Δέκα πράγματα που πρέπει να προσέξετε στην 8η αγωνιστική

Η παρέλαση που οι προπονητές θέλουν να προλάβουν, το δίλημμα του Γκατούζο και ο κουρασμένος Αστέρας. Ο Παναιτωλικός που ψάχνει την πρώτη νίκη και ο Ατρόμητος που δεν σκοράρει. Το "ντέρμπι" κορυφής στην Τούμπα και το ντέρμπι αιωνίων στο Φάληρο. Δέκα πράγματα για την 8η αγωνιστική.

Δέκα πράγματα που πρέπει να προσέξετε στην 8η αγωνιστική

10. Ποιος θα φαγωθεί

Ο Λεβαδειακός, συγγνώμη ο Κομπότης, στηρίζει με χίλια τον Παντελίδη, αλλά η ομάδα ακόμα δεν έχει νίκη. Ο Παναιτωλικός στηρίζει τον Χάβο, με τον οποίο πήγε εξαιρετικά πέρσι, αλλά η ομάδα ακόμα δεν έχει νίκη. Ο Πανθρακικός πέρσι σώθηκε άνετα και έπαιξε και μπάλα με τον Μάντζιο, αλλά φέτος το πράγμα δεν τραβάει και η ομάδα έχασε κι απ'τη Νίκη Βόλου.

Δεν γινόμαστε μάντεις κακών, αλλά ξέρουμε πως λειτουργούν τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στήριξη είναι αυτό που συμβαίνει μέχρι να έρθει η απομάκρυνση. Δύσκολα ο Παντελίδης θα συνεχίσει στον Λεβαδειακό, αν δεν κάνει άσο με τον Πανιώνιο. Χάβος και Μάντζιος παίζουν μεταξύ τους και σίγουρα αισθάνονται πιο ασφαλείς απ' τον Παντελίδη. Όμως, αν ο Πανθρακικός χάσει ή ο Παναιτωλικός δεν νικήσει, τότε η νίκη θα είναι μονόδρομος την 9η αγωνιστική και η επόμενη εβδομάδα θα περάσει με άγχος.

9. Τεστ στο Γεντί Κουλέ

Πάνω που φαινόταν πως ο ΟΦΗ του Γκατούζο μπορεί να παίρνει βαθμούς και νίκες μόνο με τη δύναμη της έδρας, ήρθε το μεγάλο και ιστορικό διπλό στη Λεωφόρο, που έκανε τον κόσμο να πάει στο αεροδρόμιο και να υποδεχτεί την ομάδα. Μένει να δούμε αν μπορεί να συνεχίσει με νίκη επί του Αστέρα, αν ο Γκατούζο θα κρατήσει το 4-4-2 που του έδωσε τη νίκη ή θα επιστρέψει στο 3-5-2 και αν ο Μερεμπιασβίλι μπορεί να κάνει κι άλλα σαν κι αυτό:

Το τεστ ισχύει και για τον Αστέρα. Οι Αρκάδες δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν σε διπλούς αγώνες και το Πέμπτη-Κυριακή δεν είναι απλή διαδικασία. Πόσω μάλλον όταν πρέπει να δώσουν δύο σερί παιχνίδια εκτός έδρας και θα προέρχονται από το 5-1 στο Λονδίνο.

8. Χωρίς Παπάζογλου-Ναπολεόνι

Ο Ατρόμητος χωρίς τον Δημήτρη Παπαδόπουλο έχει χάσει τεράστιο κομμάτι περσινής επιθετικής του λειτουργίας. Ναι, η ομάδα του Παράσχου πάντα ήταν ένα σύνολο που βάσιζε πολλά στη σκληρή άμυνα και στα γκολ από στημένες φάσεις, αλλά είχε και τον τρόπο να επιτεθεί με τις πάσες του Ούμπιδες και τη διαρκή κίνηση του Παπαδόπουλου.

Φέτος, είτε με τον Παράσχο είτε με τον Σα Πίντο, γκολ δεν μπαίνουν με τίποτα. Ο Ατρόμητος βάζει ή ένα ή κανένα και έχει μόλις τέσσερα γκολ: 13 απ'τις υπόλοιπες 17 ομάδες έχουν περισσότερα. Το Σάββατο υποδέχεται τον Εργοτέλη και δεν θα έχει ούτε τον Παπάζογλου ούτε τον Ναπολεόνι, αλλά και τους Μπρίτο-Φάμπιο. Κύριε Καραμάνο, δείξτε μας κάτι.

7. Μαρτίνες και Μορένο

Η πρώτη ματιά στη βαθμολογία λέει πως ο Παναιτωλικός δεν πάει καλά, αφού δεν έχει νίκη μετά από έξι αγωνιστικές. Η δεύτερη ματιά λέει πως έχει δώσει τέσσερα παιχνίδια εκτός έδρας (1 ήττα, 3 ισοπαλίες) και στο Αγρίνιο έχει υποδεχθεί Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Το πρόγραμμα είναι αυτό που τον έχει κρατήσει πίσω και όχι η απόδοση/εικόνα της ομάδας, γι'αυτό και ο Χάβος δηλώνει πως η θέση στη βαθμολογία είναι πλασματική.

Ο Πανθρακικός προσφέρεται για τον πρώτο άσο, αλλά σε κάθε περίπτωση αξίζει να προσέξετε το δίδυμο του Μαρτίνες με τον Μορένο, αλλά και τον Βιγιαφάνες. Οι δύο πρώτοι στην Κρήτη έκαναν αυτό:

και στην Τρίπολη αυτό:

6. Απαντήσεις στην Τούμπα

Η Βέροια πέρσι σώθηκε με 38 βαθμούς και φέτος έχει 15 μετά από έξι αγώνες. Η ομάδα του Γκρανέρο εντυπωσιάζει και καταφέρνει να κερδίζει ακόμα και όταν δεν έχει πρωταγωνιστή/σκόρερ έναν εκ των Μπεν-Κάμπορα. Η Βέροια όμως έχει δώσει εντός έδρας τέσσερις απ'τους έξι αγώνες και τώρα θα παίξει στην Τούμπα, όπου το έργο είναι πάντα δύσκολο.

Απ'την άλλη, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται έναν αντίπαλο κατάλληλο για να δοκιμαστούν πολλά: ο χαρακτήρας της ομάδας του Άγγελου και κυρίως το ρόστερ του. Εδώ και καιρό υπάρχει το ερώτημα κατά πόσο μπορεί ο ΠΑΟΚ να αναπεξέλθει σε βάθος χρόνου με το έμψυχο δυναμικό που έχει. Ο αγώνας την Πέμπτη με τη Φιορεντίνα θα έχει κουράσει τους παίκτες του, ενώ θα λείψει και ο Σκόνδρας: ο ΠΑΟΚ στηρίζει πολλά στα ανεβάσματα των ακραίων του μπακ και είναι αμφίβολο αν ο Κίτσιου μπορεί να δώσει όσα έδινε μέχρι τώρα ο αναγεννημένος Τρικαλινός.

Απ'τη στιγμή που την Κυριακή έχει το ντέρμπι αιωνίων, ο ΠΑΟΚ υποχρεούται να νικήσει το Σάββατο τη Βέροια, να φτάσει τους 19 βαθμούς και να περιμένει να δει ποια θα είναι η βαθμολογική απόσταση απ'τους αιώνιους το βράδυ της Κυριακής

5. Ο Ολυμπιακός με την μπάλα

Ναι, ο Ολυμπιακός έχει πετύχει δύο πολύ μεγάλες νίκες στο Champions League, απέναντι σε Ατλέτικο και Γιουβέντους. Αμφότερες όμως ήρθαν σε παιχνίδια που ο Ολυμπιακός άφησε την μπάλα στον αντίπαλο και έπαιξε οργανωμένα πίσω απ'αυτήν. Αντιθέτως, οι κακές του εμφανίσεις ήρθαν όλες σε αγώνες που ο ίδιος ήταν αφεντικό του αγώνα: στο Αγρίνιο, στο Περιστέρι, στη Σουηδία και στο Παγκρήτιο.

Απέναντι σε ομάδες που τον περιμένουν, ο Ολυμπιακός έχει παρουσιάσει μεγάλα κενά στην άμυνα και προβληματική επιθετική παραγωγή, με το τελευταίο βέβαια να εξαρτάται και απ'το πόσο καλά αμύνεται ο αντίπαλος. Γι'αυτό το κομμάτι, το μπαλάκι πέφτει στον Παναθηναϊκό, αλλά για την αμυντική ισορροπία θα πρέπει ο Μίτσελ να βρει λύσεις. Περισσότερα γι'αυτό στη συνέχεια.

4. Θα παίξει αριστερά ο Ντουρμάζ;

Ο Σουηδός δεν έχει ενθουσιάσει κανέναν στο ξεκίνημά του στον Ολυμπιακό. Στα δεξιά δυσκολεύεται πάρα πολύ να παίζει με το ανάποδο πόδι και να προσφέρει κάποια απ'αυτά που έκανε πέρσι ο Κάμπελ. Στη διακοπή, όμως, έπαιξε στα αριστερά στα δύο ματς με τη Σουηδία και έδειξε πως εκεί μπορεί να δώσει περισσότερα.

Ο Μίτσελ τον κράτησε αριστερά στο Παγκρήτιο και μπορεί ο Ντουρμάζ να μην έβγαλε μάτια, αλλά τουλάχιστον φάνηκε περισσότερο από άλλες φορές και είχε και την ενέργεια που έφερε το νικητήριο γκολ του Μήτρογλου. Με τον Αφελάι να είναι βαρύς μέχρι τώρα, λογικό θα είναι ο Μίτσελ να τον διατηρήσει αριστερά και να θέλει μαζί με τον Μασουακού να φτιάξει ένα δίδυμο που θα χτυπήσει όποιον εκ των Μπούρμπο-Τριανταφυλλόπουλο βάλει ο Αναστασίου στα δεξιά.

3. Ο Παναθηναϊκός της άμυνας

Όλοι ξέρουν πως τα περσινά κατορθώματα του Παναθηναϊκού στο δεύτερο μισό της σεζόν ήρθαν με αφετηρία την πίεση και το τρέξιμο. Οι φίλοι της ομάδας νοσταλγούν τον Μπεργκ και μετρούν αντίστροφα μέχρι την επιστροφή του, αλλά ο Σουηδός δεν λείπει στους πράσινους όσο λείπουν τα περσινά τρεξίματα. Στην Ολλανδία είδαμε κάποια απ'αυτά, ειδικά αφού δεν ξεκίνησε ο βαρύς Πέτριτς και απ'τη στιγμή που βγήκε απ'το γήπεδο στο 60' ο εξίσου βαρύς Πράνιτς.

Το τρέξιμο και η πίεση ήταν το όπλο χάρις στο οποίο ο περσινός Παναθηναϊκός έχασε στο τέλος από μια ατομική ενέργεια στη Λεωφόρο και θριάμβευσε με 3-0 στο "Καραϊσκάκης". Η παρουσία του στο πρώτο φετινό ντέρμπι εξαρτάται εν πολλοίς απ'το πόσο μπορεί να ξαναβρεί αυτά τα χαρακτηριστικά, για να προστατεύσει την άμυνα με έναν τρόπο παρόμοιο με αυτό που έκανε πχ ο Ολυμπιακός απέναντι στη Γιουβέντους.

Δέκα πράγματα που πρέπει να προσέξετε στην 8η αγωνιστική

Το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός θα αφήσει την μπάλα στον αντίπαλο και θα πέσει αρκετά μέτρα πιο πίσω είναι λόγος αισιοδοξίας για καλύτερη αμυντική λειτουργία, αλλά όχι μεγάλος, απ'τη στιγμή που οι πράσινοι έχουν θέματα σωστής αντίδρασης ακόμα και στις πιο απλές φάσεις. Και χωρίς τον Μέντες ο Παναθηναϊκός "κονταίνει" πολύ στα στημένα.

2. Ο Παναθηναϊκός της κόντρας

Όπως συζητήσαμε ήδη, ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει καμουφλάρει τα πράγματα στα ματς που αμύνεται (Ατλέτικο, Γιουβέντους), αλλά έχει παρουσιάσει τεράστια κενά στους αγώνες που βγαίνει να επιτεθεί: κενά που εξέθεσαν Ατρόμητος, Μάλμε και Εργοτέλης. Ο Παναθηναϊκός δύσκολα θα αντέξει στο Φάληρο αν δεν βρει και τρόπους να απειλήσει, εκτός απ'το να αμυνθεί αποτελεσματικά.

Ο κλήρος για τις φάσεις στην κόντρα πέφτει σε Καρέλη, Ατζαγκούν και Κλωναρίδη, αφού είναι δύσκολο να δούμε τον Πέτριτς να ξεκινάει σε αγώνα τέτοιων συνθηκών. Ας κρατήσουμε το γεγονός πως οκτώ απ'τα δέκα γκολ που έχει ο Κλωναρίδης με τον Παναθηναϊκό τα έχει πετύχει εκτός έδρας.

1. Η ισορροπία του Μίτσελ

Ο Μαρινάκης δήλωσε πως θέλει τη νίκη, έταξε πριμ και όλοι στον Ολυμπιακό θέλουν "εκδίκηση" για το περσινό ματς στο Φάληρο. Σίγουρα ο Ολυμπιακός δεν θα κατέβει με λογική σαν κι αυτή κόντρα στη Γιουβέντους. Απ'την άλλη, με δεδομένα τα κενά που παρουσιάζονται σε αγώνες που κατεβαίνει για να επιτεθεί, δεν ξέρουμε κατά πόσο θα είναι σοφή μια φουλ επιθετική προσέγγιση.

Ο Μίτσελ στην ουσία "φωτογράφισε" το θέμα, όταν μετά τη Γιουβέντους του ζητήθηκε να σχολιάσει τον Μποτία και απάντησε πως "είναι πιο εύκολο για έναν αμυντικό να παίξει με την ομάδα όπως έπαιξε σήμερα και διαφορετικό όταν παίζει μόνος του".

Δέκα πράγματα που πρέπει να προσέξετε στην 8η αγωνιστική

Με λίγα λόγια, απαιτείται ισορροπία. Σύνθεση πιο "επιθετική" απ'αυτήν που είδαμε με τη Γιουβέντους, αλλά όχι τόσο ώστε οι ερυθρόλευκοι να έχουν πάλι τα γνωστά κενά και να αφήνουν στον αντίπαλο χώρο/χρόνο να βρει τετ-α-τετ με απλούς συνδυασμούς.

Ο Παναθηναϊκός θα θελήσει να μείνει ζωντανός με όσο το δυνατόν περισσότερα τρεξίματα και πίεση και νομίζω πως ο Ολυμπιακός θα πρέπει να απαντήσει με τα ίδια όπλα. Όχι βέβαια με κέντρο με δύο κόφτες και δύο 8άρια, όπως αυτό της Τετάρτης, αλλά κάτι ενδιάμεσο, που θα του δώσει κερδισμένες μονομαχίες και δεν θα αφήσει την άμυνα εκτεθειμένη.

Στο ντέρμπι πηγαίνουν δύο ομάδες που δεν έχουν λύσει τα φετινά τους προβλήματα. Ο Ολυμπιακός έχει τον πρώτο λόγο στα χαρτιά και το πρώτο ζητούμενο για να το δείξει και στο χορτάρι θα είναι η ισορροπία που φέτος ακόμα αγνοεί σε αγώνες που είναι το αφεντικό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK