Κρίσιμη Γενική Συνέλευση για ΕΠΟ και Πιλάβιο

Κάτι παραπάνω από σημαντική για τον Σοφοκλή Πιλάβιο και την ΕΠΟ είναι η τακτική Γενική Συνέλευση της ομοσπονδίας που πραγματοποιείται το Σάββατο 13/6 στις 10:00 το πρωί στα γραφεία της ΕΟΕ.
Δύο είναι τα μεγάλα θέματα που θα απασχολήσουν τις Ενώσεις-μέλη της ΕΠΟ. Το πρώτο έχει να κάνει με τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος της ομοσπονδίας, μεγαλώνοντας τη συμμετοχή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Μέχρι τώρα, ολόκληρο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο εκπροσωπούνταν στην ΕΠΟ με μία ψήφο, όσες δηλαδή έχει κάθε Ένωση ποδοσφαιρικών σωματείων (σ.σ. στην πραγματικότητα μία έχει Σούπερ Λίγκα και μία Ένωση Β’-Γ’ Εθνικής). Αυτό που θα προταθεί στη Γενική Συνέλευση, είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να εκπροσωπείται από 18 ψήφους: 16 που είναι οι ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας και δύο εκπρόσωποι από Β’ και Γ’ Εθνική. Έτσι η Γ.Σ. της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας θα αποτελείται πλέον από 75 μέλη (57 είναι σήμερα).

Να σημειωθεί ότι η αύξηση του εκλογικού σώματος της ΕΠΟ, είναι προαπαιτούμενο από την πλευράς της πολιτείας, για να δοθεί και πάλι η εδώ και χρόνια «κομμένη» κρατική επιχορήγηση προς την ομοσπονδία. Συνεπώς, αν η πρόταση δεν εγκριθεί από το σώμα, ο Σοφοκλής Πιλάβιος δεν θα μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα της μεγαλύτερης προεκλογικής του δέσμευσης: Δηλαδή την εκ νέου εισροή κρατικού χρήματος στην ΕΠΟ.

Τα πράγματα, πάντως, δεν θα είναι καθόλου εύκολα, καθώς για να εγκριθεί η διεύρυνση του εκλογικού σώματος, χρειάζεται η συναίνεση των 3/4 της Συνέλευσης. Αν το 1/4 πει «όχι» στην είσοδο των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας, η διεύρυνση δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές οι 14 Ενώσεις που απαιτούνται για να «μπλοκαριστούν» τα σχέδια Πιλάβιου, δεν είναι δύσκολο να βρεθούν…

Η διαιτησία

Το δεύτερο μεγάλο θέμα της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ, είναι η έγκριση του νέου κανονισμού διαιτησίας. Σε αυτή την περίπτωση και επειδή πρόκειται για κανονιστική αλλαγή, χρειάζεται η συναίνεση του 51% των μελών, δηλαδή 29 Ενώσεις. Ο νέος κανονισμός διαιτησίας με τις αλλαγές που αναλύσαμε την περασμένη εβδομάδα ότι περιλαμβάνει, αναμένεται εύκολα ή δύσκολα να επικυρωθεί. Παρόλα αυτά, θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξει έντονη αντίδραση από την πλευρά της ομοσπονδίας διαιτητών (ΟΔΠΕ) και των Συνδέσμων-μελών της. Κι αυτό, διότι ο νέος κανονισμός καταργεί ουσιαστικά την ΟΔΠΕ, καθώς την αφήνει χωρίς αρμοδιότητες, ενώ όλες οι εξουσίες συγκεντρώνονται στην ΚΕΔ και στις Επιτροπές διαιτησίας των Ενώσεων.

Στην πανελλήνια συνδιάσκεψη Συνδέσμων διαιτητών που είχε συγκαλέσει η ΟΔΠΕ για την Παρασκευή 12/6, αποφασίστηκε να δοθεί δυναμικό παρόν στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ και να απαιτηθεί η συμμετοχή της οργανωμένης διαιτησίας στο νέο κανονισμό. Σε διαφορετική περίπτωση, παράγοντες της διαιτησίας απειλούν ευθέως ακόμα και με προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της ΕΠΟ. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του προέδρου της ΟΔΠΕ, Χρήστου Μήττα, στη συνδιάσκεψη της Παρασκευής: «Νιώθω εξευτελισμένος από την κοροϊδία των παραγόντων. Μας ξεγέλασαν στην ΕΠΟ. Είμαι αηδιασμένος γιατί μας πέταξαν σαν στημένες λεμονόκουπες. Νομίζετε ότι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στα διοικητικά συμβούλια της ΕΠΟ; Αν αποκαλύψω με τι ασχολούνται, θα πάω φυλακή! Σήμερα πρόεδρος Ένωσης έπαιρνε από το αεροπλάνο τηλέφωνα στην τράπεζα, για να δει αν μπήκαν στο λογαριασμό του τα χρήματα της επιχορήγησης, ώστε να ξέρει τι θα ψηφίσει στη Συνέλευση. Στον κανονισμό δεν υπάρχει καμία αρμοδιότητα για τους Συνδέσμους και την ΟΔΠΕ. Μας έχουν μόνο για να ανοίγουμε τα γραφεία και να πληρώνουμε τα φώτα. Είμαστε θεσμικά κατοχυρωμένοι με το νόμο 2725/99 και ο μπαμπούλας της FIFA και της UEFA δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι’ αυτό».

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα δύο παραπάνω θέματα θεωρούνται ιδιαιτέρως καθοριστικά για το μέλλον του Σοφοκλή Πιλάβιου στην προεδρεία της ομοσπονδίας. Είναι σαφές, πως αν ο πρόεδρος της ΕΠΟ αποτύχει να τα «περάσει», δημιουργούνται νέα δεδομένα που έχουν να κάνουν με την εμπιστοσύνη των Ενώσεων προς το πρόσωπο του…