O "βιονικός" Σαμπαλί που δεν είναι Μαζουακού (VIDEOS)

Το Contra.gr σκιαγραφεί το ποδοσφαιρικό προφίλ του Γιουσούφ Σαμπαλί που δεν είναι Μαζουακού. Το συμβόλαιο με την Παρί Σεν Ζερμέν, τα δύο "γεμάτα" χρόνια στην Εβιάν, τα συν και τα πλην.

O "βιονικός" Σαμπαλί που δεν είναι Μαζουακού (VIDEOS)

Ένα χρόνο μετά τον ερχομό του Αρτούρ Μαζουακού, ο Ολυμπιακός επιλέγει να φέρει από την αγορά του Σαμπιονά ακόμη έναν πλάγιο μπακ, τον Γιουσούφ Σαμπαλί.

Στα 22 του ο Γάλλος (με ρίζες από τη Σενεγάλη) ακραίος αμυντικός βρίσκεται μετέωρος μετά τον υποβιβασμό της Εβιάν στη Ligue 2 και η προοπτική να ενταχθεί στους νταμπλούχους Ελλάδας φαντάζει γι' αυτόν ως η καλύτερη για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο κορυφαίο επίπεδο. Ό,τι ακριβώς είχε συμβεί δηλαδή με τον Μαζουακού και τη Βαλενσιέν πέρυσι τέτοια εποχή.

Ο Σαμπαλί, πρωταθλητής κόσμου με την εθνική U20 το 2013 παρέα με Πογκμπά-Τοβέν (έπαιξε σ' ένα ματς του Μουντιάλ ως αλλαγή), ανήκει στην Παρί Σεν Ζερμέν και μόλις πέρυσι, πριν από την ανανέωση του δανεισμού του στην ομάδα των Άλπεων, είχε επεκτείνει το συμβόλαιό του μέχρι το καλοκαίρι 2018. Τον πιστεύουν δηλαδή στην πρωτεύουσα, αλλά παρόντων των Μάξουελ - Ντιν από τη μία και των Οριέ - Φαν ντερ Βιλ από την άλλη, είναι σχεδόν απίθανο να του βρουν χώρο στο ρόστερ και λεπτά συμμετοχής στο ροτέισον.

O "βιονικός" Σαμπαλί που δεν είναι Μαζουακού (VIDEOS)

Δεν ξέρουμε αν η επικείμενη απόκτησή του βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με διάθεση για ενδεχόμενη πώληση του συμπατριώτη του σε ομάδα του εξωτερικού. Δεν είναι πάντως τυχαίο το γεγονός ότι το όνομα του Σαμπαλί είχε εμφανιστεί σε γαλλικά ρεπορτάζ που αφορούσαν τον Ολυμπιακό και τον περασμένο Δεκέμβριο. Προφανώς οι άνθρωποι της ελληνικής ομάδας, Ισά και Κρεμπέ στη προκειμένη, τον παρακολουθούσαν καιρό τώρα με στόχο να σχηματίσουν ολοκληρωμένη άποψη για την αξία του.

Δεν χάνει ματς

Ο ακραίος μπακ της Εβιάν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακούραστος, αφού την τελευταία διετία έχει μείνει 5.672 λεπτά στο χορτάρι σε 65 παιχνίδια του γαλλικού πρωταθλήματος, ξέχωρα από τις παρουσίες του σε κύπελλο και λιγκ καπ. Εφέτος είχε δύο (μυϊκούς) τραυματισμούς (μηρός), αμφότεροι μετά την 26η αγωνιστική του Σαμπιονά, με αποτέλεσμα από τις 36 συμμετοχές πέρυσι (όλες βασικός - πέντε αντικαταστάσεις) να πέσει στις 29 (όλες ως βασικός - μία βγήκε αλλαγή γιατί χτύπησε) και να χάσει το κομβικό ματς με τη Ρεμς (ήττα 3-2) που έκρινε επί της ουσίας τη μάχη της παραμονής.

Πάντως ο νεαρός ήταν (και) εφέτος η μόνη σταθερά σε μια αμυντική τετράδα, στην οποία τα υπόλοιπα πρόσωπα άλλαζαν συνεχώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προπονητής Πασκάλ Ντιπράζ χρησιμοποίησε πέντε διαφορετικούς ποδοσφαιριστές στο κέντρο της άμυνας, ακόμη και τον "γερόλυκο" (άλλοτε χαφ του ΠΑΟΚ) Ολιβιέ Σορλέν. Το αποτέλεσμα αυτή της επιλογής ήταν η άμυνα των "ροζ" να μην αποκτήσει την απαραίτητη χημεία και να δεχθεί 62 γκολ (σε 38 αγωνιστικές) - τρίτη χειρότερη επίδοση της κατηγορίας και χειρότερη από εκείνες των Λανς και Μετς που υποβιβάστηκαν επίσης.

O "βιονικός" Σαμπαλί που δεν είναι Μαζουακού (VIDEOS)

Πέρυσι, στην πρώτη σεζόν του στην Εβιάν, ο Σαμπαλί ήταν επί μόνιμης βάσης στα αριστερά. Με δεδομένο όμως ότι ο Βας είχε πλέον μονιμοποιηθεί πια στα χαφ και ο Τζαντζεντζέ είχε φύγει (από τον Ιανουάριου του '14) για τη Μαρσέιγ, σκέψη του προπονητή του ήταν να πάρει περισσότερα παιχνίδια στα δεξιά της άμυνας.

Γι' αυτό και στην πρεμιέρα του εφετινού πρωταθλήματος με την Καέν (ήττα 3-0) τοποθετήθηκε ακριβώς εκεί. Επειδή όμως ο νεοφερμένος Δανός Γιουέλσγκαρντ δεν ανταποκρίθηκε στο ρόλο του αριστερού μπακ, ο Σαμπαλί γρήγορα μετατέθηκε ξανά στο άλλο άκρο για να φέρει ισορροπία. Δεξιά έπαιξε επίσης στο 1-0 επί της Νις για τη 13η αγωνιστική, στο 1-1 με την Γκινγκάμπ για την 33η και στο 2-0 από τη Μονακό για τη φάση των 16 του κυπέλλου. Παρουσίες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Δυνατός και ταχύς

Ως ποδοσφαιριστή τον διακρίνει κυρίως η ταχύτητα και η δύναμη. Διαθέτει σχετικά καλή επαφή με την μπάλα και γρήγορες προωθήσεις όταν την έχει στην κατοχή του. Τα χτυπήματά του όμως, στις σέντρες που βγάζει όποτε ανεβαίνει, δεν είναι δυνατά ή "ξυραφένια". Όπως φερ' ειπείν του Μαζουακού.

Συνεργαζόταν καλά με τον εκάστοτε συμπαίκτη που βρισκόταν μπροστά του (και αλήθεια είναι πως άλλαζαν συχνά), δεν εκτελούσε στημένα, αφού γι' αυτό το ρόλο υπήρχαν άλλοι στην Εβιάν (Βας, Μπαρμποζά) και περισσότερο προσπαθούσε να βοηθήσει με τα ανεβάσματά του για να δημιουργείται υπεραριθμία.

Στις δύο αυτές σεζόν βέβαια έδωσε μονάχα δύο ασίστ, ενώ υπήρχαν φορές που ξεχνιόταν μπροστά ή έβγαινε με ρίσκο για να κλέψει την μπάλα, με αποτέλεσμα να μένει εκτεθειμένη η πλευρά του.

Παρά το γεγονός ότι αρέσκεται σε τάκλινγκ, στα δύο επαγγελματικά χρόνια του πήρε μονάχα έξι κίτρινες κάρτες και μία κόκκινη (για σκληρό μαρκάρισμα στον Φρανσουά Κλερ της Σεντ Ετιέν), σ' ένα πρωτάθλημα που οι διαιτητές είναι ιδιαίτερα αυστηροί.

Συμπερασματικά ο Γιουσούφ Σαμπαλί είναι ένας αμυντικογενής αριστερός μπακ που προσπαθεί να κρατήσει τη θέση του περισσότερο από τον Μαζουακού και πέφτει στον πόλεμο. Θα μπορούσαν δηλαδή να παίξουν και μαζί, στην ίδια πλευρά, σε περίπτωση που υπήρχε τέτοια διάθεση από το προπονητικό επιτελείο του Ολυμπιακού. Το γεγονός ότι χρησιμοποιεί τα δύο πόδια, άρα υπάρχει η ευελιξία να παίζει στα δύο άκρα, η μαχητικότητα και η συνέπειά του τον καθιστούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τα παιχνίδια που η ομάδα του θα περιμένει δίνοντας χώρο στον αντίπαλο. Υστερεί όμως σε δημιουργία και αυτό θα είναι πρόβλημα, αν δεν έχει μπροστά του έναν εξαιρετικό εξτρέμ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK