Ελσίνκι: Το κρύο, ο σκύλος και το 1,80 για νερό! (PHOTOS)

Πριν από 13 χρόνια, η πεντάρα από τους Φινλανδούς ήταν το τελευταίο ταπεινωτικό αποτέλεσμα για μια Εθνική ομάδα που από το επόμενο κιόλας ματς, 2-2 στην Αγγλία, άρχιζε το παγκόσμιο ξεπέταγμα της.

Από το επεισοδιακό 5-1 στις 5 Σεπτεμβρίου του 2001 με τους τσακωμούς παικτών (Γεωργάτος-Φύσσας), η Ελλάδα επιστρέφει και πάλι στον βορρά της Ευρώπης για να σπάσει την παράδοση (δεν έχει κερδίσει ποτέ στην Φινλανδία) και να πάρει το θετικό αποτέλεσμα που τούτη την ώρα είναι υπεραπαραίτητο προκειμένου να ξαναβρεί την ηρεμία της.

Η πρώτη, μετά τη Βραζιλία, εκτός έδρας αποστολή της Εθνικής ομάδας είναι διαφορετική για όλους. Άλλος προπονητής, νέα πρόσωπα στο τεχνικό τιμ, νέα πρόσωπα ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές και διαφορετικά πρόσωπα σε πόστα της ΕΠΟ.

 

Το ταξίδι είχε κάτι το διαφορετικό στην ατμόσφαιρα. Η πτήση από Ελλάδα για Ελσίνκι διήρκησε κάτι παραπάνω από τρεις ώρες, με τον πιλότο να εύχεται καλή επιτυχία στην Εθνική και καλό νέο ξεκίνημα στον Γιώργο Καραγκούνη, που επέστρεψε ποδοσφαιριστής από τη Βραζιλία και ταξίδεψε τεχνικός διευθυντής στην Φινλανδία. Περνάει ο καιρός, αλλάζουν τα πράγματα, εξελίσσονται οι άνθρωποι.

 

Το Ελσίνκι υποδέχθηκε την Εθνική ομάδα με έναν σκύλο, ο οποίος μύριζε όσους πλησίαζαν την έξοδο του αεροδρομίου. Μάλιστα, ο τετράποδος ανιχνευτής  της φινλανδικής ασφάλειας, έφτανε τόσο κοντά που αν γινόταν κανα μπέρδεμα και μύριζε τίποτα λάθος, θα τρέχαμε όλοι μαζί!

 

Η βροχή και η χαμηλή θερμοκρασία (6-7 βαθμούς) είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού εδώ στο Ελσίνκι. Η πόλη οργανωμένη, ωραία δομημένη, με ομοιόμορφη αρχιτεκτονική και ιστορικό κέντρο, όπως σχεδόν όλες οι πρωτεύουσες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης.

 

 

Σε αυτή την πανάκριβη πόλη, όπου χρειάζεται σχεδόν 2 ευρώ (1,80 για να είμαστε σωστοί) για να πάρεις ένα μπουκαλάκι νερό και 3 για μια απλή σοκολάτα, η Εθνική θα προσπαθήσει να διαγράψει την ήττα από την Ρουμανία στην πρεμιέρα και ο Ρανιέρι να πάρει τους τρεις πρώτους του βαθμούς ως προπονητής της Ελλάδας. Άλλωστε αυτό θα τον βοηθήσει να βρει την απαραίτητη εσωτερική ηρεμία και να σχεδιάσει με πιο καθαρό μυαλό τη δική του Εθνική.