Δύο χρόνια μετά

ΑΕΚ και Παναθηναϊκός συναντιούνται για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2013 πριν τον υποβιβασμό της "Ένωσης" στις μικρότερες κατηγορίες, σε μια αναμέτρηση με αρκετή ιστορία γεμάτη κόντρες, εντάσεις και αντιπαλότητα. Θυμάται ο Ακης Γεωργίου.

Δύο χρόνια μετά

Tα ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό έχουν γράψει τη δικιά τους ιστορία στη βίβλο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού αρκετές ήταν οι φορές κατά τις οποίες οι δυο τους διεκδικούσαν τους τίτλους, μετρώντας ένα σωρό… μεταξύ τους μάχες σώμα με σώμα. Μέχρι πριν τα μέσα της δεκαετίας του ’90 όταν η κόντρα της "Ένωσης" με τον Ολυμπιακό… λαμπάδιασε για τα καλά, η αντιπαλότητα με τον Παναθηναϊκό βρισκόταν συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη στην "κιτρινόμαυρη" ημερήσια διάταξη.

Κόντρα βαθιά ριζωμένη στον χρόνο

Οι υποθέσεις Βλάχου-Γεωργαμλή τη δεκαετία του ’80, ο γενικός αρχηγός της ΑΕΚ των 70s Σταμάτης Παπασταματίου με την περίφημη προτροπή προς τους παίκτες ("το μόνο που με ενδιαφέρει και σας παρακαλώ να κάνετε είναι να νικήσετε τον Παναθηναϊκό"), η εποχή Βαρδινογιάννη, η κόντρα της δεκαετίας του ’90 με τον Μελισσανίδη, το Κύπελλο του Μπάκα, οι νίκες του Κοπιτσή, το χαμένο πρωτάθλημα του 1996 ειναι μόνο μερικές εστίες φωτιάς από την ιστορική κόντρα ΑΕΚ και Παναθηναϊκού. Άπειρα επεισόδια σε αγωνιστικούς χώρους, παράθυρα κεντρικών δελτίων ειδήσεων, διαιτητικές αποφάσεις, ένταση να φαν’ κι οι κότες. Μέχρι και η Μπιρτζίτ Μπαρντό… ανακατεύτηκε μια φορά και έναν καιρό μέσα από μία ατάκα του Δημήτρη Μελισσανίδη προς τον διαιτητή του Τελικού του 1995, Φίλιππο Μπάκα. Αποκορύφωμα -σε διοικητικό επίπεδο- της συγκεκριμένης έντασης ο καρεκλοπόλεμος στα επίσημα το 1999 ανάμεσα στις διοικήσεις των δύο ομάδων!

Δύο χρόνια μετά

Περισσότερες νίκες ο Παναθηναϊκός, πολύ "Χ"

Ο σημερινός θα είναι ο 59ος αγώνας ανάμεσα στις δύο ομάδες για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής ο οποίος θα διεξαχθεί στην έδρα των "πρασίνων". Ο Παναθηναϊκός υπερτερεί στις νίκες στους αγώνες που έχουν γίνει στην έδρα του με την ΑΕΚ, τόσο στη Λεωφόρο όσο και στο Ολυμπιακό Στάδιο την εποχή που το χρησιμοποιήσει. Οι γηπεδούχοι έχουν κερδίσει τα 28 από τα 58 ματς που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, η "Ένωση" μετρά δέκα εκτός έδρας νίκες ενώ 20 ματς έχουν λήξει ισόπαλα, με την παρουσία του "Χ" να είναι γενικά ιδιαίτερα εμφανής. Γεγονός λογικό αφού πρόκειται για ένα από τα πιο παραδοσιακά ντέρμπι του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δύο χρόνια μετά
INTIME SPORTS

Η τελευταία φορά

ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έχουν να τα… πουν από τον Μάρτη του 2013. Τότε η "Ένωση" βρισκόμενη στη χειρότερη αγωνιστική κατάσταση της Ιστορίας της πάλευε για την παραμονή της στην κατηγορία, η οποία τελικά δεν επιτεύχθηκε ποτέ. Η ομάδα του Λίνεν προερχόταν από συνεχόμενα θετικά αποτελέσματα, τότε, και ο Παναθηναϊκός με τον… αξέχαστο Φάμπρι στον πάγκο της έκοψε απότομα τη φόρα, βάζοντάς την σε διαδικασία αντίστροφης μέτρησης.

Για να γίνουν βέβαια όλα αυτά χρειάστηκε πρώτα ο Κατίδης να χάσει ένα τετ-α-τετ με τον Καρνέζη με τον άλλοτε μεσοεπιθετικό της ΑΕΚ, μάλιστα, να ετοιμάζεται να πανηγυρίσει (…) χωρίς η μπάλα να πάει γκολ, ενώ ο Κουτρουμπής με μία επιπολαιότητα χάρισε τη μπάλα στον Ζέκα στο 55ο λεπτό και παράλληλα την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να προηγηθεί με τον Βιτόλο. Η ΑΕΚ έχασε τελικά με 0-2, μπήκε σε περιπέτειες και στη συνέχεια υποβιβάστηκε.

Δύο χρόνια μετά
INTIME SPORTS

Το τελευταίο διπλό

Η ΑΕΚ πήρε το τελευταίο διπλό σε εκτός έδρας αγώνα πρωταθλήματος απέναντι στον Παναθηναϊκό (σε αγώνα Κυπέλλου ξαναπήρε τη σεζόν 2010-11) την περίοδο 2006-07. Τη νίκη στην ομάδα του Λορένσο Σέρα Φερέρ είχε δώσει στο 75ο λεπτό ο πρώην προπονητής της "Ένωσης", Τραϊανός Δέλλας γράφοντας το τελικό 1-2. Εκείνη τη μέρα (23 Οκτωβρίου 2006) μάλιστα, η ΑΕΚ είχε κάνει ολικό come back αφού βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 25ο λεπτό με κεφαλιά του Δημήτρη Παπαδόπουλου. Για τους "κιτρινόμαυρους" είχε ισοφαρίσει τρία λεπτά αργότερα με εύστοχο χτύπημα πέναλτι ο Γκουστάβο Μαντούκα.

Δύο χρόνια μετά
INTIME SPORTS

Kαι τελευταίο ματς με οπαδούς και των δύο ομάδων

Αυτό ήταν και το τελευταίο ντέρμπι -εκτός τελικών- ανάμεσα στις ομάδες του τέως ΠΟΚ που έγινε με παρουσία οπαδών και των δύο ομάδων, με τα επεισόδια πριν από τον αγώνα να παίρνουν μεγάλη έκταση και με το ΟΑΚΑ να μετατρέπεται για αρκετή ώρα σε… american bar.

Βαρύ ντέρμπι με μεγάλη ιστορία το Παναθηναϊκός-ΑΕΚ. Και για τις δύο ομάδες. Στον μεγάλο πάπυρο των μέχρι τώρα αναμετρήσεων συμπεριλαμβάνονται εκατοντάδες στιγμές, συγκυρίες, μικρές ιστορίες, μεγάλοι πρωταγωνιστές. Από το ντεμπούτο του μεγάλου ποδοσφαιρικού μεγέθους Κριστόφ Βαζέχα (σε ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες), μέχρι το χιλιοτραγουδισμένο διπλό της ΑΕΚ με τον Μαλαδένη, το γκολ-φάουλ του Όκο τον Σεπτέμβρη του ’88, το μαύρο -για την "Ένωση" Πάσχα του ’96 λόγω της… κεφαλιάς του Μπορέλι μέχρι το περιβόητο πέναλτι του Μπούρμπου που δεν είδε ποτέ ο Βασσάρας το 2005.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Το απόλυτο infographic του Παναθηναϊκός-ΑΕΚ από τον Stoiximan.gr

Πόσο καλά ξέρεις τα ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ;

News 24/7

24MEDIA NETWORK