Η ανάλυση του Μάκη Χάβου για τον Λούκας Βιγιαφάνιες στο Contra.gr

Ο Μάκης Χάβος αναλύει για λογαριασμό των αναγνωστών του Contra.gr το ποδοσφαιρικό προφίλ του Λούκας Βιγιαφάνιες. Ο πρώην προπονητής του Παναιτωλικού, που είχε αγαστή συνεργασία με τον νεοαποκτηθέντα Αργεντινό άσο του Παναθηναϊκού, πλέκει το εγκώμιο του πρώην παίκτη του και εξηγεί με ακρίβεια το γιατί.

Η ανάλυση του Μάκη Χάβου για τον Λούκας Βιγιαφάνιες στο Contra.gr
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μάκης Χάβος ήταν ο πρώτος προπονητής στην Ελλάδα που κλήθηκε να διαχειριστεί το ταλέντο του Λούκας Βιγιαφάνιες. Πολύ γρήγορα ο Μακεδόνας τεχνικός κατάλαβε ότι είχε στα χέρια του ένα ακατέργαστο ποδοσφαιρικό διαμάντι στο οποίο προσπάθησε να δώσει μία πιο συγκεκριμένη μορφή. Και αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, ο άλλοτε τεχνικός του Παναιτωλικού τα κατάφερε μια χαρά.

Ο νυν τεχνικός της ΑΕ Λεμεσού ανέλυσε για λογαριασμό του Contra.gr τα προσόντα του Αργεντινού παίκτη και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Παναθηναϊκός έβαλε στη μήχανή του έναν παίκτη υψηλού επιπέδου.

Ταχύτητα, τελειώματα, αντίληψη

" Το πολύ δυνατό σημείο του παίκτη κατά την άποψή μου είναι η ταχύτητά του. Είναι πάρα πολύ γρήγορος, με την μπάλα και χωρίς, και πάει πολύ στο ένας εναντίον ενός. Εκεί είναι πάντα απρόβλεπτος για τον αντίπαλό του.

Διαθέτει επίσης πολύ καλή αντίληψη του χρόνου και του χώρου. Ξέρει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται, ιδιαίτερα στο τελευταίο 1/3 του γήπεδο. Κινείται ελεύθερα στο χώρο, περισσότερο σαν εξτρέμ, λιγότερο στον άξονα.

Τα τελειώματά του στην κίνηση είναι καταπληκτικά. Εχει ποικιλία στην εκτέλεσή του και εκεί τον βοηθά πολύ και η ταχύτητα που έχει.

Τακτικά ώριμος

Τακτικά δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και αυτό είναι πολύ σημαντικό σε μία μεγάλη ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Δίνει πάντα πολλές και σημαντικές βοήθειες στον μπακ της πλευράς που αγωνίζεται και νομίζω ότι με βάση και αυτό το στοιχείο μπορούμε να μιλήσουμε για έναν ολοκληρωμένο παίκτη.

Στον Παναιτωλικό δεν χρειαζόταν να βελτιώσει κάτι, ότι του ζητήσαμε το έκανε με ακρίβεια και συνέπεια. Τώρα αν ο προπονητής του στον Παναθηναϊκό θέλει να τον χρησιμοποιήσει και στον άξονα, θα πρέπει να τον δουλέψει και αμυντικά σ' αυτό το κομμάτι για να βοηθάει και ανασταλτικά.

Σε ότι αφορά τη μετάβαση στις απαιτήσεις της μεγάλης ομάδας, δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Και αυτό γιατί δουλεύει πολύ στην προπόνηση, είναι "σκύλος" σ' αυτό, οπότε οποιαδήποτε αδυναμία του παρουσιαστεί θα την δουλέψει στο γήπεδο.

Καλύτερος στα άκρα γιατί απειλεί περισσότερο

Η προσαρμοστικότητά του στον Παναιτωλικό ήταν αξιοθαύμαστη. Πιο γρήγορα προσαρμόστηκε αυτός παρά ο Μαρτίνες. Είναι παιδί που ακούει, έξυπνο, ξέρει πότε να κάνει πλάκα και πότε είναι η ώρα της σοβαρής δουλειάς.

Η θέση του, κατά την γνώμη μου,, είναι στα άκρα γιατί εκεί το παιχνίδι του έχει περισσότερες επιλογές και μπορεί να εκμεταλλευτεί την ταχύτητά του. Ειδικά όταν αγωνίζεται στην αριστερή πλευρά έχει τη δυνατότητα να συγκλίνει με ευκολία και να σουτάρει απειλώντας την εστία. Μπορεί επίσης να αλλάζει ανά πάσα στιγμή πλευρά και να μπερδεύει την αντίπαλη άμυνα. Στον άξονα θα μπορούσε να παίξει ως δεύτερος επιθετικός αλλά εκεί θα χρειαστεί να μπει σε άλλα τακτικά καλούπια.

Κοντολογίς, νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός έκανε διάνα με τη μεταγραφή αυτή. Ο Λούκας είναι ένας έτοιμος παίκτης που σύντομα μπορεί να αγωνιστεί σε σημαντικό ευρωπαϊκό κλαμπ. Θα βοηθήσει πολύ".

Σε τίτλους...

Προσόντα

Ταχύτητα
Πολύ καλά τελειώματα στην κίνηση
Τακτική ωριμότητα
Τρομερή αντίληψη στο τελευταίο 1/3 του γηπέδου

Μειονέκτημα

Δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικός στον άξονα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK