Η ευρωσωτηρία του ΠΑΟΚ

Η επανάληψη της περσινής επιτυχίας στην Ευρώπη θα σκεπάσει πολλά προβλήματα, ενώ η πρόωρη απουσία της ευρωπαϊκής προοπτικής, θα τα φέρει στη επιφάνεια ατάκτως, ανεξέλεγκτα και με ένταση. Ο Σάκης Γκίνας γράφει για την ευρωπαϊκή πρόκληση του ΠΑΟΚ.

Η ευρωσωτηρία του ΠΑΟΚ

Το σχέδιο… εωρωσωτηρίας αισιοδοξούν στον ΠΑΟΚ ότι θα ευοδωθεί και φέτος. Όπως και πέρυσι μια πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ θα ισοδυναμεί με ανακούφιση για όλα τα δεινά και τις αποτυχίες στην Ελλάδα.

Ποιος ξέρει; Ίσως στο σχέδιο εωρωσωτηρίας εντάσσονταν και οι πολλές και ανορθόδοξες αλλαγές του Λάζλο Μπόλονι στον αγώνα με την Κέρκυρα, στον οποίο είδαμε τον Κοντρέρας χαφ, τον Αθανασιάδη δεξί εξτρέμ και τον Φωτάκη δεξί μπακ. Κόστισαν, μεν, δυο βαθμούς, αλλά ίσως αποδώσουν σε επίπεδο ξεκούρασης, προφύλαξης παικτών (π.χ. Λαζάρ, Σαλπιγγίδης, Γκαρσία) και… αντικατασκοπείας, κάτι που θα εξακριβωθεί στο αποψινό ματς.

Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτισε κάθε σκέψη για το πρωτάθλημα ήδη. Στην πεντάδα των πλέι οφ, κουτσά στραβά, λογικά, θα μπει, το κύπελλο είναι μια απρόβλεπτη διοργάνωση, άρα μόνο μια επιτυχία στην Ευρώπη θα «σώσει», σίγουρα, την παρτίδα. Η ημέρα πρόκρισης στους «32» θα είναι… αναστάσιμη για την ΠΑΕ και θα προσφέρει αγαλλίαση στους διοικούντες.

Διότι θα αποφέρει στα ασθενή ταμεία της εταιρείας περίπου 1,5 εκατ. ευρώ σε ρευστό. Ζεστό, σπαρταριστό χρήμα. Πάνω από 700.000 ευρώ θα προέλθουν από το πριμ της ΟΥΕΦΑ και το μάρκετ πουλ και τα υπόλοιπα από τις εισπράξεις των εισιτηρίων. Μ’ αυτό το ποσό θα κλείσουν αρκετές «τρύπες» και θα διευθετηθούν επείγουσες υποχρεώσεις της ΠΑΕ π.χ. οι πληρωμές των παικτών.

Κι αυτό το ξέρουν καλά οι παίκτες. Όπως το ήξεραν και πέρυσι. Και αποτελεί έναν προφανή λόγο της μεταμόρφωσής τους στα ευρωπαϊκό παιχνίδια. Δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι θα «σκυλιάσουν» στο Λονδίνο, όπως έκαναν και στο Ζάγκρεπ, στην Κωνσταντινούπολη, στην Μόσχα και στο Καζάν. Βλέπετε το ποδόσφαιρο είναι επαγγελματικό. Υψηλό κίνητρο, λοιπόν, έχουν οι παίκτες για το σημερινό ματς με την Τότεναμ, το θέμα είναι ότι θα πρέπει να έχουν και τύχη, γιατί θα αντιμετωπίσουν μια από τις καλύτερες αγγλικές ομάδες αυτή την στιγμή.

Επίσης, μια πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, εκτός από το απαραίτητο και δυσεύρετο αυτή την περίοδο ρευστό, θα σηματοδοτήσει και μια σειρά άλλων γεγονότων:

* Θα κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον του κόσμου τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

* Θα μειώσει την γκρίνια και τις διαμαρτυρίες για τις εγχώριες επιδόσεις, ακόμα και εάν αυτές θα παραμείνουν φτωχές.

* Θα αποτελέσει και ανάχωμα στις συζητήσεις για τα διοικητικά δρώμενα, καθώς δεν έχουν εκλείψει οι δημόσιες αντιπαραθέσεις για την μη δημοσιοποίηση του πορίσματος του οικονομικού ελέγχου της ΠΑΕ από τον ορκωτό λογιστή, για την τετραετία της προεδρίας του Θόδωρου Ζαγοράκη.

Συμπερασματικά, είναι πασιφανές, το γιατί έχει σημάνει συναγερμός στην ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ, αφού η ευρωπαϊκή επιτυχία ή αποτυχία, θα σημάνει πολλά για τους παίκτες, τον προπονητή και την διοίκηση και θα έχει επιπτώσεις θετικές ή αρνητικές για όλους. Η επανάληψη της περσινής επιτυχίας στην Ευρώπη θα σκεπάσει πολλά προβλήματα, ενώ η πρόωρη απουσία της ευρωπαϊκής προοπτικής, θα τα φέρει στην επιφάνεια ατάκτως, ανεξέλεγκτα και με ένταση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK