Το πρώτο "συννεφάκι" για Αναστασίου

Ο Γιάννης Αλαφούζος κατέστησε σαφές στον Γιάννη Αναστασίου ότι η περίοδος χάριτος και ανοχής εξέπνευσε. Ο Δημήτρης Κριτής επισημαίνει ότι ο τεχνικός του Παναθηναϊκού πρέπει από "μεγάλος αδερφός" να μετατραπεί σε "αυστηρός πατέρας".

Το πρώτο "συννεφάκι" για Αναστασίου
INTIME SPORTS

Ήμουν ο μεγάλος αδερφός στο σπίτι. Όχι με τη σύγχρονη έννοια της κλειδαρότρυπας του "big brother", αλλά την πατροπαράδοτη και... παλαιο-ελληνική. Ήμουν δηλαδή αυτός που διεκδικούσα την... μονοκαθεδρία (όχι απλά πρωτοκαθεδρία) στον συνετισμό του μικρού αδερφού. Δεν θα έπαιζε με τα παιχνίδια μου χωρίς προηγούμενη συναίνεση, δεν θα σήκωνε τον τόνο της φωνής στις παρατηρήσεις μου, θα έτρωγε τις... ψιλές του χωρίς να διανοηθεί να με "καρφώσει", αλλά θα έμπαινα "ασπίδα" όταν ο πατέρας μου έλυνε τη ζωστήρα.

Κάπως έτσι είναι και ο Γιάννης Αναστασίου στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού. Ο μεγάλος αδερφός των ποδοσφαιριστών, ο άνθρωπος που "δεν ήταν δεκαετίες μακριά από την ηλικία που γράφει η αστυνομική τους ταυτότητα και τους καταλάβαινε γιατί δεν πάει δα και πολύς καιρός που ήταν στη θέση τους". Με τη διαφορά ότι είναι περισσότερο στοργικός και λιγότερο απαιτητικός ακόμη και από τον μέσο όρο του μεγάλου αδερφού.

Οι ομιλίες που του έμειναν

Το πρώτο "συννεφάκι" για Αναστασίου
INTIME SPORTS

Συμπληρώνοντας ενάμιση χρόνο στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, έχει συμβάλλει στο ότι μπορεί να θυμηθεί:

Μόνο μία ομιλία του προέδρου της ΠΑΕ, Γιάννη Αλαφούζου, το φθινόπωρο του 2014, που εξηγούσε μια καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στις πληρωμές, υποστηρίζοντας: "Για παράδειγμα και δίχως να ευθύνεστε εσείς, καθώς η απόδοσή σας δεν ήταν κακή, ο αποκλεισμός από την Σταντάρ μας στέρησε 2,5 εκατ. ευρώ και μας πήγε πίσω. Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί και να σας βγάζει από τον στόχο σας, διότι είναι ένα θέμα που λύνεται και θα το λύσουμε μέχρι τις γιορτές".

Μόνο μία ομιλία Νταμπίζα και όχι στο σύνολο των ποδοσφαιριστών, αλλά στους αρχηγούς (Ζέκα, Λαγό, Μέντες, Κοτσόλη και Μπεργκ) και τους πιο έμπειρους (Πράνιτς, Πέτριτς, Σίλντενφελντ, Νάνο), όταν προέκυψε η μίνι κρίση μετά τα πρώτα ανεπιτυχή αποτελέσματα στο Europa League, στην οποία τους διεμήνυσε ότι θα πρέπει να βάλουν πλάτη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και να δώσουν πρώτοι το παραπάνω, γιατί από αυτούς υπάρχουν και οι μεγαλύτερες απαιτήσεις, παρόντος μάλιστα του Γιάννη Αναστασίου.

Η φορά που "τσίτωσε" ο Αναστασίου

Το πρώτο "συννεφάκι" για Αναστασίου
INTIME SPORTS

Την ίδια ώρα, στις ελάχιστες φορές που ο Έλληνας τεχνικός σήκωσε τον τόνο της φωνής του στη διάρκεια παρατηρήσεων εντός των αποδυτηρίων, τα αυστηρότερα λόγια που απηύθυνε ήταν "αδικήσαμε τους εαυτούς μας".

Και οι μόνοι τελικά που μίλησαν αυστηρά στους ποδοσφαιριστές σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο, ήταν οι οργανωμένοι οπαδοί (!) που μετά την (με κατεβασμένα τα χέρια επίσης) ήττα στην Πορτογαλία πήγαν στο Κορωπί και τους είπαν: "Αυτό που θέλουμε από εσάς είναι να πολεμάτε και δεν το βλέπουμε φέτος στο γήπεδο. Με την Εστορίλ, μια εντελώς αδύναμη ομάδα που ήταν του χεριού σας, δεν είδαμε τίποτα και γι' αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Και πέρσι χάσατε κάποια παιχνίδια, αλλά σας στηρίξαμε γιατί τα δίνατε όλα και ματώνατε".

Όλα αυτά μέχρι σήμερα το πρωί. Γιατί το πρωί στο Κορωπί έσπασε αυτός ο φαρδύς κύκλος μακαριότητας με την οποία αντιμετωπίζονταν οι κατά καιρούς "γκέλες" και μαζί του κατέρρευσε και το τείχος προστασίας που είχε υψώσει ο Έλληνας τεχνικός Της ομιλίας Βόκολου στο ποδοσφαιρικό τμήμα προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Γιάννη Αλαφούζο και παρόντες τους Τάκη Φύσσα, Λεωνίδα Βόκολο, Δημήτρη Σαραβάκο και Γιάννη Αναστασίου.

Το πρώτο "συννεφάκι" για Αναστασίου
INTIME SPORTS

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ζήτησε να πληροφορηθεί την εξήγηση που μπορούσαν να δώσουν οι παριστάμενοι για την κάκιστη αγωνιστική παρουσία (δεν ανέφερε τη λέξη αποκλεισμό), η οποία μάλιστα "έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από αγώνες που επίσης η ομάδα εμφάνισε νοοτροπία που δεν ταιριάζει στο μέγεθος και τις απαιτήσεις του Παναθηναϊκού".

Ακολούθως κατέστησε σαφές ότι η περίοδος χάριτος και ανοχής εξέπνευσε και θα πρέπει πλέον να πάρουν όλοι το μήνυμα ότι κρίνονται καθημερινά ως προς το εάν μπορούν να συνεχίσουν να υπηρετούν τον σύλλογο.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Αναστασίου έκανε λόγο για ευθύνες "που πρώτα απ' όλα και πάνω απ' όλους βαρύνουν τον προπονητή. Δεν θέλουμε και δεν ψάχνουμε δικαιολογίες γι αυτό που έγινε". Δεν τοποθετήθηκε στην ανάγκη σκλήρυνσης της στάσης, αλλά υποστήριξε ότι η αξιολόγηση είναι μία διαρκής διαδικασία και θα ολοκληρωθεί στον κατάλληλο χρόνο.

Από "μεγάλος αδερφός", "αυστηρός πατέρας"

Το πρώτο "συννεφάκι" για Αναστασίου
INTIME SPORTS

Το γεγονός ότι παρ' ότι ο Γιάννης Αλαφούζος βρέθηκε στις προπονητικές εγκαταστάσεις στο Κορωπί, δεν μίλησε στους ποδοσφαιριστές, αλλά προτίμησε να μεταφέρει ο τεχνικός διευθυντής Λεωνίδας Βόκολος τις διοικητικές θέσεις στους ποδοσφαιριστές, δεν προκάλεσε απορίες. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ήταν ακόμη πολύ εκνευρισμένος από τη χθεσινή εικόνα και απέφυγε την επαφή με το ποδοσφαιρικό τμήμα. Θυμίζουμε ότι και μετά το προπέρσινο 3-0 στη Βέροια δεν επιβιβάστηκε στην πτήση της επιστροφής, αλλά γύρισε με ΙΧ αυτοκίνητο στην Αθήνα, ενώ και πέρσι μετά το 3-0 από τον Πανιώνιο απέφυγε κάθε επαφή για το επόμενο 48ωρο, πλην μιας τηλεφωνικής κουβέντας με τον προπονητή.

Παρ' ότι -θα επαναλάβουμε- δεν υπήρξε αντίδραση από πλευράς τεχνικής ηγεσίας στους υψηλούς τόνους που επιλέγονται πλέον στη διαχείριση της παρούσας κρίσης, ταυτόχρονα δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι είναι το πρώτο "συννεφάκι" στη σχέση διοίκησης και Αναστασίου, η πρώτη ουσιαστική παρέμβαση στον χώρο ευθύνης του προπονητή, που μετά την αντικατάσταση Νταμπίζα ήταν το αδιαφιλονίκητο -και παραμένει πάντως- Νο1 στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Το εάν αυτό αποτελεί ένα έμμεσο ή άμεσο μήνυμα, ώστε και ο Αναστασίου να ανεβάσει επίπεδο διαχείρισης και από "μεγάλος αδερφός" να γίνει "αυστηρός πατέρας", μένει να το διαπιστώσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Γιατί ακόμη κι αν αυτό ισχύει, αν ο ίδιος δεν ανταποκριθεί στην αλλαγή πλεύσης που κρίνεται επιβεβλημένη, τότε είναι δώρον άδωρον και αν το συζητάμε.

Διαβάστε ακόμη:

Θέμης Καίσαρης: Αν φταίει η νοοτροπία, αυτή είναι του κόουτς

Σταύρος Καραΐνδρος: Γιάννη, χάσαμε...

Δημήτρης Κριτής: Τα παιδία δεν παίζει...

Τσάρλυ: Το ξεσκαρτάρισμα του Άγγελου και ο θάνατος: Ο Αναστασίου τα έκανε όλα λάθος

News 24/7

24MEDIA NETWORK