τη Σίλβια Μπαλοτέλι. Όταν η καθαρίστρια του υπέδειξε και το πολυκατάστημα από το οποίο θα μπορούσε να βρει τέτοια προϊόντα, ο Μπαλοτέλι πήρε 2 φίλους του και επέστρεψε με ένα τραμπολίνο, δύο σκούτερ και ένα τραπέζι του πινγκ-πονγκ, αλλά κανένα σίδερο.

Μάριο Μπαλοτέλι: Βίος και πολιτεία ενός ιδιαίτερου μυαλού
© ACTION IMAGES

Μία άλλη ψευδής ιστορία, που έφτασε μέχρι και σε συνέντευξη Τύπου του Μαντσίνι, ήθελε τον Μπαλοτέλι να οδηγεί στους δρόμους του Μάντσεστερ ντυμένος Άγιος Βασίλης τα Χριστούγεννα και να μοιράζει χρήματα στους περαστικούς, πριν από παιχνίδι με την Άρσεναλ. "Δεν γνωρίζω. Με το Μάριο όλα είναι πιθανά. Πρέπει να τον ρωτήσετε. Μπορεί να είναι αλήθεια, δεν γνωρίζω", απάντησε ο Μαντσίνι μετά το παιχνίδι.

Μία "είδηση" που έκανε το γύρο του κόσμου ήταν η δωρεά 1.000 λιρών σε έναν άστεγο, μετά από μία νύχτα σε καζίνο μαζί με τον αμυντικό της Μπλάκμπερν, Κρίστοφερ Σαμπά, όπου ο Μπαλοτέλι κέρδισε 25.000 λίρες. Επίσης, ο Ιταλός ποτέ δεν βρήκε έναν μαθητή τοπικού δημοτικού του Μάντσεστερ και τον πήγε πίσω στο σχολείο του για να αντιμετωπίσει τον νταή συμμαθητή που του προκαλούσε προβλήματα, ούτε έπεσε θύμα φάρσας των συμπαικτών, που γέμισαν το ντεπόζιτο της Maserati του με χαλασμένα ψάρια.

Μπαλοτέλι... overload

Έφτασε, όμως, η στιγμή για το grande finale. Για την πλήρη λίστα με τα κατορθώματα του Μπαλοτέλι, η οποία γράφεται και διαβάζεται με μια ανάσα. Αρχίζουμε φυσικά, με τη... φωτιά που έβαλε στο σπίτι του, προσπαθώντας να ανάψει ορισμένα πυροτεχνήματα στο μπάνιο του, λίγες ώρες πριν το ντέρμπι του Μάντσεστερ στο "Ολντ Τράφορντ". Αν και δεν τραυματίστηκε, το σπίτι υπέστη υλικές ζημιές, με τον Μπαλοτέλι να σπεύδει μέσα στο φλεγόμενο σπίτι για να αρπάξει ορισμένα χρήματα και μία βαλίτσα. Αργότερα ισχυρίστηκε πως την απόπειρα να ανάψουν πυροτεχνήματα την έκαναν... κάτι φίλοι του.

Μάριο Μπαλοτέλι: Βίος και πολιτεία ενός ιδιαίτερου μυαλού

Όταν ήρθε η ώρα για το ντέρμπι, αντί να δώσει εξηγήσεις, έδωσε απαντήσεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Με μία ερώτηση: "Why always me?". Αυτό ήταν το μήνυμα στο μπλουζάκι που εμφάνισε, όταν σημείωσε το 1ο τέρμα του απέναντι στη Γιουνάιτεντ, που άνοιξε το δρόμο για τον ιστορικό θρίαμβο 6-1. Ακολούθως, έγινε και πρέσβης του Μάντσεστερ για θέματα... πυρασφάλειας. Τη σχετική φωτογραφική καμπάνια, μάλιστα, την οργάνωσε ο ίδιος ο σύλλογος, χωρίς να ενημερώσει το πυροσβεστικό σώμα της πόλης!

Τα Χριστούγεννα του 2011, ο Μαντσίνι προσκάλεσε σε δείπνο τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Σίτι. Αναπόφευκτο θέμα συζήτησης ο Μπαλοτέλι, για τον οποίο ο Ιταλός τεχνικός έλεγε μεταξύ σοβαρού κι αστείου πως εάν συνεχίσει έτσι, θα πάει να μείνει με την οικογένεια Μαντσίνι. Όταν οι δημοσιογράφοι του υπενθύμισαν πως έβαλε φωτιά στο σπίτι του λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο Μαντσίνι κατέληξε πως "θα τον κρατούσα στο κελάρι".

Ασφαλείς σίγουρα δεν ένιωσαν οι ποδοσφαιριστές στις ακαδημίες της Σίτι, όταν μία ωραία πρωία αντιλήφθηκαν πως ένας... ανώτερος, τους χρησιμοποιούσε ως στόχους, πετώντας βέλη κατά πάνω τους, από τα παράθυρα του προπονητικού κέντρου της Σίτι. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που όταν πρωτομετακόμισε στο Μάντσεστερ, τράκαρε με το αμάξι του και οι αστυνομικοί στην έρευνα που έκαναν, βρήκαν 5.000 λίρες σε μετρητά, με αποτέλεσμα να το ρωτήσουν γιατί έχει τόσα χρήματα στην κατοχή του. Η απάντηση ήρθε με περίσσια φυσικότητα: "Επειδή είμαι πλούσιος".

Ο ίδιος άνθρωπος, ποδοσφαιριστής στο επάγγελμα, ανακάλυψε το Μάρτιο του 2011 σε ένα ματς κόντρα στην Ντιναμό Κιέβου πως είναι αλλεργικός στο χορτάρι και γι' αυτό αντικαταστάθηκε κακήν κακώς με πρησμένο πρόσωπο. Τον ίδιο μήνα, μάθαμε κι εμείς κάτι από το Μάριο Μπαλοτέλι: οι σαλιάρες είναι κατασκευάσματα του διαβόλου. Δεν εξηγείται αλλιώς η... ήττα του στην προσπάθεια να φορέσει μία για το ζέσταμα πριν από αγώνα της Μάντσεστερ Σίτι.

Οι απρόσμενες επισκέψεις του συνιστούν μία κατηγορία μόνες τους. Πρώτη και καλύτερη, στις γυναικείες φυλακές της Μπρέσια, τις οποίες επισκέφθηκε μαζί με τον αδερφό του, Ένοχ, από περιέργεια! Μία άλλη φορά, επισκέφθηκε ένα κολέγιο στο Μάντσεστερ από το οποίο περνούσε με το αυτοκίνητό του, καθώς έπρεπε να χρησιμοποιήσει επειγόντως την τουαλέτα. Αναγκάστηκε, μάλιστα, να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις και να μιλήσει για 20 λεπτά στους φοιτητές. Μία απροσδόκητη επίσκεψη που είχαν την τύχη να καταγράψουν τηλεοπτικά συνεργεία ήταν κι αυτή στην παρουσίαση του νέου τεχνικού της Ίντερ, Αντρέα Στραματσιόνι. Ο Μπαλοτέλι διέκοψε την εκδήλωση, χαιρέτησε τους διευθύνοντες των "νερατζούρι" και αποχώρησε.

Γενικότερα, ο Ιταλός είναι ένας άκρως φιλικός και δεκτικός άνθρωπος. Μόνο ένας τέτοιος, άλλωστε, θα μπορούσε να παρκάρει τη λευκή Maserati του σχεδόν καθημερινά έξω από ένα ταπεινό σνακ-μπαρ που βρίσκεται κοντά στο προπονητήριο της Σίτι, να κάθεται σε μία πλαστική καρέκλα και να τρώει εκεί το πρωινό του. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, ζήτησε από το μάγειρα να του επιτρέψει να περάσει κι ο ίδιος πίσω από τον πάγκο, ώστε να πετάξει το μπέικον στο ταψί και να το αναποδογυρίσει. Λίγο αργότερα, έκανε ταχυδακτυλουργικά με το σερβίτσιο.

Οι βόλτες με το πολυτελές αυτοκίνητό του είναι κάτι σαν χόμπι. Έστω κι αν έχει συγκεντρώσει πάνω από 20 κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα. Σε μία από αυτές τις βόλτες, ξεναγήθηκε από μέλη της Καμόρα, της Μαφίας της Νάπολη. Σε μία άλλη, πήγε σε ένα ινδικό εστιατόριο παρά την 48ωρη απαγόρευση εξόδου που είχε επιβάλει ο σύλλογος, πριν από ένα σημαντικό παιχνίδι με την Τσέλσι. Δεν ήπιε αλκοόλ, υπέγραψε αυτόγραφα, πόζαρε σε φωτογραφίες, έπαιξε... κονταρομαχία με πλάστες και βρέθηκε ξανά στο μάτι του κυκλώνα.

Μία άλλη φορά που βγήκε πριν από ένα παιχνίδι, απέναντι στην Μπόλτον, επισκέφθηκε ένα στριπτιτζάδικο κι ενώ βρισκόταν σε σχέση με το μοντέλο Ραφαέλα Φίκο. "Δεν έκανα τίποτα άσχημο στο κλαμπ, αλλά καταλαβαίνω, διότι εάν εκείνη έβγαινε με τις φίλες της σε στριπτιτζάδικο, θα θύμωνα. Αυτό ήταν το πρώτο λάθος μου. Το δεύτερο ήταν ότι πήγα 2 μέρες πριν το ματς", παραδέχθηκε κυνικά. Λίγες ημέρες αργότερα, τράκαρε τη λευκή "Bentley" του (όχι από λάθος του)...

Μάριο Μπαλοτέλι: Βίος και πολιτεία ενός ιδιαίτερου μυαλού

Χαρίζει χαρτονομίσματα των 20 λιρών κάθε φορά που βλέπει πωλητές του θρησκευτικού περιοδικού "Big Issue", χωρίς να παίρνει το περιοδικό. Δώρισε 200 λίρες σε μία εκκλησία και μετά πήγε σε μία παμπ και κέρασε ποτά αξίας 1.000 λιρών. Εθεάθη να κρυφοκοιτάζει ένα πορνοπεριοδικό, κάνοντας ψώνια με τη σύντροφό του. Έβαλε τις τάπες στους νιπτήρες των αποδυτηρίων της Σίτι, τα οποία πλημμύρισαν μετά από ένα παιχνίδι με τους Γουλβς. Σε φιλική αναμέτρηση της Ιταλίας με τα Νησιά Φαρόε το Σεπτέμβριο του 2011, καθόταν στον πάγκο και έπαιζε με το "iPad" του. Μετέτρεψε τον κήπο της έπαυλής του σε πίστα για "γουρούνες". Και είναι ακόμα 21 ετών, έτοιμος να μας χαρίσει εκατοντάδες απολαυστικές ιστορίες στο μέλλον, ποδοσφαιρικές ή μη...

Αντί επιλόγου, το σύνθημα που συνέθεσαν οι φίλοι της Μάντσεστερ Σίτι, το οποίο εξυμνεί τα κατορθώματά του...

"Oh Balotelli he's a striker...

He's good at darts(1)/

He's allergic to grass (2) but when he plays/ He's fucking class.

Drives round Moss Side/ with a wallet full of cash(3)/

Can't put on his vest (4)/ But when he does he is the best

Goes into schools (5)/ Tells teachers all the rules

Sets fire to his gaff (6)/ With rockets from his bath

Doesn't give a fuck/ Cos he did it for a laugh

Runs back to his house (7)/ For a suitcase full of cash

Oh Balotelli...".

News 24/7

24MEDIA NETWORK