Εφυγαν από τη Super League και θα μας λείψουν

Σισέ, Ζιλμπέρτο, Μπλάνκο, Σκόκο και άλλοι. Τo Contra.gr θυμάται αυτούς που αποχαιρέτισαν και έκαναν φτωχότερη τη Super League.

Εφυγαν από τη Super League και θα μας λείψουν

Τζιμπρίλ Σισέ - Παναθηναϊκός

Είναι πολύ δύσκολο στις μέρες μας να συναντήσεις έναν ποδοσφαιριστή, που να έχει υποστεί, όχι έναν, αλλά δύο αποτρόπαιους τραυματισμούς και να αγωνίζεται με τέτοιο πάθος, με τέτοιο φανατισμό.

Ο λόγος για τον Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος μπορεί κάποτε να αγωνιζόταν στη μεγάλη Λίβερπουλ, μπορεί να αποτελούσε μέλος της εθνικής Γαλλίας, αλλά σεβάστηκε όσο ελάχιστοι –πρωτίστως- την αγάπη του κόσμου και –δευτερευόντως- τη γαλαντομία της διοίκησης του Παναθηναϊκού.

Ο εκκεντρικός επιθετικός ήρθε στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2009, έτυχε αποθεωτικής υποδοχής από χιλιάδες φίλους του "τριφυλλιού" και μετά από ένα μικρό "μούδιασμα" στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν, άρχισε να "φορτώνει" γκολ τα αντίπαλα δίχτυα.

Εφυγαν από τη Super League και θα μας λείψουν

Ας μιλήσουν οι αριθμοί: 47 γκολ σε 61 αγώνες πρωταθλήματος και 59 γκολ σε 85 παιχνίδια ανεξαρτήτου διοργάνωσης επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Επίσης, δεν υπήρχε ομάδα της Super League αυτή τη διετία, που να μην δέχθηκε τέρμα από τον Γάλλο. Φυσικά, υπήρξαν κάποια που πανηγυρίστηκαν... λίγο περισσότερο από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, όπως για παράδειγμα εκείνα με τη Ρόμα στο ΟΑΚΑ και το "Ολίμπικο" κι εκείνα με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.

Η στενή οικονομική πολιτική των "πρασίνων" ανάγκασε τους ανθρώπους της ομάδας στην πώληση του πιο πολύτιμου και ακριβοπληρωμένου μέλους της, προκειμένου να ξεκινήσουν το "χτίσιμο" του Παναθηναϊκού της "μεταπολυμετοχικής" εποχής.

Όσο για τον Σισέ; Κάθε φορά που θα κοιτάζει προς το δεξί του γόνατο, θα του έρχονται δεκάδες όμορφες στιγμές (και ελάχιστες κακές) από τη διετή παραμονή του στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό. Και κυρίως, θα νοσταλγεί την περισσή αγάπη των οπαδών του "τριφυλλιού" προς το πρόσωπό του.

Εφυγαν από τη Super League και θα μας λείψουν

Ζιλμπέρτο Σίλβα – Παναθηναϊκός

Η πρώτη μεγάλη μεταγραφή του νεοσύστατου πολυμετοχικού Παναθηναϊκού σκόρπισε ενθουσιασμό στους φίλους της ομάδας και οδήγησε 2.500 εξ αυτών στο "Ελ. Βενιζέλος" για να τον υποδεχθούν μες στο κατακαλόκαιρο. Ο λόγος για τον Ζιλμπέρτο Σίλβα...

Ο εν ενεργεία αρχηγός της εθνικής Βραζιλίας και επί σειρά ετών βασικό στέλεχος της Άρσεναλ απέδειξε με το καλημέρα ότι είναι επαγγελματίας, αφού δεν αρνήθηκε καμία συνέντευξη και φωτογραφήθηκε με όλους τους θαυμαστές του.

Η πρώτη σεζόν του έμπειρου αμυντικού μέσου με τον Παναθηναϊκό δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελε, καθώς άργησε να προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα. Παρόλα αυτά, συμμετείχε σε όλα τα παιχνίδια του Champions League εκείνης της σεζόν και μάλιστα είχε πολύτιμη συμβολή στην πορεία των "πρασίνων" μέχρι τους "16" της διοργάνωσης.

Εκ διαμέτρου αντίθετη από την πρώτη ήταν η δεύτερη σεζόν για τον Ζιλμπέρτο Σίλβα. Ο Βραζιλιάνος μέσος δικαιολόγησε με τον καλύτερο τρόπο το προσωνύμιό του (σ.σ. αόρατο τείχος), αφού έκανε τα πάντα στο χώρο του κέντρου. Οι κόποι του ίδιου και των συμπαικτών του ανταμείφθηκαν στο τέλος της σεζόν, με την κατάκτηση του νταμπλ έπειτα από έξι χρόνια.

Εφυγαν από τη Super League και θα μας λείψουν

Όπως ήταν φυσικό, ο Κάρλος Ντούνγκα συμπεριέλαβε τον άσο του Παναθηναϊκού στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής, στο οποίο η εθνική Βραζιλίας έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του θεσμού.

Παρά την κούραση και το ενδιαφέρον συλλόγων από τη χώρα του (με κυριότερο αυτό της Φλαμένγκο), ο Ζιλμπέρτο προτίμησε να εξαντλήσει το συμβόλαιό του με τους νταμπλούχους Ελλάδος, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τον επαγγελματισμό του και το δέσιμο με την ομάδα.

Η τελευταία σεζόν του στον Παναθηναϊκό δεν ήταν η καλύτερη δυνατή παρά το γεγονός ότι έκανε περισσότερες εμφανίσεις στο πρωτάθλημα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Οι "πράσινοι" απώλεσαν αρκετούς βαθμούς εντός κι εκτός έδρας, κυνηγήθηκαν από τους οπαδούς τους μετά την ήττα από τον Βόλο στο ΟΑΚΑ και έχασαν κάθε ελπίδα για τον τίτλο ύστερα από το ματς του "Γ. Καραϊσκάκης".

Τα μόνα πράγματα που έχει να θυμάται ο Ζιλμπέρτο από τις τελευταίες του παραστάσεις στον Παναθηναϊκό και κατ' επέκταση την Ευρώπη είναι το πανέμορφο γκολ που σημείωσε κατά της ΑΕΚ στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος και το τέρμα κατά του ΠΑΟΚ στο αποχαιρετιστήριο του παιχνίδι, μπροστά στον κόσμο της ομάδας.

Αυτά, όμως, που δεν θα ξεχάσει ποτέ είναι η αγάπη των οπαδών του "τριφυλλιού" προς το πρόσωπό του (με μόνη κακή παρένθεση τον αγώνα με τον Βόλο), το νταμπλ του 2010 και τα μεγάλα διπλά επί ιταλικού εδάφους (Ίντερ, Ρόμα).

Ίσμαελ Μπλάνκο - ΑΕΚ

Η αναβίωση της μάσκας του "Ζορό" στα ελληνικά γήπεδα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007.

Ο Αργεντινός γκολτζής αποκτήθηκε ως δανεικός με οψιόν αγοράς από την Κολόν Σάντα Φε και μέσα σε λίγο καιρό απέδειξε την εκτελεστική του δεινότητα. Στην πρώτη σεζόν του στην Ελλάδα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 20 τέρματα (το ένα στα πλέι οφ), οδηγώντας την ΑΕΚ ένα βήμα πριν από την κατάκτηση του τίτλου (χάθηκε για εξωαγωνιστικούς λόγους με την περιβόητη υπόθεση Βάλνερ).

Εκείνο που θα μείνει αξέχαστο στους Έλληνες φιλάθλους και κυρίως σε αυτούς της "Ένωσης" είναι ο τρόπος που ο Μπλάνκο πανηγύριζε τα γκολ του. Μόλις έστελνε την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, φορούσε τη μάσκα του "Ζορό", σχηματίζοντας με το χέρι στον αέρα το αρχικό γράμμα "Ζ".

Εφυγαν από τη Super League και θα μας λείψουν

Όπως ήταν φυσικό, η διοίκηση της ΑΕΚ πείστηκε για την αξία του και ενεργοποιώντας την οψιόν αγοράς, τον έκανε κτήμα της. Και δικαιώθηκε... Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν διατηρήθηκε την πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερ, σημειώνοντας 14 γκολ στην κανονική διάρκεια και τρία στα πλέι οφ.

Κάπου εκεί, όμως, αρχίζουν τα προβλήματα, αφού ο Αργεντινός -που εν τω μεταξύ ζήτησε ένα καλύτερο συμβόλαιο και η διοίκηση σε πρώτη φάση το ενέκρινε- δεν επανέλαβε τις προηγούμενες παραγωγικές χρονιές του. Αντίθετα, έχασε πολλές κλασικές ευκαιρίες, πράγμα ασυνήθιστο για τον "Ζορό", ο οποίος όμως χρειάστηκε να αγωνιστεί και σε άλλες θέσεις πλην της επίθεσης.

Η μέτρια σεζόν του Μπλάνκο είχε ως αποτέλεσμα η διοίκηση του νεοφερμένου στα κοινά της ΑΕΚ, Σταύρου Αδαμίδη να του προτείνει μειωμένο συμβόλαιο συνεργασίας συγκριτικά με αυτό που είχε ζητήσει ο παίκτης (800.000 είχε αξιώσει ο Μπλάνκο, περίπου 600.000 του πρότεινε η "Ένωση". Έτσι, το "διαζύγιο" μεταξύ των δύο πλευρών ήταν αναπόφευκτο, αφού ο 28χρονος άσος είχε ήδη βαρεθεί να περιμένει την απάντηση της ομάδας του.

Νάτσο Σκόκο – ΑΕΚ

Λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση των Ίσμαελ Μπλάνκο και Κρίστιαν Νασούτι, ένας ακόμα Αργεντινός, ο Νάτσο Σκόκο αποτέλεσε παρελθόν από την ΑΕΚ.

Ο διακαής πόθος του Ντέμη Νικολαΐδη ήρθε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2008 από τη μεξικανική Πούμας, υπογράφοντας 3ετές συμβόλαιο συνεργασίας με την "Ένωση".

Από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι διαθέτει εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, ωστόσο η αστάθειά του δεν του επέτρεψε να προσφέρει εκείνα που θα περίμενε ο ίδιος κι όσοι τον εμπιστεύθηκαν. Αν προστεθεί σε αυτό και το γεγονός ότι οι σχέσεις του με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς (όταν ανέλαβε ο Σερβοέλληνας το Νοέμβρη του 2008), δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές, καταλαβαίνει κανείς ότι το πρόσημο μάλλον είναι αρνητικό. Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε τον Ιανουάριο του 2009, όπου σε μία προπόνηση διαπληκτίστηκε με τον Ραφίκ Τζιμπούρ, με αποτέλεσμα να υποστεί ελαφριάς μορφής ρινική κάκωση που προήλθε από κουτουλιά του Αλγερινού.

Εφυγαν από τη Super League και θα μας λείψουν

Η "μαγική" εμφάνισή και τα δύο εκπληκτικά γκολ που σημείωσε στην εκτός έδρας νίκη επί του Ολυμπιακού τον Ιανουάριο του 2010, τον καθιέρωσε στις καρδιές των φίλων της ΑΕΚ, η κακή πορεία της ομάδας, όμως, δεν του επέτρεψε να ξεφύγει από τη γενική κατάσταση.

Η φετινή σεζόν κύλησε στο ίδιο τέμπο όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι. Η μόνη διαφορά ήταν ότι αγωνίστηκε σε λιγότερα ματς πρωταθλήματος και σημείωσε περισσότερα γκολ σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν.

Η χειρότερη στιγμή του Σκόκο στην Ελλάδα έλαβε χώρα τρεις μέρες μετά την βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό, όταν άγνωστοι επιτέθηκαν με γκαζάκια στο σπίτι του, με αποτέλεσμα να προκληθεί μικρής έκτασης πυρκαγιά.

Η καριέρα του Αργεντινού μεσοεπιθετικού θα συνεχιστεί (όπως και του Μπλάνκο κατά πάσα πιθανότητα) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αλ Άιν.

Σεμπάστιαν Σάχα - ΑΕΚ

Τελικά, ο Νάτσο Σκόκο δεν έμελλε να είναι ο τελευταίος Αργεντινός που αποχώρησε από την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2011.

Στις 29 Ιουνίου, η "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασίας της με τον Σεμπάστιαν Σάχα, ο οποίος έφυγε χωρίς να πάρει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση, σε μία περίοδο που ξεσπούσε το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο 32χρονος γκολκίπερ ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2008 με καλές συστάσεις, αφού στο παρελθόν είχε ψηφιστεί κορυφαίος γκολκίπερ της Νοτίου Αμερικής και προερχόταν από μία γεμάτη σεζόν στην Γκρέμιο (είχε δοθεί δανεικός από την Σαν Λορέντσο).

Στην πρώτη του χρονιά στην Ελλάδα, αγωνίστηκε σε 42 ματς ανεξαρτήτου διοργάνωσης. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και μοιραίος παίκτης του "μαραθώνιου" τελικού Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, αφού αν ήταν πιο προσεκτικός στη διαδικασία των πέναλτι (απέκρουσε ένα, δέχθηκε 15 γκολ, ενώ ένα αποκρούστηκε από το δοκάρι), η ομάδα του θα κατακτούσε το τρόπαιο. Εξάλλου, φέρει μεγάλη ευθύνη στη φάση της ισοφάρισης του Ολυμπιακού με το γκολ του Ντουντού (άστοχη έξοδος).

Εφυγαν από τη Super League και θα μας λείψουν

Τις επόμενες δύο σεζόν, ο Σεμπάστιαν Σάχα είχε την ατυχία να βρίσκεται κάτω από τα γκολπόστ της ΑΕΚ σε παιχνίδια όπως το 6-0 του "Γ. Καραϊσκάκης" και το 0-4 από τον Βόλο στο ΟΑΚΑ. Παρά την κακή περίοδο που διένυε η "Ένωση", πάντως, ο Αργεντινός τερματοφύλακας στάθηκε πολλές φορές στο ύψος του, πραγματοποιώντας αρκετές καλές εμφανίσεις.

Αυτό που θα μείνει αξέχαστο στον "Κινέζο", όπως ήταν το παρατσούκλι του, ήταν η φωτοβολίδα που δέχθηκε στην πλάτη σε έναν αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να καεί η φανέλα του!

Σε αγωνιστικό επίπεδο, οι φίλοι της ΑΕΚ -ενδεχομένως- θα τον θυμούνται για την εκπληκτική επέμβαση (βγαλμένη από αγώνα βόλεϊ) που έκανε στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, για τα πλέι οφ της σεζόν 2009-10. Με αυτήν την απόκρουση στα τελευταία λεπτά, κράτησε το 2-1 και έστειλε την "Ένωση" στην 3η και τους Πειραιώτες στην 5η θέση αντίστοιχα.

Τέλος, οι πιο χαρακτηριστικές δηλώσεις του Σάχα έγιναν όταν έγινε γνωστό ότι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς θα παραμείνει στον πάγκο της ομάδας. "Θα παραμείνει, ε; Τι να κάνουμε... Ήταν κι αυτή μια πιθανότητα", ήταν τα λόγια του Αργεντινού, ο οποίος δεν κρύφτηκε πίσω απ' το δάχτυλο του.

Ραούλ Μπράβο - Ολυμπιακός

Ένα ακόμα παίκτης που ήρθε στην Ελλάδα και δεν δικαιολόγησε –σε πρώτη φάση- το πλούσιο βιογραφικό του ήταν ο Ραούλ Μπράβο.

Υπέγραψε στον Ολυμπιακό σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία (τον Ιούλιο του 2007 ήταν 26 ετών), έχοντας ήδη συμπληρώσει μία δεκαετία στις ακαδημίες και την πρώτη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι πρώτες δύο σεζόν του Ισπανού στην ομάδα του Πειραιά σημαδεύτηκαν από αλλεπάλληλους τραυματισμούς και πολλά νυχτοπερπατήματα, που έκαναν έξαλλους τους ανθρώπους των "ερυθρολεύκων". Και πώς να μην είναι από τη στιγμή που πλήρωναν με 1,3 εκ. ευρώ ετησίως έναν παίκτη, ο οποίος αγωνίστηκε σε μόλις 18 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, πραγματοποιώντας μετριότατες εμφανίσεις.

Εφυγαν από τη Super League και θα μας λείψουν

Ως εκ τούτου, και αφού είχε προηγηθεί ένας τσακωμός με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, ο Ισπανός αριστερός μπακ παραχωρήθηκε δανεικός για έξι μήνες στην Νουμάνθια (από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2009).

Αυτός ο ολιγόμηνος επαναπατρισμός μάλλον έκανε καλό στον Ραούλ Μπράβο, αφού με την επιστροφή του στον Πειραιά, έδειξε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο. Έκοψε (ή μάλλον περιόρισε σε μεγάλο βαθμό) τα πειθαρχικά παραπτώματα, ήταν συνεπέσταστος στις προπονήσεις και σταθερός στα παιχνίδια. Μόνη κακή παρένθεση το ξενύχτι με τον Χεσούς Ντάτολο στα τέλη Μαρτίου, γεγονός που έκανε έξω φρενών τον Μπόζινταρ Μπάντοβιτς.

Την τελευταία σεζόν του στο λιμάνι, ο Ισπανός αμυντικός ταλαιπωρήθηκε εκ νέου από τραυματισμούς, με συνέπεια να απουσιάσει από αρκετούς αγώνες πρωταθλήματος. Παρόλα αυτά, έφυγε με τις καλύτερες αναμνήσεις από την Ελλάδα για τη γειτονική Τουρκία και την Τραμπζονσπόρ, αφού συνέβαλε κι αυτός στην κατάκτηση του τίτλου μετά από το διάλειμμα του 2010.

Ζλάταν Μουσλίμοβιτς – ΠΑΟΚ

Στις 30 Σεπτεμβρίου 1997, το πλασέ του Ζήση Βρύζα έριχνε στο καναβάτσο τη φημισμένη Άρσεναλ και έστελνε τον ΠΑΟΚ στο δεύτερο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Δεκατρία χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 27 Αυγούστου 2010, ο Ζλάταν Μουσλίμοβιτς "άλωνε" την Κωνσταντινούπολη, στέλνοντας στα ουράνια τους απανταχού φίλους του "δικεφάλου".

Ο Βόσνιος επιθετικός σημείωσε 20 γκολ σε 89 εμφανίσεις με την ομάδα της Θεσσαλονίκης, σε όλες τις διοργανώσεις, ωστόσο εκείνο του "Σουκρού Σαράτσογλου" κόντρα στην Φενέρμπαχτσε, είναι αυτό που θα μείνει στην ιστορία για πάντα.

Το "αλάνι", όπως τον αποκαλούν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, ήρθε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2008 από την Αταλάντα. Οι πρώτες του εμφανίσεις ήταν ικανοποιητικές αφού στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος και συγκεκριμένα στα 11 ματς που αγωνίστηκε, σημείωσε πέντε γκολ. Η συνέχεια πάντως δεν ήταν ανάλογη, καθώς από τις 18 Ιανουαρίου 2009 μέχρι και το τέλος των πλέι οφ, δεν "μάτωσε" ούτε μία φορά αντίπαλα δίχτυα.

Εφυγαν από τη Super League και θα μας λείψουν

Εξίσου απογοητευτικό ήταν και το ξεκίνημα της επόμενης σεζόν για τον Βόσνιο, ωστόσο εξιλεώθηκε σύντομα χάρη στα δύο γκολ που πέτυχε στο θρίαμβο επί του Άρη (4-1). Από εκεί και πέρα, συνέχιζε να σκοράρει με το σταγονόμετρο, προτιμώντας να μιλήσει στο τέλος.

Στα πλέι οφ, τα τέρματα που σημείωσε στην Τούμπα κόντρα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ (αμφότερα τα ματς έληξαν 1-0), χάρισαν στον ΠΑΟΚ μία θέση στα προκριματικά του Champions League, για δεύτερη φορά στην ιστορία του μετά το 2004.

Ο «δικέφαλος» μπορεί να μη βγήκε νικητής από την τιτανομαχία με τον Άγιαξ, ωστόσο ο αποκλεισμός της Φενέρ επί τουρκικού εδάφους, χάρη στο γκολ του "Μούσλι", αποτέλεσε αφετηρία για μία σπουδαία ευρωπαϊκή πορεία.

Όσον αφορά τον Βόσνιο επιθετικό, η τελευταία χρονιά του στον ΠΑΟΚ μπορεί να ήταν απογοητευτική (σημείωσε δύο γκολ σε 25 συμμετοχές στις εγχώριες διοργανώσεις), παρόλα αυτά ο κόσμος της ομάδας δεν ξέχασε τα σημαντικά γκολ που πέτυχε και τον αποθέωσε στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του κόντρα στον Ολυμπιακό Βόλου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK