Σαββίδης: "Είμαι πατριώτης, άλλος επενδυτής στη θέση μου θα είχε φύγει"

Την τραγική κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας σχολίασε ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Μέσο της πατρίδας του δήλωσε Έλληνας πατριώτης και ζήτησε στήριξη στον Τσίπρα.

Μεγάλη συνέντευξη στη ρωσική σελίδα "agoor.ru" παραχώρησε ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δήλωσε: "Είναι αποδεκτό το αποτέλεσμα. Αν είναι καλό ή κακό αυτό το αποτέλεσμα, θα το δείξει η ζωή. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι από αυτό το αποτέλεσμα προέκυψαν και θετικά και αρνητικά. Οι Ευρωπαίοι, όμως, δεν σκέφτηκαν γιατί οι Έλληνες είπαν όχι. Δεν έλαβαν υπόψη τη νοοτροπία του ελληνικού λαού και ότι η πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι ταπεινωτική. Οι Έλληνες, προφανώς καθοδηγούμενοι από τον Ορθόδοξο κανόνα της υπομονής. Δεν δίνει λύση η υπομονή και καταλήγει ταπεινωτική και για την Ευρώπη.

Και κάτι ακόμη. Οι Έλληνες, προφανώς, με το δημοψήφισμα, αποφάσισαν να να στηρίξουν το νεαρό πρωθυπουργό. Γιατί να μην δοθεί ευκαιρία σε νέα [πρόσωπα, νέες ιδέες σε μία χώρα που τα παλιά πρόσωπα οδήγησαν στην καταστροφή;".

"Σε κάθε περίπτωση νικητής ο Τσίπρας"

Για τον Αλέξη Τσίπρα σχολίασε: "Την παραμονή του δημοψηφίσματος είπα ότι σε κάθε αποτέλεσμα ο Τσίπρας θα είναι νικητής. Σήμερα αποφάσισε ότι η αξιοπιστία του ελληνικού λαού μπορεί να βασιστεί σε ένα νέο δάνειο και ελπίζω να δικαιωθεί από το αποτέλεσμα".

Οι συνέπειες του "Όχι" θα είναι σύμφωνα με τον Ιβάν Σαββίδη: "Δυστυχώς, σε κάθε σενάριο , η Ελλάδα θα φτωχύνει. Σε κάθε περίπτωση η χώρα θα είναι έτοιμη να αντέξει τα χειρότερα. Αλλά σ' αυτή την κατάσταση πρέπει να σκεφτείς πως θα βγεις από αυτή, πώς να ετοιμάσεις μία καλύτερη βάση για να αντιμετωπίσεις τα χειρότερα. Η σοφία της Ανατολής λέει ότι δεν πρέπει να φοβάσαι να πέσεις, αλλά να μη χάσεις χρόνο κατά τη διάρκεια της πτώσης".

Για το πώς η "πτώση" μπορεί να φέρει κέρδη ανέφερε: "Πρέπει να απευθυνθούμε με ειλικρίνεια στο έθνος.  Να περιγράψουμε την κατάσταση που επικρατούσε στην οικονομία της χώρας. Έχω επισημάνει επανειλημμένως και όχι μόνο σε έναν πρωθυπουργό, την επείγουσα ανάγκη να εφαρμοστεί έναν νόμο που θα διαμορφώσει τη βάση της οικονομίας. Μάλλον θα είναι ένα πακέτο νόμων και για τον καταναλωτή και για όσους θέλουν να επενδύσουν, έχοντας την πεποίθηση ότι το ενδιαφέρον και τα κεφάλαιά τους είναι προστατευμένα.

Και στην Ελλάδα υπάρχει σήμερα στοιχειώδης έλλειψη νομοθεσίας που προστατεύει τους ξένους επενδυτές.

Πείτε μου ένα λόγο για τον οποίο θα έπρεπε ένας επενδυτής θα ήθελε να φέρει χρήματα και να επενδύσει στην ελληνική προβληματική οικονομία; Θα είχε την προοπτική επιστροφής κεφαλαίων;".

Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στον οικονομικό τομέα σύμφωνα με τον ισχυρό άνδρα του "Δικεφάλου"; "Είναι αναγκαίο να αποφευχθεί η επικάλυψη των αρμοδιοτήτων. Οι υπουργοί δεν χρειάζεται να είναι μέλη του κοινοβουλίου, γιατί έτσι δεν λειτουργούν ως υπουργοί που πρέπει να σχεδιάσουν την οικονομική πολιτική της χώρας για να δημιουργηθούν κέρδη. Κοιτάζουν μόνο να χαϊδεύουν τα αυτιά των ψηφοφόρων για να μην χάσουν τις ψήφους τους. Η κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάζει την πολιτική της χώρας. Είναι αναγκαίο να χτιστεί μία πραγματική οικονομία με εθνική στόχευση. Το νόμισμα, ευρώ ή δραχμή ή κάτι άλλο δεν είναι τόσο σημαντικό".

Για το ότι είχε πει στον Γιώργο Παπανδρέου ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι μέσα στη χώρα και όχι έξω από αυτή σχολίασε: "Ναι, ακριβώς. Και είχα προσθέσει ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποδεικνύει τι θα παράγει μία χώρα και τι είδους οικονομία θα αναπτύξει, θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα σε κατάρρευση".

Για το ότι υπάρχει μία λογική σε αυτή την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού οι Γερμανοί για παράδειγμα είναι καλύτεροι στην κατασκευή αυτοκινήτων από τους Έλληνες επεσήμανε: "Ναι, ο Θεός είναι μαζί τους. Ας τους αφήσουμε να το κάνουν. Αλλά δεν μπορούμε να λέμε ότι αυτή η πολιτική πρέπει να ακολουθείται σε όλους τους τομείς. Για παράδειγμα, θα πω αυτό: Δεν χρειάζεται να επιδοτούνται ζημιογόνες βιομηχανίες. Πρέπει να γίνουν και πάλι ανταγωνιστικές. Και εδώ τίθεται και πάλι το ερώτημα της προστασίας των επενδυτών που έχουμε στη χώρα. Να έχουν μία πρόβλεψη στα χέρια τους για το τι θα κερδίσουν  και πώς προστατεύεται το ενδιαφέρον τους".

"Είμαι πατριώτης"

Δεν είναι όμως μόνο επενδυτής ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος δήλωσε: "Δεν είμαι ακριβώς... φυσιολογικός επενδυτής στην Ελλάδα. Γιατί εκτός από επενδυτής είμαι και Έλληνας πατριώτης. Και το τελευταίο, δυστυχώς, πιο σημαντικό για μένα προσωπικά. Φαίνεται ότι στη φάση που είμαστε δεν έχω σκοπό να βγάλω κέρδη από την κατακερματισμένη και διαμελισμένη Ελλάδα. Και πρέπει να παραδεχθώ ότι κάθε άλλος επενδυτής στη θέση μου θα είχε φύγει.

Όσο για το φόβο των επενδύσεων, να σας πω ότι όταν μιλούσα με τους συμβούλους μου για την απόκτηση του εργοστασίου της "ΣΕΚΑΠ" με καθαρά επιχειρηματικούς και επενδυτικούς όρους η απόφαση ήταν παράλογη. Όμως, έχω την συνείδησή μου καθαρή".

Όσο για το αν είναι πιθανό να βοηθήσει η Ρωσία την Ελλάδα, όπως περιμένει πολύς κόσμος, τόνισε: "Είναι απαραίτητο να ζητήσει και να πάρει βοήθεια η Ελλάδα".