Πως βίωσε το ESPN το ντέρμπι: Η "ηλεκτρισμένη" ατμόσφαιρα, η αστυνομία και ο Μαρινάκης

O Ρώσος δημοσιογράφος και ανταποκριτής του ESPN, Μάικλ Γιόχιν, με άρθρο του στην ηλεκτρονική μορφή του αμερικανικού δικτύου, παρουσιάζει όλα όσα έζησε, παρακολουθώντας από κοντά το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο. Παράλληλα, φιλοξενεί δηλώσεις των Αντώνη Νικοπολίδη και Στέλιου Γιαννακόπουλου για τις εμπειρίες τους από τέτοιες αναμετρήσεις.

Πως βίωσε το ESPN το ντέρμπι: Η "ηλεκτρισμένη" ατμόσφαιρα, η αστυνομία και ο Μαρινάκης

Το αμερικανικό δίκτυο, ESPN, έστειλε τον δημοσιογράφο, Μάικλ Γιόχιν, να παρακολουθήσει δια ζώσης το ελληνικό ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στη Λεωφόρο και να καταγράψει όλα όσα βίωσε από το πρωί εκείνης της ημέρας, μέχρι τη στιγμή που επέστρεψε στο ξενοδοχείο του.

Ο Ρώσος δημοσιογράφος, ο οποίος είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο Contra.gr, περιγράφει αναλυτικά τα επεισόδια που έλαβαν χώρα πριν τον αγώνα, αναφέρεται στην "ηλεκτρισμένη" ατμόσφαιρα, "πλέκει" το εγκώμιο της αστυνομίας για τον τρόπο διαχείρισης της δύσκολης κατάστασης που αντιμετώπισε.

Επίσης, αναφέρεται στην απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, να κηρύξει την επ' αόριστον αναβολή του πρωταθλήματος ως μέτρο κατά της βίας, καθώς και στην ποινή αφαίρεσης των τριών βαθμών από τον Παναθηναϊκό για όσα συνέβησαν στο ντέρμπι.

Πως βίωσε το ESPN το ντέρμπι: Η "ηλεκτρισμένη" ατμόσφαιρα, η αστυνομία και ο Μαρινάκης

Παράλληλα, φιλοξενεί δηλώσεις οπαδών, δημοσιογράφων και παλαίμαχων ποδοσφαιριστών που έχουν ζήσει τον παλμό και την ένταση ενός τέτοιου ντέρμπι.

Αρχικά, παρουσιάζει όλα όσα του αποκάλυψε ο πρώην άσος του Ολυμπιακού, Στέλιος Γιαννακόπουλος, για την απόφαση των αρχών να απαγορεύουν τις μετακινήσεις των φιλάθλων:

"Κάθε φίλαθλος έχει το δικαίωμα να ακολουθεί την ομάδα του παντού. Εδώ στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την παρουσία οπαδών κι από τις δύο ομάδες για λόγους ασφαλείας, όμως οι υπεύθυνοι πρέπει να βρουν λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.", αναφέρει ο παλαίμαχος άσος του Ολυμπιακού

Την... σκυτάλη παίρνει ο Αντώνης Νικοπολίδης, τον οποίο χαρακτηρίζει "θρύλο" εξαιτίας των κατορθωμάτων του με τη φανέλα της Εθνικής, ενώ αντιπαραβάλει τη μεταγραφή του από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό μ' αυτή του Λουίς Φίγκο από την Μπαρτσελόνα στη Ρεάλ Μαδρίτης.

"Με έστειλαν στον πάγκο και έβαλαν όλη την καριέρα μου σε ρίσκο. Δεν αγωνιζόμουν πριν από το Euro του 2004. 'Ημουν 33 ετών, σε μία ηλικία που θεωρείται μεγάλη στην Ελλάδα. Δεν περίμενα ο Ολυμπιακός να μου προσφέρει συμβόλαιο, όμως το έκανε. Φυσικά συμφώνησα γιατί ήθελα να αποδείξω σε όλους, συμπεριλαμβανομένων και των οπαδών του Παναθηναϊκού, πως ήμουν ακόμα ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ελλάδα".

"Πήγα στον Ολυμπιακό ως "εθνικός ήρωας" μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Και αυτό με βοήθησε ώστε να κερδίσω την αποδοχή του κόσμου. Όμως οι φίλοι του Παναθηναϊκού ποτέ δεν θα καταλάβουν τους λόγους πίσω από την απόφασή μου. Είμαι επαγγελματίας και έπρεπε να επιλέξω το καλύτερο για την καριέρα μου, όμως αυτοί το βλέπουν πάντα διαφορετικά".

"Για μένα, το μεγαλύτερο πρόβλημά μου στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ήταν πως έπαιζα εναντίον φίλων μου. Όσον αφορά τους φιλάθλους, ποτέ δεν ένιωσα ένοχος. Πάντα τους αντιμετώπισα με καθαρή τη συνείδησή και την καρδιά μου και ποτέ δεν προκάλεσε".

Για τη σημασία που έχουν τα ντέρμπι για τους οπαδούς και τους παίκτες μίας ομάδας, ο Γιαννακόπουλος απαντά:

"Τα ντέρμπι είναι τα σημαντικότερα παιχνίδια της χρονιάς. Αυτά είναι τα ματς που θυμούνται περισσότερο οι φίλαθλοι με το πέρασμα των ετών. Εκεί γράφεις το όνομά σου στην ιστορία".

Όσον αφορά το πρώτο ντέρμπι: "Το πρώτο ντέρμπι μου ήταν συναρπαστικό και δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Θα θυμάμαι επίσης το τελευταίο ντέρμπι μου το Μάιο του 2003, όταν έπρεπε να νικήσουμε με 2 γκολ διαφορά για να πάρουμε τον τίτλο. Σκόραρα δύο φορές και κερδίσαμε 3-0. Ήταν το καλύτερο φινάλε για την καριέρα μου στον Ολυμπιακό πριν μετακινηθώ στην Αγγλία".

"Η ατμόσφαιρα είναι δύσκολη, όμως αρκετοί παίκτες αποκτούν παραπάνω κίνητρο εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Γι' αυτό μου άρεσαν τόσο πολύ. Ένα γεμάτο γήπεδο, ειδικά σε εκτός έδρας αγώνες με τον Παναθηναϊκό με έκανε να παίζω καλύτερα. Το 1998, κάναμε τεράστια ανατροπή από το 2-0 και τους κερδίσαμε 4-2. Ήταν συναρπαστικά τα συναισθήματα".

Πως βίωσε το ESPN το ντέρμπι: Η "ηλεκτρισμένη" ατμόσφαιρα, η αστυνομία και ο Μαρινάκης

Κλείνοντας, ο Γιόχιν καταθέτει την άποψή του για την εμπειρία που έζησε:

"Οι φίλαθλοι και οι δημοσιογράφοι είναι "κουρασμένοι" από το ελληνικό ντέρμπι, όμως εγώ πιστεύω πως είναι κρίμα να το βλέπουν μόνο μ' αυτό τον τρόπο. Για μένα, η εμπειρία ήταν αρκετά διαφορετική. Συγκεκριμένα, επέστρεψα στο ξενοδοχείο μου ασφαλής. Ο κόσμος μου έλεγε πως το ντέρμπι πιθανότατα θα είναι επικίνδυνο, όμως ποτέ δεν ένιωσα έτσι. Ήμουν μέλος ενός συναρπαστικού παιχνιδιού, με αφοσιωμένους παίκτες μπροστά από ένα παθιασμένο κοινού και το απήλαυσα πάρα πολύ".

Διαβάστε ακόμα:

Μάικλ Γιόχιν (ESPN) στο Contra.gr: "Φοβήθηκαν την ήττα και γι' αυτό προκάλεσαν Mαρινάκης-Περέιρα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK