ΠΑΟΚ ετών 88...

Ο ΠΑΟΚ σήμερα (12/4) συμπληρώνει 88 χρόνια ζωής και το Contra.gr θυμάται κάποιες... ιδιαίτερες πρώτες στιγμές του "Δικεφάλου" που σημάδεψαν την ιστορία του.

ΠΑΟΚ ετών 88...

Ο ΠΑΟΚ συμπληρώνει σήμερα (12/4) 88 χρόνια ζωής. Σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος β του καταστατικού του Α.Σ. Π.Α.Ο.Κ, η 12η Απριλίου (του 1926) ορίζεται ως μέρα ιδρύσεως του "Δικεφάλου" που έχει μεγάλη ιστορία σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Με αφορμή τα γενέθλια των "ασπρόμαυρων", ας "μείνουμε" σε κάποιες ιδιαίτερες στιγμές του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.

Το πρώτο έμβλημα του ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ ετών 88...

Το πρώτο έμβλημα του ΠΑΟΚ δεν ήταν ο δικέφαλος αετός αλλά το τετράφυλλο τριφύλλι. Η ιδέα ανήκε στον, εκ των ιδρυτικών μελών, Κωνσταντίνο Κοεμτζόπουλο και ήταν εμπνευσμένος από το σήμα που είχε το πακέτο τσιγάρων που κάπνιζε εκείνη την εποχή! Ως χρώματα επιλέχτηκαν το μαύρο για να εκφράζει το πένθος για την απώλεια των χαμένων πατρίδων (ο ΠΑΟΚ ιδρύθηκε από τους Έλληνες πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης) και το λευκό για να εκφράζει την ελπίδα και την αισιοδοξία. Αργότερα βέβαια και με την συγχώνευση που είχε γίνει με την ΑΕΚ, επιλέχτηκε ως έμβλημα ο δικέφαλος αετός (συμβολίζει την προέλευση του συλλόγου και την επάνοδο της μνήμης στις ρίζες και την κληρονομιά των προσφύγων).

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΟΚ 1926-1927 αποτελούνταν από:

Πρόεδρος: Τ. Τριανταφυλλίδης,

Α’ αντιπρόεδρος: Π. Καλπακτσόγλου,

Β’ αντιπρόεδρος: Αθ. Αθανασιάδης,

Γενικός γραμματέας: Κ. Κρητικός,

Ειδικός Γραμματέας, Μ. Τσούλκας,

Ταμίας: Θ. Ιωακειμόπουλος,

Έφορος ποδοσφαίρου: Α. Αγγελόπουλος,

Σύμβουλοι: Μ. Κωνσταντινίδης και Σ. Τριανταφυλλίδης.

ΠΑΟΚ ετών 88...

Το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο

Στην προσπάθεια για ενίσχυση της ομάδας την σεζόν 1928-29, η διοίκηση του "Δικεφάλου" συμφώνησε με τον Ραιμόν Ετιέν που αποτέλεσε τον πρώτο ξένο παίκτη των "ασπρόμαυρων". Ηταν Γαλλοεβραικής καταγωγής ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής και πρωτοέπαιξε ποδόσφαιρο στο Πέρα Κλουμπ. Ο ΠΑΟΚ του πρότεινε εξεύρεση εργασίας και συνολική αμοιβή 4.000 δραχμές τον μήνα και εκείνος (ήταν 19 ετών τότε) υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο στην ιστορία του συλλόγου.

Το πρώτο επίσημο ματς στην Τούμπα

ΠΑΟΚ ετών 88...

Το πρώτο γήπεδο του ΠΑΟΚ ήταν αυτό στο Συντριβάνι, ωστόσο μετά επιλέχτηκε η περιοχή της Τούμπας για να γίνει ένα νέο στάδιο. Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1959 η Τούμπα έκανε τα εγκαίνια της, χιλιάδες κόσμου είχαν βρεθεί από νωρίς εκεί και επιλέχθηκε η ΑΕΚ, όχι τυχαία, να είναι η πρώτη αντίπαλος σε φιλικό παιχνίδι την ίδια μέρα. Ο πρώτος επίσημος αγώνας πρωταθλήματος έγινε στις 25 Οκτωβρίου με αντίπαλο τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης, τον οποίο ο ΠΑΟΚ νίκησε με 3-1.

Το πρώτο παιχνίδι στην Ευρώπη

Ο ΠΑΟΚ έδωσε το πρώτο του παιχνίδι στην Ευρώπη στις 15 Σεπτεμβρίου του 1965, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Διεθνών Εκθέσεων. Αντίπαλος ήταν η αυστριακή Βίνερ Σπορτ. Ο ΠΑΟΚ εντός έδρας κατάφερε να κερδίσει με σκορ 2-1 με γκολ των Κούδα (62') και Μουρατίδη (75'), αν και βρέθηκε να χάνει με 0-1 (σκόρερ ο Χοφ στο 52')

Το πρώτο πρωτάθλημα

ΠΑΟΚ ετών 88...

Την σεζόν 1975-76 ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα. Το γκολ του Νέτο Γκουρίνο στον εντός έδρας αγώνα (1-0) με την ΑΕΚ ουσιαστικά "έδωσε" τον τίτλο στον "Δικέφαλο" που συνολικά είχε 21 νίκες, 7 ισοπαλίες και 2 ήττες (60-17 γκολ). Η πρωταθλήτρια ομάδα του ΠΑΟΚ αποτελούνταν από τους: Φούρτουλα, Γούναρη, Ιωσηφίδη, Αποστολίδη, Πέλλιο, Τερζανίδη, Κερμανίδη, Αναστασιάδη, Γκουερίνο, Κούδα, Ασλανίδη, Φουντουκίδη, Ορφανό, Σαράφη, Καπουσούζη, Παρίδη, Βούλγαρη και Μουρατίδη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK