Οι 10 κορυφαίες στιγμές του Εσιέν (PHOTOS & VIDEOS)

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται κοντά στην απόκτηση του σπουδαίου μέσου της Μίλαν, Μικαέλ Εσιέν. Το Contra.gr έψαξε, βρήκε και σας παρουσιάζει τις 10 κορυφαίους στιγμές της ένδοξης καριέρας του Γκανέζου άσου.

Οι 10 κορυφαίες στιγμές του Εσιέν (PHOTOS & VIDEOS)

Ο Μικαέλ Εσιέν έχει αποδεχτεί την πρόταση του Παναθηναϊκού, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Ο Γκανέζος άσος έχει διαγράψει σπουδαία πορεία στα ευρωπαϊκά γήπεδα με τη φανέλα κορυφαίων συλλόγων, κατακτώντας αμέτρητα τρόπαια.

Το Contra.gr με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, έψαξε, βρήκε και σας παρουσιάζει τις 10 κορυφαίες στιγμές της ένδοξης καριέρας του.

Το ντεμπούτο με την Γκάνα

Τον Ιανουάριο του 2002, ο 20χρονος –τότε- Μικαέλ Εσιέν πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Γκάνας σε φιλική αναμέτρηση με την Αίγυπτο. Λίγους μήνες αργότερα θα συμμετείχε κανονικά στην αποστολή της χώρας του για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, πραγματοποιώντας και το ντεμπούτο του επίσημο αγώνα με τα "μαύρα αστέρια".

Οι 10 κορυφαίες στιγμές του Εσιέν (PHOTOS & VIDEOS)

Ήδη από την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο ο Εσιέν είχε εντυπωσιάσει με το ταλέντο και τα κατορθώματά του, καθώς είχε αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων, οδηγώντας την ομάδα του στον μεγάλο τελικό κόντρα στην Αργεντινή του Χαβιέ Σαβιόλα, η οποία όμως του στέρησε το τρόπαιο.

Το πρώτο πρωτάθλημα με την Λιόν

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις που πραγματοποίησε την τριετία 2000-03 με την Μπαστιά, ανάγκασαν την Λιόν να δαπανήσει 11.700.000 ευρώ για να τον κάνει "δικό" της. Η χρονιά κύλησε ονειρικά για τον Γκανέζο άσο, καθώς μόλις 5 λεπτά μετά το ντεμπούτο του με τους "Λιονέ", σκόραρε απέναντι στην Οσέρ για το Super Cup Γαλλίας, με τη Λιόν να κατακτά το κύπελλο με 2-1 και τον Εσιέν να πανηγυρίζει τον πρώτο τίτλο της καριέρας του.

(LtoR) Lyon's players Ghanean midfielder Mickael Essien, midfielder Florent Malouda and midfielder Mahamadou Diarra celebrate after the French first league football match against Paris, 15 May 2004 at the Parc des Princes in Paris. PSG won the game 1-0. Lyon earns a third successive title of French league champion. AFP PHOTO JEAN-LOUP GAUTREAU
(LtoR) Lyon's players Ghanean midfielder Mickael Essien, midfielder Florent Malouda and midfielder Mahamadou Diarra celebrate after the French first league football match against Paris, 15 May 2004 at the Parc des Princes in Paris. PSG won the game 1-0. Lyon earns a third successive title of French league champion. AFP PHOTO JEAN-LOUP GAUTREAU AFP

Λίγους μήνες αργότερα αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο Champions League, ενώ το τέλος της σεζόν τον βρήκε πρωταθλητή Γαλλίας, έχοντας πετύχει 3 γκολ κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ παράλληλα κατέκτησε και το βραβείο για τον καλύτερο παίκτη του πρωταθλήματος.

Η μεταγραφή-μαμούθ στην Τσέλσι

Η περιπέτειά του στην Λιόν κράτησε μόλις δύο χρόνια, καθώς τον Αύγουστο του 2005 η Τσέλσι ήρθε σε συμφωνία με την γαλλική ομάδα για την απόκτηση των δικαιωμάτων του, έναντι 34.000.000 ευρώ! Το συγκεκριμένο ποσό είναι το υψηλότερο που έχει δοθεί ποτέ για Αφρικανό ποδοσφαιριστή, με τον Γκανέζο μέσο να "εξαργυρώνει" τις εκπληκτικές χρονιές του στη Ligue 1.

Οι 10 κορυφαίες στιγμές του Εσιέν (PHOTOS & VIDEOS)
© AP

Η πρόκριση στους "16" του Μουντιάλ το 2006

Το 2006, πήρε από το... χέρι την Γκάνα και την οδήγησε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στα γήπεδα της Γερμανίας τα "μαύρα αστέρια" ξεκίνησαν την πορεία τους με ήττα από την μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία. Παρόλα αυτά, η ήττα δεν τους κατέβαλε ψυχολογικά και στον 2ο αγώνα κόντρα στην Τσεχία πήραν την πρώτη νίκη σε Μουντιάλ.

Οι 10 κορυφαίες στιγμές του Εσιέν (PHOTOS & VIDEOS)

Η τελευταία αναμέτρηση κόντρα στις ΗΠΑ είχε χαρακτήρα "do or die", καθώς με νίκη οι Γκανέζοι θα προκρίνονταν στους "16" της διοργάνωσης, ενώ σε διαφορετικό περίπτωση θα αποχαιρετούσαν τη διοργάνωση. Ο Εσιέν –για ακόμα ένα ματς- είχε καταλυτική παρουσία, βοηθώντας τα μέγιστα ώστε η Γκάνα να περάσει στην επόμενη φάση, επικρατώντας με 2-1 των Αμερικάνων. Η τρομερή εμφάνιση του, δεν μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο το BBC, το οποίο "έπλεξε το εγκώμιο" του: "Ο ρόλος του Εσιέν στη μάχη του κέντρου ήταν ζωτικής σημασίας για την πρόκριση της Γκάνας".

Τελικά, η εξαιρετική πορεία των Γκανέζων σταμάτησε στους "16", όπου γνώρισαν την ήττα με 3-0 από την Βραζιλία.

Η αναγνώριση

Το 2006 ήταν μία μαγική χρονιά για τον Εσιέν απ’ όλες τις απόψεις. Κατάφερε να οδηγήσει την χώρα του στους "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ κατέκτησε το πρωτάθλημα με την Τσέλσι.

Η εκπληκτική πορεία που πραγματοποίησε δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορες τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες ομοσπονδίες. Γι’ αυτό το λόγο ο Γκανέζος άσος ήταν μεταξύ των υποψηφίων για την "Χρυσή Μπάλα", καθώς και για τον "Κορυφαίο Παίκτη του Παγκοσμίου Κυπέλλου". Παράλληλα, κατετάγη τρίτος στην ψηφοφορία για τον κορυφαίο Αφρικανό του 2006, ενώ κέρδισε το βραβείο του BBC για τον καλύτερο Αφρικανό ποδοσφαιριστή της χρονιάς.

Οι 10 κορυφαίες στιγμές του Εσιέν (PHOTOS & VIDEOS)

Η αναγνώριση στο πρόσωπό του ήταν τεράστια και κατέδειξε πως άξια συμπεριλαμβανόταν στους Top Class ποδοσφαιριστές εκείνης της περιόδου.

Καλύτερος παίκτης της χρονιάς και καλύτερο γκολ

Το τέλος της σεζόν 2006-07 βρήκε τον Εσιέν να παραλαμβάνει το βραβείο για τον "παίκτη της χρονιάς" από τους φίλους της Τσέλσι, όντας μάλιστα ο πρώτος Αφρικανός που πετύχαινε το συγκεκριμένο επίτευγμα.

Οι 10 κορυφαίες στιγμές του Εσιέν (PHOTOS & VIDEOS)

Παράλληλα, το πανέμορφο γκολ που σημείωσε απέναντι στην Άρσεναλ στο "Στάνφορντ Μπριτζ" και έδωσε τον βαθμό της ισοπαλίας στην Τσέλσι, ψηφίστηκε από τους φίλους των "μπλε" ως το κορυφαίο της σεζόν.

Το γκολ που έσπασε ένα... στοιχειωμένο ρεκόρ

Στην αρχή της σεζόν 2007-08, η Τσέλσι επιδίωκε να "σπάσει" ένα στοιχειωμένο ρεκόρ, το οποίο κρατούσε για 25 χρόνια η Λίβερπουλ. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που οι "μπλε" δεν έχαναν από την Μπέρμιγχαμ στο "Στάνφορντ Μπριτζ" θα έφταναν τα 64 σερί ματς χωρίς ήττα στην έδρα τους.

Στο 50ο λεπτό του αγώνα, ο Σον Ράιτ Φίλιπς τροφοδότησε τον Εσιέν, ο οποίος έκανε το σουτ και χάρισε τη νίκη στην ομάδα του και μαζί την ευκαιρία στον Ζοζέ Μουρίνο να "σπάσει" το ρεκόρ του "θρυλικού" προπονητή της Λίβερπουλ, Μπομπ Πέισλι.

Δύο μήνες αργότερα, ο Γκανέζος άσος θα ήταν μεταξύ των υποψηφίων για την "Χρυσή Μπάλα", για τον κορυφαίο παίκτη της χρονιάς, καθώς και για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της Αφρικής.

Η αριστουργηματική εκτέλεση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Σε διαφορετική περίπτωση θα λέγαμε πως πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα γκολ στα ημιτελικά του Champions League, καθώς θα σήμαινε και την πρόκριση της Τσέλσι στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης. Όμως, το γκολ του Αντρές Ινιέστα στις καθυστερήσεις εκείνης της αναμέτρησης "πλήγωσε" την αγγλική ομάδα και έστειλε την Μπαρτσελόνα στον τελικό.

Αναφερόμαστε φυσικά, στο γκολ-ποίημα του Μικαέλ Εσιέν στον επαναληπτικό της ημιτελικής φάσης της σεζόν 2008-09 κόντρα στην Μπαρτσελόνα, το οποίο έδινε για 81 λεπτά την πρόκριση στους "μπλε". Ο Φρανκ Λάμπαρντ έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε στον Γιάγια Τουρέ, πήρε ύψος και στρώθηκε στον Γκανέζο μέσο, ο οποίος με ένα μονοκόμματο σουτ την έστειλε στο δεξί "Γ" του Βίκτορ Βαλντές. Όπως ήταν αναμενόμενο, το συγκεκριμένο γκολ ψηφίστηκε από τους φίλους της ομάδας ως το κορυφαίο εκείνης της χρονιάς.

Το πολυπόθητο Champions League

Μπορεί να μην αγωνίστηκε στον συγκλονιστικό τελικό του 2012 απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου, καθώς ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο προτίμησε να τον κρατήσει στον πάγκο, όμως ο Εσιέν πανηγύρισε με την ψυχή του την μεγάλη επιτυχία των "μπλε".

Ο εν λόγω τίτλος έφερε... ανακούφιση στις τάξεις της αγγλικής ομάδας, καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχε καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Ο Εσιέν, έχοντας αγωνιστεί σε όλες τις σπουδαίες αναμετρήσεις της Τσέλσι από το 2005 και ύστερα, γνώριζε τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου επιτεύγματος, ειδικά από την στιγμή που η ομάδα του θεωρείτο αουτσάιντερ κόντρα στους Βαυαρούς.

Οι 10 κορυφαίες στιγμές του Εσιέν (PHOTOS & VIDEOS)

Η συγκεκριμένη επιτυχία είχε σημασία γι’ ακόμα ένα λόγο, καθώς ο Γκανέζος άσος, έγινε μόλις ο 16ος Αφρικανός ποδοσφαιριστής που πανηγύρισε τον τίτλο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Επέστρεψε, διέλυσε την Αίγυπτο και έστειλε την Γκάνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Ύστερα από αρκετά χρόνια, ο Εσιέν επέστρεψε στην εθνική ομάδα της χώρας του, καθώς ήθελε βοηθήσει στη μάχη που έδινε για την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας. Αγωνίστηκε στον τελευταίο αγώνα των ομίλων εναντίον της Ζάμπια, ενώ ξεκίνησε βασικός στην σπουδαία αναμέτρηση απέναντι στην Αίγυπτο για τα πλέι οφ της διοργάνωσης, η οποία βρήκε νικήτρια την Γκάνα με το εμφατικό 6-1.

Ο επαναληπτικός είχε καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα κι έτσι τα "μαύρα αστέρια" πανηγύρισαν ακόμα μία πρόκριση σε τελική φάση Μουντιάλ.

*Οι κορυφαίες στιγμές είναι κατά χρονολογική σειρά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK