Η συζήτηση του Γιώργου Δώνη με τους αναγνώστες του Contra.gr

Ο Γιώργος Δώνης βρέθηκε στα γραφεία του Contra.gr και σχολίασε μαζί σας όλα τα φλέγοντα θέματα της ποδοσφαιρικής επικαιρότητας. Η πρόκριση του Ατρομήτου, ο Μήτρογλου, ο πάγκος του Παναθηναϊκού και το πέρασμά του από την ΑΕΚ στο επίκεντρο της συζήτησης.

Η συζήτηση του Γιώργου Δώνη με τους αναγνώστες του Contra.gr
Η συζήτηση του Γιώργου Δώνη με τους αναγνώστες του Contra.gr

Αρχικά, ο τεχνικός της ομάδας του Περιστερίου δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν του αρέσει το πλάνο του Ολυμπιακού: "Εγώ δεν έχω μπει ποτέ στη διάκριση Ελλήνων και ξένων προπονητών. Θεωρώ ότι υπάρχουν καλοί και κακοί προπονητές. Για τα ταλέντα πιστεύω ότι θα έπρεπε να εξαρτάται καθαρά από τη φιλοσοφία και το πλάνο που έχει η ομάδα ώστε να είναι αναγκασμένος ο προπονητής να εξελίξει μικρούς παίκτες. Στο συγκεκριμένο κομμάτι εμένα δεν μου αρέσει καθόλου το πλάνο του Ολυμπιακού. Δεν βλέπω κανένα νέο ποδοσφαιριστή στην ενδεκάδα και δεν βλέπω κανένα να εξελίσσεται".

Ερωτηθείς ποιοι παίκτες πιστεύει ότι αδικούνται από τον Φερνάντο Σάντος αναφορικά με τη στελέχωση της ομάδας του EURO 2012 απάντησε: "Δεν μπορείς να μιλάς για αδικίες στο ποδόσφαιρο. Κάθε προπονητής έχει τον δικό του τρόπο σκέψης. Μπορεί ο Δώνης να έχει άλλη φιλοσοφία παιχνιδιού και οι παίκτες να ανταποκρίνονται τέλεια. Στη φιλοσοφία Σάντος, ας πούμε, μπορεί να μη λειτουργήσει αυτό. Από την ομάδα μου θεωρώ ότι την ευκαιρία της συμμετοχής, δεν μιλάω για EURO και ο Σκόνδρας και ο Φυτανίδης".

Αναφερόμενος στον Ολυμπιακό ήταν σαφής: "Θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός είναι με διαφορά η καλύτερη ελληνική ομάδα. Και είναι η καλύτερη ελληνική ομάδα γιατί έχει καλή φιλοσοφία παιχνιδιού και πλήρες ρόστερ. Πολύ δυνατό ρόστερ. Θα μελετήσω πάρα πολύ τα παιχνίδια του Ολυμπιακού και όλο αυτό το διάστημα θα σκεφτώ πως πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Αυτό που πιστεύω είναι ότι δεν μπορείς να παίξεις στα ίσια και να είσαι καλύτερος από τον Ολυμπιακό. Πρέπει να κάνουμε τον Ολυμπιακό να είναι κακός εκείνο το βράδυ".

Στη συνέχεια μίλησε για τον Παναθηναϊκό: "Ο Παναθηναϊκός είναι η αγαπημένη μου ομάδα από την άποψη ότι μεγάλωσα εκεί και πέρασα τα καλύτερα ποδοσφαιρικά μου χρόνια. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να συνδυάσεις το τι έκανε κάποιος σαν ποδοσφαιριστής και τι σαν προπονητής. Θεωρώ και το τονίζω ότι είναι μεγάλο λάθος να επιλέξεις κάποιον για προπονητή επειδή έπαιζε στην ομάδα σου. Ή να μην επιλέξεις κάποιον για προπονητή γιατί έχει παίξει αντίπαλος. Αυτά είναι κομπλεξικά και πρέπει να ξεπεραστούν. Για τον Παναθηναϊκό είμαι χαρούμενος που οι δύο γιοι μου παίζουν στο under 21 και uner 17 και έχουν εξέλιξη. Ήθελα οι γιοι μου να πάνε στον Παναθηναϊκό γιατί οι Ακαδημίες είναι καλύτερες. Η Ακαδημία του Παναθηναϊκού επέλεξε τα παιδιά μου και επειδή οι συνθήκες είναι πολύ καλές και επειδή θεωρώ ότι έχουν τον καλύτερο τεχνικό στην Ελλάδα, τον Γιάννη Σαμαρά, είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά".

Όταν ρωτήθηκε αν θα παραμείνει στον Ατρόμητο και τη νέα σεζόν, ο Γιώργος Δώνης υπενθύμισε: "Θα τελειώσει πρώτα η χρονιά, όπως είπε και ο πρόεδρος, και θα κάτσουμε να συζητήσουμε σε ό,τι αφορά τις σκέψεις μου για τη συνέχεια. Δεν έχω πρόβλημα να πω ότι πρώτη φορά στην καριέρα μου με πλησίασε ένα ξένο γραφείο, έχω δώσει τα δικαιώματά μου σε ένα ολλανδικό γραφείο. Θα ήθελα να ξεκουραστώ από το ελληνικό ποδόσφαιρο για 1-2 χρόνια, αλλά είναι δύσκολο. Είμαι ρεαλιστής και το μόνο που σκέφτομαι είναι να μπορέσω κάτι είτε εκτός είτε εντός Ευρώπης".

Έπειτα αναφέρθηκε για τους Κώστα Μήτρογλου και Ανδρέα Τάτο, αναφορικά με τη συμμετοχή τους στον τελικό Κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό: "Θεωρώ ότι τις τελευταίες μέρες γίνονται λάθος τοποθετήσεις για τον Ανδρέα και τον Κώστα. Φυσικά είναι και θέμα του Ολυμπιακού αν και ο Ολυμπιακός είπε ότι είναι θέμα δικό μου. Στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο υπάρχουν δανεικοί ποδοσφαιριστές παντού. Αυτό που ισχύει είναι οι δανεικοί να μην χρησιμοποιούνται εναντίον της ομάδας του. Και είναι λογικό. Φυσικά και ο κ. Βαλβέρδε δεν έχει πρόβλημα ποιον θα βάλει γιατί δεν έχει δανεικό από τον Ατρόμητο. Είναι σημαντικό θέμα για τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές πάνω απ' όλα γιατί στην Ελλάδα επικρατεί η καχυποψία σε οποιαδήποτε περίπτωση να βγουν χαμένοι. Αν παίξουν καλά και ο Ατρόμητος κερδίσει το τρόπαιο, μετά από ένα μήνα θα κάνουν προετοιμασία στον Ολυμπιακό. Αν δεν παίξουν καλά θα πουν ότι επηρεάστηκαν ψυχολογικά. Εγώ θα αφήσω να περάσουν οι μέρες, θα μιλήσω με τους παίκτες και θα κρίνω τι είναι καλύτερο για τον Ατρόμητο".

Εν συνεχεία ο Γιώργος Δώνης μίλησε για το σύντομο πέρασμά του από την ΑΕΚ: "Νομίζω ότι πολλές φορές δημιουργείται παραπληροφόρηση στον κόσμο γιατί αυτό που πουλάει στη χώρα μας είναι η ίντριγκα. Άσχετα αν πόνεσα και στεναχωρήθηκα από αυτή την απόλυση από την ΑΕΚ, πάντα σέβομαι αυτούς που μου δίνουν κάτι. Από την ΑΕΚ πληρώθηκα τον ένα χρόνο του συμβολαίου μου μετά από συμβιβασμό αν και σε αυτό το κομμάτι μου φέρθηκαν άσχημα μέχρι να έρθει αυτός ο συμβιβασμός. Έχω πάρα πολλούς φίλους που είναι ΑΕΚ και συνιστώ στον κόσμο της ΑΕΚ να μην πιστεύει αυτά που ακούγονται. Το ποδόσφαιρο είναι ένας κύκλος και ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται".

Εκείνη τη στιγμή, ο τεχνικός του Ατρομήτου πληροφορήθηκε ότι η Αστυνομία θεωρεί ακατάλληλο για τελικό το ΟΑΚΑ και σχολίασε: "Νομίζω ότι έχουν γίνει πιο δύσκολα παιχνίδια στο ΟΑΚΑ από αυτό".

Κατόπιν αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Κώστα Μήτρογλου: "Μου έλεγαν ότι ο Μήτρογλου είναι τεμπέλης. Είναι εγωιστής στην προπόνηση και προσπαθεί πολύ. Το πρόβλημά του είναι η λάθος νοοτροπία στο γήπεδο. Νομίζει ότι αν τρέξει χωρίς τη μπάλα θα κουραστεί και ότι θα είναι αδύναμος όταν πάρει τη μπάλα. Εμείς του τονίζουμε ότι αν κάποιος είναι προπονημένος μπορεί να κάνει και τα δύο. Ο Μήτρογλου ήρθε στον Ατρόμητο με πάνω από 15% λίπος και αυτή τη στιγμή έχει πέσει κάτω από 11%. Θα πρέπει και ο ίδιος να καταλάβει ότι δεν θα βρίσκει πάντα ανθρώπους δίπλα του που θα τον κυνηγάνε για να πετύχει πράγματα. Αυτή η χρονιά πρέπει να είναι παράδειγμα για το μέλλον του. Θα είναι άδικο για τον ίδιο να μην παίξει σε τοπ συλλόγους στην Ευρώπης. Αν δεν κάνει κάποια πράγματα δεν θα τα καταφέρει. Έχει όλα τα δύσκολα και πρέπει να επικεντρωθεί στα εύκολα".

Έχετε δεθεί με τον Ατρόμητο; "Νομίζω ότι αυτό είναι καλύτερα να το απαντήσουν κάποιοι άλλοι που με βλέπουν καθημερινά. Εγώ ποτέ στη ζωή μου δεν ήμουν καθαρά επαγγελματίας. Αν δεν υπάρχει συναίσθημα δεν μπορείς να πετύχεις κάποια πράγματα".

Θα σας ενδιέφερε να αναλάβετε πάγκο εθνικής ομάδας; "Όχι. Δεν με αντιπροσωπεύει κάτι τέτοιο. Θέλω την καθημερινή τριβή. Ο ομοσπονδιακός προπονητής είναι εκλέκτορας και δεν έχει χρόνο να δουλέψει όπως θέλει. Δεν θα είχα αντίρρηση να υπάρχει ένας προπονητής στην Εθνική και κάποιοι άλλοι που η ΕΠΟ θεωρεί είναι ικανοί, να είναι δίπλα του. Όπως είναι το αγγλικό μοντέλο. Μετά τα 55-60 ίσως σκεφτώ διαφορετικά".

Υπάρχουν καλές αναμνήσεις από την ΑΕΚ; Θα υπήρχε περίπτωση να ξαναγυρίζατε αν οι βάσεις της ομάδας ήταν πιο σταθερές; "Όταν έκανα την επιλογή της ΑΕΚ ένιωσα πάρα πολύ μεγάλη ασφάλεια. Γιατί υπήρχε ένα πλάνο να γίνει ανανέωση στον σύλλογο, να φύγουν οι παλιοί παίκτες και ότι όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα "Γιώργο δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα". Το ποδόσφαιρο είναι απρόβλεπτο, έγιναν λάθη από όλους και από εμένα. Φυσικά στο μέλλον αν η ΑΕΚ ήταν μια σταθερή δύναμη, γιατί τώρα ταλανίζεται από προβλήματα και υπήρχαν άνθρωποι εμπιστοσύνης, δεν είναι κάτι που απορρίπτω".

Ερωτηθείς αν υπήρχε πρόταση από ομάδα της Championship, o Γιώργος Δώνης ήταν σαφέστατος: "Το επίπεδο Chmpionship είναι πολύ υψηλό. Αν υπήρχε κάτι τέτοιο θα είχα ήδη απαντήσει θετικά".

Τι γνώμη έχετε για τον ΠΑΟΚ; "Ο ΠΑΟΚ είναι μία από τις μεγάλες δυνάμεις στην Ελλάδα. Δεν κρύβω ότι η ομάδα που υποστήριζα ήταν ΠΑΟΚ λόγω του μπαμπά. Αλλά μην πέσουμε σε παγίδες και αρχίσουμε και λέμε πράγματα που δεν ισχύουν. Ειδικά για έναν προπονητή, ο οποίος σκέφτεται το πως θα πετύχει επαγγελματικά. Ο ΠΑΟΚ έκανε μεγάλη πορεία εφέτος στην Ευρώπη. Έχασε παίκτες και δημιουργήθηκαν προβλήματα, αλλά γενικώς πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ έχει μία πάρα πολύ δυνατή ενδεκάδα".

Αν είχατε το υλικό του Ολυμπιακού πιστεύετε θα παίζατε καλύτερο ποδόσφαιρο; "Το μόνο που μπορώ να πω σε αυτό είναι ότι σίγουρα θα έπαιζαν και κάποιοι νέοι παίκτες. Ο Ολυμπιακός μου αρέσει πολύ ως ομάδα και ως ποιότητα, δεν μου αρέσει όμως ως πλάνο. Είναι μεγάλη επιτυχία για έναν προπονητή να εξελίσσει νέους παίκτες, κάτι που δεν γίνεται. Πρέπει να πάρουμε ως παράδειγμα και όχι ως ανάγκη ότι η Μάντσεστερ, η Μπάγερν, η Τσέλσι παίζουν στην Ευρώπη και διεκδικούν το τρόπαιο και θα δούμε νέους στην ενδεκάδα τους. Για τον κόσμο του Ολυμπιακού θα ήταν μεγάλη ικανοποίηση να δει νέους παίκτες στην ενδεκάδα".

Ο Ατρόμητος μπορεί να κατακτήσει το Κύπελλο; "Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, ο Ολυμπιακός είναι καλύτερη ομάδα από εμάς. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι το κύπελλο είναι θεσμός εκπλήξεων και δεν μετρά η διάρκεια όπως το πρωτάθλημα. Σε ένα 90λεπτο όλα γίνονται".

Αναφερόμενος στην ΑΕΛ και τα δεινά που την έχουν βρει τους τελευταίους μήνες είπε: "Είναι πολύ στενάχωρο. Οταν οι άνθρωποι είναι και φίλοι ακόμα κι αν έχουν δημιουργηθεί αντιπαραθέσεις, στο τέλος πάλι φίλοι παραμένουν. Τον Κώστα τον Πηλαδάκη τον έχω ζήσει και αυτό που τονίζω είναι ότι είχε και έχει καλές προθέσεις για την Λάρισα. Η οικονομική συγκυρία στη χώρα αλλάζει καταστάσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να απαξιώνουμε τα πάντα και να μην αναγνωρίζουμε την προσφορά κάποιων ανθρώπων. Είναι δύσκολες στιγμές αυτές που περνά η ΑΕΛ αλλά αυτό συμβαίνει πάρα πολλές φορές στο ποδόσφαιρο".

Για το φετινό Παναθηναϊκό και τον Ζεσουάλδο Φερέιρα τόνισε: "Σε ένα διάστημα, ο Παναθηναϊκός είχε μια εντυπωσιακή πορεία. Γενικώς όμως ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε νωρίς από την Ευρώπη και έμεινε έξω από το κύπελλο, αλλά μετά από αυτά βρήκε ένα σταθερό αγωνιστικό πλάνο που άρεσε σε όλους, διεκδίκησε το πρωτάθλημα και πιστεύω ότι καθοριστικό στοιχείο ήταν η απουσία του Λέτο, αλλά και η μέτρια απόδοση που είχε στο δεύτετο γύρο. Γενικώς, ο κ.Φερέιρα, τον οποίο έχω παρακολουθήσει, έχει μία φιλοσοφία και πλάνο που μου αρέσει πολύ. Φυσικά και θέλω ο Παναθηναϊκός να είναι δυνατός με υγεία. Έτσι όπως τον ξέρουμε και έτσι όπως κι εγώ τον έχω ζήσει. Επειδή και οι δύο γιοι μου είναι κάτω από τη μεγάλη ομάδα και ξέρω ότι υπολογίζονται ιδιαίτερα, μου δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια στο συγκεκριμένο κομμάτι. Θα ήθελα κι εγώ να λυθεί όσο πιο σύντομα γίνεται αυτό το θέμα".

Η συζήτηση του Γιώργου Δώνη με τους αναγνώστες του Contra.gr

Ερωτηθείς αν είχε ίδιες οικονομικές προτάσεις από Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ που θα επέλεγε να πάει απάντησε: "Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα δεν θα ήταν το κίνητρο οικονομικό για αυτές τις δύο ομάδες. Θα εξέταζα για οποιαδήποτε πρόταση ποιο πλάνο είναι ξεκάθαρο και που νιώθω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε ό,τι αφορά τη συνεργασία. Όταν μελετάς μία επαγγελματική πρόταση, άσχετα με το έχεις ζήσει στη ζωή σου, πρέπει να βρεις τον τρόπο να διαισθανθείς που θα είσαι καλύτερο. Σε αυτή την ερώτηση για Παναθηναϊκό ή ΠΑΟΚ το οικονομικό δεν μετράει".

Τι έχετε να πείτε για τη διοικητική αστάθεια στις μεγάλες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου; "Νομίζω ότι οι μεγάλες ομάδες και γενικώς οι ομάδες πληρώνουν την υπερβολή. Σαν λαός παρασυρόμαστε εύκολα. Δεν κάνουμε πράγματα μέχρι εκεί που αντέχουμε. Νομίζω ότι θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να νοικοκυρευτούμε. Και σαν χώρα γενικά. Να ξέρουμε ότι με δουλειά μπορούμε να αναδείξουμε πράγματα. Γιατί η συνέπεια είναι να φτάνουν οι ομάδες ένα βήμα πριν την καταστροφή, όπως έχει βρεθεί και η ίδια η χώρα. Για να αλλάξει, όμως, αυτό πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία του κόσμου".

Για την προοπτική του εξωτερικού επεσήμανε: "Το κομμάτι του εξωτερικού με έκανε καλύτερο ως άνθρωπο, πέραν την ποδοσφαιρική εμπειρία. Η Αγγλία είναι ένας λαός όπου κυριαρχεί η λέξη σεβασμός. Δεν μπορεί κανένας να κάνει ότι του καπνίσει. Δεν γίνεται σε αγγλικό γήπεδο να βρίζει τη μάνα κάποιου και να μην είναι στη φυλακή. Σε αντίθεση με εμάς που ο άλλος ένα μέτρο μακριά από τον αστυνομικό μου έβριζε τη μάνα και ο αστυνόμος μου έλεγε, μπες και πιάσ' τον εσύ. Εγώ δεν έχω τέτοιες εντολές. Τι να πεις... Στην Τρίπολη, όταν βγήκαμε στο γήπεδο και ήταν άδειος, υπήρχε ένας τύπος πάνω από τη φυσούνα και μου έβριζε τη μάνα. Είπα στον διευθυντή της Αστυνομίας ότι θέλω να τον πιάσετε για να του κάνω μήνυση. Προς τιμήν τους πήγαν, αλλά ο τύπος εξαφανίστηκε! θεωρώ ότι είναι ντροπή και μεγάλο αίσχος να λέμε παραμύθια στον κόσμο ότι ο Δώνης έκανε χειρονομία στους οπαδούς της Τρίπολης, ενώ εγώ πανηγύριζαν με τον κόσμο του Ατρομήτου. Σε αυτόν που το ξεκίνησε, εγώ θα κάνω μήνυση για δυσφήμιση!"

Στη συνέχεια ο Γιώργος Δώνης διέψευσε κατηγορηματικά ότι έκανε χειρονομία στους φιλάθλους του Αστέρα: "Θεωρώ ότι είναι ντροπή και μεγάλο αίσχος να λέμε παραμύθια στον κόσμο ότι ο Δώνης έκανε χειρονομία στους οπαδούς της Τρίπολης, ενώ εγώ πανηγύριζα με τον κόσμο του Ατρομήτου. Σε αυτόν που το ξεκίνησε, εγώ θα κάνω μήνυση για δυσφήμιση!"

Αν στον τελικό Κυπέλλου, ο διαιτητής καταλόγιζε δύο πέναλτι σε μια από τις δύο ομάδες και τελικά κρινόταν με αυτά το παιχνίδι, θα είχε κερδίσει το ποδόσφαιρο; "Αυτό είναι μία υπόθεση. Βλέπουμε ότι παντού γίνονται λάθη. Δεν μπορούμε συνέχεια να μιλάμε για τους διαιτητές και ούτε να ασχολούμαστε σε υπερβολικό βαθμό. Σίγουρα κι εγώ σαν προπονητής όταν θεωρώ ότι μία απόφαση είναι λανθασμένη, να πιστεύω ότι θίγεται η δουλειά μου. Όπως πιστεύω στην Τρίπολη ήταν λάθος το πέναλτι και ο Γιαννούλης βρήκε μπάλα".

Γιατί ποτέ κανένας Έλληνας προπονητής δεν κατάφερε να κοουτσάρει στο εξωτερικό; Το θεωρείς προσωπική πρόκληση; "Γιατί ίσχυε αυτό που γινόταν και με τους ποδοσφαιριστές μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα. Θεωρούν αναξιόπιστο το ελληνικό πρωτάθλημα. Για να αλλάξει αυτό είναι καλό να έχει καλές δημόσιες σχέσεις ο ατζέντης σου".

Βρίσκετε στον Κώστα Μήτρογλου σημεία ατομιστίας; "Ο σέντερ φορ είναι λογικό να έχει και λίγο ατομισμό. Δεν έχω όμως τέτοιο παράπονο από τον Κώστα".

Είναι αλήθεια ότι έχει γίνει μια συζήτηση με τον ΠΑΟΚ για την επόμενη σεζόν; "Οχι. Δεν είναι αλήθεια. Δεν έχω συζητήσει με καμία ομάδα".

Θα πηγαίνατε στον Ολυμπιακό; "Αυτές είναι ερωτήσεις παγίδες που πολλές φορές γίνονται και σε ποδοσφαιριστές. Βγαίνει για παράδειγμα ο παίκτης του Ολυμπιακού και λέει δεν θα πήγαινα ποτέ στον Παναθηναϊκό. Είναι κάτι ηλίθιο όλο αυτό. Ο κάθε προπονητής και ο κάθε ποδοσφαιριστής έχει μια καριέρα που πρέπει να σκεφτεί και να αποφασίσει τι είναι καλύτερο για τον ίδιο. Θα πρέπει να ξεφύγουμε από αυτόν τον κομπλεξισμό. Τα κριτήρια πρέπει να είναι αν μας κάνει ένας προπονητής και όχι που έχει παίξει. Εγώ από οποιαδήποτε ομάδα δεχόμουν πρόταση, θα τη μελετούσα. Όποια ομάδα κι αν είναι αυτή. Πέρα από τις σκέψεις μου για το εξωτερικό που θα ήθελα να έρθει και επειδή η συνεργασία αυτή με τον Ατρόμητο είναι άψογη, ο Ατρόμητος είναι η προτεραιότητά μου".

Θεωρείτε ότι αδικηθήκατε στο πέρασμά σας από την ΑΕΚ; "Δεν νομίζω αν είναι θέμα ότι αδικήθηκα. Είναι φυσιολογικό αυτό που συμβαίνει στο ποδόσφαιρο και το παθαίνουν όλοι οι προπονητές. Δε σημαίνει ότι αν ένας προπονητής κάνει λάθη ότι είναι κακός προπονητής. Δεν νομίζω ότι θα βρούμε έναν προπονητή που δεν του έχει συμβεί αυτό. Ο κ. Σάντος σίγουρα θα έχει απολυθεί από κάποια ομάδα. Δεν σημαίνει ότι είναι κακός προπονητής. Ίσα-ίσα. Απλώς αυτό είναι μία φυσιολογική εξέλιξη σε μια καριέρα. Οι συγκυρίες πολλές φορές παίζουν σημαντικό ρόλο".

Πώς γίνεται και οι ομάδες σας ουσιαστικά την τρίτη σας χρονιά στον πάγκο αποδίδουν εκπληκτικά; "Διαφωνώ σε αυτό. Θεωρώ ότι για παράδειγμα στον Ατρόμητο, σε ποιότητα ποδοσφαίρου τα προηγούμενα χρόνια είχε κάποια εκπληκτικά παιχνίδια. Η τωρινή ομάδα δεν έφτασε σε αυτό το επίπεδο δημιουργίας ποδοσφαίρου. Απλώς πιστεύω ότι αυτή τη χρονιά άλλαξε και λίγο ο Δώνης. Μου αρέσει αυτό που βλέπω να το ευχαριστιέμαι. Δεν αρέσει στους άλλους όμως όταν έρχεται το αποτέλεσμα. Αυτό χάνεται στην πορεία όσο καλά και να έχει παίξει η ομάδα. Ο εφετινός Ατρόμητος είχε μια άλλη λογική: παίξω δεν παίξω καλά να κερδίσω. Παρότι δεν έχει κάνει τα εντυπωσιακά παιχνίδια των προηγούμενων ετών. Αλλά έχει σαν ομάδα τρία μεγάλα πλεονεκτήματα: πειθαρχία-τακτική, ποιότητα και πολύ μεγάλη πίστη και προσωπικότητα στο γήπεδο".

Αναφορικά με τον περυσινό επεισοδιακό τελικό με την ΑΕΚ είπε: "Σχετικά με το περσινό τελικό και την περίφημη λέξη μπο....λο, έχω μετανιώσει γιατί στους οίκους ανοχής υπάρχει πρόγραμμα. Τους αδίκησα. Εκείνος ο τελικός με την ΑΕΚ δεν θα έπρεπε να αρχίσει ποτέ! Ο ίδιος διαιτητής διέκοψε πρόσφατα το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού. Είναι σημαντικό που ο κ. Κάκος την επόμενη φορά έκανε το σωστό. Είναι πρόοδος και δεν ειρωνεύομαι. Δεν μετάνιωσα για όσα είπα μετά τον τελικό. Πιστεύω ότι κάποιοι άνθρωποι κάτι πρέπει να κάνουν για να αλλάξει αυτή η αηδία που συμβαίνει στα ελληνικά γήπεδα. Έπρεπε τότε την ομάδα να την μαζέψουμε στον πάγκο μας και να απειλήσουμε ότι αν δεν φτιάξουν τα πράγματα θα φύγουμε. Όλοι εκτός από εμάς αμαύρωσαν την εικόνα της γιορτής. Το να φύγει μία ομάδα δεν είναι απόφαση του προπονητή. Εγώ όμως μπορώ να φύγω".

Πώς νιώσατε στο Άμστερνταμ πριν από 16 χρόνια μετά από αυτή την τρελή σου κούρσα; "Τη συγκεκριμένη στιγμή δεν ένιωσα κάτι διαφορετικό σε σχέση με ό,τι πορεία είχαμε κάνει με τον Παναθηναϊκό μέχρι τότε. Ήμασταν μία ομάδα πολύ δεμένη και με μεγάλη ποιότητα. Όσο περνούσαν οι μέρες καταλαβαίναμε τι πετύχαμε στο Άμστερνταμ. Η αλήθεια είναι ότι ήταν ωραία κούρσα αυτή με τον Άγιαξ. Τη δείχνω στα παιδιά μου".

Για την προπονητική του καριέρα είπε: "Τα πρώτα χρόνια της προπονητικής ήθελα να μπω να παίζω! Ήταν τραγική η κατάσταση. Τώρα αρχίζω και συνηθίζω. Μου αρέσει αυτή η δημιουργία του προπονητή. Οι συνθήκες με έκαναν να σταματήσω νωρίς το ποδόσφαιρο. Ήθελα πολύ να σταματήσω το ποδόσφαιρο στον Παναθηναϊκό. Εκεί ίσως ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να λειτουργήσει πιο έξυπνα. Ήμουν πολύ μικρός, 31-32. Αλλά τελικά κάθε εμπόδιο για καλό. Τώρα έχω 10 χρόνια προπονητικής καριέρας. Μερικές φορές όταν έχουμε ρεπό είναι σαν να σου λείπει η ζωή σου. Δεν μπορώ να ξέρω πότε θα σταματήσω ή πως θα είμαι σε κάποια χρόνια. Είναι αγάπη και τρόπος ζωής".

Αναφερόμενος στον Γιώργο Σπανό επεσήμανε: "Σε καμία περίπτωση δεν είναι επαγγελματίας πρόεδρος. Άσχετα με την αγάπη του για τον Ατρόμητο, λατρεύει το ποδόσφαιρο. Μπορεί να παρατήσει όλες τις δουλειές του για να μιλά για ποδόσφαιρο. Σημαντικό κομμάτι είναι ότι ο κ. Σπανός γνωρίζει από ποδόσφαιρο και όταν κουβεντιάζουμε ακόμα κι αν διαφωνεί μαζί μου, στο τέλος θα κάνει αυτό που θέλω. Δεν είναι ξεροκέφαλος πρόεδρος. Πιστεύω ότι σε αυτό οφείλεται ότι είναι παθιασμένος για το ποδόσφαιρο. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο κ. Σπανός θα είναι εκτός ποδοσφαίρου. Το βασικό κομμάτι, επίσης, είναι ότι στην ομάδα υπάρχει υγεία που δεν τη συναντάς ούτε στο σπίτι σου. Καλό είναι ο άλλος να έχει πάθος με το ποδόσφαιρο, αλλά να μην πηγαίνουμε στην υπερβολή. Το ποδόσφαιρο χρειάζεται παθιασμένους με το ποδόσφαιρο, αλλά και τεχνοκράτες".

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το καλύτερο πρωτάθλημα σε θέαμα και ποιότητα; "Νομίζω το Αγγλικό. Στην Ισπανία για παράδειγμα υπάρχει η ποιότητα της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ, αλλά είναι μόνο αυτές. Αν παρακολουθήσει κάποιος το Γουλβς-Τότεναμ και το Σανταντέρ-Χιχόν, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά".

Ποιος είναι κατά την άποψή σας ο κορυφαίος τεχνικός του κόσμου; "Ο Φέργκιουσον. Δεν το λέω από την άποψη του πως παίζει η Μάντσεστερ, αλλά από τη διάρκεια. Όταν ένας είναι 40 και ο άλλος 60 χρονών δεν μπορεί να γίνει σύγκριση. Ο Φέργκιουσον έχει τεράστια διάρκεια. Κοιτάξτε τι έχει κάνει στη Μάντσεστερ".

Με τι θα ανταλλάζατε την πρόκριση στον τελικό; "Με το Κύπελλο. Έτσι απλά".

Ποιος παίκτης του Ατρομήτου θα μπορούσε να παίξει στο εξωτερικό; "Ο πιο έτοιμος παίκτης του Ατρόμητου για να παίξει έξω και δη στην Ιταλία, είναι ο Σκόνδρας. Δεν λέω για τον Τάτο και τον Μήτρογλου γιατί δεν ανήκουν σε εμάς".

Για τις φιλοδοξίες του τόνισε: "Στην αποτυχία της ΑΕΚ έφταιγα και εγώ, όχι μόνο οι άλλοι. Πάντα σε ό,τι έχω στο τραπέζι για πρόταση προτιμώ τη σταθερότητα. Θέλω να μπω στα πολύ δύσκολα. Θέλω κάποια στιγμή στον πρωταθλητισμό. Θέλω να είμαι στην πίεση και στη διεκδίκηση πρωταθλήματος. Δεν είμαι άνθρωπος της ηρεμίας και της ησυχίας, αλλά δεν θέλω να γίνω αυτοκαταστροφικός με αυτές τις συνθήκες στην Ελλάδα. Στον Παναθηναϊκό πολλοί λένε ότι είμαι ο κατάλληλος, αλλά σε ποιο διοικητικό περιβάλλον; Πάντα είναι ωραία πράγμα να προπονήσεις μία ομάδα που έχεις παίξει πολλά χρόνια και να σε διαλέξουν για τη νοοτροπία που αντιπροσωπεύεις. Αυτό για κάθε προπονητή είναι ωραία, αρκεί να έρθουν οι επιτυχίες".

Σχετικά με την ΑΕΛ επεσήμανε: "Είπα πριν ότι το ποδόσφαιρο είναι ένας κύκλος. Για πολλά πράγματα παίρνουμε χαρές και λύπες. Ξέρω ότι η πλειοψηφία του κόσμου στη Λάρισα με αγαπάει και με αναγνωρίζει. Μια μεγάλη μερίδα του κόσμου έκανε μεγάλο λάθος απέναντί μου όταν έφυγα από τη Λάρισα και ειδικά στο παιχνίδι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ όπου 1.000 άνθρωποι έβριζαν τη μητέρα μου. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πλειοψηφία του κόσμου".

Σε περίπτωση που παραμείνετε στον Ατρόμητο ο μεταγραφικός σχεδιασμός θα προκαταβολικά... ευρωπαϊκός ή θα χρειαστεί η πρώτη χρονιά συμμετοχής και ίσως το ψήσιμο των ήδη υπαρχόντων ποδοσφαιριστών;

"Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό ήδη υπάρχουν παίκτες από το ελληνικό πρωτάθλημα που γίνονται συζητήσεις. Ο Ατρόμητος πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να κλείσει αυτούς του 3-4 ποδοσφαιριστές. Πολλές φορές πρέπει να τρέξεις πιο γρήγορα για να κλείσεις αυτούς που θεωρούνται απαραίτητοι".

Τι γνώμη έχετε για την κάθαρση του ποδοσφαίρου που θεωρητικά έγινε; "Είναι μερικές φορές που οι αποφάσεις που λαμβάνονται θα πρέπει να μελετηθούν πιο σωστά από πριν. Για παράδειγμα υπήρξαν ομάδες που υποβιβάστηκαν για λάθη τους και τώρα άλλες ομάδες με ίδια λάθη μπορεί να μην υποβιβαστούν. Όπως έγινε με τον Ηρακλή".

Αναφορικά με το ντόπινγκ τόνισε: "Πέρυσι έγιναν πολλές κουβέντες γύρω από αυτό το θέμα. Είναι καταστροφικό το ντόπινγκ για την υγεία των παικτών και φυσικά είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Στο ντόπινγκ πρέπει να κυνηγηθούν τα πράγματα. Άλλο ένας παίκτης να βάλει τον εαυτό του σε κίνδυνο και άλλο να το το επιβάλει η ομάδα".

Σας ανησυχεί το γεγονός ότι το καλοκαίρι θα πρέπει να αντικαταστήσετε τον Κώστα Μήτρογλου με έναν ισάξιο επιθετικό; "Δεν θεωρώ ότι ο Ατρόμητος μπορεί να αποκτήσει τον Μήτρογλου".

Ποια είναι η άποψή σας για τους Ανδρέα Τάτο και Παναγιώτη Μπάλλα; "Είναι διαφορετικό το πως θα προσαρμοστεί ένας παίκτης με τη φανέλα μεγάλης ομάδας και στο ότι θα διεκδικεί άλλα πράγματα. Ειδικά τώρα που ο Ολυμπιακός παίζει με τρία χαφ στο κέντρο, πιστεύω ότι ο Τάτος θα ήταν μια καλή λύση. Για τον Παναγιώτη (Μπάλλα), είναι ένας παίκτης που βελτιώνεται. Εχει πάρει πολλές ευκαιρίες και θεωρείται βασικό στέλεχος της ομάδας. Νομίζω ότι ο Παναγιώτης στο αμυντικό κομμάτι είναι ένας από τους τοπ παίκτες της ηλικίας του. Το βασικό που προσπαθούμε είναι να βελτιωθεί στον έλεγχο και την ηρεμία με τη μπάλα στα πόδια. Παίζει ρόλο ότι είναι νέος και έχει άγχος. Με τον κατάλληλο "σχεδιασμό" ο Μπάλλας θα είναι έτοιμος για μεγάλα πράγματα. Ο Θανάσης ο Καραγκούνης είναι μία περίπτωση που θεωρώ ότι δεν τα έχω καταφέρει ακόμα. Αν κάποιος αναλύσει τα ατομικά στοιχεία του Καραγκούνη, στα περισσότερα κομμάτια είναι πάνω από το 7. Το θέμα είναι ότι αυτά τα πράγματα δεν βγαίνουν στον βαθμό που θέλαμε στον αγωνιστικό χώρο. Είναι βασικό ο ίδιος να καταλάβει ότι πρέπει να αφήνει το στίγμα του στο παιχνίδι. Είναι πειθαρχημένο παιδί, δουλεύει σκληρά, αλλά είναι μεσοεπιθετικός και οι μεσοεπιθετικοί κρίνονται από τη σφραγίδα που βάζουν στα παιχνίδια".

Για ποιο λόγο έφυγε ο Νικόλα Μπέλιτς; Τι δεν έκανε σωστά; "Δεν ήταν θέμα τι δεν έκανε σωστά. Πολλές φορές είναι αν ο ποδοσφαιρστής μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτό που θες να εφαρμόσεις. Ο Νίκολα είναι πολύ εργατικός, αλλά σε αυτό το σχέδιο που θέλαμε να παίζουν οι μπροστινοί, θεωρούσαμε ότι δεν είναι ο κατάλληλος. Εγώ δεν θέλω να ταλαιπωρώ τους παίκτες".

Παρότι περάσατε ως παίκτης και ως προπονητής από την ΑΕΚ φαίνεται ότι δεν τρέφετε τα καλύτερα αισθήματα γι' αυτήν: "Δεν ισχύει αυτό! Απάντησα νωρίτερα για την ΑΕΚ. Πολλές φορές γίνονται πράγματα όταν φεύγεις από μία ομάδα που είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Πρέπει να έχουμε τη δύναμη να τα πούμε όταν είναι εκεί αυτός. Κι όχι όταν έχει φύγει. Όταν έφυγα από την ΑΕΚ και η ΑΕΚ άλλαξε πολλούς προπονητές, είχε πει ο κύριος Αδαμίδης ότι ο Δώνης έκλεισε το γυμναστήριο στους Θρακομακεδόνες για να κάνει καφετέρια! Αυτό που του είπα είναι ότι οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ έκαναν ανάλυση βίντεο στο γυμναστήριο και κάθονταν στα όργανα γυμναστικής! Εγώ είχα προτείνει να γίνει μια αίθουσα για να βλέπουν οι παίκτες βίντεο, να τρώνε, όπως γίνονται στις περισσότερες ομάδες. Ανέφερα το παράδειγμα με τον κ. Αδαμίδη για να δείξω τα παραμύθια που κυκλοφορούν, τα οποία πιστεύει ο κόσμος και δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις".

Πώς αξιολογείτε την επιτυχία της εθνικής το 2004 και τι έφταιξε για το γεγονός ότι δεν την αξιοποιήσαμε; "Φταίει η νοοτροπία μας. Δεν φταίει τίποτε άλλο. Φταίει πως έχουμε μάθει να χειριζόμαστε τις καταστάσεις. Αν ο καθένας δεν σκεφτεί τι πρέπει να κάνει δεν πρόκειται να αλλάξουμε ποτέ".

Πιστεύετε ότι ο Κώστας Μήτρογλου μπορεί να σηκώσει το βάρος της φανέλας του Ολυμπιακού; "Μα έχει παίξει ήδη στον Ολυμπιακό. Δεν είναι το θέμα αν μπορεί να είναι στο ρόστερ του Ολυμπιακού, αλλά αν μπορεί να είναι βασικός στον Ολυμπιακό. Ο Κώστας θέλει ιδιαίτερο χειρισμό όταν θα έρθει από τον πάγκο. Μακάρι όλοι παίκτες να ήταν οι καλύτεροι επαγγελματίες. Αλλά αυτό είναι αδιανόητο. Ακόμα και σε κάθε οικογένεια τα μέλη έχουν διαφορετικό χαρακτήρα. Αυτό που με ιντριγκάρει είναι να χειρίζεται τους χαρακτήρες των παικτών για να πάρεις αυτό που θες στο γήπεδο. Η δικαιοσύνη είναι ίδια παρά το γεγονός ότι θα αποκτηθεί με διαφορετικό τρόπο. Εκεί χάνουν κάποιοι προπονητές. Στο θέμα της δικαιοσύνης".

Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει ο Ατρόμητος βάσει ποιότητας και οικονομικών δεδομένων; "Νομίζω ότι εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν υπάρχει υγεία στις άλλες ομάδες, δεν είναι εύκολο να είσαι στην πεντάδα. Η κατάσταση όπως είναι τώρα όπου όλοι είναι αναγκασμένοι να κάνουν πράγματα μέχρι εκεί που αντέχουν, δίνει το δικαίωμα στον Ατρόμητο να γίνει μια ομάδα που θα βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα".

Υπάρχει ακόμα όρος στο συμβόλαιό σας που λέει ότι μπορείτε να το σπάσετε για να πάτε σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό η ΠΑΟΚ. "Το καλοκαίρι είμαι ελεύθερος. Αυτό ίσχυε στη διάρκεια του συμβολαίου μου με τον Ατρόμητο".

Αν δεν πάρετε το Κύπελλο, πιστεύετε ότι μπορείτε να βγείτε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέσω των πλέι οφ; "Αν δεν πάρουμε το κύπελλο θα προσπαθήσουμε να πάρουμε το καλό εισιτήριο για την Ευρώπη".

Ποια είναι η γνώμη σας για το κυπριακό ποδόσφαιρο; "Έχω σε πολύ μεγάλη εκτίμηση τις πρώτες ομάδες στην Κύπρο. Δείχνουν ότι υπάρχει καλή νοοτροπία και οργάνωση. Αυτές οι ομάδες δεν ξοδεύουν χρήματα χωρίς λόγο, αλλά ξέρουν να παίρνουν παίκτες που να εξελίσσονται".

Όταν ήρθατε ως προπονητής στην ΑΕΚ ήταν δική σας απόφαση να φύγουν οι μεγαλύτερης ηλικίας παίκτες (Λυμπερόπουλος, Ριβάλντο Δέλλας); "Θα σας πως ακριβώς ποια ήταν η δική μου αρχική τοποθέτηση. Η άποψή μου ήταν ότι θα έπρεπε να φτιάξουμε μια καινούργια ομάδα και ότι εγώ δεν θα είχα πρόβλημα να αποχωρήσουν και οι τρεις. Αυτό όμως τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν αδύνατο και δεν έγινε κάποια κίνηση. Αυτό που έγινε είναι ότι ο Ριβάλντο ήρθε μόνος του και ζήτησε να φύγει γιατί είχε μια καλή πρόταση. Η πληροφόρηση που έχω εγώ είναι ότι ο Δέλλας και ο Λυμπερόπουλος ήθελαν ανανέωση συμβολαίου με υψηλότερα χρήματα από αυτά που έπαιρναν. Οταν ρωτήθηκα για αυτό από τη διοίκηση, είπα ότι δεν θα γίνει καμία ανανέωση συμβολαίου από τώρα. Οταν έρθει ο Ιανουάριος για όλους τους παίκτες που λήγει το συμβόλαιό τους το καλοκαίρι θα δώσω απάντηση. Αυτό είπα. Δεν το αποδέχθηκαν και έφυγαν".

Πώς νιώθετε που έχετε την πιο... ελληνική ομάδα φέτος και πετύχατε τόσα πολλά; "Δεν είναι κάτι καινούργιο για μένα αυτό. Είναι πάντα ένας μεγάλος στόχος το ελληνικό στοιχείο και οι νέοι ποδοσφαιριστές. Εννοείται πως με τον ίδιο σεβασμό αντιμετωπίζουμε τους ξένους. Τους καλούς ξένους τους έχουμε ανάγκη στο ελληνικό ποδόσφαιρο".

Πιστεύετε ότι ήσασταν τυχεροί που καταφέρατε να περάσετε στον τελικό μετά το τραγικό λάθος του Πουλίδο και δεδομένου ότι ο Αστέρας δεν έχει ηττηθεί φέτος από τον Ατρόμητο; "Το ποδόσφαιρο δεν είναι θέμα δικαιοσύνης. Αυτοί είναι οι κανονισμοί του ποδοσφαίρου. Θεωρώ ότι ήμασταν πιο ικανοί. Τα λάθη είναι μέρος του ποδοσφαίρου και ο Ατρόμητος έκανε μία πορεία που η ικανότητά του τον οδήγησε δικαίως στον τελικό".

Στη συνέχεια ο Γιώργος Δώνης ονομάτισε τους ανθρώπους του τεχνικού τιμ: "Ο Μάκης ο Αγγελίνας είναι ο άνθρωπος που θα σχεδιάσουμε την προπόνηση. Σε αυτό το κομμάτι πλέον συμμετέχει και ο Μένταν μαζί με την ανάλυση των αντιπάλων. Είναι σημαντικό πράγμα να έχεις καλούς βοηθούς, καλούς συνεργάτες. Επίσης θέλω να πω ότι ο Γρηγόρης ο Γεωργίτσας είναι ό,τι καλύτερο έχουμε στο θέμα της εκγύμνασης στο ποδόσφαιρο. Δέχθηκε μεγάλο πόλεμο στην ΑΕΚ από τον κύκλο του Κέζου, αλλά η δικαίωση των ανθρώπων δεν αργεί να έρθει. Υπάρχουν επίσης ακόμη δύο άνθρωποι, ο Παναγιώτης Μαλλιαρίτσης, ο οποίος κάνει τον πιο σύγχρονη εκγύμναση τερματοφυλάκων. Ο άλλος είναι ο Σωτήρης ο Κακαργιάς, ο οποίος πέρα από τη γνώση είναι ένας άνθρωπος που αγαπά και στηρίζει αυτή τη συνεργασία".

Ποια είναι η γνώμη σας για τον Ιγνάτιο Αγκόλι; "Τα δύο παιδιά που έχουν πάει στον Ηλυσιακό είναι αυτοί που πιστεύουμε περισσότερο. Απλώς θέλαμε να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους".

Αν ο Παναθηναϊκός βρισκόταν στο Περιφερειακό λόγω χρεών, αποκτούσε σοβαρή διοίκηση και σας καλούσε να χτίσετε την ομάδα από την αρχή βασιζόμενος στις ακαδημίες και με ελάχιστο μπάτζετ θα πηγαίνατε; "Αυτά είναι υποθέσεις. Θα προτιμούσα να πάω σε μια μεγάλη ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός στα καλύτερά της και όχι στα χειρότερά της".

Θα ερχόσασταν να δουλέψετε στην Κύπρο; "Αυτή τη στιγμή όχι. Δεν το λέω υποτιμητικά. Έχω άλλα πράγματα στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή".

Βλέποντας μπάλα παρατηρώ συχνά ότι οι ομάδες που χτίζετε δέχονται συχνά πανομοιότυπα γκολ. Κυρίως με σέντρα από τα πλάγια και με το κεφάλι. Είναι τυχαίο; "Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό το πράγμα. Με κάποιο τρόπο πρέπει να δεχθείς γκολ. Είτε από σέντρες είτε από στημένα είτε από καλή ενέργεια του αντιπάλου. Αυτό που προσπαθούμε να βελτιώσουμε στους παίκτες είναι να μην παρασύρονται από τη μπάλα. Η μπάλα σε τραβά σαν μαγνήτης. Αυτό που προπονούμε είναι οι παίκτες να έχουν έλεγχο χώρου και παικτών ώστε να έχουν την καλύτερη τοποθέτηση και στον μεγαλύτερο κίνδυνο. Είναι δύσκολο κομμάτι γιατί πρέπει να γίνεται από μικρή ηλικία. Θεωρώ ότι το έχουμε φτάσει στο 50% εφέτος".

Ποια η γνώμη σας για τον Χουάν Ραμόν Ρότσα; Θα μπορούσε να έχει κάνει μεγαλύτερη προπονητική καριέρα; "Δεν μπορείς να κρίνεις την απόφαση των άλλων για την καριέρα τους. Εγώ ξέρω ότι ο Χουάν είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει μία πολύ καλή ομάδα και να αισθανόμαστε καλά με τον προπονητή μας".

Ποιος είναι ο συμπαίκτης και ποιος ο αντίπαλος που ξεχωρίσατε όλα αυτά τα χρόνια; " Ο Βαζέχα με διαφορά! Και αντίπαλος ο Τζόρτζεβιτς".

Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία σας ως προπονητής; "Νομίζω ότι οι φιλοδοξίες αναπροσαρμόζονται. Σαν σκέψη αυτό που μου έρχεται αυτή τη στιγμή είναι να έχω μια καλή πρόταση από το εξωτερικό".

Αν ο Ντέμης Νικολαΐδης αναλάμβανε την ΑΕΚ και σας έκανε πρόταση, θα απαντούσατε καταφατικά; "Έχω απαντήσει σε όλα αυτά. Σε οποιαδήποτε πρόταση θα εξέταζα τις συνθήκες. Θα το εξέταζα και αυτό. Για να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν υπάρχει καμία εμπάθεια με την ΑΕΚ".

Ερωτηθείς για τον γιο του τον Χρήστο που παίζει στον Παναθηναϊκό και τον θέλει η Γιουβέντους, απάντησε: "Η Γιουβέντους έχει ασχοληθεί και με τα δύο παιδιά. Για τον μικρό που είναι 15,5 χρονών ενδιαφέρονται πολύ μεγάλοι σύλλογοι για την Ευρώπη. Για τον πιο μεγάλο, τον Χρήστο, έχουμε αυτή τη στιγμή 2-3 καλές προτάσεις από ομάδες του εξωτερικού. Είναι ένα θέμα που θα αποφασίσουμε ως οικογένεια τον Μάιο, αλλά βλέποντας και τις εξελίξεις στον Παναθηναϊκό. Το να υπάρχουν ομάδες που θα πληρώσουν για να αγοράσουν αυτά τα δύο παιδιά, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Πρέπει όμως να δούμε τι θα γίνει στον Παναθηναϊκό".

Τέλος, όταν ρωτήθηκε αν προτιμά να είναι ο καλύτερος του χωριού (βλ. ελληνικό πρωτάθλημα) ή να βρίσκεται στην αφάνεια ενός ξένου πιο ανταγωνιστικού πρωταθλήματος, o Γιώργος Δώνης απάντησε: "Αυτό εξαρτάται από πολλά πράγματα. Μπορεί να υπάρχει μία πρόταση εκτός Ευρωπης που να σε δελεάσει το οικονομικό. Μπορεί να υπάρχει μία καλή πρόταση, αλλά να πιστεύεις ότι είναι πολύ καλύτερη για την καριέρα σου. Δεν θα ήθελα ποτέ να ήμουν πρώτος στο χωριό. Προτιμώ να είχα γίνει πρώτος στο χωριό και μετά πρώτος και στην πόλη".

O live διάλογος

News 24/7

24MEDIA NETWORK