Οι 10 πρωταγωνιστές των ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

Το βράδυ της Κυριακής (23/10) ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον ΠΑΟΚ στο μεγάλο ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής και το Contra.gr σας βάζει στο κλίμα, παρουσιάζοντας τους 10 ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις συγκεκριμένες αναμετρήσεις.

Οι 10 πρωταγωνιστές των ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

Ο αήττητος Ολυμπιακός υποδέχεται το απόγευμα της Κυριακής (23/10) στο "Γ. Καραϊσκάκης" τον πάντα επικίνδυνο ΠΑΟΚ σε ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι της Super League. Η κόντρα των δύο ομάδων είναι γνωστή, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως ο δικέφαλος του Βορρά είναι η ομάδα με τα περισσότερα διπλά στο καινούργιο γήπεδο των "ερυθρόλευκων" με πιο πρόσφατο το 2-1 της 3ης Δεκεμβρίου του 2014.

Λίγες ώρες λοιπόν πριν την μεγάλη αναμέτρηση, το Contra.gr σας βάζει στο κλίμα παρουσιάζοντας τους 10 ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις συγκεκριμένες αναμετρήσεις.

Γιώργος Σιδέρης

Οι 10 πρωταγωνιστές των ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

Ο "μπομπέρ" του Ολυμπιακού, Γιώργος Σιδέρης, διατηρούσε πάντα μια ιδιαίτερη σχέση με τον ΠΑΟΚ. Ο δικέφαλος του Βορρά άλλωστε ήταν μία από τις ομάδες που ο Έλληνας άσος "πυροβόλησε" τις περισσότερες φορές.

Συνολικά εννιά γκολ πέτυχε εναντίον του στο πρωτάθλημα, ενώ στις 3 Ιουνίου του 1962 στον νικηφόρο 6-0 υπέρ του Ολυμπιακού είχε καταφέρει να σκοράρει τέσσερις φορές μέσα σε 10 λεπτά (76', 80', 84', 86').

Γιώργος Κούδας

Οι 10 πρωταγωνιστές των ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

Η μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ ξεκίνησε από την υπόθεση του Γιώργου Κούδα, ο οποίος τον Ιούλιο του 1966 είχε δεχτεί πρόταση από τον Ολυμπιακό, κατέβηκε στον Πειραιά και για δυο χρόνια δεν αγωνίστηκε καθόλου, μιας και η μεταγραφή αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Τελικά επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη και στο πρώτο του ματς ενάντια στον Ολυμπιακό (20/4/1969) με δύο δικά του γκολ χάρισε στον ΠΑΟΚ τη νίκη με 2-1. Ο "Μεγαλέξανδρος" έχει βάλει την υπογραφή του σε αρκετά ντέρμπι των δύο ομάδων, τα οποία φυσικά μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη των οπαδών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 4-0 του ΠΑΟΚ στο "Καραϊσκάκης", η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη του επί του αντιπάλου του, με τον Κούδα να πετυχαίνει 2 γκολ σε μια σπουδαία εμφάνιση.

Νίκος Αναστόπουλος

Οι 10 πρωταγωνιστές των ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

Από τις χαρακτηριστικές φιγούρες στα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ ήταν ο Νίκος Αναστόπουλος. Ο "μουστάκιας" στις 12 Νοεμβρίου 1989 υπέγραψε μια μεγάλη νίκη των "ερυθρόλευκων" κόντρα στον ΠΑΟΚ δια της... κεφαλής του.

Σε εκείνο το ματς δεν είχε αντίπαλο και με δύο κεφαλιές δημιούργησε σκορ θριάμβου για τον Ολυμπιακό (4-0) ο οποίος είχε προηγηθεί με 2-0 με σουτ του Αλεξίου και ακόμη μία κεφαλιά του Μητρόπουλου. Να σημειωθεί ότι ο Αναστόπουλος έχει "χτίσει" και πολύ καλή παράδοση κόντρα στον ΠΑΟΚ σαν προπονητής, υποχρεώνοντας τον σε απώλεια βαθμών ουκ ολίγες φορές.

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς

Οι 10 πρωταγωνιστές των ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο εμβληματικός αρχηγός του Ολυμπιακού, Πρέντραγκ Τζόρτζεβις, έχει γράψει φαρδιά πλατιά το όνομά του σε πολλά ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ. Έχει πετύχει αρκετά και σημαντικά γκολ ενάντια στον δικέφαλο του Βορρά, ενώ παράλληλα έχει συνεισφέρει τα μέγιστα με τις ασίστ του και τις γνωστές του επελάσεις από την αριστερή πλευρά.

Αξέχαστες θα μείνουν οι εμφανίσεις του σε δύο ντέρμπι της Τούμπας, όπου ο "Τζόλε" έκανε πραγματικά άνω κάτω την αντίπαλη άμυνα. Στη νίκη με 2-0 τη σεζόν 1999-2000, όπου δημιούργησε τις δύο φάσεις για τα γκολ του Χούτου, αλλά στη νίκη με 4-2 τη σεζόν 2000-01, όπου σημείωσε δύο γκολ.

Δημήτρης Σαλπιγγίδης

Οι 10 πρωταγωνιστές των ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Γκολ μεγάλης σημασίας κόντρα στον Ολυμπιακό έχει πετύχει φυσικά και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Ο πρώην αρχηγός του ΠΑΟΚ ήταν ο σκόρερ του πρώτου τέρματος στο 2-1 της Ριζούπολης τη σεζόν 2003-04, με το αποτέλεσμα αυτό να ανοίγει διάπλατα το δρόμο προς τα προκριματικά του Champions League.

Ο βραχύσωμος Έλληνας φορ αποτελούσε συνεχώς κίνδυνο για την "ερυθρόλευκη" εστία στα ντέρμπι, τόσο για τα γκολ που σημείωνε, όσο και για τις ασίστ που μοίραζε στους συμπαίκτες του. Ποιος θα ξεχάσει φυσικά και το γκολ του στο 84ο λεπτό του επαναληπτικού της Τούμπας για το Κύπελλο, το οποίο χάρισε την πρόκριση στον ΠΑΟΚ (1-0);

Ζιοβάνι

Οι 10 πρωταγωνιστές των ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στις 8 Νοεμβρίου του 1999 ο Ολυμπιακός πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες νίκες του κόντρα στον ΠΑΟΚ με 4-1, σε ένα ματς φυσικά που έμεινε στη μνήμη όλων των φιλάθλων εξαιτίας του σπάνιας ομορφιάς γκολ που πέτυχε ο Ζιοβάνι. Ο Βραζιλιάνος άσος "κρέμασε" από μακρινή απόσταση τον Κόβιτς αφήνοντας τους πάντες με το στόμα ανοιχτό.

Κι αυτό δεν ήταν το μοναδικό "έργο τέχνης" του Ζιοβάνι κόντρα στον ΠΑΟΚ, αφού ο επιθετικός του Ολυμπιακού απέκτησε στενή επαφή με τα δίχτυα κάθε φορά που οι δύο ομάδες έρχονταν αντιμέτωπες.

Πάμπλο Γκαρσία

Οι 10 πρωταγωνιστές των ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

Μπορεί να μην πέτυχε κρίσιμα γκολ εναντίον του Ολυμπιακού, όπως οι άλλοι παίκτες του ΠΑΟΚ που βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα. Ωστόσο ο Πάμπλο Γκαρσία αποτέλεσε σύμβολο για τον δικέφαλο και ένας παίκτης που ξεχώριζε με το πάθος του σε κάθε ντέρμπι που αγωνιζόταν.

Ένα πάθος που κάποιες φορές έβγαινε εκτός ελέγχου. Όπως συνέβη και στο ματς του "Καραϊσκάκης" στις 16 Νοεμβρίου του 2008 με τον Ουρουγουανό να χτυπάει εκτός φάσης τον Ντιόγκο του Ολυμπιακού και να αποβάλλεται με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Το παράδοξο δε ήταν πως οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν τον κατέκριναν για την κίνησή του, το αντίθετο μάλιστα.

Στις 21 Νοεμβρίου του 2010 ο ΠΑΟΚ κατεβαίνει στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό.Οι φίλοι των ερυθρόλευκων δεν αφήνουν τον Γκαρσία σε χλωρό κλαρί σ' όλο το παιχνίδι. Ο ίδιος κάνει μία κίνηση που συζητείται εντόνως, θέλοντας να δείξει ότι τα...προσόντα του είναι μεγάλα. Αλλη μία χρυσή σελίδα στις σχέσεις του με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ έχει ήδη γραφεί.

Ριβάλντο

ΠΑΟΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ / 18η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ SUPERLEAGUE /
ΠΑΟΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ / 18η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ SUPERLEAGUE / MOTIONTEAM

Ο Ριβάλντο συστήθηκε με τον καλύτερο τρόπο στους οπαδούς τους Ολυμπιακού. Πέτυχε το πρώτο του γκολ με την "ερυθρόλευκη" φανέλα στο ντέρμπι του "Καραϊσκάκης" με τον ΠΑΟΚ τη σεζόν 2004-05 κάνοντας το 2-0, ενώ λίγα λεπτά αργότερα πέτυχε και το δεύτερο τέρμα του, γράφοντας το 3-0.

Σε εκείνο το ματς ο Βραζιλιάνος ήταν "χάρμα ιδέσθαι". Κέρδισε πέναλτι μετά από ένα εντυπωσιακό σόλο για να γράψει ο Τζόρτζεβιτς το 4-0, ενώ συμμετείχε στο πέμπτο και καλύτερο γκολ του Ολυμπιακού στο ματς. Μετά από συνεχείς εναλλαγές της μπάλας με Ζιοβάνι και Καστίγιο, έστρωσε τη μπάλα στον Ουρουγουανό που χρίστηκε σκόρερ.

Αυτό δεν ήταν όμως το μοναδικό ντέρμπι Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ που ο Ριβάλντο συνέβαλε τα μέγιστα, προκειμένου να φτάσει η ομάδα του στη νίκη. Τη σεζόν 2006-07 στο ντέρμπι της 18ης αγωνιστικής στην Τούμπα, ο Ριβάλντο είχε κάνει άνω κάτω την άμυνα του "δικεφάλου". Το πρώτο γκολ του Τοροσίδη προήλθε από δική του εκτέλεση φάουλ, στη συνέχεια σκόραρε ο ίδιος, ενώ έδωσε και την ασίστ στον Καστίγιο, ο οποίος πέτυχε το τρίτο τέρμα των "ερυθρολεύκων".

Εντίνιο

Οι 10 πρωταγωνιστές των ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Εντίνιο έμελλε να χριστεί ο ήρωας της αναμέτρησης του "Γ. Καραϊσκάκης" μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ στις 24 Ιανουαρίου του 2010. Ο "δικέφαλος του Βορρά" πήρε ένα παλικαρίσιο διπλό στο φαληρικό γήπεδο με τον Πορτογάλο να πετυχαίνει το μοναδικό γκολ στο 20ο λεπτό.

Φακούντο Περέιρα

Οι 10 πρωταγωνιστές των ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μία από τις πιο σημαντικές νίκες των τελευταίων χρόνων πέτυχε ο ΠΑΟΚ ο οποίος άλωσε το "Καραϊσκάκη" επικρατώντας με 2-1 του Ολυμπιακού στις 3 του Δεκέμβρη του 2014. Σε εκείνο το ματς είχε κάνει εντυπωσιακή εμφάνιση ο Φακούντο Περέιρα. Ο Αργεντινός άσος του ΠΑΟΚ αποτελούσε συνεχώς κίνδυνο για την άμυνα του Ολυμπιακού όταν έπαιρνε την μπάλα στα πόδια του.

Η καλή του απόδοση επισφραγίστηκε με το καταπληκτικό γκολ που πέτυχε, το οποίο διαμόρφωσε το τελικό 2-1 για τον "δικέφαλο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ψήφισε το ωραιότερο γκολ στα Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK