Προφίλ πρόκρισης με Μπαλάφα

Η δικαίωση του Μπαλάφα, το "παιδομάζωμα" του Κωστίκου και το άτυχο καλοκαίρι του 2005. Διαβάστε ακόμη στο σχόλιο του Σάκη Γκίνα, το ανορθόδοξο σχήμα στο κέντρο της άμυνας και τη βαθμολογία των παικτών.

Προφίλ πρόκρισης με Μπαλάφα

Ο παίκτης που έχει ακούσει ίσως το μεγαλύτερο «κράξιμο» στη Τούμπα και ήταν συνυφασμένος άρρηκτα με την εποχή της «σαρδέλας», από χθες το βράδυ μπήκε μέχρι και φωτογραφία στο προφίλ πολλών ΠΑΟΚτσήδων στο facebook, τιμής ένεκεν για το γκολ - πρόκρισης που πέτυχε. Ο Σωτήρης Μπαλάφας με την ολοκληρωμένη απόδοσή του στο Λβιβ "κέρδισε" πάρα πολλές συμπάθειες και πιθανότατα μια απρόσμενη και πρόωρη ανανέωση του συμβολαίου του, που λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι.

Έτσι από μόνιμος παίκτης… υπ’ ατμόν από την Τούμπα, οδεύει προς την ολική επαναφορά. Δικαιότατα, βέβαια. Σε μια θέση που δεν είναι η φυσική του και σε ένα κρίσιμο ευρωπαϊκό παιχνίδι στο οποίο κρινόταν μια πρόκριση σε ομίλους, έπαιξε με αξιοζήλευτη ψυχραιμία και διορατικότητα, δείχνοντας ότι έχει ωριμάσει πλέον και βρίσκεται στην παραγωγικότερη φάση της καριέρας του.

Ο 25χρονος μέσος ήρθε στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2005 από την Άρτα, με το "παιδομάζωμα" του Γιώργου Κωστίκου, αλλά ήταν άτυχος αφού έπεσε στα χρόνια που η ομάδα δεν "τραβούσε". Μετά από τρεις σεζόν έντονης αμφισβήτησης έφυγε δανεικός το καλοκαίρι του 2009 για τα Γιάννενα και στην συνέχεια για τον Εργοτέλη. Τελικά επέστρεψε πέρυσι το καλοκαίρι με την προοπτική να… ξαναφύγει κάποια στιγμή, αλλά η καθοριστική συμμετοχή του στην πρόκριση μέσα στο Ουκράνια Στάντιουμ φαίνεται ότι άλλαξε άρδην τα δεδομένα γι’ αυτόν.

Τα δυο γκολ που έβαλε στα παιχνίδια με τον Άρη την σεζόν 2007-2008 δεν του έδωσαν μια θέση στις καρδιές των ΠΑΟΚτσήδων, γιατί ταυτίστηκε από εκείνη την χρονιά με τις "σαρδέλες" του Σάντος. Αυτό το γκολ, όμως, με την Καρπάτι μπήκε σε εντελώς διαφορετική συγκυρία, έχει πολύ μεγαλύτερη σπουδαιότητα και αναμένεται ότι θα τον κάνει επιτέλους αποδεκτό στην πλατιά μάζα των φιλάθλων της ομάδας. Είναι επίσης σημαντικό ότι έδειξε και πάλι πως έχει επαφή με τα δίχτυα.

Αναμφίβολα, το πρωτοεμφανιζόμενο ανορθόδοξο δίδυμο στο κέντρο της άμυνας (Μπαλάφα, Μαλεζά) απροσδόκητα είναι αυτό που "έδωσε" την πρόκριση στον ΠΑΟΚ. Διότι αποδεδειγμένα περιόρισε στο ελάχιστο την δραστηριότητα των επιθετικών της Καρπάτι, συν του ότι ο Μπαλάφας πέτυχε και το γκολ της πρόκρισης στους ομίλους. Είναι χαρακτηριστικό της τεράστιας δουλειάς που έκαναν οι Μαλεζάς και Μπαλάφας στο κέντρο της άμυνας ότι η Καρπάτι δημιούργησε στην έδρα της μόλις μια ευκαιρία σε όλο το ματς, ενώ στη Τούμπα είχε δημιουργήσει πολλαπλάσιες απέναντι στους βασικούς Κοντρέρας και Τσιρίλο!

Ακόμα η εμπειρία και η ποιότητα του Λαζάρ στο κέντρο ήταν καθοριστική στο ματς, όπως και των Λίνο – Βιερίνια στην αριστερή πλευρά, γιατί κράτησαν την μπάλα πολλές φορές και ηρέμησαν το παιχνίδι. Η Καρπάτι ευνοήθηκε από το τραβηγμένο από τα μαλλιά πέναλτι που καταλόγισε ο Γάλλος Φοτρέλ, στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, αλλά με το γκολ του Μπαλάφα λίγο αργότερα τελείωσε το… πανηγύρι και το ματς είχε την απολύτως αναμενόμενη εξέλιξη και κατάληξη, ανεξάρτητη από την αποβολή του Φεντέτσκι στην συνέχεια.

Προφίλ πρόκρισης με Μπαλάφα

Βέβαια, δικαίωμα στον Γάλλο για να δώσει το πέναλτι έδωσε η ανευθυνότητα του Ετό. Ο Βραζιλιάνος, που στερείται εμφανώς αμυντικής παιδείας και συνείδησης, τράβηξε την φανέλα του Μπατίστα ενώ η μπάλα πήγαινε άουτ! Δεν είναι δεξί μπακ ο άνθρωπος. Φυσικά κάνει πολύ δουλειά επιθετικά, αλλά ο Σνάουτσνερ σε τέτοια παιχνίδια, που ο ΠΑΟΚ πρέπει απλά να διατηρήσει το σκορ, ίσως χρειάζεται περισσότερο.

Ο νεοαποκτηθείς Γεωργιάδης πραγματοποίησε μια πολύ ελπιδοφόρα εμφάνιση. Κατάφερε και ξεπέρασε το άγχος της αποτυχίας που τον καταδίωξε λόγω της πολύ μεγάλης ευκαιρίας που έχασε στο πρώτο ημίχρονο και στο δεύτερο ήταν ένας εξαιρετικός ακραίος επιθετικός με άψογη τεχνική, απ’ αυτούς που μπορούν να κάνουν ζημιά σε οποιαδήποτε άμυνα. Μάλιστα θα έδινε και την νίκη στον ΠΑΟΚ με το όμορφο γκολ που πέτυχε, αν αυτό δεν ακυρωνόταν κάκιστα από τον πρώτο βοηθό του Φοτρέλ, που τα είχε λίγο χαμένα και σήκωνε την σημαία του όποτε να ‘ναι, κόβοντας κακώς με οφσάιντ, άλλες τρεις τουλάχιστον επιθέσεις στις οποίες έβγαιναν μόνοι, είτε ο Βιερίνια, είτε ο Σαλπιγγίδης.

Ο Κρέσιτς ήταν πολύ σταθερός, μέσα και έξω από την εστία του, ο Αρίας με τον Φωτάκη έκαναν απλά την δουλειά τους κυρίως ανασταλτικά, ενώ ο Αθανασιάδης είχε κινήσεις και την στόφα φτασμένου φορ. Είναι ενδεικτικός ο τρόπος που «έκλεψε» την μπάλα και έβγαλε την ασίστ στην μεγάλη ευκαιρία του Γεωργιάδη.

Συμπερασματικά, ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε με την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ τουλάχιστον τρία εκατ. ευρώ έσοδα και περιμένει να μάθει τον αντίπαλό του στην μεσημεριανή κλήρωση. Όμως, το ότι τα πήγε περίφημα το αναγκαστικό δίδυμο Μπαλάφα, Μαλεζά δεν αναιρεί το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης βάθους στον πάγκο, ιδίως σε μεσοαμυντικές θέσεις, ούτε την δεδομένη και άμεση αναγκαιότητα απόκτησης ενός σέντερ φοφ και ενός στόπερ, γιατί τα δύσκολα για τον ΠΑΟΚ είναι μπροστά του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK