Η διαδρομή του Μήτρογλου από τον Πειραιά...στον Πειραιά

Τον γνωρίσαμε οι περισσότεροι το καλοκαίρι του 2007 όταν μεγαλούργησε με την Εθνική ομάδα των Νέων. Εκείνη την εποχή όλοι τον ορέγονταν. Λογικό, ποιος άλλος νεαρός Ελληνας φορ είχε καλή εκτέλεση και με τα δύο πόδια, κεφαλιά-δυναμίτη και τόσο μεγάλη ευκολία στο γκολ; Ουδείς, μόνο ο Κώστας Μήτρογλου.

Η διαδρομή του Μήτρογλου από τον Πειραιά...στον Πειραιά
MITROGLOU12.jpg

Ο Ολυμπιακός του Τάκη Λεμονή έσπευσε να τον αποκτήσει. Είχαν καταλάβει στον Πειραιά ότι δεν πρόκειται για τον πιο ...προσαρμόσιμο άνθρωπο στον πλανήτη Γη, όταν υπάρχει όμως τόσο συσσωρευμένο ταλέντο δεν μπορείς να κολλήσεις σε ζητήματα...προσαρμογής.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Λεμονής τον εμπιστεύτηκε. Ανοιξε το λογαριασμό του στο παιχνίδι του Σούπερ Καπ με την ΑΕΛ στις 31 Οκτωβρίου του 2007 κατά σύμπτωση κόντρα στον προπονητή που αργότερα θα τον επανέφερε με τρόπο εμφατικό στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο, τον Γιώργο Δώνη.

Επειτα ήλθαν δύο ακόμη γκολ στο Κύπελλο με αντίπαλο τον Διαγόρα αλλά και το πρώτο στο πρωτάθλημα κόντρα στο Λεβαδειακό. Σιγά-σιγά ο μικρός Κώστας, με τα προβλήματά του και τον αυθορμητισμό του, γινόταν επαγγελματίας παίκτης. Ο Ολυμπιακός άλλαξε αργότερα προπονητή, ο Χοσέ Σεγκούρα ανέλαβε να οδηγήσει την ομάδα προς έναν ακόμη τίτλο και τα κατάφερε. Φυσικά με την πολύτιμη βοήθεια του Μήτρογλου.

Το παιχνίδι στις 6 Απριλίου του 2008 στο Καραϊσκάκη με την ΑΕΛ ήταν κρίσιμο. Η ΑΕΚ καραδοκούσε και δεν θα συγχωρούσε την παραμικρή βαθμολογική απώλεια. Ο Μετίν πάγωσε το γήπεδο βάζοντας μπροστά στο σκορ τους Θεσσαλούς, ο Σίσιτς ισοφάρισε αλλά το δεύτερο πολυπόθητο γκολ δεν ερχόταν. Ο Σεγκούρα κοίταξε στην άκρη του πάγκου και έκανε νεύμα στον Μήτρογλου να σηκωθεί. Ο τότε 20χρονος μπήκε στο 82' και στο 90' πέτυχε με πλασέ το γκολ που ουσιαστικά έχρισε πρωταθλητή τον Ολυμπιακό. Ακόμα και ο συνήθης ψύχραιμος Αντώνης Νικοπολίδης πανηγύρισε έξαλλα τρέχοντας από το τέρμα του για να αγκαλιάσει το χρυσό σκόρερ!

Σχέσεις... οργής

Η έλευση του Ερνέστο Βαλβέρδε στον Πειραιά το καλοκαίρι του 2008 θα μπορούσε, θεωρητικά, να αποτελέσει δώρο ζωής για τον Κώστα Μήτρογλου. Τι καλύτερο από έναν πολλά υποσχόμενο παίκτη να συνεργάζεται μ' έναν αναγνωρισμένο προπονητή...Εκείνο το χαμένο πέναλτι όμως στη Λευκωσία κόντρα στην Ανόρθωση στις 13 Αυγούστου του 2008 στιγμάτισε τις σχέσεις του με τον Ισπανό τεχνικό.

Η διαδρομή του Μήτρογλου από τον Πειραιά...στον Πειραιά

Ο..αστικός μύθος αναφέρει ότι ο "Μητρογκόλ" επέμεινε ετσιθελικά να εκτελέσει εκείνο το πέναλτι παρά την αντίθετη βούληση του προπονητή του. Με το σκορ ήδη στο 2-0 αστόχησε, ο Ολυμπιακός δέχθηκε και άλλο γκολ πριν τη λήξη και εν τέλει το τελικό 3-0 του στοίχισε την παρουσία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Βαλβέρδε ουδέποτε ξανά τον είδε με καλό μάτι. Ενιωθε ότι δεν εξυπηρετούσε τα ποδοσφαιρικά του σχέδια, ότι δεν τον βολεύει ο ολίγον άναρχος τρόπος που αγωνίζεται ο νεαρός. Και ουσιαστικά τον αγνόησε. Ο Μήτρογλου μέτρησε μόλις επτά συμμετοχές στο πρωτάθλημα της σεζόν 2008-09. Δεν είναι να απορεί κανείς ότι η απόφαση του Βαλβέρδε να αποχωρήσει το καλοκαίρι ανακούφισε τον ποδοσφαιριστή.

Η σεζόν 2009-2010 αποτέλεσε μαύρη τρύπα για τον Ολυμπιακό αλλά για τον Μήτρογλου ήταν ευλογία. Μέτρησε 32 συμμετοχές και 9 γκολ στο πρωτάθλημα και έγραψε ιστορία στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στις 29 Νοεμβρίου σκοράροντας και τα δύο γκολ των "ερυθρόλευκων". Οι πανηγυρισμοί του (με το χαρακτηριστικό...πιστόλι) απογείωσαν τον κόσμο και η δημοφιλία του εκείνη την εποχή έφτασε στο πικ της. Αργότερα βέβαια ακόμα και ο Σωκράτης Κόκκαλης θα τον παρατηρούσε για εκείνο τον πανηγυρισμό.

Η διαδρομή του Μήτρογλου από τον Πειραιά...στον Πειραιά

Η είδηση για την επιστροφή του Βαλβέρδε το καλοκαίρι του 2010 του ακούστηκε ως κακόγουστο αστείο. Ηδη διεθνής ο Μήτρογλου, ήξερε ότι δεν θα έχει ευκαιρίες. Και πραγματικά, παρότι άρχισε με γκολ το πρωτάθλημα, στη συνέχεια βαρέθηκε να κάθεται στον πάγκο. Οταν μάλιστα μία μέρα στου Ρέντη είδε ότι το όνομά του απουσίαζε από αυτά της αποστολής για το επόμενο ματς, του γύρισαν τα...μάτια. Σαν ταύρος εν υαλοπωλείο απαίτησε να μάθει τι συμβαίνει και κάπου εκεί οι ήδη διαταραγμένες σχέσεις με τον Βαλβέρδε έφτασαν στην οριστική ρήξη.

Η μόνη λύση ήταν να δοθεί δανεικός για να πάρει παιχνίδια. Ο Τάκης Λεμονής του έδωσε την ευκαιρία στον Πανιώνιο και αυτός του το ξεπλήρωσε όσο καλύτερα μπορούσε με 8 γκολ σε 11 ματς. Χωρίς υπερβολή έσωσε μία κατηγορία μόνος του για τον Ιστορικό, άπαντες το αναγνώρισαν.

Η χρυσή σεζόν

Ο Πανιώνιος όμως δεν μπορούσε να καλύψει το συμβόλαιό του σε ετήσια βάση. Προοπτική Ολυμπιακού με τον Βαλβέρδε στον πάγκο δεν υπήρχε, οπότε ο δανεισμός φάνταζε και πάλι μονόδρομος. Ο Γιώργος Σπανός το τόλμησε και τον έφερε στον Ατρόμητο αφού ο Γιώργος Δώνης είχε διαπιστώσει ότι ο Μήτρογλου μπορούσε εύκολα να κάνει τη διαφορά.

Πολλοί έσπευσαν να πουν ότι στα αποδυτήρια μίας νοικοκυρεμένης ομάδας όπως ο Ατρόμητος ο Μήτρογλου θα αποτελούσε ατομική βόμβα. Ο Δώνης έλεγε "μη φοβάστε, θα τον φτιάξουμε". Ηρθε στο Περιστέρι με λίπος 21. Ο εργοφυσιολόγος Γιώργος Ζιώγας του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. "Πρέπει να αδυνατίσεις".Του δόθηκε ειδικό πρόγραμμα και ο γυμναστής Γρηγόρης Γεωργίτσας ανέλαβε να παίξει και ρόλο αστυνομικού. Σύντομα το ποσοστό λίπους έπεσε στο 15.

Η διαδρομή του Μήτρογλου από τον Πειραιά...στον Πειραιά

Και τα δίχτυα άρχισαν να αναστενάζουν. Πρώτο γκολ με τον Αρη στο "Κλεάνθης Βικελίδης", δεύτερο με τον Παναθηναϊκό στο Περιστέρι, το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Από τις 5 Φεβρουαρίου του 2012 μέχρι την Πρωταπριλιά σκόραρε χωρίς σταματημό για 8 αγωνιστικές. Και εν τέλει, όπως πίστευε ο προπονητής του, έκανε τη διαφορά με 17 γκολ σε 34 αγώνες. Ο Ατρόμητος έπαιξε πλέι οφ και διεκδίκησε στα ίσια το Κύπελλο στον τελικό με τον Ολυμπιακό με τον Μήτρογλου μπροστάρη.

Μάλιστα στα πλέι οφ ήθελε να αγωνίζεται συνεχώς. Λόγω ενός χτυπήματος, το τιμ του συνέστησε να ξεκουραστεί, αυτός ανένδοτος. "Ο Κλάους πως μπορεί και παίζει σε κάθε ματς, μπορώ και εγώ". Και ριχνόταν με αυταπάρνηση στη μάχη.

Πριν τις διακοπές του Πάσχα, ο Ατρόμητος παραχωρεί ισοπαλία στον ΠΑΟΚ. Στα αποδυτήρια υπάρχει κατήφεια αλλά ο Μήτρογλου σπάει τη...μονοτονία: "Κόουτς, πόσες μέρες ρεπό θα πάρουμε το Πάσχα;". Αστειευόταν συνεχώς με το γνωστό αυθόρμητο τρόπο του αλλά κανείς δεν τον παρεξηγούσε. Ολοι ήξεραν ότι τρέχει λιγότερο από κάθε άλλον και ότι μουρμουράει συνεχώς αλλά την ίδια ώρα ήξεραν ότι αυτός θα τους βγάλει από κάθε δύσκολη θέση.

Προς το τέλος της σεζόν χαλάρωσε και πάλι στο θέμα των κιλών. Του έκαναν παρατήρηση με διακριτικότητα: "Κώστα γιατί;" Η απάντηση ήταν...πληρωμένη: "Τα 17 τα έβαλα; Ναι! Ε, τότε όλα καλά!".

Από εκεί και πέρα ήρθε στη ζωή του και πάλι ο Ολυμπιακός, πάλι το Τσάμπιονς Λιγκ, πάλι τα πραγματικά μεγάλα γκολ όπως αυτό κόντρα στον Μονπελιέ. Οσοι τον γνωρίζουν, λένε ότι ακόμα έχει να δείξει πάρα πολλά. Δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τους πιστέψουμε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK