Η Ελλάδα στο Euro 2012

Από την ισόπαλη πρεμιέρα με την Πολωνία και τον σοβαρό τραυματισμό του Αβραάμ Παπαδόπουλου μέχρι τον προημιτελικό με τη Γερμανία, τον Δούρειο Ίππο της "Bild" και τον πανηγυρισμό του Σοφοκλή Πιλάβιου δίπλα στην Ανγκελα Μέρκελ. Το Contra.gr θυμάται τις 12 χαρακτηριστικές στιγμές της Εθνικής Ελλάδας στο Euro 2012.

Η Ελλάδα στο Euro 2012

Ελλάδα-Πολωνία 1-1

Η Εθνική αρχίζει τις υποχρεώσεις της στο Euro 2012 με αντίπαλο την οικοδέσποινα Πολωνία. Μόνο που η εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου δεν ήταν αυτή που περιμένα. Αρχικά το γκολ του Λεβαντόφσκι, στη συνέχεια ο σοβαρός τραυματισμός του Αβραάμ Παπαδόπουλου και στη συνέχεια η αποβολή του Παπασταθόπουλου. Ευτυχώς στο δεύτερο ημίχρονο διορθώσαμε όλα τα στραβά κι ανάποδα και με το γκολ του Σαλπιγγίδη πήραμε το βαθμό αν και χάσαμε μεγάλη ευκαιρία για τη νίκη, αλλά ο Καραγκούνης δεν ευστόχησε από την άσπρη βούλα.

Ελλάδα-Τσεχία 1-2

Ας το αφήσουμε καλύτερα... Δεχόμενη δύο γκολ στα πρώτα έξι λεπτά του ματς, η Εθνική Ελλάδας γνώρισε την ήττα με 2-1 από την Τσεχία στο Βρότσλαβ και έδειξε να χάνει την πρόκριση από τα χέρια της. Το γκολ του Γκέκα δεν έφτανε για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που πλέον έστρεφε το ενδιαφέρον της στον "τελικό" με τη Ρωσία όπου ήθελε μόνο νίκη για να περάσει στα προημιτελικά.

Ελλάδα-Ρωσία 1-0

Και την πήρε. Με τον Καραγκούνη να κάνει το παιχνίδι της ζωής του, να διαμαρτύρεται δικαίως για πέναλτι, να δέχεται κάρτα που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τον αγώνα με τη Γερμανία και -το βασικότερο- να σκοράρει, η Ελλάδα νίκησε 1-0 τους Ρώσους και... μας έστειλε στον έβδομο ουρανό. Αλλά και στη Γερμανία (και τη Μέρκελ) που μας περίμεναν στους "8".

Ελλάδα-Γερμανία 2-4

Κόντρα στη Γερμανία το παλέψαμε, πανηγυρίσαμε το γκολ της ισοφάρισης από τον Γιώργο Σαμαρά, αλλά τελικά δεν γλιτώσαμε την ήττα και τον αποκλεισμό. Το 4-2 ήταν το σκορ που χώρισε τις δύο ομάδες και έδειξε τη διαφορά δυναμικότητας. Για την ιστορία, ο Σαλπιγγίδης μείωσε στο τέλος με εύστοχο πέναλτι. Για την ιστορία, ο Σοφοκλής Πιλάβιος πανηγυρίσε στα μούτρα της Μέρκελ. Για την ιστορία, όλα όσα προηγήθηκαν του αγώνα στην Ελλάδα ήταν γραφικά...

Ο... Δούρειος Ίππος της "Bild"

Ολα τα είχαμε η... Bild μας έλειπε. Ολες τις μέρες πριν το μεγάλο ματς με τους Γερμανούς για τα προημιτελικά της διοργάνωσης, η συγκεκριμένη εφημερίδα αφιέρωσε πολλές σελίδες στην Εθνική Ελλάδας. Σημαντικότερες αυτές που αποκάλυψε αθέατες στιγμές της ελληνικής ομάδας τρυπώνοντας σαν άλλος... Δούρειος Ιππος στο ξενοδοχείο της. "Το πιο περιζήτητο πράγμα ανάμεσα στους Έλληνες είναι η μηχανή του καφέ", ήταν μερικές από τις... αποκαλύψεις της.

"Δεν μιλώ για πολιτικά"

Το ματς με τη Γερμανία για τους "8" του Euro 2012 πλησιάζει και στην Ελλάδα επικρατεί παροξυσμός. Οχι τόσο για το ματς, αλλά για την οικονομική κατάσταση και την ευκαιρία εκδίκησης λόγω των δεινών της χώρας. Ο Γιόακιμ Λεβ, πάντως, σε μία επίδειξη πολιτισμού και ψυχραιμίας απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά και μιλώντας αποκλειστικά στο Contra.gr ξεκαθάρισε πως δεν μιλά για πολιτικά: "Εχω καλή σχέση με την Άγκελα Μέρκελ και έχουμε αποφασίσει ότι αυτή δεν θα μιλά για ποδόσφαιρο και εγώ δεν θα μιλώ για πολιτική".

Έλληνας γίνεσαι...

Ο Φερνάντο Σάντος, πιο Έλληνας από τον καθένα μας, παρέδωσε δωρεάν μαθήματα αξιοπρέπειας όταν κλήθηκε να απαντήσει σε προβοκατόρικη ερώτηση για τα επικριτικά σχόλια εις βάρος της χώρας μας που βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Έβαλε πολλούς στη θέση τους και το χαρήκαμε διπλά και τρίδιπλα. Συγκεκριμένα, μετά την πρόκριση της Εθνικής στα προημιτελικά -μετά τη νίκη επί της Ρωσίας- ο Πορτογάλος απάντησε με... ελληνικό και υπερήφανο τρόπο και ξεκαθάρισε πως... "Ο ελληνικός λαός είναι περήφανος για την ιστορία που κουβαλάει και όλοι οφείλουν να τον σέβονται".

Ο ασταμάτητος Σαλπιγγίδης

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης δεν ξεκουράστηκε ούτε... στιγμή κατά τη διάρκεια της σεζόν που ολοκληρώθηκε με τον αποκλεισμό της Εθνικής από τη Γερμανία. Ήταν, εξάλλου, ο πιο "φορτωμένος" διεθνής όπως φανερώνουν οι αριθμοί. Συγκεκριμένα από τις 25/8/11 έως τις 22/6/12 αγωνίστηκε σε 58 παιχνίδια, εκ των οποίων 46 με τον ΠΑΟΚ (35 στο πρωτάθλημα, 3 στο Κύπελλο, 8 στην Ευρώπη) και 12 με το εθνόσημο (4 για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, 4 φιλικά και 4 για τα προκριματικά του Εuro).

Προσοχή... δαγκώνει

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος δεν προοριζόταν για βασικός σε αυτήν την Εθνική, έγινε όμως και ανταποκρίθηκε ιδανικά στο ρόλο του. Είτε με τον Λεβαντόφσκι, είτε με τον Μπάρος είτε με τον Κερζάκοφ και τον Πογκρέμπνιακ, υπήρξε ανυπέρβλητος και δικαίως κέρδισε μια θέση στην ελίτ των κορυφαίων στόπερ της διοργάνωσης. Βασικό και αναντικατάστατο, πλέον, μέλος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, αλλά και της Σάλκε όπου τον είδαμε εφέτος κόντρα στον Ολυμπιακό.

Το τέλος δύο μεγάλων

Το Euro 2012 ολοκληρώνεται το ίδιο και η θητεία του Νίκου Λυμπερόπουλου και του Κώστα Χαλκιά. Οι δύο ποδοσφαιριστές ανακοινώνουν μετά το τέλος του αγώνα με την Γερμανία πως αποχωρούν από την Εθνική ομάδα, ενώ το έπραξαν με πρωτότυπο ρόλο αφού έπαιξαν το... ρόλο των δημοσιογράφων αποκαλύπτοντας ο ένας στον άλλον τις προθέσεις τους.

"Με ενόχλησαν οι ανακοινώσεις"

Εχοντας ολοκληρώσει η Εθνική τις υποχρεώσεις της στο Euro 2012, ο -τότε πρόεδρος της ΕΠΟ- Σοφοκλής Πιλάβιος φιλοξενήθηκε ζωντανά στην εκπομπή του Contra.gr και έκανε τον απολογισμό του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στη διοργάνωση. Μίλησε για τον πανηγυρισμό του δίπλα στην Αγκελα Μέρκελ, τον Φερνάντο Σάντος, αλλά και τον τραυματισμό του Αβραάμ Παπαδόπουλο και τον θόρυβο που προκάλεσε με μία σειρά ανακοινώσεων από πλευράς του Ολυμπιακού.

Όλο το Euro... εκπομπές

Με άποψη, ανάλυση και αξιοπιστία, το Contra.gr σας κράτησε συντροφιά όλο το Euro 2012 με μία σειρά εκπομπών. Οι Μανόλης Γρηγοράκης, Γιάννης Φιλέρης και Παντελής Βλαχόπουλος σας μετέφεραν καθημερινά τον παλμό της διοργάνωσης από τα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας, ενώ οι απεσταλμένοι Γιάννης Ντάλλας και Πάνος Χαραλάμπους σας μετέφεραν ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές. Οι εκπομπές ολοκληρώθηκαν με το τέλος της διοργάνωσης, αλλά ο... νέος κύκλος συνεχίζεται με Super League και συγκεκριμένα την εκπομπή SUPER BALL που βγαίνει ζωντανά στον "αέρα" κάθε αγωνιστική Κυριακή.

News 24/7

24MEDIA NETWORK