Τα τελευταία νέα πριν από τη σέντρα στη Λετονία

Ο ήλιος που ζέσταινε την ατμόσφαιρα και ανέβαζε το θερμόμετρο πάνω από τους 20 βαθμούς εδώ στη Ρίγα, χθες, παραμονή του αγώνα, έδωσε τη θέση του σε σύννεφα και βροχή. Κλασσικό βορειοευρωπαϊκό φθινοπωρινό πρωινό. Ένα σκηνικό πάντως, που ουδόλως πτοεί την εθνική ομάδα, η οποία είναι απόλυτα συγκεντρωμένη στο στόχο της: να πάρει τους τρεις βαθμούς κόντρα σε έναν αντίπαλο, ο οποίος, τουλάχιστον βαθμολογικά, είναι αδιάφορος και δεν κυνηγά τίποτα.

Τα τελευταία νέα πριν από τη σέντρα στη Λετονία

Αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά στοιχείων, τα οποία καθιστούν το αποψινό παιχνίδι (21.30), στο γήπεδο Σκόντο, στα προάστια της πρωτεύουσας της Λετονίας, εντελώς διαφορετικό σε σχέση με αυτό της Παρασκευής στο Τελ Αβίβ. Συνοψίζουμε λοιπόν.

-Οι Λετονοί δεν κυνηγούν τίποτα σε σχέση με τους Ισραηλινούς που ήθελαν μόνο τρίποντο για τη νίκη. Αυτό μπορεί να σημαίνει και πολλά, μπορεί να μην σημαίνει και τίποτα. Το κίνητρο είναι πάντα μέσα στο μυαλό και βγαίνει στο γήπεδο. Το καλό είναι ότι οι γηπεδούχοι δεν θα «σκοτώσουν» για να πάρουν τη νίκη, όπως… κακή ώρα ο Καγιάλ που… σακάτεψε το Νίνη. Επίσης η έδρα δεν θα είναι τόσο καυτή όσο στο Μπλούμφιλντ, ούτε ο κόσμος τόσο ενθουσιώδης. Με τι καρδιά να υποστηρίξεις μια ομάδα που δεν πάει για την πρόκριση; Εννέα και μισή το βράδυ χωρίς καλό καιρό και με ημέρα εργάσιμη αύριο, αποτρέπει την πλειοψηφία των Λετονών που το… ρίχνουν έξω το βράδυ από την Πέμπτη και μετά! Από την άλλη πλευρά βέβαια, μια ομάδα που δεν έχει να χάσει τίποτα, παίζει χωρίς άγχος και άρα με άγνοια κινδύνου. Όπερ σημαίνει πως υπό προϋποθέσεις, μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

-Οι Λετονοί παίζουν διαφορετικό ποδόσφαιρο σε σχέση με το Ισραήλ. Όχι καλύτερο, ούτε χειρότερο. Διαφορετικό. Το δήλωσε άλλωστε και ο Αλεξάντρς Τσιάουνα, ο σκόρερ του γκολ που τους χάρισε τη νίκη την Παρασκευή στην Τιφλίδα, αποτέλεσμα που είναι αλήθεια πως τους έχει δώσει αυτοπεποίθηση. «Δεν μπορούμε να παίξουμε επιθετικά. Θα κυνηγήσουμε τις αντεπιθέσεις», δήλωσε. Ξέρουμε όλοι ότι η εθνική είναι άριστη στο να περιμένει τον αντίπαλο και να χτυπά στην κόντρα. Το έκανε στο Ισραήλ και πολλάκις στο παρελθόν. Απόψε όμως, στη Ρίγα, θα βρει έναν αντίπαλο που θα την περιμένει.

-Η τρίτη και τελευταία διαφορά σε σχέση με το Ισραήλ, αφορά τη δική μας εθνική. Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, λέει ένα αρχαίο αθλητικό ρητό, αλλά στην περίπτωση μας, η εθνική Ελλάδος είναι αναγκασμένη λόγω τραυματισμών και απουσιών να παραταχθεί χωρίς τέσσερις βασικούς στο Τελ Αβίβ. Νίνης, Καφές, Τοροσίδης, Κατσουράνης εκτός, άρα πάμε για 4-3-3 με: Σηφάκη, Μανιάτη (δεξιά), Ζαραδούκα (αριστερά), Αβραάμ Παπαδόπουλο και Σωκράτη Παπασταθόπουλο (κεντρικό αμυντικό δίδυμο), Κυριάκο Παπαδόπουλο, Μάκο και Καραγκούνη (σε σχήμα ανάποδου τριγώνου στο κέντρο, με τον πρώτο πίσω, τον δεύτερο δεξιά και τον τρίτο αριστερά) και στην επίθεση Σαλπιγγίδη (δεξιά), Σαμαρά (αριστερά) και Λυμπερόπουλο (κορυφή). Επεξηγήσεις σε τυχόν απορίες:

-Δεξιά ο Μανιάτης αντί του Τοροσίδη και επιστροφή του Σωκράτη στο κέντρο της άμυνας μετά τη τιμωρία του. Μετατόπιση του Κυριάκου Παπαδόπουλου στο ρόλο του αμυντικού χαφ, θέση στον οποία διέπρεψε πέρσι στην Σάλκε. Αυτή το πόστο κάλυψε άριστα στο Τελ Αβίβ ο Κατσουράνης και ανασταλτικά, τρέχοντας πολύ και αναχαιτίζοντας επιθέσεις, αλλά και δημιουργικά, ανοίγοντας τη μπάλα στα άκρα. Στην επίθεση το δίλλημα ήταν Σαλπιγγίδης ή Λυμπερόπουλος. Κόντρα στο Ισραήλ που έπαιζε ψηλά και ανοικτά, ο ταχύτατος «Σάλπι» ήταν ιδανικός ανάμεσα σε δύο βαριά σέντερ μπακ. Τώρα με μια ομάδα στημένη πιο πίσω και κόντρα σε ένα αμυντικό δίδυμο άπειρο και μη δοκιμασμένο στα δύσκολα απόντος του τιμωρημένου Γκορκς, ο Σάντος φαίνεται να προτιμά ένα σέντερ φορ (Λύμπε) με ικανότητα και στο ψηλό παιχνίδι, αλλά και στο να δέχεται τη μπάλα με πλάτη και να τη σπάει στα άκρα. Εκεί όπου πάει ο εκρηκτικός Σαλπιγγίδης αντί του Νίνη.

Υ.Γ. Με νίκη απόψε η εθνική παραμένει πρώτη στον όμιλο και υποδέχεται στις αρχές Οκτωβρίου την Κροατία στο Ολυμπιακό Στάδιο, παίζοντας για δύο αποτελέσματα: νίκη ή ισοπαλία. Το τελευταίο ματς, που θα σφραγίζει την πρώτη θέση και την απ’ ευθείας πρόκριση θα είναι αυτό λίγες μέρες μετά στην Τιφλίδα. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι με το χαρακτήρα που έχει αυτή η ομάδα, εφόσον έχει βγάλει νοκάουτ τους Κροάτες, θα στραβοπατήσει κόντρα στους Γεωργιανούς;

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εθνική έχει τόσο καλή συγκομιδή βαθμών ως τώρα, που δεν αποκλείεται να προκριθεί απ’ ευθείας στα τελικά, ως η καλύτερη δεύτερη των εννέα ομίλων, αφήνοντας τις υπόλοιπες οκτώ να… σκοτωθούν. Γι’ αυτά τα σενάρια όμως έχουμε χρόνο…

News 24/7

24MEDIA NETWORK