Ο ΠΑΟΚ σε "γεωπολιτι​κό" ρόλο

Οι συντονισμένες και εντεινόμενες το τελευταίο διάστημα κινήσεις της Ρωσίας που έχουν ως στόχο την οικονομική διείσδυση και την πολιτική επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο, δείχνουν ότι η αγορά του ΠΑΟΚ από τον Ιβάν Σαββίδη, σε μια εποχή αβεβαιότητας για την Ελλάδα, δεν ήταν απλά και μόνο μια ποδοσφαιρική υπόθεση.

Ο ΠΑΟΚ σε "γεωπολιτι​κό" ρόλο

Το ποδόσφαιρο παγκοσμίως είναι ο καλύτερος τρόπος απόκτησης λαϊκού ερρείσματος. Ο Σαββίδης αναφέρθηκε ξεκάθαρα, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, στην λανθασμένη μονομερή επιλογή της Ελλάδας με την προσκόληση στο ΝΑΤΟ και στην Δύση. Διαβεβαίωσε, ότι εάν στους Ρώσους επιχειρηματίες δίνονταν η ευκαιρία ανεμπόδιστων επενδύσεων στην Ελλάδα, η χώρα μας σε ένα χρόνο θα ήταν ένα εύρωστο κράτος, χωρίς έξωθεν εξαρτήσεις.

Τόνισε ότι οι Ρωσικές εταιρίες, με τις οποίες μίλησε μόνο για τον ΠΑΟΚ, έχουν συνολική κεφαλαιοποίηση 500 δις δολλάρια. Εμφανίσθηκε από την πρώτη μέρα αγοράς του ΠΑΟΚ ως ένθερμος υποστηρικτής της Ελληνορωσικής προσέγγισης σ' αυτή την κρίσιμη ιστορική καμπή για την χώρα μας. Τι άλλο έπρεπε να πει; Σ' αυτές τις περιπτώσεις τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται... Ο Σαββίδης δεν έκρυψε, άλλωστε, το όραμά του να αποτελέσει την γέφυρα για να έρθουν οι δυο χώρες πιο κοντά.

Επί ποδός η Ρωσική διπλωματία στην Ελλάδα

Ήδη, η Ρωσική διπλωματία στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό βρίσκεται επί ποδός και σε έντονη κινητικότητα. Λίγα μόνο παραδείγματα το πιστοποιούν:

- Η Ρωσία ζήτησε την ίδρυση Προξενείου της στην Αλεξανδρούπολη, η οποία πάντα είχε μια ιδιαιτερότητα για την Ρωσική πλευρά, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, συν, πλέον, το θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

- Η μοναδική Ρωσική τράπεζα στην Ελλάδα, η "Cedar bank", η οποία απλά υπάρχει προς το παρόν με έδρα την Αθήνα, ιδρύει υποκαταστήματα στην Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη.

- Πριν από δυο εβδομάδες, περίπου, η Μόσχα προχώρησε σε μια συμβολική κίνηση στήριξης των Ελληνικών θέσεων στο Αιγαίο. Το μεγάλο ρωσικό αποβατικό πλοίο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας NOVOCHERKASSK, γεμάτο πεζοναύτες και τροχοφόρα, εξήλθε από τα Στενά των Δαρδανελίων και υπό την παρακολούθηση των Τουρκικών ναυτικών παρατηρητηρίων «έδεσε» στο λιμάνι της Λήμνου.

Οι αξιωματικοί του πλοίου κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των ναυτών Α. Ορλώφ και Ντ. Σενιάβιν, που κατασκευάστηκε στη μνήμη των 72 Ρώσων ναυτών του Ρωσικού στόλου που απελευθέρωσε το νησί το 1770 από την τουρκική κατοχή. Στην συνέχεια οι Ρώσοι αξιωματικοί του πλοίου δεξιώθηκαν Έλληνες αξιωματικούς, ενώ Ρώσοι πεζοναύτες παρέλασαν στο νησί καταχειροκροτούμενοι από τους ντόπιους κατοίκους.

- Πληροφορίες λένε ότι έχει κατατεθεί επίσημα αίτημα από την Ρωσική πλευρά στην Ελληνική, για να συμμετάσχει ο ίδιος ουλαμός Ρώσων Πεζοναυτών στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη, ως ένδειξη τιμής από την Ρωσία στον Ελληνικό αγώνα του '40 κατά των κατακτητών του φασιστικού Άξονα.

Επειδή βρισκόμαστε σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από έντονες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, με επίκεντρο την Ελλάδα, συμβαίνουν πάρα πολλά τον τελευταίο καιρό στην διεθνή διπλωματία. Άλλα γίνονται ευρέως γνωστά και άλλα όχι.

Ο Σαββίδης ο κατάλληλος άνθρωπος

Ο Σαββίδης είναι αυτοδημιούργητος και περήφανος που είναι Πόντιος, με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη και συναισθηματική σύνδεση με τον ΠΑΟΚ από παλιά. Δηλώνει, επίσης, περήφανος, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, που είναι Έλληνας εκ Ρωσίας.

Ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να αναλάβει ενεργό ρόλο στο εγχείρημα της Ρωσικής οικονομικής και πολιτικής διείσδυσης στην ανατολική Μεσόγειο. Αναπόφευκτα, συνεπώς, και η επένδυσή του στον ΠΑΟΚ έχει και τον γεωπολιτικό της ρόλο.

Μόνο οφέλη για τον ΠΑΟΚ

Απ' όλα αυτά τα σχέδια της διεθνής οικονομικής και πολιτικής σκηνής, ο ΠΑΟΚ μόνο όφελος μπορεί να έχει. Διότι ξαφνικά από την αφάνεια μπαίνει στο επίκεντρο και διεκδικεί θέση κυρίαρχου στο Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ως η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα με ιδιοκτήτη προερχόμενο εκ Ρωσίας. Ξαφνικά από την οικονομική ανυποληψία αποκτά οικονομική ευρωστία.

Ξαφνικά, αυτό που φαινόταν κάποτε ουτοπικό, το να υπερισχύσει, δηλαδή, έναντι των μεγάλων ομάδων της Αθήνας, γίνεται, πλέον, στόχος με ρεαλιστικό υπόβαθρο, διότι έχει πλέον ως "αιχμή του δόρατος" τον Σαββίδη και τα Ρωσικά κεφάλαια. Και μην ξεχνάμε, ότι όσες ομάδες έχουν Ρώσους μεγαλοκεφαλαιούχους ως ιδιοκτήτες χρηματοδοτούνται αδρά και πρωταγωνιστούν για ευνόητους λόγους.

News 24/7

24MEDIA NETWORK