Ο δεκάλογος του Χαβιέρ Σαβιόλα

O Χαβιέρ Σαβιόλα βρίσκεται στο στόχαστρο του Ολυμπιακού και σε περίπτωση που αποκτηθεί θα αποτελέσει, αναμφίβολα, την πιο ηχηρή εν Ελλάδι μεταγραφή του καλοκαιριού. Το Contra.gr σας παραθέτει τα δέκα πιο σημαντικά γεγονότα της καριέρας του 31χρονου Αργεντινού σούπερ σταρ.

Ο δεκάλογος του Χαβιέρ Σαβιόλα

1. Στις 4 Μαρτίου 2004 συμπεριλήφθηκε στο FIFA 100, μία λίστα 125 παικτών που επιλέχθηκε από τον Πελέ με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της FIFA. Ήταν ο νεότερος ποδοσφαιριστής της λίστας, αφού δεν είχε συμπληρώσει καν το 23ο έτος της ηλικίας του...

2. Το προσωνύμιό του είναι "el conejito" που σημαίνει "κουνελάκι". Οι απόψεις δίιστανται: άλλοι υποστηρίζουν ότι βγήκε λόγω των πεταχτών δοντιών του και άλλοι εξαιτίας της εκρηκτικότητάς του.

3. Σε ηλικία μόλις 18 ετών, το 1999, αναδείχθηκε κορυφαίος Νοτιοαμερικανός παίκτης της σεζόν. Η διάκριση αυτή ήρθε απολύτως φυσιολογικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οδήγησε τη Ρίβερ Πλέιτ στην κατάκτηση της Apertura. Λίγους μήνες αργότερα συνέβαλε τα μέγιστα για την κατάκτηση και της Clausura.

4. Το καλοκαίρι του 2001, σε ηλικία 19 ετών, πήρε μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα έναντι του ποσού των 17.400.000 ευρώ. Λίγες εβδομάδες αργότερα απέκτησε ισπανική υπηκοότητα, ενώ στην πρώτη του σεζόν, υπό τις οδηγίες του Κάρλες Ρέσακ, έβαλε 17 γκολ και αναδείχθηκε τέταρτος σκόρερ της Primera.

5. Το καλοκαίρι του 2004 δόθηκε δανεικός στη Μονακό, ενώ ένα χρόνο αργότερα στη Σεβίλλη, καθώς δεν συμπεριλαμβανόταν στα πλάνα του Φρανκ Ράικαρντ. Εκ του αποτελέσματος δεν στεναχωρήθηκε πολύ, αφού κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο στην Ευρώπη (Κύπελλο UEFA).

6. Στις 10 Ιουλίου 2007 υπέγραψε συμβόλαιο με τη Ρεάλ, δεδομένου ότι είχε μείνει ελεύθερος από την Μπαρτσελόνα. Στη Μαδρίτη, πάντως, δεν πέρασε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του, αφού κατά κύριο λόγο αγωνιζόταν σε αγώνες κυπέλλου. Όταν αφίχθη και ο Γιαν Χούντελαρ, οι συμμετοχές του μειώθηκαν αρκετά...

7. Περίπου δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 26 Ιουνίου 2009, μετακόμισε στη Λισαβόνα για λογαριασμό της Μπενφίκα (3+1 χρόνια). Στις 20 Δεκεμβρίου, μάλιστα, σημείωσε το μοναδικό γκολ του ντέρμπι με την Πόρτο. Εκείνη τη σεζόν το φονικό δίδυμο Σαβιόλα-Καρντόσο έβαλε περισσότερα από 50 γκολ και χάρισε στους "αετούς" το πρώτο τους πρωτάθλημα μετά από πέντε χρόνια.

8. Τις τελευταίες ώρες της θερινής μεταγραφικής περιόδου του 2012, συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στη Μάλαγα. Σκόραρε, μάλιστα, στο παρθενικό παιχνίδι της στους ομίλους του Champions League (3-0 με τη Ζενίτ).

9. Αναδείχθηκε MVP και πρώτος σκόρερ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος U20 το 2001. Σημειώνοντας 11 γκολ σε 7 παιχνίδια, κατέρριψε το σχετικό ρεκόρ στη διοργάνωση και οδήγησε την Αργεντινή στην κατάκτησή του. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, πάντως, ο Μαρσέλο Μπιέλσα προτίμησε τον 36χρονο Κλαούντιο Κανίγια.

10. Η πορεία του σε εθνικό επίπεδο δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Στις 5 Δεκεμβρίου 2009, ο 27χρονος τότε Σαβιόλα δήλωσε ότι δεν θα ξαναφορέσει τη φανέλα της Αργεντινής, προκειμένου να αφοσιωθεί στην Μπενφίκα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK