Συνέντευξη Ντούσαν Μπάγεβιτς στο Contra.gr

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς μιλά στο Contra.gr για τον Ατρόμητο και το ήρεμο κλίμα σε σχέση με τους "μεγάλους", την πολύχρονη καριέρα του, τη στενοχώρια του όταν είναι μακριά από τα γήπεδα, την πρόταση που είχε από την ΕΠΟ και την ΑΕΚ και το ενδεχόμενο υποβιβασμού στο περιφερειακό. Δείτε videos από τη συνέντευξη του Σέρβου προπονητή.

Συνέντευξη Ντούσαν Μπάγεβιτς στο Contra.gr

Ποιος σας είπε ότι με τόσα χρόνια προπονητικής και δεκάδες τίτλους ο Ντούσαν Μπάγεβιτς νιώθει κορεσμένος; Η ατάκα "αν δεν είμαι στο γήπεδο, είμαι στενοχωρημένος", τα λέει όλα.

Ο Σέρβος προπονητής του Ατρομήτου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Contra.gr μιλά όχι μόνο για τους στόχους με τη νέα του ομάδα και την πίεση που ΔΕΝ έχει, αλλά και την 24χρονη εν ελλάδι καριέρα του ως προπονητής, τα απωθημένα του και φυσικά την ΑΕΚ και τα προβλήματά της.

- Ενας προπονητής με το δικό σας βιογραφικό και τις δικές σας επιτυχίες, τι κίνητρο βρίσκει για να συνεχίσει να δουλεύει;

Κίνητρο πάντα έχει ένας προπονητής. Σίγουρα μια διαφορά μεταξύ των ομάδων που πάνε για το πρωτάθλημα και των υπολοίπων υπάρχει. Αλλά από εκεί και πέρα αν είσαι σε μία ομάδα, όποια και αν είναι αυτή, και δεν έχεις κίνητρο είναι καλύτερα να φύγεις. Αμέσως. Εγώ έχω πάντα κίνητρο, να πετύχω, να φτιάξω κάτι καλό. Δεν ήρθα στον Ατρόμητο για τα χρήματα αλλά για να αφήσω κάτι καλό πίσω μου.

- Προφανώς δεν έχετε να αποδείξετε κάτι...

Δεν το σκέφτομαι έτσι. Καθόλου. Θέλω να εκμεταλλευτώ το γεγονός ότι η ομάδα έχει ήρεμο κλίμα και ότι απουσιάζει η πίεση που υπάρχει σε ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός ή η ΑΕΚ. Θα δούμε βέβαια τι θα συμβεί, ακόμη είναι νωρίς.

Συνέντευξη Ντούσαν Μπάγεβιτς στο Contra.gr

- Φαντάζομαι ότι το στιλ που θέλετε να περάσετε στην ομάδα είναι το επιθετικό στιλ που είχαν πάντα οι ομάδες που προπονούσατε...

Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ως προς αυτό. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορείς να παίζεις πάντα επιθετικά. Η δική μου φιλοσοφία όπου δούλεψα είναι η ίδια και δεν αλλάζει. Το ρόστερ μας όμως ακόμα δεν έχει πάρει την τελική μορφή του, οπότε χρειάζεται να περιμένουμε λίγο. Αυτό που μπορώ να πω πάντως είναι ότι δεν μπορείς να παίζεις το ίδιο επιθετικά με κάθε αντίπαλο.

- Ως προς τις μεταγραφές που απομένουν να κάνετε τι μπορούμε να πούμε;

Θα πρέπει να περιμένουμε μερικές ημέρες ακόμα. Εκεί που υπάρχει ανάγκη θα προσπαθήσουμε να πάρουμε παίκτη. Καταλαβαίνεις ότι δεν μπορώ να πω σε διαδικασία ονομάτων αλλά προσθήκες θα γίνουν. Αλλά όταν μπορείς να πάρεις καλούς παίκτες ή καλύτερους από αυτούς που ήδη έχεις γιατί να μην το κάνεις; Δεν μπορούμε όμως να υπερβούμε και το μπάτζετ που έχει υπολογίσει η ομάδα, ειδικά σ΄αυτούς τους καιρούς.

- Εχετε κάποια συγκεκριμένη προτίμηση για τον αντίπαλο που θα αντιμετωπίσετε στα πλέι οφ του Europa League;

Δεν μπορεί να υπάρχει προτίμηση. Ολες οι ομάδες που θα μπουν στην κληρωτίδα θα είναι πολύ δυνατές. Θέλουμε απλώς να έχουμε λίγη τύχη στην κλήρωση. Πάντως η ομάδα δεν έχει να χάσει κάτι από αυτή τη διαδικασία.

- Ο στόχος όμως της εισόδου στους ομίλους είναι πρωταρχικός. Το είπατε, άλλωστε, και εσείς αυτό...

Ετσι και αλλιώς είναι και ο πρώτος στόχος της σεζόν και χρονικά. Μετά βέβαια υπάρχει το πρωτάθλημα για το οποίο ο στόχος είναι το πλασάρισμα στην πρώτη πεντάδα και το Κύπελλο. Θα είμαι όμως περισσότερο ευχαριστημένος αν παίξουμε καλό ποδόσφαιρο που θα εκτιμήσει ο κόσμος.

- Η ανάδειξη νέων παικτών είναι μεταξύ των επιδιώξεών σας;

Σ΄αυτό το κομμάτι πάντα χρειάζεται και η τύχη. Μου αρέσει πάντως να δουλεύω με νέους παίκτες, στην προσπάθεια αυτή όμως απαιτείται χρόνος και πολύ σκληρή δουλειά. Η ομάδα διαθέτει καλό έμψυχο υλικό στις μικρές ηλικίες και φυσικά πολύ καλή ακαδημία.

- Είναι πάντως χαρακτηριστικό όλων των προπονητών που προέρχονται από την πρώην Γιουγκοσλαβία να δουλεύουν με νέους παίκτες...

Πως να δουλέψεις διαφορετικά; Το σημαντικό είναι τι αφήνεις πίσω σου όταν φεύγεις από μία ομάδα. Πρώτος δεν μπορείς να είσαι πάντα. Αλλά κοιτάζεις να βγάλεις το καλύτερο εαυτό των παικτών σου. Αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό ως προπονητής, πρέπει να αλλάξεις δουλειά. Να έχεις στα χέρια σου καλό υλικό και να μην καταφέρεις να το εκμεταλλευτείς;

- Νιώθετε γεμάτος από την καριέρα σας στην προπονητική;

Είμαι γεμάτος, ναι. Θέλω να συνεχίσω όμως τη δουλειά, να διεκδικώ συνέχεια νέα πράγματα. Προς το παρόν σκέφτομαι τον Ατρόμητο και πως μπορεί η ομάδα να πάει ακόμα καλύτερα.

- Στην Ελλάδα έχει δουλέψει σχεδόν σ΄όλες τις μεγάλες ομάδες αλλά όχι και στην Εθνική. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος διότι προτάσεις υπήρξαν...

Η δουλειά του ομοσπονδιακού σε σχέση μ΄αυτή ενός προπονητή συλλόγου είναι τελείως διαφορετική. Δεν είσαι τόσο μέσα στο γήπεδο. Συνήθως παρακολουθείς παίκτες και αντιπάλους. Εγώ όμως αν δεν είμαι στο γήπεδο, είμαι στενοχωρημένος. Δεν έχω ηρεμία. Είχα πράγματι πρόταση από την ΕΠΟ, πιο παλιά. Αλλά τότε δεν μπορούσα να την αποδεχτώ όχι επειδή δεν ήθελα αλλά επειδή δεν μπορούσα.

- Θα το συζητούσατε στο μέλλον;

Αν το συζητούσα τώρα αυτό το ενδεχόμενο, θα ήμουν απαράδεκτος.

- Από την καριέρα σας λείπει κάτι, έχετε κάποιο απωθημένο;

(Το σκέφτεται). Δεν το αφήνουμε καλύτερο αυτό; (Ξανασκέφτεται). Ισως να μπορούσα να είχα κάνει και περισσότερα πράγματα. Ισως να έχω κάνει και λάθη. Θα μπορούσαν οι ομάδες μου να φτάσουν ακόμη πιο ψηλά.

- Το φετινό πρωτάθλημα με όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες πως το περιμένετε;

Πρέπει να δούμε πρώτα τι κατάληξη θα έχουν τα πράγματα. Να δούμε και την κλήρωση και μετά θα μπορούμε να πούμε περισσότερα (σσ η συνέντευξη δόθηκε το Σάββατο)

- Κατά τη γνώμη σας το πρόγραμμα παίζει ρόλο;

Στην αρχή νομίζω πως ναι. Για μας θα παίξει ρόλο αν θα μπούμε και στους ομίλους του europa league. Αν στην αρχή όμως έχεις τρία δύσκολα παιχνίδια συνεχόμενα, τρία ντέρμπι, υπάρχει ένα ζήτημα. Αυτό ο καθένας θέλει να το αποφύγει.

- Από τα φιλικά παιχνίδια τι προσδοκάτε;

Να δούμε τις δυνατότητες του συνόλου μας, κάθε παίκτη ξεχωριστά και φυσικά τις αδυναμίες μας. Να ετοιμάσουμε την ομάδα για το πρώτο παιχνίδι του Europa League. Για σύστημα κτλ δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα. Θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Σχέδια και πλάνα υπάρχουν βέβαια και αυτά θα προσπαθήσουμε να βάλουμε στη λειτουργία στη Βουλγαρία. Αυτό που δεν θέλουμε να κάνουμε είναι πειράματα.

Συνέντευξη Ντούσαν Μπάγεβιτς στο Contra.gr

- Οταν ήρθατε στην Ελλάδα το 1988 για να εργαστείτε ως προπονητής στην ΑΕΚ περιμένατε ότι η παραμονή σας θα διαρκέσει μέχρι και σήμερα;

Οχι, ποτέ. Είχα όμως συνέχεια δουλειά ενώ ήξερα και τη χώρα αφού ήμουν εδώ και σαν παίκτης για τέσσερα χρόνια. Δούλευα στην ομάδα που αγαπούσα και αγαπάω, την ΑΕΚ. Μετά ξέσπασε και ο εμφύλιος στη Γιουγκοσλαβία. Αυτό έπαιξε σίγουρα μεγάλο ρόλο και ευτυχώς που σ΄αυτό το διάστημα του πολέμου ήμουν εδώ. Εσωσα την οικογένειά μου και άλλους ανθρώπους. Αγαπώ και εκτιμώ την Ελλάδα για όλα όσα μου έχει δώσει.

- Μεγαλώνοντας στην παλιά, ενιαία Γιουγκοσλαβία, αισθάνεστε περισσότερο Γιουγκοσλάβος;

Πάντα έτσι αισθανόμουν και πάντα αισθάνομαι. Ο Σέρβος προέρχεται από τη Σερβία, ο Κροάτης από την Κροατία. Αλλά ο Σέρβος μπορεί είναι και μουσουλμάνος ή ο Κροάτης καθολικός. Εγώ είμαι από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και Χριστιανός Ορθόδοξος. Και δεν θέλω να αλλάξει αυτό. Το πρόβλημα που έχουμε εμείς είναι ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος.

- Τελικά τι ήταν αυτό που διέλυσε την πρώην Γιουγκοσλαβία;

Δεν θα ήθελα να μπω στα χωράφια της πολιτικής, τα γεγονότα, έτσι και αλλιώς, και πρόσφατα είναι και γνωστά. Πρέπει απλώς όλοι μας να αρχίσουμε να ζούμε περισσότερο ήρεμα. Χωρίς ειρήνη και ηρεμία, δεν μπορείς να ζήσεις, αυτό εμείς το ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Βλέπουμε όμως ότι παντού ανοίγουν νέα μέτωπα πολέμου. Στη Συρία, στην Αίγυπτο. Αυτό το πράγμα άρχισε πρώτα από μας και στη συνέχεια επεκτάθηκε. Με στενοχωρεί πολύ πάντως το γεγονός ότι κανείς δεν νοιάζεται για τη Βοσνία, δεν δίνει κανείς σημασία. Ολοι ξεπέρασαν τον πόλεμο, μόνο η Βοσνία έμεινε πίσω. Εχει περάσει πολύς χρόνος χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αφησαν το λαό αυτής της χώρας χωρίς βοήθεια και χωρίς ελπίδα. (εμφανώς στενοχωρημένος). Ασ' το καλύτερα, να μην μπούμε περισσότερα.

- Η τελευταία ερώτηση αφορά την ΑΕΚ. Η ομάδα αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Ο πρώην συμπαίκτης σας, ο Θωμάς ο Μαύρος, προσπαθεί να βάλει μία τάξη. Εσείς πως το εισπράττεται όλο αυτό;

Ο Θωμάς προσπαθεί πράγματι. Και άλλοι άνθρωποι το κάνουν. Ο Θωμάς πήρε την πρωτοβουλία και αν πετύχει πραγματικά θα του αξίζει ένα μεγάλο μπράβο. Υπάρχουν όμως πολλά ανοιχτά θέματα, πολλές δυσκολίες, αναρωτιέσαι για το πως θα βρεθεί η λύση. Το χρέος της ομάδας είναι πολύ μεγάλο και οι εποχές πολύ δύσκολες. Αυτό είναι και το χειρότερο. Πάντως είναι πραγματικά κρίμα γι΄αυτήν την ομάδα. Ολοι μας περιμέναμε κάτι καλύτερο αλλά αυτό το μπαμ στην οικονομία έπαιξε μεγάλο ρόλο.

- Θα ήταν μία λύση για την ομάδα ο υποβιβασμός στο περιφερειακό πρωτάθλημα;

Δεν θέλω να το συζητήσω αυτό. Θα ήταν μία λύση από την οικονομική πλευρά, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ ότι η ΑΕΚ θα παίξει σ΄αυτήν την κατηγορία, δεν μπορώ να το καταλάβω.

News 24/7

24MEDIA NETWORK