Η... δικαιολογημένη έμφαση στην άμυνα

Το βάρος που δίνει ο Γιώργος Δώνης στην καλύτερη ανασταλτικά λειτουργία του ΠΑΟΚ έχει εξήγηση και μέσα από την γλώσσα των αριθμών αναλύουμε το γιατί...

Η... δικαιολογημένη έμφαση στην άμυνα
donis.jpg INTIME SPORTS

Εκτός της επίθεσης που ο ΠΑΟΚ "πονούσε" αρκετά την σεζόν που ολοκληρώθηκε (ειδικά στα πλέι οφ), υπήρχε και η... πληγή της άμυνας. Στα μετόπισθεν δεν θα μπορούσε κανείς να πει πως ο "Δικέφαλος" ήταν η πιο αξιόπιστη ομάδα που υπήρχε και μάλιστα μετά την φυγή του Πάμπλο Κοντρέρας οι "ασπρόμαυροι" είχαν πολλά κενά... πίσω. Ο Γιώργος Δώνης δίνει βάρος τις τελευταίες μέρες στο πως θα αμύνεται καλύτερα ο ΠΑΟΚ, δείχνοντας στην προπόνηση του Σαββάτου (31/6) και σχετικό βίντεο με τα τέρματα που δέχτηκε ο "Δικέφαλος" πέρυσι (σχετικά με τον τρόπο παραβίασης της εστίας του ΠΑΟΚ στην κανονική διάρκεια της προηγούμενης σεζόν, να σημειώσουμε πως τα 19 προήλθαν από σουτ, τα 5 από κεφαλιές και τα 3 από απευθείας εκτελέσεις φάουλ).

Ας κάνουμε όμως μια στατιστική ανάλυση της άμυνας του ΠΑΟΚ για να δούμε γιατί απόλυτα δικαιολογημένα ο πρώην τεχνικός του Ατρομήτου έχει στο μυαλό του αρκετά την ανασταλτική λειτουργία του ΠΑΟΚ. Ο "Δικέφαλος" επί των ημερών του Φερνάντο Σάντος στις τελευταίες δύο σεζόν του, είχε μια ιδιαίτερα "σφιχτή" άμυνα που δύσκολα δεχόταν τέρμα. Αυτό βοήθησε αρκετά τους "ασπρόμαυρους" να πρωταγωνιστήσουν στο πρωτάθλημα, με το... κερασάκι στην τούρτα να είναι ασφαλώς η έξοδος στο Τσάμπονς Λιγκ.

Αναξιόπιστος αμυντικά πλέον...

Τα τελευταία δύο χρόνια (σεζόν 2010-11 και 2011-12) ο ΠΑΟΚ είναι γεγονός πως έχει αλλάξει... προφίλ αμυντικά. Δεν έχει την ίδια σταθερότητα όπως με τον Πορτογάλο στον πάγκο του και πολλές φορές "πλήρωσε" με χαμένους βαθμούς τα λάθη της άμυνας του. Ο "Δικέφαλος" πέρυσι είχε παθητικό 27 τέρματα (στην κανονική διάρκεια), επίδοση που ήταν η δεύτερη χειρότερη τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η εξήγηση για την τρίτη θέση πριν το ξεκίνημα των πλέι οφ και την μεγάλη απόσταση από τους Ολυμπιακό (23 βαθμούς διαφορά) και Παναθηναικό (16 βαθμούς διαφορά), βρίσκεται και στο ότι ο ΠΑΟΚ ήταν 11ος στην λίστα των ομάδων που δεχόταν πιο εύκολα τέρμα. Συγκεκριμένα η εστία του "Δικεφάλου" παραβιαζόταν ανά 9,1 σουτ, την στιγμή που οι Αρης, Ολυμπιακός, Ατρόμητος, ΟΦΗ και Παναθηναικός είχαν καλύτερες επιδόσεις (σ.σ. παρακάτω υπάρχουν αναλυτικά στατιστικά).

Κι αν δεν σταθούμε μόνο στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και πάμε στα πλέι οφ, διαπιστώνουμε πως ο ΠΑΟΚ είχε την χειρότερη άμυνα (σ.σ. μαζί με τον Ατρόμητο) σε αυτά με έξι γκολ παθητικό. Σημαντικότατος λόγος και η λειτουργία του "Δικεφάλου" ανασταλτικά για την τελευταία θέση στην συγκεκριμένη φάση του πρωταθλήματος... Ρίχνοντας μια ματιά μάλιστα στα προηγούμενα χρόνια των πλέι οφ που συμμετείχε ο ΠΑΟΚ, διαπιστώνουμε ξεκάθαρα πως το "όπλο" των ομάδων που τερμάτισαν στην πρωτιά ήταν η άμυνα. Θέση (πρώτη δηλαδή) την οποία κατέκτησαν οι "ασπρόμαυροι" την σεζόν 2009-10 με παθητικό μόλις τρία γκολ, λιγότερα από κάθε άλλη ομάδα. Με λίγα λόγια η "ακτινογραφία" των μετόπισθεν του ΠΑΟΚ εξηγεί το γιατί ο Δώνης δίνει μεγάλο βάρος αμυντικά...

Παραβίαση εστίας σεζόν 2011-12 (γκολ/ ανά σουτ)

ΠΑΟΚ 1/9.1

Αρης 1/9.2

Ολυμπιακός 1/10.6

Ατρόμητος 1/11.1

ΟΦΗ 1/11.3

Παναθηναικός 1/13

Η πτώση της άμυνας του ΠΑΟΚ (κανονική διάρκεια)

Σεζόν 2008-09: Δεύτερη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος (παθητικό 16 γκολ)

Σεζόν 2009-10: Καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος (παθητικό 16 γκολ)

Σεζόν 2010-11 Πέμπτη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος (παθητικό 29 γκολ)

Σεζόν 2011-12 Τέταρτη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος (παθητικό 27 γκολ)

Πλέι οφ σεζόν 2011-12/ Τελική θέση/ Παθητικό

Παναθηναικός (τερμάτισε πρώτος) 4

ΑΕΚ (τερμάτισε δεύτερη) 5

Ατρόμητος (τερμάτισε τρίτος) 6

ΠΑΟΚ (τερμάτισε τέταρτος) 6

Πλέι οφ 2010-11/ Τελική θέση/ Παθητικό

Παναθηναικός (τερμάτισε πρώτος) 5

ΠΑΟΚ (τερμάτισε δεύτερος) 8

ΑΕΚ (τερμάτισε τρίτη) 6

Ολυμπιακός (τερμάτισε τέταρτος) 12

Πλέι οφ 2009-10/ Τελική θέση/ Παθητικό

ΠΑΟΚ (τερμάτισε πρώτος) 3

AEK (τερμάτισε δεύτερη) 7

Αρης (τερμάτισε τρίτος) 9

Ολυμπιακός (τερμάτισε τέταρτος) 7

Πλέι οφ 2008-09/ Τελική θέση/ Παθητικό

Παναθηναικός (τερμάτισε πρώτος) 3

ΑΕΚ (τερμάτισε δεύτερη) 6

ΠΑΟΚ (τερμάτισε τρίτος) 9

Λάρισα (τερμάτισε τέταρτη) 10

News 24/7

24MEDIA NETWORK