Τα συμπεράσματα του "Football About"

Η Ελλάδα δεν είναι το "Ουζμπεκιστάν" του ποδοσφαίρου. Το αντίθετο. Είναι μια χώρα η οποία καθρεφτίζει στο ποδόσφαιρο όλα τα προβλήματα που έχει η κοινωνία της. Το ίδιο συμβαίνει και με την ελίτ των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Αγγλία.

Τα συμπεράσματα του "Football About"

Διαφάνεια, παράνομος στοιχηματισμός, βία, τρύπες εκατομμυρίων, λανθασμένες νοοτροπίες. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα της κοινωνίας μας, άρα και του ποδοσφαίρου.

Το Football About, το 1ο διεθνές συνέδριο διοίκησης επαγγελματικού ποδοσφαίρου που διοργάνωσε η Super League στην Αθήνα, φιλοξένησε απόψεις, εμπειρίες, στατιστικές αναλύσεις, οικονομικούς δείκτες, συμπεράσματα, από την Αγγλία και την Ισπανία μέχρι την Ελλάδα και τη γειτονική Τουρκία.

Μετά από δύο μέρες παρακολούθησης του συνεδρίου με αμέτρητους ομιλητές και ποικίλες τοποθετήσεις, η πρώτη διαπίστωση έχει να κάνει με τη θέση της Ελλάδας μεταξύ των πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Σαφώς και η Super League δεν είναι το ιδανικότερο πρωτάθλημα, σαφέστατα όμως δεν είναι και σε τόσο κακή μοίρα όσο επικρατεί στην κοινή γνώμη.

Τα συμπεράσματα του "Football About"

Οι ευθύνες για το αίσθημα της κοινωνίας περί ποδοσφαίρου, είναι πολύπλευρες και μοιρασμένες. "Υπάρχει αμφισβήτηση για την ηγεσία ποδοσφαίρου. Αυτό είναι θεμιτό. Δεν είναι όμως θεμιτό να ισοπεδώνονται όλα. Όποιος αμφισβητεί και δεν προτείνει, οξύνει το πρόβλημα. Το πρώτο στοίχημα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών", τόνισε ο πρόεδρος της Super League στην τοποθέτηση του.

Τα λόγια του Γιάννη Μώραλη δείχνουν αν μη τι άλλο πως στη Λίγκα έχουν επίγνωση της πραγματικότητας. Δεν ζουν σε… γυάλα. Κατανοούν ότι δεν πείθουν τον κόσμο, και αναζητούν τρόπο για να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Την ίδια επίγνωση αναδεικνύει και το σχόλιο του προέδρου της Super League για το παρελθόν: "Ζούσαμε σε εικονική πραγματικότητα. Ξοδεύτηκαν χρήματα που δεν υπήρχαν. Υπέρογκα ποσά που δεν επιστράφηκαν στις ομάδες από την αγορά. Δεν ασχοληθήκαμε με τη διαφάνεια. Δεν βρήκαμε τρόπους προβολής. Η οικονομική κρίση ανέδειξε τα προβλήματά μας και τα λάθη κυβερνήσεων και παραγόντων".

Η βάση για να προχωρήσεις και να βελτιωθείς είναι η αυτογνωσία. Αν ξέρεις που πατάς, ποιος είσαι και τι ζητάς μπορείς να πείσεις και τον κόσμο, είτε να επιστρέψει στα γήπεδα, είτε να σε παρακολουθεί χωρίς να σιχτιρίζει.

Τα συμπεράσματα του "Football About"

Ελλάδα, Ισπανία, κρίση, ποδόσφαιρο

Τα ίδια θέματα, σε διαφορετικό βαθμό και σε άλλη μορφή αντιμετωπίζει και η Ισπανία. Η κρίση δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Αλλά παγκόσμιο. "Παρακολουθούμε την κοινωνικοοικονομική διάσταση ποδοσφαίρου. Οι πολιτικοκοινωνικές αλλαγές στην Ευρώπη μας ξύπνησαν. Πλέον δεν έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτούμε το ποδόσφαιρο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν", τόνισε ο Χοσέ Λουίς Αστιαθαράν, πρόεδρος της Primera Division.

"Πριν από 10 χρόνια άρχισε η ανάπτυξη των ακαδημιών στην Ισπανία. Οι ομάδες επένδυσαν σε αυτό και ταυτόχρονα έδωσαν ασφάλεια στους οπαδούς που βλέπουν το Νομό τους να επενδύει στους ντόπιους. Με αυτό διορθώνονται ακρότητες του παρελθόντος. Όλα αυτά άρχισαν από έλλειψη ρευστότητας και τις τράπεζες που δεν δίνουν δάνεια", σχολίασε ο Αστιαθαράν δίνοντας μια άλλη διάσταση στα οφέλη των ομάδων από την "αναγκαστική", πλέον, ανάπτυξη των ακαδημιών.

Ο πρόεδρος της Ισπανικής Λίγκας αναφέρθηκε και στα οικονομικά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο και οι ομάδες που συμμετέχουν σε αυτό: "Εδώ και δύο χρόνια γίνεται οικονομικός έλεγχος. Εναρμονιζόμαστε με το UEFA Financial Fair Play. Στόχος είναι στα επόμενα δύο χρόνια να είμαστε σε απόλυτη εφαρμογή με τους κανόνες αυτούς. Συνεργαστήκαμε με την κυβέρνηση. Το ποδόσφαιρο πρέπει να αποκτήσει αξίες όπως του πρέπει. Η κυβέρνηση παρεμβαίνει, ΔΕΝ συμμετέχει. Γνωρίζουμε πόσα ευρώ μπαίνουν και πόσα βγαίνουν από τα ταμεία μας".

Τα συμπεράσματα του "Football About"

Νέες τεχνολογίες και… διαδραστικό ποδόσφαιρο

Το 2013 δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ποδόσφαιρο χωρίς να εντάξουμε στη συζήτηση τα νέα μέσα, τις νέες τεχνολογίες και τη δύναμη του ίντερνετ. "Είμαστε σε εγρήγορση. Το κοινό σήμερα ακολουθεί άλλου τύπου μέσα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Facebook, twitter, κινητά τηλέφωνα. Για παράδειγμα στους Ο.Α. του Λονδίνου το 20% του κοινού ενημερώθηκε από κινητά! Στην Ισπανία, το 38% θέλουν να παρακολουθούν έναν αγώνα από τηλεόραση και ίντερνετ ταυτόχρονα. Το 25% παρακολουθεί διαδραστικά έναν ποδοσφαιρικό αγώνα θέλοντας να σχολιάσει και να πάρει θέση. Οι πέντε πρώτες χώρες σε τηλεθέαση Τσάμπιονς Λιγκ παρακολουθούν αγώνες από ίντερνετ, ενώ τέσσερα δισεκατομμύρια κατεβάζουν βίντεο με ποδοσφαιρικό θέμα", ήταν μερικά από τα στοιχεία που παρέθεσαν στο συνέδριο οι ομιλητές για να καταδείξουν την εικόνα που έχει σήμερα ο χάρτης των απαιτήσεων του κοινού. Το ποδόσφαιρο στη σημερινή κοινωνία έχει διάρκεια 24 ώρες και 7 ημέρες. Δεν είναι μόνο τα 90 λεπτά.

Το αυτοδιοίκητο δεν είναι ελληνικό... προνόμιο

Η αυτόνομη λειτουργία και δράση του ποδοσφαίρου σε διοικητικό επίπεδο, δε σηματοδοτεί την αποκοπή του από την κυβέρνηση και το νομοθετικό πλαίσιο της κάθε χώρας στην οποία αναπτύσσεται. Το αντίθετο. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, διατηρούν το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, και θέλουν τη συνεργασία με την κυβέρνηση, όχι με τρόπο παρεμβατικό, αλλά σε ένα κανονιστικό πλαίσιο.

"Είπαμε να βάλουμε τέλος στα χρέη χωρίς να χάσουμε αυτοδιοίκητο. Οι κυβερνήσεις γνωρίζουν την οικονομική πραγματικότητα. Δεν παρεμβαίνουν όμως. Αναγκάσαμε μια ομάδα να πουλήσει παίκτη στην Αγγλία και πλήρωσε μέρος του χρέους σε εφορία. Αυτή η ομάδα βγήκε στο Τσάμπιονς Λιγκ σήμερα. Αυτό είναι ένα κανονιστικό πλαίσιο και όχι παρέμβαση. Παλιότερα κανείς στην Ισπανία δεν θα πίστευε ότι το κράτος θα αναλάβει διαχείριση τραπεζών", τόνισε ο Χοσέ Λουίς Αστιαθαράν για το πλαίσιο συνεργασίας Πολιτείας-Κυβέρνησης στην Ισπανία.

Τα συμπεράσματα του "Football About"

Τα Τουρκικά στημένα, τα κρατικά γήπεδα και το λόμπι των προέδρων

Το Τουρκικό πρωτάθλημα έχει κερδίσει αναγνωρισιμότητα και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού, κυρίως λόγω των ηχηρών μεταγραφών (όπως η τελευταία κίνηση της Γαλατασαράι με τον Γουέσλεϊ Σνάιντερ) και κατ’ επέκταση των διακρίσεων των ομάδων της χώρας στην Ευρώπη. Η βιτρίνα, όμως, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βρίσκεται πίσω από αυτή. Το ότι υπάρχει χρήμα δε σημαίνει ότι υπάρχει και υποδομή.

"Στην Τουρκία τώρα βάζουμε Νόμους. Τώρα δημιουργούμε Λίγκα. Είμαστε μόνο ένωση με μέλη τους προέδρους των ομάδων. Λειτουργούμε σε επίπεδο λόμπι. Θέλουμε να γίνουμε πλήρως εναρμονισμένοι με Λίγκες Ευρώπης. Στην Τουρκία το ποδόσφαιρο είναι το κυρίαρχο στοιχείο της κοινωνίας. Το ποδόσφαιρο διοικείται από την Ομοσπονδία μας και τα γήπεδα ανήκουν στο Κράτος. Το Κράτος επενδύει στα στάδια. Κινούμαστε να εναρμονιστούμε στο Financial Fair Play" κατέθεσε ο Χασάν Γιλντιρίμ Ακιντσίογλου, αντιπρόεδρος της Τουρκικής Λίγκας και πρόεδρος της Αντάλιασπορ.

Η Τουρκία, είναι μεταξύ των χωρών που έχει πληγεί η αξιοπιστία του πρωταθλήματος της από σκάνδαλο στημένων αγώνων που είδαν το φως της δημοσιότητας. " Πέρυσι είχαμε κατηγορίες για στημένα. Ηταν πολλές ομάδες στα δικαστήρια και φτάσαμε εκεί με τη βοήθεια και τη συνεργασία της UEFA. Πρέπει κόσμος να καταλάβει ότι αυτό που βλέπει είναι αυθεντικό. Και εμείς πρέπει να είμαστε σωστοί γιατί μόνο έτσι θα τον πείσουμε", είπε ο Ακιντσίογλου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του αντιπροέδρου της Τουρκικής Ομοσπονδίας για τις πηγές εσόδων των τουρκικών ΠΑΕ: "Τα βασικά έσοδα προέρχονται από την τηλεόραση και από τον Οργανισμό Τυχερών Παιγνίων (σ.σ. ΟΠΑΠ Τουρκίας). Έπειτα, εισρέουν χρήματα από χορηγίες, διαφημίσεις και από επιδόσεις στον αγωνιστικό χώρο. Στο παρελθόν, πριν από το 2007, τα έσοδα πήγαζαν από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Πλέον ο Δήμος και οι φορείς δεν μπορούν να δώσουν χορηγίες. Οι ομάδες, πλέον, λειτουργούν με δικά τους εισοδήματα".

Τα συμπεράσματα του "Football About"

Να μοιράζεται δίκαια ο πλούτος του Τσάμπιονς Λιγκ

Μπορεί στην Τουρκία να είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο η ανάπτυξη της τεχνοκρατικής πλευράς του ποδοσφαίρου, ωστόσο στο Football About ο κ. Ακιντσίογλου έβαλε στο τραπέζι ένα θέμα το οποίο θα απασχολήσει τους κύκλους του ποδοσφαίρου στο επόμενο διάστημα: "Οι λίγκες πρέπει να μοιράζουν δίκαια τον πλούτο και μιλάω για τα εισοδήματα από το Τσάμπιονς Λιγκ. Θέλουμε να ζητήσουμε από την UEFA να μελετήσει αυτή τη διανομή του πλούτου, γιατί θα είναι πιο δίκαιο τα έσοδα να πηγαίνουν σε όλους, ποσοστιαία, και όχι μόνο όσες συμμετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτή είναι η δίκαιη βάση και δίνει ικανοποίηση σε κοινωνικό επίπεδο. Έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και θα αναπτυχθεί το ποδόσφαιρο σε όλη την επικράτεια".

Το καμπανάκι της απώλειας εσόδων

Ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου των ευρωπαϊκών λιγκών, Εμάνουελ Μεσέδο ντε Μεδέιρος. "Το 2009 αρχίσαμε να διαπιστώνουμε τις πρώτες απώλειες από τηλεοπτικά και χορηγίες. Οι αριθμοί ήταν κάτω, κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2010 1,6 δις. κάτω. Το 40% των εσόδων της Πρέμιερ Λιγκ είναι από την τηλεόραση. Το ποδόσφαιρο αποτελεί φοβερή συνάθροιση και εργάζονται σε αυτό 15 εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι καλύπτουν το 5,4% των ευρωπαϊκών θέσεων εργασίας. Στη Γαλλία ο κύκλος εργασιών στο ποδόσφαιρο είναι τρία δισεκατομμύρια ευρώ και οι εργαζόμενοι φθάνουν στους 25.000. Για κάθε παίκτη υπάρχουν 23 εργαζόμενοι. Η Γαλλική λίγκα δίνει 1,3 δις. Το χρόνο στο κράτος. Στην Αγγλία, 630 εκατομμύρια παρακολουθούν ποδόσφαιρο και ο κύκλος εργασιών είναι 6 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο", ήταν μερικά από τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Μεδέριος.

Ο πρόεδρος των ευρωπαϊκών λιγκών κατέθεσε την άποψη του και για τον τρόπο που οι κυβερνήσεις πρέπει να λειτουργούν σε συνεργασία με τις ποδοσφαιρικές αρχές: "Οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν ευθύνη. Πρέπει να προστατεύουν το ποδόσφαιρο από τον παράνομο στοιχηματισμό. Να προστατεύουν την ακεραιότητα και τη βιωσιμότητα του ποδοσφαίρου. Ενωμένοι βρίσκουμε καλύτερες λύσεις. Το οικονομικό ευ αγωνίζεσθαι είναι βασικός πυλώνας ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να κάνουν χάρες. Πρέπει να προστατεύουν τα έσοδα των ομάδων γιατί αυτά γυρίζουν προς όφελος του κράτους".

Τα συμπεράσματα του "Football About"

Οι ακαδημίες, ο Σάντος και η Σπόρτινγκ Λισαβόνας

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είχε και το κομμάτι στο οποίο αναπτύχθηκαν απόψεις και σκέψεις για το κομμάτι των ακαδημιών. Ο Φερνάντο Σάντος επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη για να γίνουν οι ακαδημίες ο "πνεύμονας" του ελληνικού ποδοσφαίρου μιας και πλέον επιβάλλεται να παράγουμε αφού αδυνατούμε να αγοράσουμε.

Ο προπονητής της εθνικής ομάδας αναφέρθηκε στη βελτίωση που υπάρχει στον τομέα των τμημάτων υποδομής, σε σύγκριση με την εποχή που είχε πρωτοέρθει στην Ελλάδα, πριν από 11 χρόνια.

Την παράσταση, ωστόσο, "έκλεψε" ο υπεύθυνος ανάπτυξης των ακαδημιών της Σπόρτινγκ ο οποίος σχολίασε πως τους τίτλους του ξεχνάμε, τους ποδοσφαιριστές όχι. Η φιλοσοφία της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, όπως αποτυπώθηκε στα λόγια του Πάουλο Καρντόσο (υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού), είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που επικρατεί στην Ελλάδα: "Επενδύσαμε εκατομμύρια στις ακαδημίες, όχι στους τίτλους. Την τελευταία 10ετία η Σπόρτινγκ έχει βάλει στα ταμεία της περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι κορυφαίες ομάδες έχουν ποδοσφαιριστές από τα φυτώρια μας", είπε ο Καρντόσο για να συμπληρώσει: "Τα λεφτά που επενδύσαμε επέστρεψαν σε πολλαπλάσιο αριθμό στα ταμεία της. Αυτή η επιλογή θέλει αποφασιστικότητα και στήριξη. Πρέπει να ξέρεις που θέλεις να φτάσεις και με ποιο τρόπο θα πετύχεις το στόχο".

News 24/7

24MEDIA NETWORK