Το προφίλ της Μακάμπι Χάιφα

Ο ΠΑΟΚ δεν απέφυγε το ταξίδι στο Ισραήλ. Αντί για την Μακάμπι Τελ Αβίβ στα πλέι οφ, ο "δικέφαλος του βορρά" θα αντιμετωπίσει τη Μακάμπι Χάιφα στη φάση των ομίλων. Διαβάστε το προφίλ της ομάδας που διεκδίκησε τον τίτλο και κάνει μία νέα αρχή από πέρυσι, χάρη στους... δεσμούς που διατηρεί με την Ελλάδα.

Το προφίλ της Μακάμπι Χάιφα

Η πρώτη γνωριμία με το ελληνικό κοινό έγινε το 2002-2003. Οι Ισραηλινοί προχώρησαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στους ομίλους του Champions League, όπου εκτός από Λεβερκούζεν και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και τον Ολυμπιακό. Ο ενθουσιασμός επικράτησε της πείρας και το 3-0 της Κύπρου (λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στο Ισραήλ), με χατ τρικ του Γιακούμπου Αϊγεγκμπένι, προκάλεσε σοκ. Ο επαναληπτικός στη Ριζούπολη (3-3) ολοκλήρωσε τη ζημιά για τους Πειραιώτες, που έμειναν στην 4η θέση του ομίλου.

Δύο εβδομάδες αργότερα, η Μακάμπι κληρώθηκε με την ΑΕΚ στον 3ο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Χάρη στην απουσία του απρόβλεπτου, η ΑΕΚ έκανε περίπατο και με δύο τεσσάρες (4-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια, 4-1 στην Κύπρο) απέκλεισε τους Ισραηλινούς.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια, αλλά οι σχέσεις με την Ελλάδα παρέμειναν υπαρκτές. Η φετινή ομάδα της Μακάμπι διαθέτει 3 παίκτες που έχουν αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ένας εξ αυτών ξεχωρίζει και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πρόκριση του συλλόγου στους ομίλους. Ο λόγος για τον Ρουμπέν Ράγιος, τον πρώην αρχηγό του Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος σημείωσε 2 γκολ στον 2ο γύρο κόντρα στη Χαζάρ Λανκαράν (η Χαποέλ νίκησε 8-0 στο Αζερμπαϊτζάν, σημειώνοντας ρεκόρ Ισράηλ στην ευρωπαϊκή ιστορία), άλλα 2 στον επόμενο γύρο κόντρα στη Βέντσπιλς και ακόμα 2 στα πλέι οφ κόντρα στην Άστρα Τζιούρτζιου.

Ένας άλλος παίκτης με... ελληνικό παρελθόν είναι ο Σιμόν Αμπουχατζιρά. Ο διεθνής Ισραηλινός επιθετικός ανήκε στην ΑΕΛ μεταξύ 2009 και 2011, μετρώντας 3 γκολ σε 19 συμμετοχές και αποκτήθηκε κι αυτός τη φετινή σεζόν από την Μακάμπι, προερχόμενος από τον Ιρονί Κιριάτ Σμονά. Τέλος, στη Χάιφα βρίσκεται από το περσινό καλοκαίρι ο Βόσνιος στόπερ Έντιν Τσότσαλιτς, ο οποίος πήρε μεταγραφή από τον Πανιώνιο, όπου πέρασε 2 σεζόν.

Η μεταμόρφωση του Μπενάντο

Παρότι κατέκτησε 3 πρωταθλήματα σε 5 χρόνια και οδήγησε τον σύλλογο στους ομίλους του Champions League, η θητεία του Ελίσα Λέβι στον πάγκο της Μακάμπι ολοκληρώθηκε άδοξα το 2011-2012. Ο Ρέουβεν Ατάρ που κλήθηκε να τον αντικαταστήσει, δεν τα κατάφερε και στα μέσα της χρονιάς ο πρώην αρχηγός και προπονητής των ακαδημιών, Αρίκ Μπενάντο, προβιβάστηκε σε πρώτος προπονητής. Ο 39χρονος τεχνικός που κρέμασε τα παπούτσια του το 2011 και που μετρούσε 94 συμμετοχές με την εθνική Ισραήλ κατάφερε να μεταμορφώσει τον σύλλογο και από τη διεκδίκηση "εισιτηρίου" στο Europa League, τον οδήγησε στη διεκδίκηση του τίτλου από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ο στόχος δεν επετεύχθη τελικά, ωστόσο η ομάδα απέκτησε την σταθερότητα που επιζητούσε. Και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στη φετινή εκκίνηση με το δεξί στις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Στα 6 προκριματικά του Europa League μετράει 4 νίκες και 2 εκτός έδρας ισοπαλίες, σημειώνοντας 16 γκολ και με μόλις ένα παθητικό. Στην 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος, υποδέχθηκε την Ιρονί Κιριάτ Σμονά και επιβλήθηκε με 3-1. Η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει, η Μακάμπι είναι και πάλι μία ομάδα έτοιμη να διεκδικήσει το μέγιστο από τις προκλήσεις που θα της παρουσιαστούν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK