Ολυμπιακός-Skoda Ξάνθη 2-1

Το κεφάλι του Πάντελιτς στο 86' και η... πλάτη του Τζιμπούρ στο 94' "γύρισαν" ένα ματς που είχε στραβώσει από νωρίς για τον Ολυμπιακό. Το γκολ του Μαρσελίνιο στο 14' και η αλά Μαρσέιγ εμφάνιση των "ερυθρολεύκων" είχε δημιουργήσει συνθήκες μεγάλου "διπλού" για την Ξάνθη.

Ολυμπιακός-Skoda Ξάνθη 2-1

Η εικόνα του αγώνα:

Τελικά, η ισοπαλία με τον ΟΦΗ σε εκείνο το φιλικό κάτι έδειξε. Ελάχιστοι το πήραν σοβαρά, σίγουρα όμως μετά τα όσα είδαμε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, πολλοί θα αναθεωρήσουν. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει πρόβλημα με ομάδες που παίζουν πιο κλειστά στην άμυνά τους. Μία από αυτές είναι και η Ξάνθη, η οποία όμως είχε θράσος και Μαρσελίνιο. Εναν ποδοσφαιριστή που της προσδίδει ποιότητα, όπως αυτή που έδειξε στο 14ο λεπτό όταν πάγωσε το γήπεδο Καραϊσκάκη και άνοιξε το σκορ.

Ο Ολυμπιακός έχασε τα αυγά και τα πασχάλια με το 0-1. Εχασε τον προσανατολισμό του, έχασε τη ψυχραιμία του και χρειάστηκε να φτάσουμε στα τελευταία δύο λεπτά του πρώτου μέρους για να δούμε μία πραγματική πίεση και δύο απανωτές ευκαιρίες. Μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, είδαμε ένα καλό σουτ του Αμπντούν στο 20ο λεπτό και μία καλή κεφαλιά του Τζιμπούρ στο 34ο λεπτό. Είδαμε και μία Ξάνθη να παίζει με την πρώτη μπάλα του τερματοφύλακα. Μερικές φορές αυτό βγήκε, όπως για παράδειγμα στο 42' με το σουτ του Σουάνη, άλλες φορές όχι. Το δεδομένο, όμως, ήταν ότι η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη έπαιζε γνωρίζοντας τις δυσκολίες του ματς, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και τι χρειάζεται για να κρατήσει το 0-1. Αυτά, δηλαδή, που δεν είχε ο Ολυμπιακός, ο οποίος θαρρείς πως τρόμαξε από το γκολ και δεν είχε τις απαντήσεις στα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν. Μάλιστα, η επιλογή να παίζει συνεχώς από δεξιά πέραν από μονότονη ήταν και επικίνδυνη, αφού έδινε έξτρα επιθέσεις στην ακριτική ομάδα.

Στο δεύτερο μέρος και ειδικά στα πρώτα λεπτά είδαμε αυτό που περιμέναμε. Τον Ολυμπιακό να παίζει στο μισό γήπεδο την Ξάνθη και να έχει τρεις καλές φάσεις μέχρι το 60ο λεπτό. Την πραγματικά καλή φάση, όμως, την είχαν οι φιλοξενούμενοι, οι οποίοι βρήκαν τον κενό χώρο και έφυγαν τρεις στην αντεπίθεση εναντίον ενός (Χολέμπας), αλλά η λανθασμένη επιλογή του Σουάνη να σουτάρει βιαστικά χάλασε την προσπάθεια.

Οσο περνούσε ο χρόνος λογικό ήταν ο Ολυμπιακός να πιέσει, ειδικά από τη στιγμή που η Ξάνθη προτίμησε παιχνίδι... μεγάλης ομάδας αντί να κρατήσει τη μπάλα. Σε συνδυασμό με την προσθήκη του Πάντελιτς στην επίθεση, όλα έδειχναν πως τουλάχιστον η ισοφάριση είναι πολύ πιθανό να έρθει. Οντως έτσι έγινε με χιτσκοκικό τρόπο, μιας και ο Μάρκο Πάντελιτς στο 86ο λεπτό έμεινε αμαρκάριστος από την κατά τ'άλλα πολύ καλή άμυνα της Ξάνθης και με κεφαλιά έκανε το 1-1.

Οπως είπε και ο Βαλβέρδε μετά το τέλος του ματς, το θέμα ήταν να γίνει το 1-1 και θα ερχόταν το δεύτερο γκολ. Αφού πρώτα η Ξάνθη έμεινε με 10 παίκτες και έχασε την ψυχραιμία της βλέποντας ένα Καραϊσκάκη να κοχλάζει, στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων η κεφαλιά του Μέλμπεργκ και η πλάτη του Τζιμπούρ έγραψαν την ιστορία της αναμέτρησης. Ο κακός, αλά Μαρσέιγ, Ολυμπιακός πήρε το πρώτο του τρίποντο στο πρωτάθλημα απέναντι σε μία αξιόμαχη ομάδα, με περίσσιο θράσος, αλλά καθόλου εμπειρία.

Το κλειδί του αγώνα:

Η Ξάνθη δημιούργησε όλες τις προϋποθέσεις για ένα μεγάλο διπλό. Βρήκε απέναντί της έναν αγχωμένο και προβληματικό Ολυμπιακό, αλλά στο τέλος ξέμεινε από δυνάμεις και πίστη. Δέχθηκε γκολ στο 86' και στο 94' έχοντας προηγουμένως δώσει τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο. Στο τέλος μίλησε η εμπειρία και η τύχη.

Ο αδύναμος κρίκος:

Σε γενικές γραμμές πολύ καλός ο διαιτητής Μιχάλης Βοσκάκης. Για να πούμε, όμως, τα πράγματα με το όνομά τους, ο Ολοφ Μέλμπεργκ θα μπορούσε να αντικρίσει κόκκινη κάρτα.

MVP:

Ο Τζιμπούρ ανέβηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο και πήρε μόνος του το ματς. Εκανε τη σέντρα στο 1-1 και σκόραρε με την πλάτη στο 2-1. Μία γενικότερα καλή κουβέντα για την ομάδα της Ξάνθης. Μετά την εξαιρετική εμφάνιση στην Τούμπα, ήρθε και αυτή στο Καραϊσκάκη για να δείξει ότι αυτή η ομάδα έχει ικανότητες και ουχί φόβο. Τύχη δεν έχει.

Διαιτητής: Μιχάλης Βοσκάκης (Ρεθύμνου)

Βοηθοί: Α. Καρατζίκας (Αθηνών), Δημόπουλος (Μακεδονίας)

Κίτρινες κάρτες: 59' Μέλμπεργκ, 96' Μοδέστο, 96' Κοστάνσο / 4' Κομεσίδης, 54' Μαρσελίνιο, 72' Βάλλας, 75' Εντιμάρ, 90' Μπέρτος, 96' Πόι

Κόκκινες κάρτες: 88' Εντιμάρ

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Oλυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Κοστάνσο, Τοροσίδης (57' Μοδέστο), Μέλμπεργκ, Μαρκάνο, Χολέμπας, Ορμπάιθ, Ιμπαγάσα, Αμπντούν (57' Πάντελιτς), Μιραλάς, Φουστέρ (69' Μακούν), Τζιμπούρ.

Skoda Ξάνθη (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βιβιανί, Μπέρτος, Εντιμάρ, Κομεσίδης, Βάλλας, Ντάνι, Βασιλακάκη, Σουάνης (65΄Μάρα), Μαρσελίνιο (75' Βλαχοδήμος), Πόι, Καζάκης (55' Ντίκα).

Το live του αγώνα:

News 24/7

24MEDIA NETWORK