Όλοφ Μέλμπεργκ: Τα 10 γεγονότα που σημάδεψαν την καριέρα του

Σαν σήμερα πριν από 38 χρόνια γεννήθηκε στο Γκούλσπανγκ της Σουηδίας, ένας από τους μεγαλύτερους αμυντικούς που έβγαλε η σκανδιναβική χώρα και που άφησαν ανεξίτηλο το όνομά τους στα ελληνικά γήπεδα. Ο λόγος φυσικά για τον Όλοφ Μέλμπεργκ, ο οποίος έχει γενέθλια και το Contra.gr θυμάται τα 10 γεγονότα που στιγμάτισαν την καριέρα του.

Όλοφ Μέλμπεργκ: Τα 10 γεγονότα που σημάδεψαν την καριέρα του

Στο μυαλό των φίλων του Ολυμπιακού κατέχει ξεχωριστή θέση και δεν είναι λίγοι αυτοί που τον θεωρούν ως έναν από τους καλύτερους που φόρεσαν την "ερυθρόλευκοι" φανέλα.

Ο λόγος φυσικά για τον Όλοφ Μέλμπεργκ που έχει σήμερα κλείνει σήμερα τα 38 του χρόνια και το Contra.gr θυμάται 10 ιστορίες που στιγμάτισαν την καριέρα του...

1. Γεννήθηκε στο Γκούλσπανγκ της Σουηδίας ένα κρύο πρωινό του Σεπτέμβρη του 1977. Η μητέρα του ήταν καθηγήτρια φυσικής αγωγής και ευθύνεται για την αφοσίωση του Όλοφ στο ποδόσφαιρο.

2. Όταν ήταν νέος του άρεσε περισσότερο το τένις και όνειρό του ήταν να αγωνιστεί κάποια μέρα στο Wimbledon. Για Μουντιάλ ούτε λόγος! Μάλιστα ήταν και αρκετά καλός όταν ήταν μικρός. Από τα 14 του και μετά όμως αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με το ποδόσφαιρο.

3. Από την πρώτη στιγμή που έφτασε στο "Βίλα Παρκ" το 2001 για λογαριασμό της Άστον Βίλα, έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας. Δέθηκε τόσο πολύ με το σύλλογο που έγινε και φανατικός αντι-Μπέρμιγχαμ.

Όλοφ Μέλμπεργκ: Τα 10 γεγονότα που σημάδεψαν την καριέρα του

Πριν από ένα ντέρμπι των δύο ομάδων στην Premier League είχε δηλώσει πως: "Δεν θα μπορούσε ποτέ να με σκεφτώ με τη φανέλα της Μπέρμιγχαμ. Αυτό δεν υπάρχει καν σαν επιλογή. Δεν μου αρέσει η Μπέμιγχαμ". Προφανώς κι αυτή η δήλωση τον έκανε ακόμη πιο αγαπητό στους φιλάθλους της ομάδας.

4. Το τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα της Άστον Βίλα πριν μετακομίσει στη Γιουβέντους ήταν κόντρα στη Γουέστ Χαμ εκτός έδρας. Πήρε μάλιστα και το όνομά του κι από τότε έχει μείνει ως το "ματς του Όλοφ Μέλμπεργκ".

Όλοφ Μέλμπεργκ: Τα 10 γεγονότα που σημάδεψαν την καριέρα του

Μετά το τέλος του αγώνα, ο Σουηδός αμυντικός πήγε σε κάθε φίλο της Βίλα που βρέθηκε στο "Άπτον Παρκ" του έδωσε μια φανέλα με το όνομά του, η οποία έγραφε πάνω "Thanks 4 Your Support" (μιας και φορούσε το 4). Επίσης δήλωσε πως θα έκανε κορνίζα τη φανέλα που φόρεσε στο τελευταίο του ματς.

5. Το καλοκαίρι του 2009 ο Μέλμπεργκ ήταν στην πόρτα της εξόδου από τη Γιουβέντους κι έγινε μήλον της έριδος μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Όλοφ Μέλμπεργκ: Τα 10 γεγονότα που σημάδεψαν την καριέρα του
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι "ερυθρόλευκοι" ωστόσο έκαναν την κίνηση ματ και δίνοντας τα 2.500.000 που ήθελαν οι Ιταλοί τον έκαναν δικό τους, δίνοντας τα χέρια για συμβόλαιο τριών ετών. Η προσθήκη του Σουηδού πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι ήταν και μια μεγάλη επικοινωνιακή νίκη για τον Ολυμπιακό απέναντι στον Παναθηναϊκό.

6. Η αλήθεια είναι πως οι πράσινοι κινήθηκαν αργοπορημένα για την απόκτησή του. Όταν το όνομά του έφτασε στα γραφεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, οι άνθρωποί της ψάχτηκαν, προσέγγισαν τον μάνατζέρ του, όμως ανακάλυψαν πως ο Ολυμπιακός είχε ήδη προχωρήσει αρκετά την υπόθεση.

Όλοφ Μέλμπεργκ: Τα 10 γεγονότα που σημάδεψαν την καριέρα του
INTIME SPORTS

Μένει βέβαια αναπάντητο το ερώτημα γιατί ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός, αφού έχασε τον Μέλμπεργκ, στράφηκε στον συμπατριώτη του, Ματίας Μπιάρσμιρ για τη θέση του στόπερ. Ο τότε προπονητής του τριφυλλιού, Χενκ Τεν Κάτε, είχε δηλώσει για να καθησυχάσει τον κόσμο της ομάδας πως απλά έψαχνε έναν παίκτη με διαφορετικά στοιχεία από αυτά του Μέλμπεργκ...

7. Στον Ολυμπιακό ο Μέλμπεργκ έμεινε μια τριετία, ολοκληρώνοντας το συμβόλαιό του το 2012. Ωστόσο η έξοδός του από τον Πειραιά ήταν κάπως άδοξη και περίεργη. Ο μισθός που είχε ο Σουηδός στον Ολυμπιακό άγγισε το 1.500.000 ευρώ ετησίως.

Όλοφ Μέλμπεργκ: Τα 10 γεγονότα που σημάδεψαν την καριέρα του
INTIME SPORTS

Η διοίκηση των "ερυθρολεύκων" που ήθελε να τον κρατήσει στην ομάδα του πρότεινε ανανέωση με μια μικρή μείωση στο ποσό των απολαβών του, το οποίο θα έπεφτε στο 1.000.000. Ο Μέλμπεργκ όμως λόγω της νοοτροπίας του, θεώρησε πως για να του προτείνει μείωση αποδοχών ο σύλλογος, τότε ή δεν κάνει καλά τη δουλειά του ή είναι ανεπιθύμητος. Προφανώς και δεν ίσχυε κανένα από τα δύο, όμως ο Σουηδός ήταν αγύριστο κεφάλι. Τελικά η λύση δεν βρέθηκε και ο Όλοφ Μέλμπεργκ των τόσων διακρίσεων κατέληξε στην Βιγιαρεάλ το καλοκαίρι του 2012 που αγωνιζόταν στη β' κατηγορία της Ισπανίας.

8. Άσπονδος φίλος ήταν από το 2002 με τον Φρέντρικ Λιούνμπεργκ. Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια μιας ανοιχτής προπόνησης με την εθνική Σουηδίας το 2002 λίγο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο,οι δυο τους είχαν ένα τσακωμό με αφορμή ένα σκληρό μαρκάρισμα.

Όλοφ Μέλμπεργκ: Τα 10 γεγονότα που σημάδεψαν την καριέρα του

Μπορεί να χωρίστηκαν πριν η κατάσταση ξεφύγει, από τους συμπαίκτες τους, αλλά από τότε δεν διατηρούν και τις καλύτερες σχέσεις. Μάλιστα, η... έχθρα υπήρχε πάντα στην ατμόσφαιρα και στο Μουντιάλ του 2006 μετά από μια ισοπαλία κόντρα στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο οι δυο τους ξέσπασαν σε έναν νέο άγριο καυγά!

9. "Ξέρω ότι αρκετοί ξένοι ποδοσφαιριστές δε θέλουν να ακούν για Ελλάδα λόγω των οικονομικών. Εγώ όμως πέρασα τα καλύτερα μου χρόνια στην Ελλάδα και αυτό το λέω σε όλους. Είχα καταπληκτική αντιμετώπιση από όλο τον κόσμο και φοβερή συμπεριφορά από όλους τους Ελληνες, ακόμα και οι αντίπαλοι οπαδοί μου έδειξαν σεβασμό. Οπότε μπορώ, θα ξαναέρχομαι στην Ελλάδα, που είναι ιδανική για διακοπές", είχε δηλώσει ο Σουηδός πρόσφατα.

Συνολικά με τη φανέλα του Ολυμπιακού αγωνίστηκε σε 103 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και πέτυχε 9 τέρματα. Ξεχώριζε πάντα για το πάθος του και τα ηγετικά του προσόντα. Με τους "ερυθρόλευκους" κατέκτησε ένα πρωτάθλημα τη σεζόν 2010-11 και ένα νταμπλ την αμέσως επόμενη.

10. Το 2014 κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στην Κοπεγχάγη, βάζοντας τέλος σε μια σπουδαία καριέρα, τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Να σημειωθεί πως αγωνίστηκε σε 117 αγώνες με το εθνόσημο στο στήθος, παίρνοντας μέρος σε δύο Μουντιάλ και τέσσερα EURO.

Για σχόλια, ενστάσεις, συζήτηση ή παρατηρήσεις τα λέμε και στο twitter:

News 24/7

24MEDIA NETWORK