H Λεωφόρος της επιστροφής (videos)

Ενενήντα ένα χρόνια μετά την κατασκευή του και έχοντας ζήσει εκατοντάδες στιγμές, ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στο αποψινό φιλικό με την Λάτσιο (21:00) στην ιστορική του έδρα, στο γήπεδο της Λεωφόρου. Δείτε videos από μεγάλες βραδιές του τριφυλλιού στο "Απόστολος Νικολαΐδης".

H Λεωφόρος της επιστροφής (videos)

Ενενήντα ένα χρόνια μετά την κατασκευή του και έχοντας ζήσει εκατοντάδες στιγμές, ο Παναθηναϊκός επιστρέφει απόψε στις 21:00 στο γήπεδο της Λεωφόρου. Η ιστορική έδρα του τριφυλλιού, το γήπεδο όπου γνώρισε πιένες τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και η Εθνική Ελλάδας, ανεβάζει ξανά αυλαία στην αποψινή φιλική αναμέτρηση των "πρασίνων" με την Λάτσιο.

Το γήπεδο χτίστηκε το 1922 και η δημιουργία του οφείλεται στον ιδρυτή του Παναθηναϊκού, Γιώργο Καλαφάτη, ο οποίος αναζητούσε έναν χώρο να στεγάσει τα όνειρα και τις μελλοντικές επιτυχίες της μεγάλης του αγάπης, του Παναθηναϊκού. Στην Περιβόλα, στους πρόποδες του Λυκαβηττού, ο Γιώργος Καλαφάτης είδε το οικόπεδο εκείνο όπου λίγο καιρό μετά έγινε το ιστορικό και φημισμένο γήπεδο της Λεωφόρου, το οποίο πολλά χρόνια αργότερα ονομάστηκε "Απόστολος Νικολαΐδης".

Η πρώτη εξέδρα κατασκευάστηκε το 1928, ενώ το 1958 η Λεωφόρος έγινε το πρώτο ελληνικό γήπεδο με προβολείς. Είκοσι χρόνια αργότερα, το γήπεδο απέκτησε χλοοτάπητα, ενώ το 1959 στον χώρο του γηπέδου λειτούργησε και το πρώτο κλειστό γυμναστήριο της Ελλάδας, ο "Τάφος του Ινδού", χωρητικότητας 1.500 θεατών.

Εν συντομία...

* Το γήπεδο κτίστηκε το 1922. Ήταν το πρώτο όπου τοποθετήθηκαν κερκίδες (1928), προβολείς (1938), χλοοτάπητας (1958) και πίνακας του σκορ.

* Το επίσημο όνομα του γηπέδου δόθηκε προς τιμήν του πρώην προέδρου του συλλόγου Απόστολου Νικολαΐδη.

* Περιστασιακά έχει αποτελέσει έδρα αρκετών ομάδων, μεταξύ αυτών ήταν ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Απόλλων Αθηνών και ο Αθηναϊκός. Επίσης ήταν η έδρα της Εθνικής Ομάδας για πολλά χρόνια.

* Το 1984 έδρα του Παναθηναϊκού έγινε το Ολυμπιακό Στάδιο (ΟΑΚΑ) μέχρι το 2000, με μια μικρή εξαίρεση λίγων μηνών το 1989. Την περίοδο 2000-01 η Λεωφόρος ανακαινίστηκε και το τριφύλλι επέστρεψε στην ιστορική του έδρα.

* Το 2005-06 ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στο Ολυμπιακό Στάδιο, ωστόσο τον Ιανουάριο του 2007 αποφασίστηκε η επιστροφή στο "Απόστολος Νικολαΐδης" για τη σεζόν 2007-2008.

* To ρεκόρ προσέλευσης θεατών σημειώθηκε στις 18/10/1968 στον αγώνα με τη Μπάγερν, όπου κόπηκαν 29.665 εισιτήρια.

Αφού πανηγύρισε δεκάδες πρωταθλήματα και κύπελλα και αφού έκανε την ιστορική πορεία στο κύπελλο Πρωταθλητριών φτάνοντας στον τελικό του Γουέμπλεϊ, το 1984 η ΠΑΕ αποφασίζει να "μετακομίσει" στο νεόκτιστο τότε Ολυμπιακό Στάδιο του Αμαρουσίου. Με εξαίρεση λίγους μήνες το 1989, οι "πράσινοι" παρέμειναν στο ΟΑΚΑ μέχρι την περίοδο 1999-2000. Από την επόμενη σεζόν και αφού έγιναν οι απαραίτητες "διορθώσεις", ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στη φυσική του έδρα το "Απόστολος Νικολαΐδης", όπου έζησε μεγάλες ευρωπαϊκές στιγμές στο Τσάμπιονς Λιγκ και πανηγύρισε το πρωτάθλημα του 2004. Το 2005, οι "πράσινοι" έφυγαν και πάλι για το Ολυμπιακό Στάδιο για να επιστρέψουν στη Λεωφόρο την περίοδο 2007-2008. Στη συνέχεια έπαιξαν στο ΟΑΚΑ, ελπίζοντας πως θα γίνει το όνειρο πραγματικότητα με το νέο γήπεδο, αλλά τελικά πέντε χρόνια μετά ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στην ιστορική του έδρα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK