Σάντος: "Στόχος τριετίας η πρώτη θέση"

Συνοδευόμενος από τους τέσσερις συνεργάτες του, τον Ανδρέα Μανδρίνο και τον Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο από πλευράς διοίκησης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο Φερνάντο Σάντος στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη λέγοντας ότι στόχος του ΠΑΟΚ με χρονικό ορίζοντα 3ετίας είναι η πρώτη θέση!
Συνοδευόμενος από τους τέσσερις συνεργάτες του, τον Ανδρέα Μανδρίνο και τον Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο από πλευράς διοίκησης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο Φερνάντο Σάντος στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη λέγοντας ότι στόχος του ΠΑΟΚ με χρονικό ορίζοντα 3ετίας είναι η πρώτη θέση!

Αρχικά τον παρουσίασε ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος: "Καλωσορίζουμε εκ μέρους όλης της οικογένειας του ΠΑΟΚ τον κ. Σάντος και τους συνεργάτες του και του ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία".

Ο Πορτογάλος τεχνικός στην συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων…

- Ποιο ήταν αυτό που σας έπεισε από την συζήτηση που είχατε με τον Ζαγοράκη και ήρθατε στον ΠΑΟΚ;«Είμαι πολύ χαρούμενος που θα δουλέψω στον ΠΑΟΚ, ελπίζω να είναι ένας καλός και επιτυχημένος γάμος. Έχουμε στην αρχή προτεραιότητα να κτίσουμε μία οικογένεια. Σ αυτή την οικογένεια έχουμε τους παίκτες, τους μάνατζερ και τον κόσμο του ΠΑΟΚ που είναι η δύναμη της ομάδας και τον χρειαζόμαστε για να χτίσουμε μία μεγάλη ομάδα, αυτό που θέλουμε όλοι. Για να απαντήσω στην ερώτηση ο ΠΑΟΚ είναι μία πολύ μεγάλη ομάδα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, είναι μία ομάδα που θα ήθελε να προπονεί κάθε προπονητής. Το ότι ο κύριος Ζαγοράκης είναι πρόεδρος είναι πολύ σημαντικό για μένα. Κάναμε ένα σχεδιασμό στην συνάντηση της Δευτέρας. Τα σχέδια που έχουμε για το μέλλον είναι να φτάσουμε τον ΠΑΟΚ σε 2-3 χρόνια εκεί που θέλουμε. Πιστεύω στον πρόεδρο, είναι πολύ σημαντικός λόγος που είμαι εδώ ο Ζαγοράκης, θέλω να έχουμε δύναμη όλοι, από τους παίκτες, τον προπονητή και τον πρόεδρο. Πιστεύουμε πολύ σ’ αυτό που κάνουμε. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε και πολύ όρεξη γι' αυτό και πιστεύουμε ότι οι παίκτες έχουν αυτή την δύναμη, είμαστε σίγουροι ότι το πρώτο βήμα το κάναμε. Το μέλλον θα μας πει τα υπόλοιπα».

- Ο ΠΑΟΚ άλλαξε εφτά προπονητές σε τρία χρόνια, πιστεύεται ότι έκλεισε ο κύκλος της αλλαγής προπονητών;«Κλείσαμε τον κύκλο αυτό και ο ΠΑΟΚ θα έχει για τα επόμενα τρία χρόνια έναν προπονητή».

- Το ότι έκανε άλλος προπονητής τις μεταγραφικές επιλογές σας δυσκολεύει στο έργο σας;«Δεν φοβάμαι καθόλου, είναι καλό αυτό για μένα. Θα δουλεύουμε σκληρά και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την υποστήριξη του κόσμου. Πουλήσαμε το καλοκαίρι 10.000 διαρκείας και ελπίζω να φτάσουμε τα 15.000».

- Έχετε μία εικόνα του ρόστερ και μέχρι το παιχνίδι με τον Ηρακλή θα μπορέσετε να βάλετε ένα πρώτο δείγμα της δικής σας σφραγίδας στην ομάδα;«Γνωρίζω τους παίκτες του ΠΑΟΚ, έχουμε παίξει αντίπαλοι με πολλούς. Θα δουλέψω σκληρά για να κάνουμε ομάδα και ξέρω να δουλεύω. Πιστεύω ότι θα χτίσουμε μία πολύ καλή ομάδα και ο κόσμος του ΠΑΟΚ θα είναι χαρούμενος. Κανένας δεν θα μπορεί να τρέχει πιο πολύ από εμάς».

- Πιστεύετε ότι πάνω στα νέα παιδιά μπορεί να χτιστεί ο νέος ΠΑΟΚ; Το συζητήσατε αυτό με τον Ζαγοράκη;«Εγώ θα… παίξω μπάλα, όχι ο κύριος Ζαγοράκης. Έχουμε πολύ καλή σχέση, πολύ σεβασμό μεταξύ μας, έχουμε νέους παίκτες στην ομάδα, αλλά πρέπει να έχουμε μία ομάδα με όλη την σημασία της λέξης. Αστέρια έχουμε μόνο στον ουρανό και μάλιστα πολλά. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε μία μεγάλη ομάδα, το σημαντικό δεν είναι η ηλικία των παικτών, είναι η ποιότητα. Δεν έχει σημασία εάν είσαι 18 ή 30 χρονών. Αυτοί που έχουν καλύτερη ποιότητα θα παίζουν. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε μόνο τους 11 που θα παίζουν. Σημαντικοί είναι και οι 28 παίκτες του ρόστερ, αλλά κάποιοι αναπόφευκτα θα παίξουν πιο πολλοί από τους άλλους».

- Υπάρχουν οι προϋποθέσεις όπως στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ για να έχετε ανάλογες επιτυχίες;«Ναι, υπάρχουν. Τα σχέδια που κάνουμε βασίζονται στις επιτυχημένες συνταγές του παρελθόντος για να φτάσουμε σωστά στους στόχους μας. Σε 2 χρόνια εάν φτάσουμε εκεί που θέλουμε θα είμαστε πολύ χαρούμενοι».

- Στο τέλος του συμβολαίου σας μετά από τρία χρόνια, θέλετε να έχετε πετύχει με τον ΠΑΟΚ;«Η επιθυμία μου είναι να χτίσω μία ομάδα που στα τρία χρόνια να μπορεί να είναι στην πρώτη θέση».

- Οι προηγούμενοι προπονητές έλεγαν ότι οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν έχουν νοοτροπία παικτών μεγάλης ομάδας. Πώς θα το αλλάξετε αυτό;«Πρέπει να αλλάξουμε την νοοτροπία μας. Θα πάμε να παίζουμε για να κερδίσουμε σε κάθε ματς. Να παλεύουμε γι’ αυτό. Και εάν δεν γίνεται να κερδίζουμε, θα είμαστε πολύ στεναχωρημένοι όλοι. Πρέπει πάντα να παίζουμε καλά για να χαρούμε την νίκη στο τέλος».

- Πως είδατε τις εγκαταστάσεις στην Σουρωτή;«Κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν, αλλά γενικά όλα είναι καλά στο αθλητικό κέντρο. Θέλουμε να κάνουμε τις καλύτερες δυνατές προπονήσεις γιατί δεν θα μπορούμε να παίξουμε καλά, εάν δεν κάνουμε καλές προπονήσεις».

- Πήγατε στην ΑΕΚ στο νέο ξεκίνημα με το Ντέμη Νικολαϊδη, τώρα πάλι έρχεστε σε μία ομάδα που κάνει νέο ξεκίνημα με τον Θοδωρή Ζαγοράκη…«Βοηθάει πολύ να έχουμε πίστωση χρόνου. Θέλουμε χρόνο για να κάνουμε την δουλειά μας με προγραμματισμό. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε από την μία μέρα στην άλλη την νοοτροπία της ομάδας και πιστεύω ότι θα το κάνουμε αυτό στο σωστό χρόνο».

- Για φέτος ποιος είναι ο στόχος;«Σε δύο τρία χρόνια θέλω να είμαστε πρώτοι, αλλά εάν μπορούμε να παλέψουμε από τώρα γι’ αυτή την πρώτη θέση θα το κάνουμε τώρα, όχι μετά. Θα παίζουμε για να κερδίσουμε όλους τους αγώνες και στο τέλος θα δούμε την βαθμολογία. Εάν δεν μπορούμε να είμαστε πρώτοι, θα είμαστε δεύτεροι, ή τρίτοι, ή τέταρτοι φέτος. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά πρώτα για να πάμε στην πρώτη θέση. Βήμα, βήμα θα τον φτάσουμε τον ΠΑΟΚ εκεί που θέλουμε να είναι».

- Ποιος είναι ο ουσιαστικός λόγος απομάκρυνσής σας από την Μπενφίκα;«Δεν θα μιλήσω για τους λόγους αποχώρησής μου από την Μπενφίκα».

- Τι σημαίνει για τον Σάντος ότι δύο πρώην παίκτες του τον κάλεσαν να είναι προπονητής στις ομάδες που ανέλαβαν την προεδρία;«Είναι χαρά μου γιατί αυτό δείχνει ότι εκτίμησαν την δουλειά μου και ότι έχω καλές σχέσεις με τους παίκτες».

- Το τουρνουά για τους πυροπαθείς την Κυριακή τι σημαίνει για σας και δεύτερον είστε θιασώτης του επιθετικού ποδοσφαίρου;«Θα χτίσουμε μία ομάδα που θα δουλεύει σκληρά και θα παίζει καλό ποδόσφαιρο, αλλά ποδόσφαιρο για μένα είναι να κερδίζουμε, δεν θέλω να χάνουμε, θέλω να πετυχαίνουμε γκολ. Είναι σημαντικό τουρνουά για να δω τους παίκτες, αλλά δεν μπορώ σε 2-3μέρες να αλλάξω τίποτα. Όσο για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα πρέπει να πω ότι έχουμε ζήσει ανάλογες καταστάσεις και στην χώρα μου. Έχω πολύ καλή σχέση με την Ελλάδα, την αγαπώ, είναι η δεύτερη πατρίδα μου. Έζησα μαζί με κάποιους παίκτες τότε και ήταν δύσκολο το συναίσθημα μετά από καταστροφές. Ο πρόεδρος με έχει ενημερώσει ότι θα παίξουμε το τουρνουά για τους πυροπαθείς και συμφώνησα αμέσως».- Είπατε ότι στόχος είναι η πρώτη θέση το τέλος της τριετίας. Οι μεγάλες ομάδες της Αθήνας έχουν πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ και οικονομικές δυνατότητες. Πώς σκέφτεστε να αντισταθμίσεται αυτό το μειονέκτημα;

«Θα πρέπει να χτίσουμε μία καλή ομάδα. Είχαμε χαμηλό μπάτζετ και στην ΑΕΚ και κάναμε καλή ομάδα. Έχουμε πολύ καλούς παίκτες στον ΠΑΟΚ και θα δουλέψουμε σκληρά».

- Θα επιδιώξετε συνάντηση με τον προηγούμενο προπονητή;«Όχι, σέβομαι πολύ τον κ. Παράσχο, έχουμε πολύ καλή σχέση, αλλά εγώ τώρα θα οδηγήσω την ομάδα εκεί που θέλω, άλλωστε σκεφτόμαστε διαφορετικά».

- Ποια είναι τα περιθώρια βελτίωσης του Φερναντέζ;«Έχουμε τον προπονητή τερματοφυλάκων τον κ. Ζουστίνο εδώ, ήταν τρία χρόνια προπονητής του πρώτου τερματοφύλακα της Εθνικής Πορτογαλίας του Ρικάρντο, πέρυσι προπονούσε τον Κιμ και φέτος θα είναι προπονητής του τρίτου τερματοφύλακα της Εθνικής Πορτογαλίας, του Φερναντέζ».

- Βλέποντας παίκτες στην πρωινή προπόνηση σε τι κατάσταση τους βρήκατε και εάν είδατε κενά σε άμυνα, κέντρο ή επίθεση…«Οι παίκτες είναι καλά, θα δουλέψουμε όλες τις γραμμές μαζί. Το ποδόσφαιρο είναι απλό. Πρέπει να βάζεις γκολ και να μην δέχεσαι».

- Περιμένατε να έχει καλύτερους παίκτες ο ΠΑΟΚ, απ’ όσα είδατε στην πρώτη προπόνηση;«Οι παίκτες είναι δικοί μου και είναι καλοί».