Κοντονής: "Οι εγχώριοι παράγοντες προσπαθούν να υπάρξει αποβολή"

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, παραβρέθηκε στην Ημερίδα με θέμα: "Η πρόληψη και αντιμετώπιση της οπαδικής βίας - Η ευρωπαϊκή εμπειρία" και αναφέρθηκε στους στημένους αγώνες, το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, ενώ σχολίασε τη πιθανότητα του Grexit.

Κοντονής: "Οι εγχώριοι παράγοντες προσπαθούν να υπάρξει αποβολή"
INTIME SPORTS

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, διοργάνωσαν Ημερίδα με θέμα "Η πρόληψη και αντιμετώπιση της οπαδικής βίας - Η ευρωπαϊκή εμπειρία" στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το παρών έδωσαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, καθώς και ο αναπληρωτής Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο κ. Κοντονής, ο οποίος αναφέρθηκε στα φλέγοντα ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου:

"Βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα νέο φρούτο, τους στημένους αγώνες. Έχουμε οργανωμένες ομάδες φιλάθλων. Πρόκειται για μάχη συμφερόντων των ιδιοκτητών. Μου κάνει εντύπωση πώς στρατεύονται πολίτες για οικονομικά συμφέροντα. Όλοι όσοι αντιδρούν το κάνουν για να μην εφαρμόζεται ο νόμος. Τον αμφισβητούν και είναι όνειδος για μια οργανωμένη κοινωνία. Η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε ένα κύμα ακραίας βίας. Μας ανάγκασε να πάρουμε τα πρώτα μέτρα, προληπτικά, τα οποία την παρεμπόδισαν και αυτό πρέπει να επικροτηθεί".

Όσον αφορά το αυτοδιοίκητο, ανέφερε: "Η έννομη τάξη αναγνωρίζει το αυτοδιοίκητο σε πληθώρα θεσμών. Πουθενά όμως δεν αναγνωρίζεται το καθεστώς αυτονομίας. Κατά το Σύνταγμα ο αθλητισμός ελέγχεται από το κράτος. Δεν εξαιρείται το ποδόσφαιρο, το οποίοι επέτρεπε την ασυδοσία. Η ΕΠΟ επανέρχεται σε μια κανονικότητα. Η κυβέρνηση θα σεβαστεί το αυτοδιοίκητο. Απλώς ενεργεί με βάση την ισονομία".

Για τη πιθανότητα του Grexit, σχολίασε: "Διαλαμβάνονται σήμερα στον Τύπο πληροφορίες, ότι επίκειται αντίδραση αύριο από τις διεθνείς ομοσπονδίες στο νομοσχέδιο το οποίο ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων και μάλιστα με διευρυμένη πλειοψηφία. Θέλω να πω ότι η Κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου και συνεννόησης με τις διεθνείς ομοσπονδίες και μια ενδεχομένως, δεν το ξέρουμε, τελεσιγραφικού τύπου παρέμβαση σχετικά με το νομοθέτημα το οποίο κυρίαρχα η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε, αποτελεί μια προβληματική εξέλιξη σε έναν καλό και εποικοδομητικό διάλογο τον οποίο είχαμε εγκαινιάσει και είχαμε προχωρήσει. Θεωρώ ότι αυτά τα προβλήματα και οι διαφορές που ενδεχομένως να υπάρχουν δεν μπορούν να λύνονται με τελεσιγραφικού τύπου παρεμβάσεις από τη μία ή την άλλη πλευρά.

Χρειάζεται διάλογος και χρειάζεται και η κατανόηση όλων των πτυχών και κυρίως των νομοθετικών ορίων που ο κάθε λαός μέσω του Συντάγματος και της κείμενης νομοθεσίας έχει εγκαινιάσει. Έτσι για να λέμε ότι επιβραβεύεται και επιβεβαιώνεται και η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Όπως η ΟΥΕΦΑ και η ΦΙΦΑ έχουν ένα καταστατικό που το σέβονται και το σεβόμαστε και εμείς και πρέπει να το τηρούν, άλλο τόσο και το ελληνικό κράτος και η ελληνική πολιτεία έχει ένα Σύνταγμα και μία κείμενη νομοθεσία, την οποία πρέπει να σέβονται και να λαμβάνουν υπόψη τους όλοι.

Τις τελευταίες μέρες έχουμε διαπιστώσει και μη θέλοντας να… ρίξουμε λάδι στη φωτιά, ότι εγχώριοι παράγοντες του ποδοσφαίρου έχουν λειτουργήσει όχι προς επιβεβαίωση της προσπάθειας της Κυβέρνησης, να υπάρξει δηλαδή ένα πλαίσιο συνεννόησης με τις διεθνείς ομοσπονδίες και παραμονή των ελληνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Παρεμβαίνουν ακριβώς στην αντίθετη περίπτωση, εγχώριοι παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου για να υπάρξει αποβολή των ελληνικών ομάδων. Θέλω να τους πω με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ότι εάν συμβεί το παραμικρό προς αυτή την κατεύθυνση την οποία επικινδύνως ακολουθούν, οι πρώτοι οι οποίοι θα έχουν να υποστούν τα αποτελέσματα των ενεργειών τους θα είναι οι ίδιοι, γιατί πλέον θα συζητούν με την ελληνική κυβέρνηση χωρίς τη διεθνή προστασία. Και αυτό ας το καταλάβουν έστω και τη δωδεκάτη".

Μετά τις νέες διαρροές στον Τύπο περί αποκλεισμού από τις διεθνείς διοργανώσεις ο Σταύρος Κοντονής, που αποχώρησε πρόωρα από την ημερίδα λόγω ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή, ήταν από το πρωί αρκετά εκνευρισμένος. Σε ερώτηση του Contra.gr για τους ποιους εννοεί ως εγχώριους παράγοντες που προσπαθούν για την αποβολή της Ελλάδας, απάντησε: " Αυτούς που εσείς καταλαβαίνετε" .

Από την πλευρά του ο Γιάννης Πανούσης έκανε λόγο για μαύρο αθλητισμό και οργανωμένο χουλιγκανισμό:

"Οι χούλιγκανς, στους οποίους έχουν εισχωρήσει Ακροδεξιά στοιχεία, μισθώνονται για βρώμικες δουλειές και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια. Είναι εγκληματική βία και δεν έχει σχέση με την κρίση. Η βία έγινε αυτοσκοπός με στόχο το κέρδος. Το πολιτικοοικονομικομιντιακό σύμπλεγμα απευθύνεται στους χουλιγκάνους. Τυφλή και τυφλωμένη βία. Το αυτοδιοίκητο είναι η παρεμπόδιση του κράτους στη διοίκηση. Ο χώρος να δείξει εμπιστοσύνη στο κράτος. Το αυτοδιοίκητο ταυτίζεται με την εγκληματικότητα".

News 24/7

24MEDIA NETWORK