1η αγ.: "Χαστούκια" για Ίντερ, Αθλέτικ, "απόδραση" για Λίβερπουλ

Η "κατάρα" του "Τζιουζέπε Μεάτσα" συνεχίζεται, με την Ίντερ να ισοφαρίζει στο τέλος τη Ρούμπιν Καζάν για την πρεμιέρα της φάσης των ομίλων του Europa League. Στο 1-1 "κόλλησε" η περσινή φιναλίστ Αθλέτικ με τη Χαποέλ Κιριάτ Σμονά στο Μπιλπάο. Οι αναπληρωματικοί της Λίβερπουλ "δραπέτευσαν" με το χορταστικό 5-3 από την έδρα της Γιουνγκ Μπόις. "Λευκή" ισοπαλία στην Κύπρο μεταξύ ΑΕΛ και Γκλάντμπαχ. Άνετα η Ατλέτικο, ανατροπή στην Τουρκία για Μαρσέιγ.

1η αγ.: "Χαστούκια" για Ίντερ, Αθλέτικ, "απόδραση" για Λίβερπουλ

1ος όμιλος

Ο Μπρένταν Ρότζερς έδειξε τις διαθέσεις του για τη διοργάνωση παρατάσσοντας τη... μισή Λίβερπουλ στην Ελβετία απέναντι στη Γιουνγκ Μπόις. Μία ενδεκάδα που είχε σκοράρει μόλις 11 φορές με το φανέλα των "κόκκινων" και με 1ο σκόρερ τον... Τζέιμι Κάραχερ με 5 γκολ άνοιξε το σκορ με αυτογκόλ του Γιούχανι Ογιάλα. Μετά από μία... ανταλλαγή γκολ και με το σκορ στο 3-3, ο Τζότζο Σέλβεϊ αποφάσισε να δώσει τέλος στο ματς και με 2 γκολ προσέφερε στο πιάτο 3 πόντους για την αγγλική ομάδα.

Ο Φραντσέσκο Γκουιντολίν μπορεί να αρνήθηκε να δώσει εντολή στον Αντόνιο ντι Νατάλε να τα δώσει όλα, με στόχο να κρατήσει δυνάμεις για τα ματς πρωταθλήματος, ο πιο παραγωγικός επιθετικός της Ιταλίας, όμως, έσωσε την Ουντινέζε, ισοφαρίζοντας στο τελικό 1-1 την Άνζι στις καθυστερήσεις του αγώνα στο "Φρίουλι". Οι Ρώσοι είχαν πάρει προβάδισμα λίγο πριν το τέλος του 1ου μέρους με το μόνιμο σκόρερ τους στα τελευταία ματς, Λασινά Τραορέ.

2ος όμιλος

Η κάτοχος του τίτλου, Ατλέτικο Μαδρίτης, δεν αντιμετώπισε δυσκολίες απέναντι στη Χαποέλ Τελ Αβίβ. Ο Ρανταμέλ Φαλκάο δεν έβγαλε εισιτήριο για το Ισραήλ, αλλά οι "ροχιμπλάνκος" δεν δυσκολεύθηκαν να βρουν το δρόμο προς την εστία του Έντελ Απούλα. Οι Κρίστιαν Ροντρίγκες, Ντιέγο Κόστα και Ραούλ Γκαρθία διαμόρφωσαν το 3-0 με το οποίο οι Ισπανοί άρχισαν την προσπάθειά τους για ακόμα μία υπεράσπιση του τροπαίου. Η Ακαδέμικα άνοιξε το σκορ νωρίς απέναντι στην Πίλζεν με τον Γουίλσον Εντουάρντο, αλλά η Βικτόρια αποφάσισε να μπει στο ματς στο 2ο ημίχρονο και ήταν αμείλικτη. Με 3 γκολ μέσα σε 35 λεπτά ανέτρεψε το σκορ και πήρε το "τρίποντο".

3ος όμιλος

Η Φενέρμπαχτσε είχε την απόλυτη κυριαρχία στο "Σουκρού Σαράτσογλου" για περίπου 75 λεπτά, ωστόσο άρχισε την... αποθεραπεία πολύ νωρίς, με συνέπεια η Μαρσέιγ να αντιδράσει στα τελευταία λεπτά και να αποσπάσει το βαθμό της ισοπαλίας 2-2. Οι Τούρκοι προηγήθηκαν με τον Τσανέρ Ερκίν στο 28' και στο 57' ο Άλεξ έκανε το 2-0. Οι Μασσαλοί του Τζόι Μπάρτον (ντεμπούτο), οι οποίοι είχαν δοκάρι με τον Αντρέ Αγιού πριν το 2ο γκολ, απάντησαν στο 83' με τον Ματιέ Βαλμπιενά και στο 94', στην τελευταία φάση του αγώνα, ισοφάρισαν με τον Αντρέ Αγιού μετά από κόρνερ

Στο ΓΣΠ της Λευκωσίας, η ΑΕΛ υποδέχθηκε την Γκλάντμπαχ και κατάφερε να αποσπάσει τη "λευκή" ισοπαλία, σε ένα παιχνίδι με τέλος... θρίλερ. Οι Γερμανοί ήταν σαφώς ανώτεροι, είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και τις ευκαιρίες, ωστόσο δεν κατάφεραν να νικήσουν τον Ματίας Ντεγκρά. Ο Αργεντινός τερματοφύλακας έσωσε κάθε κίνδυνο, ωστόσο στο 96ο λεπτό τα "πουλάρια" κέρδισαν πέναλτι σε χέρι του Πάουλο Σέρζιο. Ο Όσκαρ Βεντ κλήθηκε να το εκτελέσει, αλλά για 8η σερί φορά, ο Ντεγκρά δεν νικήθηκε από τα 11 μέτρα, αφού η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι.

4ος όμιλος

Επίδειξη δύναμης πραγματοποίησε η Μπορντό απέναντι στη Μπριζ στο "Σαμπάν Νταλμά". Οι "γιρονδίνοι" εμφανίστηκαν ανεπηρέαστοι από τις χαμηλές πτήσεις του γαλλικού πρωταθλήματος και διέλυσαν τους πρωτοπόρους της Jupiler με 4-0. Η Νιούκαστλ, από την πλευρά της, έχοντας δείξει τις προθέσεις στα 2 ματς των πλέι οφ με τον Ατρόμητο, κυνήγησε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην Πορτογαλία κόντρα στη Μαρίτιμο, παίζοντας με την αναπληρωματική ομάδα. Το 0-0 ήταν αντιπροσωπευτικό της εικόνας του αγώνα στο σχεδόν άδειο "Ντος Μπαρέιρος", παρότι αμφότερες οι ομάδες είχαν από ένα δοκάρι.

5ος όμιλος

Ισορροπία στο "Γκότλιμπ Ντάιμλερ", όπου Στουτγκάρδη και Στεάουα Βουκουρερστίου αλληλοεξουδετερώθηκαν για να περιοριστούν στην ισοπαλία 2-2. Οι Ρουμάνοι παρατάχθηκαν με πολλές αλλαγές, αλλά κοίταξαν στα μάτια τους Γερμανούς. Κάθε φορά που μία ομάδα σκόραρε, η άλλη απαντούσε αμέσως με συνέπεια να... χάσουν κι οι 2 στο τέλος, με κερδισμένη την Κοπεγχάγη. Οι Δανοί επικράτησαν στο σκανδιναβικό ντέρμπι της νορβηγικής Μόλντε με 2-1 χάρη στο τέρμα του Αντρέας Κορνέλιους στο 74' και πέρασαν στην πρώτη θέση του ομίλου.

6ος όμιλος

Ο Χουάντε Ράμος έστησε ιδανικά την Ντνιέπρ, η οποία "χτύπησε" την Αϊντχόφεν εκεί που πονάει, στην άμυνα, με αποτέλεσμα να φτάσει στη νίκη 2-0. Ο Ματέους στο 50' και ο Ατίμπα Χάτσινσον με αυτογκόλ 8 λεπτά αργότερα έστειλαν την μπάλα στην εστία του Μπόι Βάτερμαν κι έδωσαν σημαντική βαθμολογική ώθηση στους Ουκρανούς. Παρ' όλα αυτά, επικεφαλής του ομίλου τέθηκε η Νάπολι, η οποία απόντος του Έντινσον Καβάνι, βρήκε τα γκολ που χρειαζόταν απέναντι στην ΑΙΚ Στοκχόλμης στο πρόσωπο του Εντουάρντο Βάργκας. Ο 22χρονος Χιλιανός επιθετικός σημείωσε χατ-τρικ, ο Μπλερίμ Τζεμαϊλί τον πλαισίωσε κι αν δεν ήταν η απερίσκεπτη κλοτσιά του Μάρεκ Χάμσικ σε αντίπαλο (αποβολή), τότε η βραδιά θα κυλούσε ιδανικά στη νότια Ιταλία.

7ος όμιλος

Οι αποδοκιμασίες πλημμύρισαν για ακόμα μία φορά το "Ζοζέ Αλβαλάδε". Η ανέμπνευστη Σπόρτινγκ Λισαβόνας "κόλλησε" στο 0-0 με αντίπαλο τη Βασιλεία και οι απογοητευμένοι Πορτογάλοι φίλαθλοι ξέσπασαν στον προπονητή τους, Σα Πίντο. Την ίδια στιγμή, η Γκενκ επιβλήθηκε με 3-0 της Βιντεότον, παρότι οι Ούγγροι πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση μέχρι το τελευταίο τέταρτο, όταν δέχθηκαν τα 2 τελευταία γκολ από τους Τόμας Μπούφελ και Μπενζαμέν ντε Κελέρ.

8ος όμιλος

Τρία παιχνίδια, καμία νίκη στο "Τζιουζέπε Μεάτσα" για τις 2 ομάδες του Μιλάνου, που φαίνεται πως πέφτουν θύματα της... κατάρας του νέου, συνθετικού χλοοτάπητα. Μετά τη Μίλαν, ήταν η σειρά της Ίντερ να "σκοντάψει" ξανά στο γήπεδό της, απέναντι στη Ρούμπιν Καζάν, η οποία πήρε 2 φορές το προβάδισμα, αλλά απέτυχε να το διατηρήσει. Οι "νερατζούρι" ισοφάρισαν πρώτα με τον 19χρονο Κροάτη Μάρκο Λίβαγια (μια από τις πολλές αλλαγές στο βασικό σχήμα) και στο 92' ο Γιούτο Ναγκατόμο έσωσε τα προσχήματα ισοφαρίζοντας σε 2-2. Στο Βελιγράδι, η Νέφτσι Μπακού κράτησε την Παρτιζάν στο 0-0 και έφυγε με το βαθμό της ισοπαλίας.

9ος όμιλος

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα άφησε ξανά το Φερνάντο Γιορέντε στον πάγκο και η Αθλέτικ Μπιλμπάο για ακόμα ένα παιχνίδι απογοήτευσε το κοινό της. Η Χαποέλ Ιρονί Κιριάτ Σμονά, μάλιστα, κυνήγησε την έκπληξη μέσα στο "Σαν Μαμές", προηγήθηκε στο σκορ με τον Άντριαν Ροσέτ στο 14', ωστόσο η ισοφάριση του Μαρκέλ Σουσαέτα στο 40' έβαλε ξανά στο παιχνίδι τους Βάσκους. Στο 2ο μέρος, η είσοδος πρώτα του Γιορέντε και ακολούθως του Αρίτς Αντούριθ, βελτίωσε την εικόνα των περσινών φιναλίστ της διοργάνωσης, αλλά το νικητήριο γκολ δεν ήρθε.

Η Λιόν άργησε να πάρει μπροστά, αλλά ο Μπαφετιμπί Γκομίς βρέθηκε σε καταπληκτική μέρα και της έδωσε τη νίκη 2-1 επί της Σπάρτα Πράγας στο "Ζερλάν". Ο διεθνής Γάλλος επιθετικός σκόραρε στο 59' κι έδωσε την ασίστ στο 62' στο Λισάντρο Λόπες, με τους Τσέχους να μειώνουν με τον Λάντισλαβ Κρέιτσι στο 77', αλλά να μην καταφέρνουν κάτι περισσότερο.

11ος όμιλος

Η Λεβερκούζεν δεν κατάφερε να διαπεράσει το αμυντικό τείχος που ύψωσε η Μέταλιστ στη Γερμανία και οι 2 ομάδες έμειναν στο 0-0. Οι Γερμανοί ήταν ανώτεροι, αλλά βρήκαν απέναντί τους έναν εξαιρετικό Αλεξάντρ Γκοριάινοφ στο τέρμα των Ουκρανών, που κράτησε το μηδέν όποτε ήταν δυνατόν και είχε και βοήθεια από το δοκάρι όταν δεν μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω. Η Ρόζενμποργκ έφυγε με τους 3 βαθμούς της νίκης από τη Βιέννη, αφού παρουσιάστηκε ανώτερη από τη Ραπίντ και επικράτησε με 2-1, παίζοντας εξαιρετική άμυνα.

12ο όμιλος

Ο Χουάν Μαρτίνεθ δεν χρησιμοποίησε ούτε για ένα λεπτό κάποιον εκ των Φάνη Γκέκα και Νίκο Καράμπελα, ωστόσο η Λεβάντε έφτασε στη νίκη 1-0 επί της Χέλσινγκμποργκ στην Ισπανία και έδειξε αποφασισμένη να συνεχίσει να καταπλήσσει τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Το τέρμα του Χουανφράν στο 40ό λεπτό σηματοδότησε την "παρθενική" νίκη των Ισπανών στους ομίλους του Europa League. Η Τβέντε πέταξε στα "σκουπίδια" ένα προβάδισμα 2 τερμάτων που πήρε στην πρώτη ώρα αγώνα, αλλά το Ανόβερο έκανε μία δυναμική επιστροφή, ισοφάρισε σε 2-2, αλλά δεν έσπασε το αήττητο εντός έδρας σερί 11 ευρωπαϊκών αγώνων των Ολλανδών του Στιβ Μακλάρεν.

Τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής

1ος όμιλος

Ουντινέζε-Άνζι 1-1

(91' Ντι Νατάλε - 44' Τραορέ)

Γιουνγκ Μπόις-Λίβερπουλ 3-5

(38' Νουτσόλο, 53' Όγιαλα, 63' Σάρατε - 4' αυτ. Όγιαλα, 40' Γουίσντομ, 67' Κοάτες, 76', 88' Σέλβεϊ)

2ος όμιλος

Χαποέλ Τελ Αβίβ-Ατλέτικο Μαδρίτης 0-3

(37' Ροντρίγκες, 40' Κόστα, 63' Γκαρθία)

Πίλζεν-Ακαδέμικα 3-1

(47' Χόρβατ, 58' Ντούρις, 80' Ραϊτόραλ - 19' Εντουάρντο)

3ος όμιλος

Φενέρμπαχτσε-Μαρσέιγ 2-2

(28' Ερκίν, 57' Άλεξ - 83' Βαλμπιενά, 94' Α. Αγιού)

ΑΕΛ-Γκλάντμπαχ 0-0

4ος όμιλος

Μπορντό-Μπριζ 4-0

(13' Σαν, 27' Γκουφράν, 47' αυτ. Ένγκελς, 66' Ζουσιέ)

Μαρίτιμο-Νιούκαστλ 0-0

5ος όμιλος

Στουτγκάρδη-Στεάουα Βουκουρεστίου 2-2

(5' Ιμπίσεβιτς, 85' Νίντερμαϊερ - 6' Τσιπτσίου, 80' πέν. Ρουσέσκου)

Κοπεγχάγη-Μόλντε 2-1

(20' Κλαούντεμιρ, 74' Κορνέλιους - 45' Ντιούφ)

6ος όμιλος

Ντνιεπρ-Αϊντχόφεν 2-0

(50' Ματέους, 58' αυτ. Χάτσινσον)

Νάπολι-ΑΙΚ Στοκχόλμης 4-0

(6', 46', 68' Βάργκας, 89' Τζεμαϊλί)

7ος όμιλος

Γκενκ-Βιντεότον 3-0

(22' Βόσεν, 78' Μπούφελ, 92' Ντε Κελέρ)

Σπόρτινγκ Λισαβόνας-Βασιλεία 0-0

8ος όμιλος

Ίντερ-Ρούμπιν 2-2

(39' Λίβαγια, 92' Ναγκαμότο - 17' Ριαζάντσεφ, 84' Ροντόν)

Παρτιζάν-Νέφτσι Μπακού 0-0

9ος όμιλος

Λιόν-Σπάρτα Πράγας 2-1

(59' Γκομίς, 62' Λόπες - 77' Κρέιτσι)

Αθλέτικ Μπιλμπάο-Χαποέλ Ιρονί Κιριάτ Σμονά 1-1

(40' Σουσαέτα - 14' Ροσέτ)

10ος όμιλος

Μάριμπορ-Παναθηναϊκός 3-0

(25' Μπέριτς, 62' Ιμπραϊμί, 88' πέν. Ταβάρες)

Τότεναμ-Λάτσιο 0-0

11ος όμιλος

Λεβερκούζεν-Μέταλιστ 0-0

Ραπίντ Βιέννης-Ρόζενμποργκ 1-2

(66' Κάτσερ - 19' Ελγιουνουσί, 60' Ντόρσιν)

12ος όμιλος

Λεβάντε-Χέλσινγκμποργκ 1-0

(40' Χουανφράν)

Τβέντε-Ανόβερο 2-2

(7' Γιάνσεν, 54' Τσαντλί - 67' Ζόμπιχ, 73' αυτ. Βίσγκερχοφ)

News 24/7

24MEDIA NETWORK