Οι... προάγγελοι του Γιόχανσον και οι κεφαλιές (PHOTOS, VIDEO)

Η σπάνια εκπροσώπηση της σουηδικής σχολής στην ΑΕΚ και ο προάγγελος του Γιάκομπ Γιόχανσον, Χόκαν Σάντμπεργκ με τις κοινές καταβολές λόγω... Γκέτεμποργκ.

NewSports          1986
AEK - INTEP.ªANTM¦EP¡K.
NewSports 1986 AEK - INTEP.ªANTM¦EP¡K. INTIME SPORTS

Η μεταγραφή του Γιάκομπ Γιόχανσον δεν μπορεί παρά να φέρει στο μυαλό τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές οι οποίοι επωμίστηκαν τη -μικρή- εκπροσώπηση της Σουηδίας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μοιραία το μυαλό των μεσήλικων φίλων της ΑΕΚ τρέχει στον Χόκαν Σάντμπεργκ που διέπρεψε με τα "κιτρινόμαυρα" κατά τη διάρκεια της πέτρινης δεκαετίας του '80.

Οι... προάγγελοι του Γιόχανσον και οι κεφαλιές (PHOTOS, VIDEO)
INTIME SPORTS

Υπήρξαν βεβαίως κι άλλοι Σουηδοί στο all time ρόστερ της ΑΕΚ. Πιο πρόσφατοι. Λουάι Τσάνκο και Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς φόρεσαν επίσης τα "κιτρινόμαυρα" με τον τελευταίο να έρχεται στην "Ένωση" ως εν ενεργεία διεθνής. Αποκτήθηκε για να κάνει δίδυμο με τον Σωτήρη Κυργιάκο την περίοδο 2008-09 και άφησε την ΑΕΚ για τη Σκωτία και τη Σέλτικ τον Αύγουστο του 2010.

Οι... προάγγελοι του Γιόχανσον και οι κεφαλιές (PHOTOS, VIDEO)
INTIME SPORTS

Σε ό,τι αφορά τον Τσάνκο δεν πρόλαβε να κάνει πολλά με τη φανέλα της ΑΕΚ, ωστόσο μέτρησε 21 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, τέσσερις στο Κύπελλο, μία στην Ευρώπη και κατάφερε να μείνει στην ιστορία για ένα απίστευτο γκολ από τα 40 μέτρα σε ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 23 Οκτώβρη 2005 (3-0).

Οι... προάγγελοι του Γιόχανσον και οι κεφαλιές (PHOTOS, VIDEO)
INTIME SPORTS

Eκ Σουηδίας ορμώμενος ήταν και ο ομογενής Χρήστος Χριστοφορίδης που αποκτήθηκε από την ΑΕΚ την περίοδο 2004-05, ωστόσο δεν... πιάνεται στη λίστα των αμιγώς Σουηδών λόγω της ελληνικής καταγωγής του. Ο Χριστοφορίδης είχε μία συμμετοχή με τη φανέλα της ΑΕΚ για το πρωτάθλημα (στον αγώνα κόντρα στην Κέρκυρα) ενώ έπαιξε και για 7 λεπτά στον αγώνα Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στις 27 Γενάρη 2005 (1-1 στο Ολυμπιακό Στάδιο).

Βέβαια, η απόκτηση του Γιόχανσον φέρνει περισσότερο στο μυαλό την περίπτωση του Χόκαν Σάντμπεργκ αφού το νέο απόκτημα της ΑΕΚ προέρχεται (όπως και ο άλλοτε επιθετικός της "Ένωσης") από την Γκέτεμποργκ.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1985-86 ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΑΕΚ 2-1
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1985-86 ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΑΕΚ 2-1 INTIME SPORTS

Η αξιόπιστη διαδρομή του προάγγελου του Γιόχανσον

Την πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα ο Σάντμπεργκ σκόραρε 15 φορές σε 29 αγώνες πρωταθλήματος, τη δεύτερη 12 σε 29 αγώνες και την τρίτη -και λιγότερο παραγωγική του χρονιά- σκόραρε 3 φορές σε 23 αγώνες. Ο Σάντμπεργκ μέτρησε επίσης τέσσερις συμμετοχές με τη φανέλα της ΑΕΚ και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η συνέχεια της καριέρας του βρήκε τον Χόκαν Σάντμπεργκ στον Ολυμπιακό, χωρίς ωστόσο να κάνει κάτι ιδιαίτερο με αποτέλεσμα να αφήσει αρκετά νωρίς τους Πειραιώτες πριν ακόμα προλάβει να κάνει την παρουσία του αισθητή.

Από την Γκέτεμποργκ στην ΑΕΚ και ασίστ για χάιλαιτ

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του Χόκαν Σάντμπεργκ με τη φανέλα της ΑΕΚ εκτυλίχθηκε στο γρασίδι της Νέας Φιλαδέλφειας το απόγευμα της 2ης Δεκέμβρη του ’84. Σε μία αναμέτρηση της τότε... ΑΕΚ του Βάκλαβ Χάλαμα κόντρα στον Απόλλωνα του Πρόκοπ. Η "Ένωση" επικράτησε με 3-0 της "Ελαφράς Ταξιαρχίας" ωστόσο το ένα από τα... τρία γκολ που σημείωσε ο Θωμάς Μαύρος ήταν αυτό που λένε καμιά φορά… ποίημα. Μαύρος και Σάντμπεργκ συνεργάστηκαν με κεφαλιές μέσα στην περιοχή του Απόλλωνα με τον πρώτο να γίνεται τελικός αποδέκτης της μπάλας και να κερδίζει τον τερματοφύλακα της ομάδας της Ριζούπολης, Πουπάκη, σημειώνοντας ένα καταπληκτικό γκολ.

Το συγκεκριμένο γκολ έγινε για χρόνια σήμα σε αθλητική εκπομπή και έμεινε στην ιστορία ενώ μνημονεύεται αρκετά συχνά σε συζητήσεις σχετικά με όμορφα γκολ. Αξίζει να σημειωθεί πως παρότι η επαγγελματική σχέση του Χόκαν Σάντμπεργκ με την ΑΕΚ ολοκληρώθηκε το 1987 χωρίς να υπάρχει επαφή στη συνέχεια, οι οργανωμένοι οπαδοί της "Ένωσης" θυμήθηκαν τον Σουηδό το 2007.

Οι... προάγγελοι του Γιόχανσον και οι κεφαλιές (PHOTOS, VIDEO)
INTIME SPORTS

Συγκεκριμένα, η Original είχε καλέσει τον Σάντμπεργκ στην Ελλάδα, καθώς ήταν το τιμώμενο πρόσωπο σε μία εκδήλωση που είχε πραγματοποιήσει τότε η οργάνωση των οπαδών της ΑΕΚ σε νυχτερινό μαγαζί.

Διαβάστε ακόμη

Σε Σπάτα και ΟΑΚΑ ο Γιόχανσον

News 24/7

24MEDIA NETWORK