Σκίμπε: "Να ξαναγίνει η Εθνική κλειστό κλαμπ"

Τον νέο της τεχνικό Μίχαελ Σκίμπε παρουσίασε και επίσημα η ΕΠΟ το μεσημέρι της Τετάρτης (4/11). Αναλυτικά οι πρώτες του δηλώσεις.

Το λόγο πήρε αρχικά ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, ο οποίος παρουσίασε το νέο τεχνικό της Εθνικής:

"Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε το νέο προπονητή της εθνικής κ. Σκίμπε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κώστα Τσάνα, που μετά την παραίτηση του Μαρκαριάν ανέλαβε την Εθνική για τέσσερα παιχνίδια. Η διαδικασία ήταν δύσκολη, καθώς επικοινωνήσαμε με περισσότερους από 40 επιλογές. Έτισ ώστε να είμαστε σίγουροι για την απόφαση μας. Θέλω να ευχαριστήσω όσους βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια. Κάναμε την καλύτερη επιλογή".

Έχει την εμπειρία γι αυτή τη δουλειά. Τόσο σε συλλόγους όσο και στην εθνική Γερμανίας. Είναι στην κατάλληλη ηλικία με όρεξη για δουλειά. Είναι αξιόλογος άνθρωπος και έχει την εμπιστοσύνη τόσο τη δική μου όσο και της εκτελεστικής επιτροπής. Με τη βοήθεια του Τσάνα και τον άλλων συνεργατών και τον ποδοσφαιριστών θα οδηγήσει την Εθνική ξανά σε επιτυχίες".

"Ξεκινάμε μία νέα προσπάθεια για να επιστρέψουμε στις μεγάλες διοργανώσεις. Ο κόσμος αγαπά την ομάδα και το απέδειξε. Ας κρατήσουμε την Εθνική έξω από αντιπαραθέσεις και συμφέροντα".

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Μίχαελ Σκίμπε:

"Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Είναι τιμή για εμένα να αναλαμβάνω προπονητής της Εθνικής Ελλάδας. Θα κάνω τα πάντα έτσι ώστε η ομάδα να προκριθεί και να προοδεύσει αγωνιστικά", είπε αρχικά και συνέχισε: 

"Από το 2000 μέχρι το 2004 ήμουν προπονητής στην Γερμανία, οπότε έχω μεγάλη εμπειρία από τις εθνικές και θα τα καταφέρω. Και πάλι χαίρομαι που είμαι εδώ και ζητώ την υποστήριξη όλων των Ελλήνων και θα προσπαθήσουμε για καλά αποτελέσματα".

Για το αν έχει μιλήσει με τον Ρεχάγκελ και το υλικό: "Μέχρι στιγμής δεν έχω μιλήσει μαζί του. Έχω καλή σχέση μαζί του και θα μιλήσω μετά τα δυο πρώτα ματς της Ελλάδας, γιατί όταν ήμουν στην Γερμανία ήταν αυτός στην Ελλάδα. Πιστεύω πως ο Κώστας Τσάνας θα με ενημερώσει σωστά. Είδαμε μαζί ματς και τα αναλύσαμε, επίσης ξέρω πολλούς παίκτες από την ομάδα γιατί παίζουν στο εξωτερικό. Όπως και εκείνους που παίζουν στα μεγάλα κλαμπ στην Ελλάδα". 

Για το αν θα θυσίαζε το θέαμα για το αποτέλεσμα, είπε"Είμαστε σε μία νέα αρχή. Όλοι χάνουμε και όλοι κερδίζουμε. Για να προκριθούμε στην Ρωσία, όλοι πρέπει να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για την Εθνική. Επίσης θα ήθελα να αλλάξω το στυλ που παίζει η ομάδα. Έχουμε πολλούς καλούς αμυντικούς, όμως δεν κάνουμε πολλές φάσεις και δεν σκοράρουμε. Έτσι, πρέπει να προσπαθήσουμε να παίξουμε πιο επιθετικά, αλλά χωρίς να χαλάσουμε την άμυνα".

Για τα κριτήρια επιλογής των παικτών, δήλωσε"Οι παίκτες πρέπει να βρίσκονται σε καλή κατάσταση, αλλά και να έχουν την εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Από τη μία θέλω έμπειρους, από την άλλη σίγουρα έτοιμους. Ένας συνδυασμός δηλαδή".

Για το αν θα έχει ένα κλειστό κύκλο παικτών ή θα κοιτάξει και άλλους, είπε:"Πιστεύω πως είναι σημαντικό να έχεις 25-30 παίκτες και να τους πιστέψεις. Οι αλλαγές δεν είναι καλές για μία ομάδα όπως η εθνική. Ειδικότερα όταν έχεις λίγες μέρες και ματς. Μόνο έτσι θα πετύχεις, όταν και οι παίκτες ξέρουν πως είναι σημαντικοί για την ομάδα. Αν τραυματιστεί κάποιος ή αν κάποιος παίκτης δείξει εξαιρετικά στοιχεία, φυσικά θα κληθεί, αλλά γενικότερα δεν πρέπει να έχουμε πολλές αλλαγές και να πιστεύουμε στο κλειστό κλαμπ".

"Για έναν προπονητή είναι σημαντικό να δει το υλικό που έχει. Μετά να ξεκαθαρίσει αν μπορεί αυτό το υλικό να υπηρετήσει το σύστημα του. Ευτυχώς έχω δυο φιλικά για να βγάλω τα συμπεράσματα μου. Μέσα σε αυτές τις δέκα μέρες θα πάρω τις αποφάσεις μου".

Για το αν του φτάνει ο χρόνος να περάσει τη φιλοσοφία του, είπε: "Ναι, το πιστεύω. Από τη μία έχουμε ένα χρόνο μέχρι τον επόμενο θεσμό (το ματς με την Κύπρο), από την άλλη έχουμε δυο ματς τώρα, ένα τον Μάρτιο και μετά ένα τουρνουά στην Αυστραλία. Είναι καλό γιατί θα είμαστε μαζί με την ομάδα αρκετές μέρες. Είναι αρκετός χρόνος για να κερδίσουμε το πρώτο ματς".

Για το βιογραφικό του και τις πολλές αλλαγές ομάδων, είπε: "Πιστεύω πως όλοι θέλουν να δουλέψουν καιρό σε μία ομάδα. Όλοι θέλουν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Δυο φορές έσπασε το συμβόλαιο με ομάδες που ήμουν για να πάω αλλού, γιατί τα οικονομικά δεν ήταν καλά (Γκρασχόπερς και Εσκισεχίσπορ). Κι όμως σε αυτές τις ομάδες, παρά τα προβλήματα, πήγαμε καλά. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ και η ομοσπονδία ήξερε καλά τι διάλεγε για τον προπονητή που θα μείνει στην ομάδα για δυο χρόνια. Είναι σημαντικό για εμένα ότι με διάλεξαν ανάμεσα σε πολλούς προπονητές. Μου έδειξαν εμπιστοσύνη και είναι σημαντικό για όλες τις πλευρές".