Καπίνο: "Όλοι ξέρουν ότι μικρός ήμουν Ολυμπιακός!"

Ο Στέφανος Καπίνο έκανε μία σύγκριση ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, μίλησε για τη σχέση του για τον Ρομπέρτο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Λεάλι.

Καπίνο: "Όλοι ξέρουν ότι μικρός ήμουν Ολυμπιακός!"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για την ομάδα που υποστήριζε μικρός μίλησε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Καπίνο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Στέφανε, είναι ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι για τον Ολυμπιακό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια διότι η ομάδα πρέπει να είναι έτοιμοι στα τέλη Ιουλίου για τις επίσημες υποχρεώσεις της στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Πως αντιμετωπίζετε τα συγκεκριμένα δεδομένα εσείς οι ποδοσφαιριστές;

"Πρέπει να προσαρμοστούμε. Η ομάδα έχει συνηθίσει να ξεκινάει προετοιμασία κάθε χρόνο τέτοια εποχή και είναι διαφορετικά φέτος, αλλά πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να φανούμε έτοιμοι για τον στόχο μας που είναι η πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ".

Σε μόλις δύο εβδομάδες από τώρα είναι το πρώτο επίσημο παιχνίδι. Θα είναι έτοιμη η ομάδα;

"Πιστεύω ότι και στο τελευταίο φιλικό τα δείγματα ήταν αρκετά θετικά. Το καλό είναι ότι όπως βλέπετε και εσείς στις προπονήσεις δουλεύουμε κάποια πράγματα, τα οποία βγαίνουν στο γήπεδο, οπότε είμαι αισιόδοξος ότι θα κυλήσουν όλα έτσι όπως ακριβώς έχει σκεφτεί ο προπονητής".

Πώςθα περιέγραφες την φιλοσοφία του Βίκτορ Σάντσεθ;

"Είναι ένας προπονητής που έχει χαρακτηριστικά από το ισπανικό πρωτάθλημα, που ήταν εκεί και ως παίκτης και ως προπονητή. Θέλει να πρεσάρουμε, θέλει να έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο μέσα στο παιχνίδι μας και θέλει να το εφαρμόσουμε όσο μπορούμε περισσότερο μέσα στο γήπεδο. Πιο συγκεκριμένα πράγματα θα δείτε και εσείς".

Σας βγάζει μία πίεση ότι σε είκοσι ημέρες πρέπει να είστε έτοιμοι;

"Επαγγελματίες ποδοσφαιριστές είμαστε και γι' αυτό πληρωνόμαστε. Αυτός είναι ο ρόλος μας, να είμαστε έτοιμοι σε είκοσι ημέρες και δεν νομίζω ότι μας αγχώνει. Το αντίθετο, μας δίνει κίνητρο για να είμαστε έτοιμοι".

Για σένα πόσο διαφορετική είναι αυτή η χρονιά; Πέρσι όταν ήρθες ήξερες ότι θα είσαι πίσω από τον Ρομπέρτο, αλλά πλέον εσύ είσαι σε πρώτο πλάνο. Ηρθε βεβαίως και ο Λεάλι, αλλά πόσο διαφορετική περιμένεις να είναι για σένα αυτή η χρονιά;

"Είναι πολύ θετικό ότι υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός σε αυτή τη θέση και σε όλες τις θέσεις, είναι καλό για την ομάδα. Από 'κει και πέρα είναι κάτι πολύ διαφορετικό για μένα. Πέρσι όταν ήρθα είχα στο μυαλό μου τη φετινή χρονιά. Όταν ήρθα πέρσι ήθελα να δουλέψω με έναν μεγάλο τερματοφύλακα που έδωσε πολλά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια στον Ολυμπιακό. Με ένα πολύ καλό κόνσεπτ γύρω από την θέση του τερματοφύλακα με τον Αλέκο Ράντο, από τον Λευτέρη (σ.σ. Χουτεσιώτη), τον Γιαννιώτη που είχαμε πέρσι και τον Γιώργο Στρέζο φέτος. Είναι διαφορετική σεζόν για μένα. Στόχος μου είναι να είμαι βασικός και γι' αυτό θα προσπαθήσω".

Είσαι κάποιες ημέρες μαζί με τον Λεάλι. Καλώς ή κακώς μπορεί να παίζετε για μία θέση, αλλά θα περνάτε αρκετές στιγμές μαζί. Εχετε γνωριστεί με τον Ιταλό;

"Προσπαθούμε να έχουμε πολύ καλό κλίμα, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια, πριν έρθω εγώ. Ετσι όπως το έζησα και εγώ πέρσι, έτσι θέλω να είναι και από εδώ και πέρα. Οτι συναγωνιζόμαστε για μία θέση δεν μπορείς να κάνεις κάτι να το αλλάξεις, αλλά πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις, θα είμαστε κάθε μέρα μαζί. Εχουμε να χωρίσουμε το ποιος θα παίζει και ποιος όχι, αλλά από 'κει και πέρα όποιος είναι καλύτερος θα παίζει".

Επειδή όταν είχες έρθει είχες μιλήσει για τον Ράντο. Τι είναι αυτό που τον κάνει ξεχωριστό τον Αλέκο και σε αυτόν τον ένα χρόνο σε ποια σημεία σε έχει βελτιώσει;

"Ο Αλέκος είναι ένας απαιτητικός προπονητής τερματοφυλάκων. Εχει μία δικιά του νοοτροπία, δεν είναι εύκολο να μπεις στο μυαλό του και στο πως θέλει να δουλέψεις μαζί του. Είναι δύσκολος. Όταν αρχίζεις και μπαίνεις σε αυτόν τον ρυθμό προπόνησης είναι δύσκολο να γυρίσεις σε έναν άλλον ρυθμό. Όταν μαθαίνεις με τον Αλέκο είναι δύσκολο να προπονηθείς με έναν άλλο προπονητή τερματοφυλάκων. Δουλεύει 100% κάθε μέρα και είναι κάτι που σε βελτιώνει πολύ. Είναι εκεί και στα καλά και στα δύσκολα και είναι πολύ σημαντικό να έχεις έναν άνθρωπο που ξέρει ότι θα είναι κοντά σου και στο καλό και στο κακό. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Από 'κει και πέρα δουλεύει κάποια πράγματα που είναι η μέθοδος η δικιά του. Θέλει ταχυδύναμη, θέλει δύναμη στα πόδια, προσαρμόζεται με τον ρόλο του προπονητή. Ξέρει πως θέλει να παίζει ο προπονητής και σε δουλεύει ακόμα περισσότερο σε αυτό το κομμάτι. Ας πούμε αυτός ο προπονητής θέλει να έχει το παιχνίδι από πίσω και θέλει ο Αλέκος να δουλέψουμε περισσότερο με τα πόδια και να βελτιωθούμε. Οπότε είναι καλό ότι προσαρμόζεται με τις ιδέες του προπονητή και αυτό κάνει καλό για εμάς".

Σε μία πρόσφατη συνέντευξη σου είχες πει ότι θέλεις να βελτιώσεις το παιχνίδι σου με τα πόδια…

"Είναι γενικολογία ότι πρέπει να βελτιώσεις τα πόδια, γιατί μία μπορεί να την διώξεις και να σου πιάσει και άλλη να μην σου πιάσει. Το θέμα είναι να μπορείς να παίξεις από πίσω την μπάλα με τον ρόλο που θέλει ο προπονητής. Το θέμα είναι να έχεις μία διάρκεια. Πιστεύω ότι το έχω βελτιώσει αυτό ως Στέφανος. Στην αριστερή γωνία, όμως έχω κάνει τις καλύτερες μου εμφανίσεις".

Η απόκρουση σου με τον Φουστέρ σε εκείνο το ματς στο Καραϊσκάκη είναι μία από τις καλύτερες που έχεις κάνει;

"Πιστεύω μία με τον Αστέρα Τρίπολης είναι από τις καλύτερες, αλλά και αυτή με τον Φουστέρ είναι από τις καλύτερες, γιατί είχε και κόντρα η φάση και ανάποδη φορά".

Η συνύπαρξη σου με τον Ρομπέρτο φαντάζομαι ότι σου αφήνει πράγματα στην καριέρα σου. Από τον Ισπανό τι κρατάς και θα ήθελες να ακολουθήσεις στην καριέρα σου;

"Όπως έχω πει ξανά. Κρατάω ότι ενώ ήξερε και τι είχε κάνει στον Ολυμπιακό, δούλευε πάρα πολύ, ερχόταν πρώτος στις προπονήσεις και γι' αυτό είχε αυτή την διάρκεια όλα αυτά τα χρόνια στην ομάδα. Από 'κει και πέρα μακάρι να καταφέρω να κάνω όσα έκανε και αυτός στον Ολυμπιακό και ακόμα περισσότερα, γιατί έχω σκοπό να κάτσω ακόμα περισσότερα χρόνια από τον Ρομπέρτο".

Βλέπεις το μέλλον σου ταυτισμένο με τον Ολυμπιακό για πολλά χρόνια;

"Ναι, θέλω. Χωρίς να φανεί κάπως τώρα, αλλά αυτό θέλω. Γι' αυτό και ήρθα, γιατί θέλω να μείνω πολλά χρόνια στην ομάδα και να κάνω αρκετά πράγματα".

Η θέση του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού είναι μία ιδιαίτερη θέση που απαιτεί προσωπικότητα. Αν δούμε τα τελευταία είκοσι χρόνια τους τερματοφύλακες που κάθισαν στην εστία και γέμισαν με ασφάλεια την κερκίδα είναι τερματοφύλακες με ισχυρή προσωπικότητα. Ο Ελευθερόπουλος, ο Νικοπολίδης, ο Ρομπέρτο. Συμφωνείς ότι εκτός από ικανότητες χρειάζεται και χαρακτήρα;

"Μου έχει πει ο Αλέκος κάτι που όταν μου το έλεγε είπα: "Εντάξει, τι μου λέει τώρα". Μου είχε πει ότι "όποιος μπορεί να παίξει στον Ολυμπιακό μπορεί να παίξει σε οποιαδήποτε μεγάλη ομάδα στον κόσμο". Το λέει γιατί είναι τέτοια η πίεση στην ομάδα που αν όντως καταφέρεις να ανταπεξέλθεις εδώ τότε μπορείς να ανταπεξέλθεις σε οποιαδήποτε ομάδα στον κόσμο. Ο Ολυμπιακός είναι πολύ μεγάλη ομάδα και στην Ευρώπη και αυτή η πίεση σε δυναμώνει και σε κάνει να έχεις άντερα για να ανταπεξέλθεις".

Εσύ πιστεύεις ότι μπορείς να διαχειριστείς αυτή την πίεση;

"Θέλω να πιστεύω πως ναι. Τώρα τι να πω, είναι κάτι που θα το δείξει ο χρόνος. Πιστεύω ότι μπορώ να το διαχειριστώ. Δεν είναι εύκολο, αλλά πιστεύω ότι μπορώ".

Ο Νικοπολίδης είχε μία μεγάλη διάρκεια στον Ολυμπιακό, έξι χρόνια. Θα ήθελες και εσύ το ίδιο;

"Εννοείται ότι το θέλω και εγώ και ακόμα παραπάνω. Για έναν τερματοφύλακα έξι χρόνια να κάνει σούπερ σεζόν και έτσι όπως το έκανε ο Νικοπολίδης είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γι' αυτό είχε δείξει ότι ήταν μία από τις μεγάλες προσωπικότητες του Ολυμπιακού και από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες".

Επειδή μίλησες για την πίεση και τον Ολυμπιακό. Είσαι από τα παιδιά που μεγάλωσες και ανδρώθηκες σε μία επίσης μεγάλη ομάδα, τον Παναθηναϊκό. Ποιες είναι οι διαφορές που ανακαλύπτεις ανάμεσα στην προηγούμενη σου ομάδα και στην τωρινή;

"Και ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλη πίεση. Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούν να φτάσουν τον Ολυμπιακό. Τη σεζόν που ήμουν εγώ στον Παναθηναϊκό δεν ήταν από τις σεζόν που ήταν πιεστικά τα πράγματα. Δεν κυνηγάγαμε το πρωτάθλημα. Κυνηγάγαμε μία καλή πορεία με νέα παιδιά. Την πρώτη χρονιά που ήμουν, δεν το είχα καταλάβει τόσο πολύ γιατί ήμουν 17 χρονών και απλά έπαιζα. Δεν είχα καταλάβει τόσο πολύ την πίεση. Την δεύτερη χρονιά ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Τρεις χρονιές που έκανα επαγγελματικά στον Παναθηναϊκό δεν πηγαίναμε για το πρωτάθλημα. Οπότε δεν είναι ίδια η πίεση, γιατί στον Ολυμπιακό ξεκινάς και λες "πάω για πρωτάθλημα, για Κύπελλο και μια καλή πορεία στην Ευρώπη". Αν δεν βγει κάτι από τα τρία τότε σημαίνει πως κάτι έχεις κάνει λάθος. Μόνο και μόνο αυτό σου δίνει ένα έξτρα κίνητρο και μία έξτρα πίεση. Το θετικό για μένα είναι ότι σου δίνει κίνητρο όχι πίεση".

Πέρσι ξεκίνησες και έπαιξες όλα τα παιχνίδια στο Κύπελλο μέχρι το τέλος που ο προπονητής αποφάσισε να βάλει τον Ρομπέρτο. Υπήρξε κάτι εκείνη τη στιγμή που σε πείραξε, έστω εγωιστικά;

"Εννοείται. Σίγουρα θα σε πειράξει, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσεις και εσύ ποιος είναι ο στόχος της ομάδας και να αφήσεις έξω το "εγώ" σου και να βοηθήσεις από άλλο πόστο να πάρει τη νίκη. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να πάρουμε τη νίκη που ήταν πολύ σημαντικό για όλους μας. Ετσι όπως έγινε όμως όλο το σκηνικό ήταν κάτι που πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Σίγουρα με πείραξε, γιατί περίμενα ότι θα αγωνιστώ, ο προπονητής είχε άλλη σκέψη, το δέχομαι και δεν μπορούσα να κάνω κάτι".

Πως σου το εξήγησε ο Σίλβα, τι σου είπε;

"Μιλήσαμε τότε και μου είπε ότι με εμπιστεύεται και απλά πιστεύει ότι για το συγκεκριμένο παιχνίδι που είχε περάσει και τόσος πολύ καιρός, πίστευε ότι ο Ρομπέρτο θα μπορούσε να ανταπεξέλθει καλύτερα λόγω της εμπειρίας του. Ηταν κύριος όταν μου μίλησε τότε, όπως ήταν κύριος όλη τη χρονιά και δεν είχα κανένα πρόβλημα μαζί του. Οσα παιχνίδια μπόρεσε, με έβαλε και έπαιξα. Δεν μπορούσα να του πω κάτι. Κι εγώ πίστευα ότι μπορούσα να ανταπεξέλθω, αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι γι' αυτό".

Πριν φύγει ο Ρομπέρτο μιλήσατε; Σου είπε κάτι;

"Ναι, μιλήσαμε. Είχαμε πολύ καλή σχέση και δημόσια τον ευχαριστώ γιατί έχει μεταφέρει πολύ καλά λόγια παντού, όπως κι εγώ προσπαθώ παντού, όχι ότι κάνει χάρη ο ένας στον άλλον, τα πιστεύουμε και τα λέμε, αν δεν τα πιστεύαμε δεν θα καθόμασταν να λέμε κουβέντες ο ένας για τον άλλον. Είχαμε πολύ καλή σχέση και μου μιλούσε πολύ και με βοηθούσε και όταν πίστευε ότι πρέπει να παίξω μου το έλεγε και όταν έφυγε μου είπε ότι πιστεύει σε μένα".

Πως ήταν αυτή η διαδικασία στην Αυστρία, που το πρωί κάνατε προπόνηση με τον Σίλβα και το απόγευμα εμφανίστηκε ο Βίκτορ;

"Πρωτόγνωρο δεν είναι γιατί έχουμε δει πολλά πράγματα. Ηταν κάτι που ήταν περίεργο εκείνη τη στιγμή, γιατί δεν το περιμέναμε. Από 'κει πέρα, όμως, έπρεπε να προσαρμοστούμε. Ευτυχώς ο κ. Βίκτορ που ήρθε μας κέρδισε από την πρώτη στιγμή και με τις ομιλίες του και με τις προπονήσεις του. Επρεπε να αφήσουμε πίσω τον Σίλβα και να προχωρήσουμε στη νέα εποχή".

Ξέρουμε και τι ομάδα ήσουν πιτσιρικάς και τι φίλους είχες. Εχεις μεγαλώσει στη Νίκαια και πραγματικά μπαίνοντας στο Καραϊσκάκη ως αντίπαλος του Ολυμπιακού τι πέρασε από το μυαλό σου εκείνη τη στιγμή;

"Χαίρομαι που με ρωτάς, δεν είναι ότι δεν θέλω να απαντήσω. Μικρός υποστήριζα τον Ολυμπιακό, έχω μεγαλώσει στη Νίκαια, δεν είναι ψέματα αυτά, τα ξέρουν όλοι αυτά. Όταν μεγαλώνεις, όμως και φεύγεις από τη Νίκαια και είσαι από 12 χρονών σε μια ομάδα και στην προκειμένη περίπτωση στον Παναθηναϊκό, κακά τα ψέματα όσο να 'ναι δεν γίνεται να μην δεθείς με την ομάδα που είσαι. Δεν σημαίνει ότι σβήνεις το παρελθόν σου, αλλά θέλεις να νικάει η ομάδα που βρίσκεσαι. Το ότι μπήκα μέσα στο Καραϊσκάκη να παίξω ως αντίπαλος δεν ήταν εύκολο και μέσα στην ένταση μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Όταν είσαι και πιο μικρός δεν τα σκέφτεσαι αυτά που κάνεις και πάνω στην ένταση μπορεί να ξεφύγεις και να κάνεις πράγματα που δεν θέλεις να τα κάνεις γιατί δεν τα έχεις κάνει ποτέ και δεν έχεις προκαλέσει σε κανένα γήπεδο. Συμβαίνουν κάποια πράγματα, είναι δύσκολο το να παίζεις κόντρα σε μία ομάδα την οποία υποστήριζες, αλλά όταν είσαι σε ένα ντέρμπι δεν γίνεται να μην θες να κερδίσεις".

Και επειδή παρεξηγήθηκες και με μία φωτογραφία που σε έδειχνε να πανηγυρίζεις κάπως περίεργα στο Καραϊσκάκη, θα ήθελες να βάλει τα πράγματα στη θέση τους;

"Αν την δείτε αυτή τη φωτογραφία, έχω πανηγυρίσει σε όλα τα γήπεδα έτσι και είναι μάλιστα και προς τον πάγκο. Δεν χρειάζεται τώρα να λέμε πολλά. Αυτή η φωτογραφία παρεξηγήθηκε και θα παρεξηγιόταν έτσι κι αλλιώς. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον. Είμαι στον Ολυμπιακό και θέλω να μείνω πολλά χρόνια στον Ολυμπιακό. Καταλαβαίνω πολλούς οπαδούς του Ολυμπιακού που δεν με έχουν στο μυαλό τους με τον καλύτερο τρόπο, αλλά εντάξει είναι φυσιολογικό. Και εγώ στη θέση τους αν δεν έπαιζα μπάλα έτσι μπορεί να σκεφτόμουν. Τους καταλαβαίνω απόλυτα δεν χρειάζεται να λέμε πολλά πράγματα".

Αν σου λέγαμε τι θέλεις να πάρεις από τον Νόιερ και τον Μπουφόν τι θα ήθελες να πάρεις από τον καθένα;

"Από τον Νόιερ την άνεση που έχει με τα πόδια, από τον Μπουφόν αυτή την τεράστια προσωπικότητα και πως αντιλαμβάνεται το παιχνίδι. Εντάξει, υπάρχουν πολλοί καλοί τερματοφύλακες και είναι κρίμα να λέμε γι' αυτούς πάντα. Είναι και ο Γιορίς που τον είδαμε στο Euro και είναι εκρηκτικός τερματοφύλακας που θα ήθελε να δουλέψει μαζί του ο Ράντος, είναι το όνειρο του. Αν μπορούσα να κάνω μία τέτοια μίξη θα ήταν το ιδανικό".

Μικρός ποιους θαύμαζες;

"Μπουφόν πάντα. Και Νικοπολίδη. Είχα τρέλα με αυτούς τους δύο".

News 24/7

24MEDIA NETWORK